Katerória

    Álmennyezet: gipszkarton vagy kazettás álmennyezeti lapok

    A cikket több mint 1203+ felhasználó tekintette meg
    Álmennyezetet általában akkor alakítunk ki, ha a belső tér túl magas, és szükséges annak csökkentése. Az álmennyezetek (gipszkarton és az ún. armstrong álmennyezeti lapok) szintén kiváló megoldást jelentenek, ha sok vezeték vagy berendezés, van a helyiségben, amelyeket valahogy el kell rejtenünk. Végül, de nem utolsósorban, az álmennyezettel olyan sérült részeket, egyenetlenségeket is elrejthetünk, amelyeket egyébként nehéz, vagy lehetetlen javítani vagy eltávolítani. Az álmennyezeteknek három rendszerét különböztetjük meg: Monolit rendszert, kazettás, sávos rendszert, valamint önhordó, függesztés nélküli álmennyezetet.
    Szakcikk 1203
    almennyezet
    Rendszerünkben van még 543 kivitelező a következő területre Világítás, világítástechnika:

    1. Álmennyezetek

    1.1. Mikor és hol használatos az álmennyezet?

    Álmennyezetet leggyakrabban középületekben, ritkábban családi házakban építenek be, habár az utóbbi időben az utóbbinál is igen elterjedt az alkalmazása. Elsődleges céljuk a mennyezet és az álmennyezet közötti vezetékek, például elektromos vezetékek, légkondicionáló vagy szellőző berendezések elemei, lámpák, világítótestek és hasonlók elrejtése. Ha új építésű vagy felújított családi házakról van szó, az álmennyezet ebben az esetben is a vezetékek elrejtésére is szolgálhat. Néha egy-egy ilyen mennyezet kizárólag esztétikai okokból készül - például LED-világítással egészítik ki, világítják meg.

    1.2. Miért döntsünk az álmennyezet mellett?

    Az álmennyezet mellett akkor is dönthetünk, ha az emeletek között további hőszigetelésére van szükség; emellett javítja a padlók közötti hangszigetelést is. Tehát amellett, hogy az álmennyezet kiváló funkcionális megoldás - a vezetékek és berendezések elrejtésére is szolgál, amelyek később gyorsan és egyszerűen cserélhetők, építési munkák nélkül kiegészíthetők és javíthatók, illetve tűzgátlóként is funkcionál - és egyben stílusos, azaz esztétikus megoldást kínál az adott teret illetően.

    2. Az álmennyezet építésének menete

    A mennyezetek szárazépítési eljárással készülnek gipszkartonból, így könnyen és gyorsan felszerelhetők. Az álmennyezet alszerkezete általában fém mennyezeti U és C tartóprofilokból készül, amelyeket előírt távolságra kell felszerelni. Először a mennyezet tartóelemeihez rögzítik a horgonyokat, és azokhoz a tartó C-profilokat. A C-profilokat ezután U-profilokhoz, és szükség esetén csatlakozóelemekhez kötik. Amikor a fémszerkezet készen áll, általában gipszkarton paneleket szerelnek bele. A rögzítőelemek közötti távolság nem lehet nagyobb 17 cm-nél.

    gipszkarton-almennyezet.jpg

    Az álmennyezetbe LED világítás is szerelhető

    3. Minden az Armstrong kazettás álmennyezeti rendszerről

    3.1. Az Armstrong-álmennyezet előnyei

    Az Armstrong-mennyezet a legáltalánosabb választás áruházakhoz, nyitott irodákhoz és hasonló nagy és forgalmas épületekhez; családi házakban, lakásokban csak kivételes esetekben található meg. Az Armstrong-mennyezet egy moduláris, kazettás álmennyezet - könnyen felismerhető a látható szürke rácsról, amely a keretet képezi, amelyet aztán 60x60 cm-es panelekkel töltenek ki. A panelek lehetnek nagyobb méretűek, de ez ritkábban használatos; évekkel ezelőtt szabványosították gyártásukat, kialakították méreteiket, természetes, környezetbarát összetételüket. Az Armstrong mennyezeti panelek kevésbé éghető anyagból készülnek. Ezek az álmennyezetek fémből, valamint más anyagokból és különböző színekben is készülhetnek. Az Armstrong mennyezet az álmennyezetek egyik legolcsóbb változata.

    3.2 Az Armstrong-álmennyezet hátrányai

    Az Armstrong-mennyezet olyan, hogy legalább 25 cm-es magasságot igényel a beépítéshez, ezért nem alkalmas alacsony belmagasságú helyiségekbe. További hátránya, hogy a rendszer nem teszi lehetővé vízhatlan felület kialakítását, ami azt jelenti, hogy a tető szivárgása esetén a víz közvetlenül a szerkezetbe jut.

