Katerória

    Az erkélyek beépítése - balkonüvegezés

    A cikket több mint 1329+ felhasználó tekintette meg
    A lakás- és élettérhiány gyakran alternatív megoldásokra kényszeríti az embereket, amelyek közül a legelterjedtebb a külső felületek, elsősorban az erkélyek beépítése. Az újonnan kialakított tér többnyire jól megvilágított és zárt, és lehetővé teszi a tágabb rálátást a környékre. Többféleképpen beépíthetjük az erkélyünket, többféle beépítési mód létezik: részleges, teljes és mozgatható - lapozható.
    Szakcikk 1329
    terasz uvegezes
    Rendszerünkben van még 149 kivitelező a következő területre Télikert, terasz üvegezés:

    1. Az erkély beépítése - pro és kontra

    Az erkély beüvegezése remek megoldás lehet, ha néhány négyzetméterrel több lakóterületet szeretnénk nyerni, vagy saját télikertet szeretnénk kialakítani. Ez minden bizonnyal további és minőségi életteret ad lakásának, amely tele van fénnyel és melegséggel, légies és nyitott. Mielőtt viszont a beépítés mellett döntenénk, tisztába kell lennünk vele, hogy Magyarországon a társasházak homlokzatának jellegét, szerkezetét érintő építési munkálatok, átalakítások, engedélykötelesek. Ehhez fontos egy látványtervet is mellékleni, mivel az engedély igényléséhez a kormányhivatalnak ezt is mellékeli kell.  Az üvegezés többféleképpen történhet: az erkély teljesen vagy részben zárható, fix vagy mozgatható elemekkel, amelyek így még több lehetőséget kínálnak.

    1.1. Az erkély beépítése és a hőveszteség

    Amellett, hogy az üvegezés több helyet biztosít a társasági élethez, pihenéshez vagy egyebekhez, például valamilyen hobbi végzéséhez van helyre szükségünk, a hőveszteség is csökken. Maga az üvegezés hőgátként fog működni - egy kert, amely a nagy üvegfelület miatt télen passzívan fűt, nyáron pedig természetesen hűsít, és megakadályozza a hő közvetlen behatolását a lakás belsejébe. Ha az erkély üvegezését, fűtését tervezi, javasoljuk, hogy olyan megoldást válasszon, amellyel elkerülheti az ún. hőhidak kialakulását.

    2. Teljesen beépített erkély

    Az erkély teljes beépítése, vagyis a fal teljes hosszában, illetve minden oldalról történő üvegezése teljesen új teret hoz létre, és nem mellesleg kilátást is biztosít a környékre. Magánéleti szempontból ez a megoldás kellemes és kellemetlen is lehet az ottlakók számára. Ha a teljes falat szeretnénk beüvegezni, ügyeljünk arra, hogy az erkélyéről merre nyílik a kilátás, és hogyan lesz tájolva az új tér. Először is, a teljes fal üvegezése optikailag is megnöveli a teret. Az erkély minden oldalról történő üvegezésének pozitívuma minden bizonnyal a természetes fény, amely könnyebben behatol a helyiségek legtávolabb eső pontjaiba is, másrészt mondhatnánk, hogy szinte összeköti az otthont a természettel, és egészen más megjelenést kölcsönöz neki. Ennek a beépítési módnak a hátránya a tisztítása. Ha ilyen projekt mellett dönt, alaposan gondolja át: képes lesz egyedül lemosni az ablakokat kívülről? Nyitható, vagy fix ablakokat tervezünk?  Ha tisztában van azzal, hogy ezt nem fogja tudni megcsinálni egyedül, ne felejtse el az éves professzionális ablaktisztítást is hozzászámolni a költségekhez.

    3. Részlegesen beépített erkély

    Részleges beépítésnél az erkély felső részét építjük be, az alsót nem, mivel ezekben az esetekben az erkélykorlát falazott fal, így általában az ablakok körülbelül másfél méterre a padlótól kezdődnek.  Az ilyen üvegezés nagyobb magánéletet biztosít, ugyanakkor kevesebb természetes fényt enged be. Az erkély, korlát vagy fal nem üvegezett részére vagy mellé ilyenkor tárolóelemek vagy hasonlók helyezhetők el; így praktikus és funkcionális megoldást kapunk a természetes fény és hő vesztése nélkül. Ezzel a fajta üvegezéssel az ablakok oldalra nyithatók vagy tolómechanizmussal is elláthatók, így a tisztításuk sem túl nagy probléma és nem is annyira veszélyes, hiszen belülről is tisztíthatjuk.

    klasszikus-terasz-uvegezes.jpg
    Az erkély részleges üvegezése, a teljes mellett, a leggyakoribb 

     

    4. Tolómehanizmussal ellátott vagy lapozható erkélyablakok

    A tolóablakokkal vagy lapozható ablakokkal történő beépítés kiváló választás, ha az erkély egy részét nyáron nyitva szeretné tartani, miközben a hidegebb hónapokban teljesen zárt térré alakíthatja. Többféleképpen kialakíthatjuk az erkélyt, akár padlótól a mennyezetig érő ablakokkal, egyik oldalról a másikra tolhatjuk, lapozhatjuk őket, vagy mellvéd beépítésével úgy is alakítható, hogy az alsó részt fal, a felső részt üveg zárja le. A csúszó elemek egyszerű és közvetlen kapcsolatot tesznek lehetővé a környezettel, az időjárástól függetlenül; a hely télen védett, nyáron jól szellőző és hűvöst biztosít. Ha a padlótól a mennyezetig érő tolóablakok, azaz a teljes beépítés mellett dönt, az azt jelenti, hogy megőrzi a nyitott erkély által kínált összes előnyt, viszont szükség esetén zárt teret alakíthat ki.

    5. Az erkélyek beépítésének ára

    Az erkély beépítésének ára a beépítési módtól függően változik. Ha az erkély fűtése is fontos szempont számunkra, akkor az az árat is növeli, hiszen magán a fűtőberendezésen kívül a jobb hőszigetelésre is gondolni kell. A részleges beépítésnél szükség lesz a fal alsó részének szigetelésére és hőálló nyílászárók beépítésére, míg a padlótól a mennyezetig érő ablakok beépítésénél a jobb minőségű, alacsonyabb hővezető képességű ablakokat ajánljuk.

    Az erkélybeépítés ára kiviteltől függően kb. 300-500 euró/m2 (120.000-200.00 forint/m2) körül mozog.

    Ha segítségre van szüksége az adott témakörrel kapcsolatban, forduljon hozzánk, segítünk megtalálni a megfelelő szakembert. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot az adott téma szakértőivel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akik az adatbázisunkban szerepelnek, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 1329
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Télikert, terasz üvegezés?

    Rendszerünkben van még 149 kivitelező a következő területre Télikert, terasz üvegezés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 149 kivitelező a következő területre Télikert, terasz üvegezés
    9.7
    0

    KellEgyAblak Kft.


    9.6
    0

    ALUPROGRESS Szolgáltató és Gyártó Kft


    9.2
    0

    HAJDU-ALU Építőipari és Fémszerkezetgyártó Zrt


    8.8
    0

    ABLAK MÁNIA KFT


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!