Katerória

    Házbővítés

    A cikket több mint 709+ felhasználó tekintette meg
    A tető felemelése bonyolult építési műveletnek számít, bármilyen épületről legyen szó. Annak ellenére, hogy a teljes kivitelezéshez viszonyítva valamivel kisebb munkáról van szó, nem ajánljuk, hogy önállóan kezdjen hozzá a házbővítéshez, inkább vegye igénybe építész, építőmérnök vagy más építőipari szakember segítségét. Tisztában kell lennie azzal, hogy a ház bővítésével voltaképpen egy új épületet készít. Ez minden értelemben megváltoztatja az létesítményt – az építmény statikai és teherbíró képességét, szerkezetét és térfogatát függőleges irányban. Azt, hogy kell-e építési engedély a ház bővítéséhez, mennyibe kerülnek a munkálatok, és milyen az eljárás, olvassa el az alábbi szövegben.
    Szakcikk 709
    hazbovites
    Rendszerünkben van még 957 kivitelező a következő területre Új építésű ház:

    1. A tető felemelése

    A tető felemelése/leszerelése az egyik legigényesebb, legbonyolultabb építészeti beavatkozás. A tető felemelése akkor lehetséges, ha a meglévő tetőszerkezet és az épület szerkezete ezt lehetővé teszi. Ez nagyjából minden szabvány szerint épített házon (tégla vasbeton csatlakozással) és a legtöbb faházon is megvalósítható. A betonházaknál nem, ugyanis itt a tetőt a függőleges szerkezet többi részéhez rögzítik, és ha kell, részenként veszik le/távolítják el, majd később helyezik vissza. A tető felemelését/leszerelését érdemes megfontolni, amennyiben egy egész emeletettel bővítené a házat, vagy a tetőteret szeretné beépíteni.

    1.1. Hogyan emelik fel a tetőt

    A tető felemelését szakképzett építőipari kivitelező végzi, de annak magasságát és a bővítést statikailag kell meghatározni, kiszámolni. A tető felállításánál az építőmérnök részvétele elengedhetetlen. A tetőt a kivitelező daru segítségével fogja meg, majd emeli fel a teljes tetőszerkezetet a befejező rétegekkel együtt. Ezt követően ideiglenes szerkezetet állít fel, ami ebben a helyzetben tartja a tetőt a munka befejezéséig. A tető megemelését követően elkezdődhet a ház bővítése, új tartószerkezet és ablaknyílások, erkélyek, teraszok építése... A ház bővítése befejeztével szétszerelik és eltávolítják az ideiglenes tartószerkezetet, majd a tetőt a daru visszateszi a helyére.

    1.2. Hogyan távolítják el, és helyezik vissza a tetőt

    Amennyiben bármilyen okból kifolyólag a tető megemelése a fent említett módon nem lehetséges, akkor a tetőszerkezet részleges eltávolítása történik. Vagyis részleteiben, szegmensenként szerelik le – ereszcsatornák, csatlakozások, tetőfedők, szigetelés részei, tetőszerkezet és szarufák – amelyeket majd fordított sorrendben szerelnek vissza.

    2. A ház bővítése tervezést igényel

    A hozzáépítés mellett – amelyet régiónkban a bővítés egyszerű változatának tartanak –, sokan választják a már meglévő épület bővítését. Ennek főként anyagi okai vannak, vagy az, hogy a fiatalok közös háztartásban maradnak a szülőkkel, ehhez viszont több helyre van szükség a már meglévő házban. A ház bővítése egy összetett projekt, amelynek sikeres megvalósításához legalább egy építészt és egy építőmérnököt is be kell vonni. Kívánságai és igényei figyelembe vételével készül egy koncepcionális megoldás. Ebből a továbbiakban kivitelezési, majd kiviteli terv lesz, s elkészül a tervezett munkák listája.

    2.1. Milyen szerkezetet igényel a ház bővítése?

    A bővítés megkezdése előtt ellenőrizni kell a meglévő épület alapszerkezetének anyagát. A bővítmény tartószerkezetéhez többnyire az alsó részhez használt anyagot választják, de ez nem szükségszerű. A tetőtérbe vezető rész és a félemeleti födém nagyon fontos, amit beszerelés előtt alaposan meg kell tervezni. Függetlenül attól, hogy milyen anyagot használnak a tartószerkezethez, az építkezés megkezdése előtt el kell végezni az összes statikai számítást a szerkezet stabilitására vonatkozóan és elkészíteni a kivitelezési tervet. Amennyiben az objektum statikailag nem alkalmas a bővítésre, elaborátumot kell készíteni a meglévő objektum statikai felújítására, ami többletköltséget jelent, de ez mindenképpen szükséges. 

