Katerória
    A válaszfalak nem rendelkeznek tartó funkcióval az épület szerkezetében, csak térelosztásra szolgálnak. Ennek következtében szárazon szerelhetők, így készülhetnek gyengébb anyagokból is. A gipszlapokból vagy gipszkartonból készült falak közül a legismertebbek az úgynevezett Knauf-falak. Ahhoz, hogy a gipszkarton falak erősek és stabilak legyenek, váz- vagy keretszerkezet kell, amelyet fém vagy fa profilokból építenek. A lapokat a profilok két oldalára szerelik, míg a vezetékeket középen vezetik át. A válaszfalat a helyszínen szerelik össze a már készen vásárolt lapokból és profilokból.
    Szakcikk 164
    valaszfal
    Rendszerünkben van még 902 kivitelező a következő területre Gipszkartonozás, szárazépítő:

    1. Mire van szükség válaszfalhoz?

    A lakótér, vagyis a helyiség elválasztása válaszfalak segítségével egyszerűen megoldható. Amilyen egyszerűen és gyorsan felszerelhetők, szükség szerint olyan egyszerűen és gyorsan el is távolíthatók. A válaszfal építéséhez a gipszkarton lapokon és a megfelelő profilokon kívül szükség van még csavarokra, alátétekre, tiplikre, szigetelőanyagokra, fugázóanyagra és tömítőszalagokra. Még a gipszkarton lapok felszerelése előtt ki kell jelölni a padlón, a mennyezeten és az oldalfalakon a fal szükséges méreteit és helyzetét, és meg kell határozni a fal rögzítési pontjait.

    knauf profilok

    A válaszfalakhoz használt Knauf-profilok fémből vagy fából készülnek

    2. Knauf-profilok válaszfalakhoz

    2.1. Knauf-profilok

    A válaszfal helyének és méreteinek kijelölése, meghatározása után kezdődik a profil készítése. A Knauf-profilok és válaszfal magasságának azonosnak, vagy körülbelül egy centiméterrel alacsonyabbnak kell lennie. Amennyiben fémprofilokat használnak, azokat speciális ollóval vágják megfelelő hosszúságúra. A Knauf-profilok tömítőszalaggal vannak lezárva alulról és felülről is. A profilokat csavarokkal rögzítik a padlóhoz és a mennyezethez. Amennyiben U-fém profilokat használnak, azokat megfelelő távolságra kell elhelyezni, és közéjük egy C alakú profilt kell tenni. A válaszfalat más módon is el lehet készíteni. Knauf-profilok egyaránt vannak fémből (C-profilok) és fából is. Nincs különösebb különbség közöttük, felhasználásuk inkább attól függ, hogy bármilyen okból melyik a megfelelőbb.

    2.2. Válaszfalak lezárására használt lapok

    Minden válaszfalnál lényeges a Knauf-profilból készült jól összeállított váz. Amikor befejeződik a Knauf-profil összeállítása, és ezzel együtt a válaszfal szerkezetének kialakítása, megkezdődik a külső lapok rögzítése. A tábláknak vagy paneleknek körülbelül 1 centiméterrel alacsonyabbnak kell lenni az adott helyiség magasságánál. Amikor helyükre kerültek a gipszkarton lapok, a C-profilokhoz csavarozzák őket. Amíg a profilok közötti szigetelés el nem készül, addig a válaszfalat sem zárják le mindkét oldalon.

    3. Vezetékek a válaszfalakban

    Ha vezetékeknek kell futni a válaszfalban, ez lesz a következő lépés. A vezetékeket a lapok közé, a fal közepébe, ahol C-profilok vannak, szerelik be, míg a kijelölt helyeken a kapcsolók és a csatlakozó aljzatok számára nyílásokat vágnak. Ezért a legjobb, ha a kapcsolók és aljzatok helyét előre meghatározza és kijelöli.

    4. A válaszfalak szigetelése és tömítése

    Amikor befejeződik a vezetékek lefektetése, következik a válaszfal hagszigetelése. Erre a célra általában úgynevezett puha szigetelést használnak, amit falon belül, a Knauf-profilok között helyeznek el, és amely hő- és hangszigetelésként is szolgál. Tekintettel arra, hogy a válaszfalak mindenekelőtt a térelosztást szolgálják, sokkal fontosabb, hogy hangszigetelés szempontjából kiválóak legyenek, mintsem hőszigetelés tekintetében.

    Végül sorra kerülnek a másik oldalra a Knauf-lapok, amellyel gyakorlatilag lezárják a válaszfalat. Mivel ez ilyen típusú válaszfal valójában két réteg gipszkartonból és azok középen elhelyezett vezetékekből álló „szendvics”, rendkívül fontos, hogy minden elem legyen jól rögzítve, és semmi se mozduljon el. Ellenkező esetben az új falon repedések jelentkeznek.

    5. Utolsó simítások a válaszfalakon

    A válaszfalakat végül hézagolják, glettelik és meszelik. A külső lapok illesztéseit fugázóanyaggal kezelik. Először az adott masszát eloszlatják a lapok illesztésein, majd tömítőcsíkokat helyeznek rá. Amennyiben öntapadó szalagokat használnak, akkor a fent említett eljárás fordított sorrendben történik. Ha szükséges, a fugázóanyagot két rétegben viszik fel. Miután megszárad, a felületet megmunkálják és csiszolják. Az utolsó réteg egy glettmassza (simítómassza), amelyet a lapok között is elosztanak. Miután mindez elkészült, a fal készen áll a festésre/meszelésre.

    Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fent leírt folyamat meghatározó a fal szilárdsága és minősége szempontjából, mert ha mindezt nem végzik el megfelelően, az új falon akár egy hónapon belül repedések jelenhetnek meg. Ezért a hézagolás és a kétrétegű glettelés kihagyhatatlan. Ugyanennyir figyelni kell a panelek falakhoz történő illesztésére is. Ehhez általában fehér vagy színtelen szilikont használnak, így még ha jelentkeznek is repedések, azok nem fognak látszani.

    knauf
    A Knauf-válaszfalakat végül átfestik

    Amennyiben válaszfalat szeretne, forduljon hozzánk a daibau.hu oldalon. A témában még több ötletet, tanácsot talál weboldalunkon, ahol olyan szakembereket ajánlunk figyelmébe, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról az árkalkulátor segítségével tájékozódhat.

    Keressen bennünket bizalommal, és a daibau.hu csapata segít Önnek

    Szakcikk 164
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Gipszkartonozás, szárazépítő?

    Rendszerünkben van még 902 kivitelező a következő területre Gipszkartonozás, szárazépítő:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 902 kivitelező a következő területre Gipszkartonozás, szárazépítő
    9.5
    0

    KISS TAMÁS E.V.


    9.6
    0

    Costas General Building Kft


    9.2
    0

    Kiss József e.v.


    9.2
    0

    KMETT-ÉPÍTŐ Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!