Katerória

    Zöldfal: a beltér megkerülhetetlen díszítő eleme

    A cikket több mint 716+ felhasználó tekintette meg
    Valószínűleg hallott már a zöldfalakról. Ezek növényekből „összeállított” falak, amelyek főként a beltérben vannak. Függőleges kerteknek is hívják őket. A belső környezetet szebbé és gazdagabbá teszik, tisztítják és hűtik a levegőt, ráadásul csökkentik a zajt is. A zöld építészet alapját képezik fenntartható pozitív környezeti hatásukkal, emellett a belsőépítészet divatos és népszerű elemei.
    Szakcikk 716
    zoldfal
    Rendszerünkben van még 55 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező:

    1. Melyek a zöldfal összetevői?

    A zöldfalak termesztőközegbe helyezett növényekből állnak. Az ilyen típusú növények termesztőközege lehet talaj, víz és különféle típusú komposzt cserepekben vagy legkülönfélébb formájú, méretű, színű és különböző anyagokból készült edényekben. Akármilyen megoldást is találnak ki, a zöldfalak tervezésénél figyelni kell a leendő fal egyes részeinek és az egész falnak a súlyára, tekintettel arra, hogy az nyilvánvalóan nem klasszikus, közönséges kerti ágyásokból fog állni. Legtöbbször azonban nem a földbe ültetik a növényeket, hanem speciális táptalajba. Ez kő- vagy üveggyapotszálakból áll azért, hogy minél hosszabb ideig megtartsa a vizet és a tápanyagokat. A falat alkotó előregyártott elemekbe ültetett növények alkalmazkodnak az élethez ebben az úgynevezett termesztőközegben. Az ilyen falakon általában egyszerű növények, pontosabban fűszernövények vannak, amelyek aromájukkal gazdagítják az asztalra kerülő ételeket (menta, bazsalikom, zöldsaláta) vagy dísznövények (sok fűszernövény, karácsonyi búza...).

    2. A zöldfal felállítása

    2.1. A zöldfalat panelekből állítják össze

    A zöldfal tulajdonképpen nem fal a szó valódi értelmében, inkább olyan válaszfal, vázszerkezet, amelyre növényekkel ellátott paneleket rögzítenek. A zöldfal összeállítása, szerelése egyszerű, mert az úgynevezett „klikk- rendszerelv” szerint történik – ezért a panelek további szerszámok mellőzésével, könnyen csatlakoztathatók egymáshoz. Belső zöldfalakhoz ajánlott panelekre erősített alumínium edényekkel ellátott klasszikus rendszert választani. Amikor a növények eléggé megnőttek, a cserepek már nem fognak látszani. Ezzel szemben, ha kisebb növényzetet választ, mint például a moha, vannak lyukacsos alumínium panelrendszerek is. A panelek mérete általában 100x100 vagy 50x50 cm.

    2.2. A zöldfal kézi öntözése

    A zöldfal tervezésénél és kialakításánál azt is meghatározzák, hogy hogyan öntözik és táplálják a növényeket. Két lehetőség van: a növények kézi és automatikus öntözése. A kézi öntözést permetezővel végzik, amely egyenletesen osztja el a vízcseppeket az egész felületen. Ez az öntözőrendszer csak kisebb zöldfalaknál használható, a nagyok öntözéséhez javasoljuk, hogy automata öntözőrendszert alkalmazzanak.

    2.3. Nagy zöldfal – automata öntözőrendszer

    Ha a növények automatikus öntözése mellett dönt, akkor vízellátó és vízelvezető rendszert kell kialakítani a falfelületen. Azonban, ha nagyobb zöldfalat választ, akkor mindenképpen ajánljuk, hogy építsen be automata vagy integrált öntözőrendszert, mert így sok időt és energiát spórolhat meg, emellett az otthona is tiszta marad.

    Hogyan működik az automata öntözőrendszer? Több változatban és modellben is készül zöldfal, ezek egyike a moduláris zöldfal. A legmagasabb elemeknek az ilyen szerkezetben beépített adagolócsatornája van; amely biztosítja a víz egyenletes áramlását a zöldfal minden rekeszén. A felesleges víz egy dugóval és egy tömlővel ellátott kollektorba folyik. Ezáltal a fennmaradó víz is könnyen elvezethető. A rendszer kör alakú. Ez azt jelenti, hogy az újraöntözéshez fel lehet használni a felesleges vizet. Ily módon nagy mennyiségű vizet takarítanak meg, valamint olyan ökológiai öntözési módot alakítanak ki, amely kézi öntözéssel nem valósítható meg.

