Katerória

    Fa ablakok javítása

    A cikket több mint 502+ felhasználó tekintette meg
    Az ablak kilátást nyújt otthonából a világra. Más faipari termékekhez hasonlóan az ablakoknál is szükség van rendszeres felújításra és kezelésre, karbantartásra. Ahhoz, hogy megőrizzék eredeti fényüket, védelemre van szükségük, mert a hőmérséklet ingadozása és az időjárás viszontagságai – szél, eső, valamint a napfény – többé-kevésbé valamennyi elemre, így a fából készült ablakokra is kihatnak. A fa folyamatosan – évről évre, napról napra – dacol az időjárási viszonyokkal. Ahhoz azonban, hogy otthonának ablakai tartósak legyenek, szépen, fokozatosan öregedjenek, megfelelő védelemre van szükségük.
    Szakcikk 502
    felujitas fa ablak
    Rendszerünkben van még 98 kivitelező a következő területre Faablak felújítás:

    1. Milyen gyakran kell felújítani a fa ablakokat?

    A fa ablakokon az idő múlásával különböző változásokat, sérüléseket fedezhetünk fel, mint a rések, repedések és lepergő védőbevonat, illetve festék. Miután az említett változások szemmel láthatóvá válnak, itt az ideje, hogy felújítsa, megjavítsa az ablak fa részeit.

    Az, hogy a fafelületeket milyen időközönként kell javítani, függ az ablak helyzetétől, attól, hogy milyen mértékben van közvetlenül kitéve az időjárás viszontagságainak. Az ablakok az épület keleti és déli oldalán általában erősebb napsugárzásnak vannak kitéve, mint a nyugati és északi oldalon. A már említett időjárási hatások (csapadék, szél, napfény) nagyban befolyásolják a lakk és védőrétegek leválását.

    A Czina Bt. szakemberének tanácsa:

    1. Mennyire keresett manapság az fa ablak felújítás?
    Változó, de mivel jóval olcsóbb, mint újat tetetni, egyre közkedveltebb megoldás. Vannak olyan épületek, ahol nem lehet változtani a kinézeten, itt elengedhetetlen az ablak felújítás.
    2. Hogyan történik a felújítás, mennyi ideig tart?
    Ez mindig a helyszínen derül ki. Attól függ, mennyire van tönkremenve az ablak. Ez lehet kisebb hibák, amit elég csak átfesteni, vagy lehetnek nagyobbak is, amit már le kell gyalúlni, gittet eltávolítani, festeni. Összeségében 2-3 napot vesz igénybe.
    3. Ügyfeleink mért válasszák az Önök cégét?
    Több mint 40 éves tapasztalat, precíz szakszerű munkavégzés, kedvező pénztárcabarát árak.

    Szabó Sándor ügyvezető, Czina Bt.

    2. Mire van szükség a fa ablakok felújításánál?

    A fa nyílászárók javításához szükség van elektromos csiszológépre. Erre helyezik a csiszolópapírt. Emellett szükség van még kaparóra, kefére, a különböző kártevők ellen rovar- és atkaölő bevonatokra, gittre, lakkra, festékre, kefékre, rongyokra és hígítóra. A szalagcsiszolóra felhelyezett végtelenített csiszolószalag mellett hasznosak a csiszolópapír darabkák is. A sarkok csiszolására speciális sarokcsiszoló gépek vannak.

    A hígító vásárlásakor figyelni kell arra, hogy olaj- vagy vízbázisú festéket vagy lakkot választott, illetve használ-e.

    3. Hogyan történik a fa ablakok felújítása?

    A fa ablakok és más fából készült nyílászárók javításánál az első lépés azok eltávolítása, azaz levétele vagy leemelése eredeti helyükről. Amennyiben ez valamiért nem lehetséges, a tisztítást, csiszolást és védelmet közvetlenül a nyílászárók eredeti helyén kell elvégezni. 

