Katerória

    A ház alaprajza: a helyiségek optimális elrendezése

    A cikket több mint 643+ felhasználó tekintette meg
    Minden háznak alapvető rendeltetése, hogy lakói biztonságban, otthonosan, jól érezzék magukat. Ennek elérése érdekében figyelmet kell fordítani az építkezés és építészet számos aspektusára éppúgy, mint magának az épületnek a külső-belső elrendezésére, tulajdonképpen a helyiségek elrendezésére vagy a ház alaprajzára.
    Szakcikk 643
    lakberendezes
    Rendszerünkben van még 58 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező:

    1. A házban lévő helyiségek elrendezése, vagyis az alaprajz

    Az épületben lévő helyiségek elrendezését számos tényező befolyásolja, mint például a tájolás vagy elhelyezkedés, a természetre vagy más épületekre néző kilátás, jogi korlátozások, az ügyfél igényei és kívánságai stb. Ezért minden ház alaprajza legalább egy kicsit más, eltérő, hiszen a hely és az emberek is mindig mások. Az előre meghatározott alaprajzú épületek, a típusházak megoldást jelentenek, de ezek gyakran egyéb más problémával járnak együtt. Nem gyakran történik, hogy ugyanaz az előre meghatározott alaprajz illik minden helyszínre, és a helyiségek elrendezése sem feltétlenül felel meg minden ügyfélnek. A típusház vásárlása nagyobb kihívást jelenthet, mint az egyedi tervezésű, hiszen egy ilyen épület olyan kompromisszumokat igényel, amelyek olykor nem lehetségesek. Ha az alaprajz és a ház elkészítéséhez építészt alkalamaz, akkor valójában egy olyan tervet választ, amely minden tekintetben egyedi, jobban megfelel az Ön igényeinek és vágyainak, mint bármilyen előre meghatározott projekt lehetne.

    1.1. A ház tájolásának megfelelő alaprajz

    Az első „főbb” tényező, amely befolyásolja a tervezést, vagyis a ház alaprajzát, a tájolás. Amikor az épületet elhelyezik/felépítik a helyszínen, az a cél, hogy a homlokzat minél nagyobb része délre nézzen. Amennyiben ez nem lehetséges, ügyelni kell arra, hogy legalább a nappali és az étkező legyen így tájolva. Így elérhető, hogy azok a helyiségek, ahol a legtöbb időt töltik, kapják a legtöbb fényt és hőt. Ha a helyszín bizonyos korlátai miatt ez a tájolás nem lehetséges, akkor próbálja meg elérni, hogy a háznak az említett része legalább „megfogja” a nyugati napot. A hálószobák északon vagy keleten helyezkedhetnek el, mivel a nap nagy részében nem tartózkodnak bennük. Az északi tájolás azt is lehetővé teszi, hogy a szobák hűvösebbek legyenek a nyári hónapokban, mert ide soha nem süt be közvetlenül a nap, ami alvás szempontjából nagyon kedvező. Ez azonban nem vonatkozik a gyerekszobákra, mert ezekben a gyerekek lányegesen több időt töltenek, és nem csak éjszaka, alvás közben.

    1.2. A ház elhelyezkedésének megfelelő alaprajz

    Amennyiben adottak a feltételek, és a lehető legtöbbet szeretné kihozni a természetes környezetből, vagy valami másból, amit kifejezetten kedvezőnek tart, akkor semmiképpen sem szabad kihagyni azt a lehetőséget. Ha a ház a természetben van, akkor nagy valószínűséggel a beltér és a kültér összekapcsolása lesz az optimális megoldás. Ha egyes pontokról szebb a kilátás, mint másokról, a házat úgy kell tájolni, hogy azok a helyiségek, ahol a legtöbb időt töltik, ebbe az irányba nézzenek. Ily módon kiélvezheti a ház minden előnyét.

    1.3. A terep hatása a ház alaprajzára

    A helyiségek elrendezését a terep korlátai is befolyásolják; így például ha a ház dombon van, akkor az épület elhelyezkedése és a helyiségek elrendezése nem lehet ugyanaz, mint a síkságon. Ha az épület egy dombon van és például a felső oldalról megközelíthető, akkor érdemes úgy változtatni az elrendezésen, hogy a nappali az étkezővel és konyhával lehetőleg azon a magasságon legyen, és alattuk, a földszinten kapjon helyet a hálórész és a kijárat a hátsó udvarra.