    A megfelelő nedvesség- és tápanyagszint fenntartása a panel talajában is az automata öntözőrendszer feladata.

    zöldfalak

    irodai zöldfal
    A beltéri zöldfal modulokból áll, amelyekbe virágcserepeket helyeznek. Végül a növények túlnövik a cserepeket, amelyek ezáltal már nem láthatóak

    3. Az élő zöldfal növeli az életminőséget

    3.1. Semmi sem teszi szebbé a belső teret, mint a gazdag zöldnövényzet

    A zöldfalakat olyan zárt terekben használják, ahol az emberek sok időt töltenek, és ahol a környezet minősége nagyon fontos. A növények manapság a lakberendezés alapvető alkotóelemei. Még merészebb, ha a teljes falfelületet zöldnövényekkel borítjuk, amely felélénkíti és gazdagítja a helyiséget, az ott elszórtan található cserepes növények helyett. A növények pozitív tulajdonságaikkal fokozzák a hatékonyságot, a kreativitást, ellazítanak, a buja zöld növényzet látványa pedig pihenteti a szemet a munkakörnyezetben.

    A függőleges kertek látványukkal a monoton belső terek ideális kiegészítői.

    3.2. A zöldfal plusz szigetelésként is szolgál

    Minden bizonnyal a növényzettel dúsított külső falak pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy a növények a falat is szigetelik. Tekintettel arra, hogy a föld és a levelek tompítják a hangokat, különleges hangszigetelő hatásuk is van. A zöldfal így nagyszerű megoldást jelenthet azokban a helyiségekben, ahol rossz a hangszigetelés, ahol fokozott a zajáramlás a helyiségek között. A növényzet ezen kívül hatékonyan mérsékli a hőmérséklet-ingadozásokat és elnyeli az UV-sugarakat. A függőleges kertekben lévő növények javítják a levegő minőségét és frissességét, tekintettel arra, hogy szűrők, melyek a szén-dioxidot oxigénné alakítják, és kivonják az egyéb szennyező anyagot a helyiségből.

    A zöldfal a levegő szén-dioxid szintjét akár 40%-kal is csökkenti, míg a szilárd részecskék tartalmát 60%-kal.

    4. A zöldfal hatással van a meglévő szerkezetre

    Amennyiben azt szeretné, hogy az egész függőleges rész nagyon buja, sűrű legyen, tudnia kell, hogy egy ilyen fal eléggé nehéz a talajmennyiség, a növények és az alépítmény miatt. Ha a fal nem lett úgy tervezve, hogy többletterhelést viseljen, a zöldítés hatással lehet a statikus stabilitására. Amennyiben valóban nagy függőleges területet szeretne beültetni sűrű növényzettel, akkor a statikusnak, szerkezettervezőnek ki kell számítania, és elemeznie kell a zöldfal miatt megnövekedett terhelés miatt a fal teherbírását.

    Gipszkarton szerkezeteknél a nagy zöldfalak semmiképpen nem alkalmasak, sem olyan válaszfalaknál, amelyeknél nem lett előlátva többletterhelés. Ez esetben azt javasoljuk, hogy gondolkodjon kisebb zöldfelületben, vagy teherhordó falra szerelje fel a szerkezetet.

    5. A zöldfal élettartama

    Mivel csak az elmúlt két évtizedben kialakult új technológiáról van szó, nem áll rendelkezésre elegendő adat, így nem lehet pontosan előrelátni az élő növényekkel ellátott falak élettartamát. Az eddigi tapasztalatok alapján a zöldfal élettartama körülbelül 20 év. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyes növények ennyi ideig élnek. A két évtizedes ciklus alatt többször is át kell ültetni őket. Az átültetés idejét egyértelműen jelzi a növények pangása és kiszáradása, amikor a gyökérrendszer növekedéséhez már nem lesz elegendő hely. Ilyenkor az egyedeket el kell osztani és szaporítani kell őket, hogy csökkenjen zöldfal térfogata és a gyökérrendszer térfogata, miközben a növény így megfiatalítodik és jobban növekszik.

    A falban az évelő növények körülbelül 10 évig nőnek. Ez idő alatt többször kell vékonyítani és ritkítani őket, hogy csökkenjen a térfogatuk. Ennyi idő után az is előfordulhat, hogy még az az eljárás sem lesz elegendő, így nagy valószínűség szerint egész ültetvényt ki kell cserélni. A mohák karbantartása jóval könnyebb.

