Katerória

    Fémszerkezetek és fém profilok

    A cikket több mint 559+ felhasználó tekintette meg
    A fémszerkezetek évek óta komoly versenytársai a hagyományos építőanyagoknak (beton, tégla). Ennek számos oka van. A fémszerkezeteket nagyon gyakran használják kereskedelmi, távközlési és ipari épületeknél, valamivel ritkábban családi házaknál, bár az utóbbi időben ezen a területen is növekedés tapasztalható. Milyen előnyei vannak a fémszerkezetekkel történő építkezésnek, milyen típusú profilokat használnak, és mekkora az ilyen típusú építkezés költsége hozzávetőlegesen, olvassa el cikkünk további részében.
    Szakcikk 559
    femszerkezetek
    Rendszerünkben van még 358 kivitelező a következő területre Vas- és acélszerkezet gyártás:

    1. Fémszerkezetek alkalmazásának kezdete

    Az első öntöttvas épületszerkezet az angliai Severn folyón átívelő híd volt, amelyet 1779-ben építettek. Ez egy íves híd, amelynek fesztávja 31 m. A 19. század második felében tért hódított az acélgyártás a körte alakú kemencékben (konverterekben), és 1874-ben az USA-ban elkészült az első jelentős acél építmény – egy 150 méteres íves hidat építettek a Mississippi folyón keresztül.

    Az acél vas és szén ötvözete, és a nyersvas acélgyári feldolgozásával nyerik. A folyamat során fontos ellenőrizni a szén, mangán, szilícium, króm és egyéb kémiai elemek részvételét, mert ezek jelenlététől függnek az acél anyagának tulajdonságai, mint például: szakítószilárdság, rugalmasság, hegeszthetőség, szívósság...

    A vasszerkezet kifejezés tehát a múlt maradványa, amikor még nem ismerték az acélt, sem annak tulajdonságait, és ezért a fémkonstrukciók vasból készültek.

    2. Acélszerkezet

    Mondhatjuk, hogy az acél, amelyből a mai acélszerkezetek készülnek, a jövő anyaga. Olyan műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szakítószilárdság, a nagy fesztávok áthidalásának képessége, a gyors és pontos szerelhetőség, az egyszerű karbantartás, és a rugalmasság. A fentieken túlmutat, hogy az acélszerkezetek tökéletesek esztétikai, gazdasági, biztonsági és ökológiai szempontból is. Az acélszerkezet könnyen kombinálható más építőanyagokkal. Megfelelő konstrukció esetén rendkívül tartós és földrengésvédelmi szempontból biztonságos.

    Ebben az összefüggésben fontos megmagyarázni a fém- és acélszerkezet közötti különbséget. Az acélszerkezet, ahogy a neve is sugallja, acélból készül, a fémszerkezet pedig tágabb fogalom, amely többféle fémet is magában foglal. Például az alumínium szerkezet is fém.

    femszerkezet.png
    Sokféle acél profil van és ezeket általában építés közben kombinálják

     

    3. Acél profilok

    3.1. Az acél profilok jellemzői

    Az acél feldolgozásának többféle módja létezik: hengerlés, kovácsolás, préselés és húzás. Az építőiparban használt acélprofilokat hengerlési eljárással állítják elő, nevezetesen:

    • forró állapotban – melegen hengerelt profilok:
    • I profilok keskeny lábakkal: I (IPN) és IPE
    • I profilok széles lábakkal: HEA, HEB, HEM, HD és HL
    • U profilokban: UPE, UPN
    • L profilok – sarkok: egyenlő szárú vagy sokoldalú
    • lemezek: sima, bordázott, perforált
    • köracél, laposacél, szögletes acél (négyszögacél, hatszögacél)
    • T profilok, Z profilok
    • üreges profilok: kör, négyzet, téglalap alakú
    • hideg állapotban – hidegen hajlított termékek:
    • nyitott szakasz: U, C, Z, Σ, Ω és mások
    • nyitott szakasz: kör, négyzet, téglalap alakú
    • profilozott lemezek

