Katerória

    Akna: szennyvíz akna és aknafedél (betonból, műanyagból)

    A cikket több mint 1575+ felhasználó tekintette meg
    Minden szennyvízhálózatra csatlakoztatott háznak rendelkeznie kell egy fő aknával, amely lehetővé teszi a megfelelő szellőzést, a tisztítást, a karbantartást, valamint a hozzáférést a csövekhez. Ennek olyan helyen kell lennie, hogy biztosítsa a vízelvezető rendszer egyes ágaihoz való hozzáférést, de a fekáliát tartalmazó szennyvíz akadálymentes áramlását is. Ahhoz, hogy az akna rögzítve és védve legyen, fedél szükséges.
    Szakcikk 1575
    aknafedel
    Rendszerünkben van még 716 kivitelező a következő területre Vízvezeték és csatorna szerelés:

    1. Szennyvíz aknák

    A szennyvíz akna, pontosabban ellenőrző akna, a szennyvízelvezető rendszer nélkülözhetetlen része.  A mélyépítési munkák során, a vízellátó és vízelvezető berendezések és vezetékek telepítése folyamán kerül beépítésre.  A piacon sokféle, különböző típusú akna található. Főleg beton és műanyag aknákat (poliészter, polietilén, polipropilén) használnak. Platformunkon olyan vállalkozókat ajánlunk –elérhetőségeikel –, akik segítenek a megfelelő választásban, emellett tanácsot adnak a megfelelő csőátmérővel, magassággal és egyéb jellemzőkkel kapcsolatban.

    1.1. Klasszikus szennyvíz aknák

    A revíziós aknák kivitelezése klasszikus módon történik. Ez voltaképpen egy betoncső, amelybe – tervezői utasítások alapján – a csövek összekötésére meghatározott átmérőjű lyukakat fúrnak. A csapadékvíz- és a szennyvíz akna között csak a fedlap típusában van különbség. Utóbbinak a kellemetlen szagok terjedését megakadályozandó vízhatlannak és jól záródónak kell lennie.

    1.2. Kaszkád (lépcsőzetes) akna

    Ezek főként az építésfelügyeleti hatóságok külön kérésére készünek. Csak annyiban tér el a hagyományos aknától, hogy a csatlakozó cső hogyan kerül bele. A szennyvíz aknák klasszikus felépítésűek, amelyekben a cső az egyik akna aljától a másik akna aljáig halad. A lépcsőzetes szerkezet azt jelenti, hogy a cső az egyik aknának a tetejétől és a másik aljáig vezet, majd a következő párnál ugyanez megismétlődik.

    2. Hogyan szerelik be a szennyvíz aknát?

    A revíziós aknának többféle modellje van, és különböző módon készülnek. A szennyvíz aknák gyártónként is eltérőek, ezért beépítésüknél a megadott utasításokat kötelezően be kell tartani. A fentiek alapján vannak beépíthetőek és félkészek. Utóbbiak jobb minőségűek, mert vízhatlanok, gyorsabban beépíthetők és még olcsóbbak is.

    2.1. Az akna gödrének kiásása

    Ahhoz, hogy a szennyvíz aknát megfelelően be lehessen szerelni, elsőként megfelelő méretű és mélységű gödröt kell ásni. Ebbe kavics vagy homok frakciót töltenek azon céllal, hogy alapot hozzon létre. A műanyag aknák könnyűek, ezért kézzel is beépíthetők. A beton szennyvíz aknák beépítéséhez gépek használatára van szükség, és az akna aljának betonozását is el kell végezni. Ahhoz, hogy szilárd, stabil és biztonságos legyen, az aknának jó alappal kell rendelkeznie, ezért különös figyelmet kell fordítani az anyag kitöltésére és tömörítésére ott, ahol az alja lesz. Ellenkező esetben a tengely könnyen megsérülhet vagy elmozdulhat.

    2.2. Csatlakozó csövek az aknához

    A szennyvíz akna minden csatlakozó csövét megfelelően tömíteni kell, hogy megakadályozzuk a beépített anyag szivárgását és deformálódását. Az akna magasságának a környező terepviszokhoz kell igazodni, a tetején pedig rögzíteni kell a fedlapot.

    2.3. Felépítés és szerkezet

    Ott, ahol a szennyvíz- és esővíz (csapadék) csatornák keresztezik egymást, vízvezetékek vagy akár elektromos vezetékek haladnak át, nagyon fontos betartani a beépítésnél a helyes sorrendet. Először az aknát építik be, majd a csöveket rakják le úgy, hogy ezeknek és az összes csatlakozásnak legalább 2%-os lejtésszöge legyen.

    3. Beton vagy műanyag aknák?

    Szennyvíz aknák csak kétféle anyagból készülnek: betonból és műanyagból. A beton aknákat nem csak szennyvíz, hanem esővíz összegyűjtésére is használják. A beton aknák messzemenően legolcsóbb megoldásnak számítanak. A műanyag aknák igaz, hogy drágábbak, de a sima belső felületnek köszönhetően nagyon könnyen tisztíthatók, ami előnyükre szolgál, amellett jobb csatlakozásokkal is rendelkeznek. A beton akna készítésénél, külön kell figyelni a hézagok tömítésének minőségére. Utóbbiak minősége kulcsfontosságú a teljes akna élettartama szempontjából, mert évtizedekig kell tartania esetlegesen felemrülő problémák, gondok nélkül.

    acel-aknafedel.jpg

    A fedél minden akna alavető eleme

    4. Aknafedelek

    Az aknafedél a szerkezet kulcsfontosságú eleme. Amellett, hogy takarja és rögzíti, egyúttal álcázza is az aknát, amely általában jól látható helyen van az udvaron. Több lehetőség közül lehet választani. A fedél leggyakrabban fémből készül, habár nem ritka a beton vagy a műanyag sem. Az aknafedélnek könnyen hozzáférhetőnek, emellett könnyen össze- és szétszerelhetőnek kell lennie. Ugyanakkor szükséges, hogy kellően nehéz, hozzáférhető és rögzített legyen, hogy ne okozzon kellemetlenséget és ne jelentsen potenciális veszélyt. Javasoljuk, hogy olyan fedelet válasszon, amely vizuálisan illeszkedik a környező felülethez, vagy cserepes növények segítségével rejtse el azt.

    5. Szennyvíz aknák – ár

    Mennyibe kerül egy akna? A védőburkolattal és kerettel ellátott szennyvíz akna ára beépítéssel és csatlakozással együtt 300-400 euró között mozog. Maga az akna 150 és 250 euró körüli összegbe kerül. Az ár elsősorban attól függ, hogy beton vagy műanyag aknáról van-e szó, ami drágább, de függ a beépítés módjától és a csatlakozásoktól is.

    Amennyiben szennyvíz aknát szeretne, keressen bennünket a daibau.hu oldalon. A témában további hasznos tudnivalókat is megosztunk weboldalunkon, ahol szolgáltatókat és kivitezőket is figyelmébe ajánlunk. A szakemberek, akikkel együttműködünk, megkereséséükre megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    A költségekről az árkalkulátor segítségével informálódhat.

    Keressen bennünket, és mi segítünk:

    daibau.hu csapata

    Szakcikk 1575
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Vízvezeték és csatorna szerelés?

    Rendszerünkben van még 716 kivitelező a következő területre Vízvezeték és csatorna szerelés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 716 kivitelező a következő területre Vízvezeték és csatorna szerelés
    10
    2

    Horváth Tamás e.v.


    9.6
    0

    KAZÖ-TECH KFT.


    9.3
    0

    Bazsi-Gépész Kft.


    9.5
    0

    NM-TECH Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!