Katerória
    A függönyök rendeltetése elsősorban, hogy óvjanak a kíváncsiskodó tekintetektől, valamint megakadályozzák a fény és hő túlzott beáramlását a helyiségbe. A függönyök dekorációs elemek is lehetnek, ezáltal jelentősen növelve a helyiség jobb esztétikai megjelenését, és nagyobb kényelmét.
    Szakcikk 307
    fuggony
    Rendszerünkben van még 32 kivitelező a következő területre Függönyök:

    1. Hogyan válasszunk függönyt?

    Lakberendezéskor általában a függöny kerül utolsóként a helyére a helyiségben, amelynek nem csak gyakorlati okai vannak. A így függönyök stílus tekintetében is kifogástalanul fognak illeszkedni a háztartási berendezésekhez, a bútorokhoz és a teljes környezethez. A függönyök típusaiból szinte korlátlan kínálat van az anyagok, textúrák, színek, minták, szövetek vastagságának tekintetében, ami nagyban megkönnyítheti a választást.

    A függöny kiválasztásakor egyrészt ügyelni kell arra, hogy illeszkedjen a belső tér stílusához, másrészt arra is figyelni kell, hogy funkcionális és praktikus legyen a helyiség rendeltetésétől és az Ön életmódjától függően. Amennyiben a függönyöket csak dekorációs elemként használja, azok vastagsága nem játszik nagy szerepet, viszont ha így szeretné szabályozni a hő- és fénymennyiséget, akkor a függönyt ennek fényében kell kiválasztani.

    Ha vastagabb, sötétebb függönyöket használ, ezek segítségével teljesen elsötétítheti a helyiséget, és ez fordítva is érvényes. Amennyiben vékonyabb, ritkább szövésű függönyökkel látja el a helyiséget, elegendő természetes fényt biztosít, például munkavégzéshez.
    egyedi méretre varrott függöny
    Ha függönyökkel szeretné szabályozni a fény mennyiségét, válasszon a célnak megfelelő függönyöket

    2. A függönyök fajtái

    A hosszmérettől függően vannak rövid és hosszú függönyök.
    Igény szerint vásárolhatók készfüggönyök vagy egyedi méretre varrott függönyök.
    A felszerelés/rögzítés módja szerint vannak ablakra, falra vagy mennyezetre szerelhető függönyök.

    2.1. Klasszikus vagy hagyományos függönyök

    Vannak klasszikus (behúzó szalag segítségével) ráncolt vagy berakott függönyök, csúsztatható függönyök vagy közvetlenül a függönysínbe vagy függönykarikákba akasztható függönyök. A karnisok, függönyrudak, sínek, függönytartó horgok, karikák sokféle anyagból – fa, fém, műanyag vagy ezek kombinációi – készülhetnek különböző méretben és formában. Nagyon sokan választják azokat a függönyöket, amelyeknek a zuhanyfüggönyökhöz hasonlóan a felső részén nyílások vannak a karikák számára, amelyek függönyrúdon helyezkednek el. Ez a legegyszerűbb rögzítési mód, s egyúttal a legpraktikusabb is a karbantartáshoz.

    2.2. Dekoratív függönyök

    A függönyöket a beltérben nemcsak az ablakok díszítésére használják. Paravánok vagy falak helyett kiválóan alkalmasak térelosztásra, ugyanakkor szekrények vagy tárolóhelyek ajtói helyett is használhatók.

    2.3. Panelfüggönyök

    A piacon panelfüggönyöket is kínálnak. Ezeknél az anyagot széles panel-csíkokra vágják, amelyet balra-jobbra mozgó csúszkákra/sínekre helyeznek. A függönyt működtető rendszerek lehetnek kéziek vagy elektromosak, vagy mindkettő.

    3. Rövid vagy hosszú függönyök?

    3.1. Hosszú függönyök

    A függöny hosszának meghatározásakor a leggyakoribb hiba, hogy csak az ablak és a padló közötti teret veszik figyelembe. Figyelembe kell venni, hogy legtöbb esetben az ablak és a mennyezet között elég sok üres/szabad hely van. A mennyezeti függönytartón elhelyezett függönyök olyan a benyomást keltenek, hogy a helyiség magasabb, mint valójában.