    Az acéltartókat leggyakrabban műhelyekben előre gyártják – majd csavarokkal kötik össze, vagy az építkezésen hegesztik össze. Az acélszerkezetek profiljait kivételes súlyuk miatt teherszállító járművekkel szállítják és kisebb-nagyobb emelőkkel és darukkal emelik fel.

    vas-profilok.jpg

    3.2. Acél profilok szerelése

    Korábban már említettük, hogy az ilyen konstrukciókat kiválónak tartják nagyon gyors és egyszerű kivitelezés esetén, mivel az acélprofilok viszonylag könnyen csatlakoztathatók és beépíthetők. Az építkezésen történő beépítés előtt az acélszerkezetet a gyártás során, zárt térben, szabályozott éghajlati és egyéb körülmények között hegesztik össze. A gyártási folyamat végén az acél profilokat (oszlopok, gerendák, tengelykapcsolók...) az építési helyszínre szállítják, ahol a továbbiakban összeszerelik és a tervezett helyen felállítják. Az acél tartószerkezet összeszerelése után folytatódik a homlokzati és tetőelemek beépítése.

    4. Konstrukciók

    Az acélszerkezetek rendkívüli távolságokat képesek áthidalni, ezért gyakran használják nagy építési fesztávot igénylő épületek – például sport- és gyártócsarnokok, koncerttermek és hasonló objektumok – építésénél. Az acél, amelyből az acélprofilok készülnek, fő előnyei közé tartoznak a gyors és gazdaságos beépítés, a hosszú élettartam, a kivitelezésben való rugalmasság, a más építőanyagokkal történő egyszerű kombinálhatóság, az egyszerű karbantartás, emellett a tervezés és a méretezés nagy szabadságot ad a tervezőknek és építészeknek. És végül, de nem utolsósorban az acélszerkezetek környezetbarátok, hiszen az összes anyag újrahasznosítható.

    Az acélszerkezetek sajátos kihívást jelentenek a tervezőknek, hiszen maguk a fémek sokrétű és változatos tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint a belőlük készült elemek nagy kifejezési szabadságot tesznek lehetővé. Az ilyen konstrukciókból készült épületek esztétikai szempontból rendkívül elegánsnak számítanak, különösen azért, mert lehetővé teszik a kortárs építészeti és mérnöki tervezés meglehetősen atipikus és nagyon absztrakt elképzeléseinek megvalósítását. Az esztétikai szempont elsősorban a nagyobb üvegfelületek alkalmazásának lehetőségében érhető tetten, amelyek beépítését a nagy teherbírás és a nagy fesztávok leküzdése teszi lehetővé.

    5. Acél profilok – ár

    Az acéltermékek árban különbözőekk, ami leginkább a profil típusától függ, például az előállítási folyamat összetettségétől, a piacon lévő egyes készletek állapotától és egyéb piaci tényezőktől. A cikk írásakor az első osztályú acélprofilok átlagos ára körülbelül 500 forint/kg (ÁFÁ-val együtt).

    Az acélszerkezetek ára, amelyhez melegen hengerelt profilokat használnak, szállítással és helyszíni beszereléssel együtt 800-1000 forint/kg-tól kezdődik.

    Ha bármilyen acélszerkezet mellett dönt, bátran keressen bennünket a daibau.hu oldalon. A témában még több tanácsot talál weboldalunkon. Emellett olyan gyártókat és szolgáltatókat is ajánlunk, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak. 

    Az árkalkulátor segítségével az árakról is tájékozódhat.

    Forduljon bizalommal a daibau.hu csapatához

    Szakcikk 559
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Vas- és acélszerkezet gyártás?

    Rendszerünkben van még 358 kivitelező a következő területre Vas- és acélszerkezet gyártás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 358 kivitelező a következő területre Vas- és acélszerkezet gyártás
    9.6
    0

    Haaz János e.v.


    8.8
    0

    Alkotás Szolgáltató Kft.


    9.6
    0

    FC-ROPE Kft.


    10
    2

    Halász Generál Építőipari Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!