    6. Az élő zöldfal növényei

    A zöldfalakhoz sokféle növényt lehet használni, a klasszikus borostyántól, hostától és babértól az olyan fűszernövényekig, mint a bazsalikom, petrezselyem és hasonlók. Nem felelnek meg azonban a virágos növények, mert a függőleges növekedés nem természetes számukra, emellett a túlnőtt és lehullott hajtásokat folytonosan el kell távolítani a padlóról. Sőt, az allergiára hajlamos emberek számára a virágok gondot okozhatnak. Választhat alacsony felszíni növekedésű növényeket is, és választhat különböző fajta mohákat, amelyek gondozása kifejezetten egyszerű. A növények kiválasztásánál figyelni kell arra is, hogy a növények fejlődéséhez milyen körülmények kellenek: egyesek több fényt igényelnek, mások sötétebb helyiségekben is fejlődnek. Némelyek több gondozást igényelnek, mások kevesebbet.

    zöldfal karbantartása

    A zöldfalak jótékonyan hatnak azon személyek koncentrációjára és általános hangulatára, akik a helyiségben tartózkodnak, emellett jelentősen csökkentik a zajt is

    7. A zöldfal karbantartása

    7.1. A zöldfal rendszeres gondozást igényel

    Habár a zöldfal semmivel sem igényel több odafigyelést, mint amit a cserepes szobanövényekre kell fordítani, a karbantartása, gondozása bonyolultabb a rengeteg növény miatt, ami mennyiségileg összehasonlíthatatlan a cserepes növények számával. Emellett sokkal nehezebb és összetettebb feladat a zöldfal növényeinek átültetése és az öntözése is, hiszen nem lehet őket kivinni a teraszra vagy az erkélyre, hogy ne koszolódjon össze a lakás.

    7.2. A zöldfal gondozásához szükséges eszközök

    A zöldfal gondozása megfelelő eszközöket igényel. Nyilvánvaló, ezeket a növényeket nem lehet úgy öntözni, mint az ágyásokban vagy cserepekben lévő virágokat, egy tömlővel vagy vödörrel. A zöldfalakra ezért permetezővel ellátott palackból vizet permeteznek, amely egyenletesen oszlatja el a vízcseppeket körülbelül egy négyzetméteren, és nem áztatja el a padlót a zöldfal mellett. Amennyiben automata öntözőrendszert szerelnek fel, az egész munka sokkal könnyebbé és egyszerűbbé válik. Kézzel csak kisebb zöldfalakat lehet öntözni.

    Ahhoz, hogy gyorsabban és szebben növekedjenek, a zöldfalban lévő növényeknek is, a többi növényhez hasonlóan, szükségük van műtrágyára. A függőleges zöldfalakra szánt műtrágyák a kertészeti szaküzletekben és faiskolákban szerezhetők be.

    8. Mesterséges zöldfalak

    8.1. Mikor megfelelő választás a mesterséges zöldfal?

    Ha nincs idje az „élőfal” karbantartásával foglalkozni, lehetséges alternatívaként szóba jöhet a mesterséges, vagyis a műanyag növényekkel ellátott zöldfal. Ezek napjainkban már annyira valósághűek, hogy még tapintással sem lehet megkülönböztetni az igazit a hamistól, a természetest a mesterségestől. A mesterséges zöldfal remek megoldás lehet azokban a helyiségekben, ahol nem lehet elhelyezni bármilyen okból kifolyólag élő növényekkel rendelkező szerkezetet. Például a teljesen sötét, száraz és nyirkos helyek is ilyenek, ahol a növények életkörülményei nem megfelelőek, és azok egyáltalán nem fejlődhetnek.

    8.2. A mesterséges zöldfal nem igényel karbantartást

    A mesterséges zöld panelek sok előnnyel rendelkeznek a természetesekhez viszonyítva: természetesen a növények mindig zöldek, víz, hő vagy napfény nélkül is, a levelek soha nem hullanak le, nem telepednek meg bennük a rovarok, nincs szükség átültetésre, öntözésre vagy trágyázásra.

    Mesterséges panelek kaphatók a piacon a hagyományos 100x100 centiméteres vagy 50x50 centiméteres méretben. A növényfaj-utánzatok választéka szinte korlátlan, legváltozatosabb fajtájú és típusúak vásárolhatók, mint például a babér, hosta, különféle borostyán vagy előre elkészített vegyes növényzet.

    8.3. A mesterséges zöldfal UV-védelme elengedhetetlen

    Amennyiben mesterséges zöldfalat szeretne, ajánljuk, hogy olyat válasszon, amely UV-védelemmel ellátott, ugyanis ellenkező esetben a műanyag növények idővel kifakulnak. Vásárlás előtt érdeklődjön a gyártónál, hogy a panelek megfelelő módon védve vannak-e a napfénytől. Nem kizárólag a közvetlen napsugárzás jelent gondot; hanem az évek során még a napfénynek soha ki nem tett panelek is kifakulnak.

    Szakcikk 716
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Lakberendezés, lakberendező?

    Rendszerünkben van még 55 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 55 kivitelező a következő területre Lakberendezés, lakberendező
    9.4
    0

    Zenit Home Kft.


    9.3
    0

    Holló Bt


    9.7
    0

    STUDIO NOVA Kiállításszervező és Kereskedelmi Kft


    9.5
    0

    Critical Path Management Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!