    2.2. A felső építmény anyaga és színe

    A bővítmény tartószerkezetének precíz kiszámítása és megtervezése mellett lényeges a megfelelő anyagok és színek kiválasztása is a bővítmény kültéri és beltéri kialakításához. Ha azt szeretné, hogy a ház bővítése ne legyen feltűnő és a legkevésbé észrevehető legyen, szinte egybeolvadjon a már meglévő épülettel és homlokzattal, akkor fontos, hogy ugyanazon anyagokat és színeket használja a bővítménynél is. Akár fa homlokzatról, sima fehér vagy egyéb színű vakolatról beszélünk, az árnyalatoknak, tónusoknak és anyagoknak illeszkedniük kell az épület külsejéhez.

    Vannak olyan megrendelők is, akik a felsoroltaknak az ellenkezőjét keresik. Egyesek számára fontos, hogy felhívják a figyelmet a ház bővítésére, így ilyenkor ajánlatos más anyagokat és egymástól eltérő színeket használni.

     

    Házbővítési építési engedély
    A tető felemeléséhez és a ház bővítéséhez statikai számításokra és nagyon tapasztalt mesterekre van szükség 

    3. A ház bővítése és építési engedély

    A bővítés mind építészeti, mind jogi értelemben új építésű épületnek minősül, tekintettel arra, hogy változások következnek be az épület szerkezeti teherbírásában és egyéb szerkezeti részeiben. A törvény értelmében minden új épületnél, ide tartozik a hozzáépítés és bővítés is, a munkálatok megkezdése előtt be kell szerezni a jogerős építési engedélyt.

    A bővítéshez szükséges beszerezni az építési engedélyezési tervdokumentációt. Ez tartalmazza az összes építészeti tervet, kiviteli tervet, gépészeti- és elektromos vezetékeket. Miután megkapták az építési engedélyt, elkészítik a kivitelezési tervdokumentációt. Végezetül az új állapot geodéziai felmérésével, valamint a tervező és a felügyelő aláírt nyilatkozatával megkapja a használati engedélyt. Utóbbi garantálja, hogy az épített objektum megfelel a tervdokumentációnak.

    4. A tető felemelésének és a ház bővítésének az ára

    A ház bővítésének költségei elsősorban a mérettől, a technikai követelmények összetettségétől, a felhasznált anyagoktól, a kivitelezőtől, a helyszíntől és más tényezőktől függnek. A tető felemelése nagyon költséges a munka összetettsége és a daru bérlése miatt, de még így is jóval kevesebbe kerül, mint egy teljesen új objektum felépítése.

    Megjegyzés: szemléltetésül hozzávetőlegesen egy körülbelül 120 négyzetméter alapterületű ház bővítési költségeit vettük.

    Egy 120 négyzetméter alapterületű ház bővítése a kivetelezési és az építési engedélyezési dokumentáció, valamint a használatbavételi engedély nélkül 76600-115000 forint közötti összegbe kerülhet négyzetméterenként. Az ár tartalmazza a félemeleti födém kivitelezését, felújítását, a tetőszerkezetet és az összes további befejező munkálatot.

    Amennyiben házbővítést tervez, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu oldalon. A témában még több ötletet, hasznos tanácsot talál weboldalunkon, ahol olyan forgalmazókat és kivitelezőket ajánlunk figyelmébe, akikkel együttműködünk. Megkeresésére a szakemberek megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról árkalkulátorunk segítsével tájékozódhat.

    A daibau.hu csapata segít Önnek

    Szakcikk 709
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Új építésű ház?

    Rendszerünkben van még 957 kivitelező a következő területre Új építésű ház:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 957 kivitelező a következő területre Új építésű ház
    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    9.7
    0

    Elő-szer Kft


    8.7
    0

    FLORI Építőipari Kft.


    9.9
    0

    VERES BAU Építőipari Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!