    3.3. Kazettás álmennyezeti rendszer és a vezetékek, berendezések elrejtése, javítása

    Az Armstrong mennyezetek nagy előnye, hogy olyan panelekből készülnek, amelyek szükség esetén, bármilyen típusú berendezés meghibásodása vagy cseréje miatt egyszerűen eltávolíthatók és a javítás után visszahelyezhetők a helyükre. A panelek helyett revíziós ajtó vagy szellőzőrács is felszerelhető. Ez is nagy különbségnek számít a gipszkarton álmennyezetekhez képest, amelyek nem teszik lehetővé a már említett beavatkozások elvégzését, mivel egy zárt rendszerről van szó, az adott rész cseréjét igényli, ha mégis visszabontjuk. Pontosan ennek a moduláris rendszernek köszönhető, hogy az Armstrong-mennyezet olyan népszerű választás nagyobb és középületekben, amelyek rendszeres karbantartást és gyakori javításokat igényelnek.

    kazettas-almennyezet.jpg

    A kazettás álmennyezet a leggyakoribb választás nagyobb vagy középületekhez

    4. Gipszkarton álmennyezet

    4.1. A gipszkarton álmennyezet tartószerkezete

    Minden álmennyezethez szükség van egy tartószerkezetre, amelyhez rögzíteni fogják a lapokat. A gipszkarton álmennyezet szerkezete lehet fa, vagy pedig fém, C vagy U profilból. Az alszerkezetet a tartólemezhez kell rögzíteni, és a munkavégzés során be kell tartani a gyártó utasításait. A gyártó nem csak a lapok és konzolok típusát határozza meg, hanem a csatlakozókat, csavarokat és egyéb szerelési tartozékokat is.

    4.2. A gipszkarton előnyei

    Álmennyezetek készítésére a gipszkartonozás a leggyakoribb választás, mivel ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja bármilyen anyagból készült mennyezet lezárásának. Az Armstrong mennyezettől eltérően a gipszkarton mennyezet jobban néz ki, mert egy sík és egyenletes, monolit felületet kapunk. A gipszkarton mennyezet nem moduláris rendszer, így a kazettás álmennyezettől eltérően nem látszik a tartórács vagy keret, és nem előfeltétel egy bizonyos belmagasság megléte. A gipszkarton lapok jobb hangszigetelők is.

    4.3. A gipszkarton álmennyezet hátránya

    A gipszkarton drágább, mint az Armstrong-mennyezet, mert nem moduláris rendszerről van szó, és a karbantartása, esetleges javítása, cseréje is drágább, hiszen mindent el kell távolítani ahhoz, hogy eljuthassunk a mögöttük futó vezetékekhez, berendezésekhez, majd azt követően újból fel kell helyezni az új gipszkarton lapokat.

    4.4 Álmennyezet mögött futó vezetékek

    Az álmennyezet feletti teret a legtöbb esetben a technológiai berendezések és vezetékek elhelyezésére szokták kihasználni, illetve LED lámpákat vagy szellőzőrácsokat építenek be.  Ezt a fajta telepítést „flush” -nak is nevezik, mivel az álmennyezettel ellátott helyiség esztétikus és elegáns megjelenést kap. Az Armstrong mennyezettől eltérően az gipszkarton álmennyezet többféle típusú, formájú és világítási módot tesz lehetővé, a lámpák pedig tetszés szerint és igény szerint elrendezhetők, hiszen a tartóhálózat megléte nem támaszt megkötéseket. Így a lámpák elhelyezhetők egyenként vagy csoportosan, vagy hangulatvilágításként. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a javítások vagy szerelések, vagy a lámpák átalakítása nem olyan könnyen kivitelezhető, mint az Armstrong mennyezeteknél – a gipszkarton mennyezet nem moduláris rendszer, így a paneleket nem lehet egyenként eltávolítani, majd visszahelyezni. A gipszkarton visszabontása további glettelést és vakolást igényel, ezért ezt meg kell előzni a legjobb minőségű és legtartósabb beépítések és világítás kiválasztásával.

    5. Az álmennyezet építésének ára

    Az álmennyezet ára körülbelül 8.000 Ft/m2.

    Ha kérdése van az álmennyezettel kapcsolatban, vagy a megfelelő szakember kiválasztásában, felkeresésében, forduljon hozzánk és segítünk megtalálni, azt, aki segíthet önnek. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük önöket az adott téma szakértőivel, gyártókkal, akik a megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 1203
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Világítás, világítástechnika?

    Rendszerünkben van még 543 kivitelező a következő területre Világítás, világítástechnika:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 543 kivitelező a következő területre Világítás, világítástechnika
    9.3
    0

    Ecolux Line Kft


    9.7
    0

    Ed-Lux Villamosipari Kivitelező,Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    10
    1

    Special Quest Kft.


    9.4
    0

    EMB Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!