    Amikor az ablakot levette eredeti helyéről és szétszerelte, elsőként az aljzatot kell előkészíteni. Az előkészítés során minden szennyeződést, zsírt és maradékot el kell távolítani. A következő folyamat a csiszolás, amely alatt figyelni kell arra, hogy minden maradék lakkot vagy bevonatot eltávolítsunk anélkül, hogy a fa felületeket tovább károsítanánk. A faanyag csiszolását követően az ablakot meg kell tisztítani, ami leggyakrabban fújással történik, de lehet mosni is, azzal a céllal, hogy eltávolítsuk az összes port, ami csiszolás során keletkezett. Amennyiben az ablakon a tisztítás után egyéb fizikai sérülések is láthatóvá válnak, mielőtt folytatnánk a helyreállítást, fa gittel le kell zárni minden lyukat, rést, sérülést. Miután a gitt megszáradt, a felületet ismét csiszolni, tisztítani és polírozni kell. Az utolsó lépés a festés vagy lakkozás. Ezt megelőzően a nyers, lecsupaszított fát rovarölő és atkaölő bevonattal kell védeni.

    Amennyiben a védőbevonattal meg szeretné őrizni a fa természetes színét, akkor csak védőlakkot vagy olajat használjon. Ha viszont színt szeretne választani, akkor a festés elengedhetetlen. Figyeljen arra, hogy a fából készült bútorok és nyílászárók végső kezelésére használatos festékeket és lakkokat még hígítóval vagy benzinnel sem lehet eltüntetni a ruhákról és egyéb felületekről. Ezért azt a helyet vagy munkafelületet javasolt nejlonnal vagy egyéb hasonló anyaggal óvni. Festés vagy lakkozás esetén az ablakkereteket és a redőnyöket, ha vannak, mindenképpen rögzíteni kell, és figyelni kell arra, nehogy elmozduljanak. Fontos, hogy a felületeket nem szabad ujjal érinteni, hogy ne maradjanak rajtuk nyomok. Miután minden megszáradt, a nyílászárókat a gyártó útmutatója alapján vissza lehet helyezni eredeti helyükre.

    fa ablak felújítás

    4. Ablakok javítása – árak

    A helyreállítás költsége magában foglalja a védőbevonatokon, festéken vagy lakkon, valamint a szükséges előkészületeken és eszközökön kívül a ráfordított időt és erőbefektetést is. A védőbevonat, festék vagy lakk ára literenként és gyártónként eltérő. A felhasznált anyag mennyisége függ az ablak állapotától, az anyag típusától (olaj- vagy vízbázisú, védőkemikáliák összetétele stb.), de a kívánt védelem mértékétől is.

    A régi nyílászárók helyreállításának ára leginkább a festést megelőző előkészítő munkák mennyiségétől függ, de kihat rá a szükséges elemek (anyag) ára is. Egy liter festék vagy lakk ára gyártónként különböző. A szükséges festék vagy lakk mennyisége attól függ, hogy a faanyag mennyire sérült, és milyen védelmet szeretne. A régi fa nyílászárók javítása, ha kétrétegű hőszigetelő üveget (termopán) is beépítenek, szigeteléssel, csiszolással, gitteléssel vagy ablaktömítéssel. 

    Amennyiben szeretné felújítani fából készült ablakait, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu oldalon. A témában még sok hasznos tanácsot olvashat weboldalunkon, ahol olyan szolgáltatókat és gyártókat ajánlunk figyelmébe, akikkel együttműködünk. A szakemberek megkeresésére megfelelő ajánlattal jelentkeznek. 

    Az árakról bővebben az árkalkulátor segítségével tájékozódhat. 

    Keressen bennünket, és mi segítünk Önnek: a daibau.hu csapata

    Szakcikk 502
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Faablak felújítás?

    Rendszerünkben van még 98 kivitelező a következő területre Faablak felújítás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 98 kivitelező a következő területre Faablak felújítás
    10
    0

    G+P Ipari Bt.


    9.9
    0

    GROSKA Gyártó és Kereskedő Kft


    9.9
    0

    FaNatura Kft


    9.7
    0

    KellEgyAblak Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!