    2. Az megrendelő/ügyfél kívánságai

    Természetesen a ház alaprajzának elkészítésénél ugyanilyen fontos tényező a megrendelő kívánsága. A terepviszonyoknál is fontosabb lehet a helyiségek elrendezése szempontjából az ügyfél életmódja, a háztartásban élők szokásai, napi munkakörük. Egyes családok szorosabban kötődnek egymáshoz, és több időt töltenek együtt, míg mások a magánéletet értékelik, vagy egyszerűen csak olyan tempóban élnek, amelyben többet vannak egymástól távol, és mindezt a ház alaprajzában is meg kell jeleníteni. Ily módon, amikor a családtagok együtt akarnak lenni, a terek nyitottak és összefüggőek lehetnek, vagy amikor a háztartás tagjai a magánszférát preferálják, akkor több különálló egység van az épületben.

    alaprajz.jpg
    Az alaprajznak, vagyis a helyiségek beosztásának funkcionálnakis és racionálisnak kell lennie

    3. A ház alaprajza: a helyiségek optimális elrendezése

    A ház alaprajzánál általában az az íratlan szabály az irányadó, hogy a nappali a földszinten, a hálószobák az emeleten találhatók. A földszinten a felületek déli vagy nyugati tájolásúak. Javasoljuk, hogy a ház alaprajzát úgy alakítsák ki, hogy ezek a terek nyitottak legyenek és összekapcsolódjanak; tegyük fel, hogy a nappali az étkezővel folytatódik, ez pedig a konyhában ár véget.

    A konyha és az étkező korábban külön helyiség volt, míg a modern trendek a nappalival egy egység kialakítását támogatják. Így, aki ebédet főz, az is vigyázhat a gyerekekre, vagy beszélgethet más családtagokkal, vendégekkel. A konyha gyakran egy fülkében van elhelyezve, de önálló elem is lehet, amely konyhaszigettel a lakótér központi részévé válik.

    Az alaprajzon általában az első emeletre tervezik a hálószobákat, ahol a családtagoknak több magánszféra jut. Északra vagy keletre nézhetnek, mert a lakók kevesebb időt töltenek itt. Fontos azonban, hogy a gyerekszobák délre vagy nyugatra nézzenek, mivel a gyerekek sok időt töltenek itt játékkal, tanulással, barátkozással stb.

    Más helyiségek, mint pl. fürdőszoba és a mosdó, kisegítő helyiségek, mint kazánház, raktárhelyiségek, irodák, garázsok stb. általában kevesebb figyelmet kapnak, mert a lakók rövidebb ideig tartózkodnak ott. A ház alaprajzát tehát úgy alakíthatjuk ki, hogy azok is északi tájolásúak legyenek. Némelyiknek nincs is szüksége nappali fényre, vagy jobb, ha egyáltalán nincs is a hőmérséklet és élelmiszertárolás miatt, mint a kamrákban, pincékben, illetve kazánházakban.

    4. A szobák alaprajza

    Az egész ház alaprajzánál nem kevésbé fontos az egyes szobák alaprajza. Egy jó építész nem csak a ház egészével foglalkozik, hanem alaposan átgondolja a szobákat is, vagyis azt, hogy hogyan lesz mindegyik egyedileg megtervezve. A szoba alaprajzának olyannak kell lenni, hogy a kihasználtság optimális legyen, így a gardróbok, ágyak, mint a legnagyobb elemek a legmegfelelőbb helyeken legyenek, akárcsak a munkasarkok. A kisebb szobák kompakt megoldásokat igényelnek, míg a nagyobbak nyitottabbak és szabadabb kialakításúak lehetnek. A kialakítást nagyban befolyásolják a bútorok is, amelyeket kifejezetten a helyiségeknek megfelelően érdemes kiválasztani, mert nem minden bútor fér el minden helyiségben.

    Amennyiben szakszerű tervrajzot készíttetne, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu oldalon. A témában számos hasznos tanácsot kínálunk weboldalunkon, valamint olyan szakembereket – szolgáltatókat és kivitelezőket –, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról bővebb tájékoztatást az árkalkulátor segítségével kaphat.

    A daibau.hu csapata a rendelkezésére áll

    Szakcikk 643
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Lakberendezés, lakberendező?

    Rendszerünkben van még 58 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 58 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező
    9.4
    0

    Zenit Home Kft.


    10
    0

    Impala-Design Kft.


    9.4
    0

    Ács Szeged


    9.5
    0

    Critical Path Management Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!