    A függönyök méreténél tartsa szem előtt, milyen végső hatást, megjelenést kíván elérni. Szeretné, hogy a függöny lágy esésű legyen, és finoman érintse a padlót? Ez romantikusnak és elegánsnak tűnik. Amennyiben ilyen függönyt szeretne, a már lemért anyaghoz még adjon hozzá 10-15 centimétert. A modern, minimalista dizájn követelménye, hogy a függönyök közvetlenül a padló felett lógjanak – olyan hatást keltve, mintha egy szintben lennének a padlóval.

    3.2. Rövid függönyök

    Az ablaknyílás magasságát lefedő rövid függönyök napjainkra már meglehetősen elavultak. Csakis olyan esetekben megfelelőek, amikor ez a legpraktikusabb megoldás. Főként rusztikus környezetbe illeszkednek, például hegyi kunyhókba vagy vidéki szobákba.

    4. A függöny szélessége

    A függönyöknél a magasság/hosszúság mellett a szélesség meghatározása is fontos. A függönyöknek több okból sem kellene, hogy csak olyan szélesek legyenek, mint az ablakkeret. Először is, ha széthúzzuk őket, nem lesz elég anyag. Természetesen arra is vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok szövet sem, mert ha összehúzzuk, a függöny eltakarja az ablakot.

    5. Kész függönyöket vásároljunk vagy méret szerintit?

    5.1. Függönyök egyedi méretre

    Ideális esetben a függönyöket saját elképzelései szerint készíti vagy készítteti el. Szín, anyag, hosszúság és szélesség alapján többet is választhat. Az egyedi méretre készített függönyöknél lehetséges más elemek megválasztása is, mint például a szegély típusa és mérete, valamint a felfüggesztés módja. Éppen ezért az egyedi méretre készített függönyök drágábbak, mint az üzletekben készen vásárolhatók.

    5.2. Kész függönyök

    Az anyagi korlátok miatt sok magánszemély, de építész/tervező/belsőépítész sem engedheti meg magának, hogy mást vásároljon, mint kész függönyöket. Ennek ellenére jó hír, hogy ma már minden erre szakosodott szalon akkora kínálattal rendelkezik, amely számtalan választási lehetőséget nyújt, nem pedig döntésképtelenné teszi a vásárlót.

    6. A függöny anyaga

    A függönyöket készíthetik természetesebb anyagokból, mint például a len, pamut, selyem, de különféle mesterséges és kompozit anyagokból is. A függöny anyaga hatással van annak súlyára, hajlékonyságára, hogyan függeszthető fel, mennyire gyűrődik vagy össze lehet-e hajtani, és milyen gyorsan fakul ki a színe. Amennyiben átlátszóbb és légiesebb függönyt szeretne, akkor a selyem a megfelelő választás, ha viszont vastagabbat és nem átlátszót, döntsön a vászon vagy plüss mellett.

    kész függöny

    Szeretné, hogy a függöny esése légies legyen és a földig érjen? Ez romantikusan hat és elegáns is

    7. A függöny színe és mintázata

    A függönynél talán a szín kiválasztása a legnehezebb. Amennyiben a helyiség rendbetétele még nem fejeződött be, ez még nagyobb kihívás.

    A belsőépítészeti elvek szerint a tér fókuszpontjának megválasztása elengedhetetlen a jó tervezéshez. Vajon az ablak a rendezés alatt álló helyiség közepén van? Ha igen, akkor a függönyök minden szempontból olyan merészek lehetnek, amennyire Ön szükségesnek látja. Ammennyiben a hangsúly a helyiség egy másik elemén van, akkor egy kevésbé feltűnő függöny jobb választás.

    Az alapszabály: ha a szoba semleges színű, a függönyöknek dramatikus hatást kell kelteniük. Amennyiben a szoba már színes és játékos hangulatú, válasszon semleges függönyt.

    A színek kifakulhatnak, ezt érdemes megjegyezni. A függönyök egész nap ki vannak téve az erős napfény hatásának, megtartják azt, és idővel elszíneződnek vagy kifakulnak. Azok számára, akik gyakran felújítják a helyiségeiket, ez a tény kevésbé aggasztó. Ha azonban azt szeretné, hogy a függönyök hosszabb ideig tartsanak, mérlegeljen, és válasszon világosabb vagy semleges színeket.

    Szakcikk 307
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Függönyök?

    Rendszerünkben van még 32 kivitelező a következő területre Függönyök:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 32 kivitelező a következő területre Függönyök
    9.5
    0

    Boros Sándor e.v.


    9.4
    0

    Hangonyi Dominika ev


    8.8
    0

    ABLAK MÁNIA KFT


    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!