Katerória
    Annak ellenére, hogy a parkettázásról már írtunk, visszatérünk a témához azzal a céllal, hogy megkönnyítsük munkáját, amennyiben úgy dönt, hogy önállóan végzi el ezt a tevékenységet. Olvassa el figyelmesen az adott útmutatást. Haladjon lépésről lépésre az általunk megadott szempontok szerint. Ha követi tanácsainkat, nagy valószínűséggel elégedett lesz, és mindent sikeresen elvégez. Mérje fel, milyen szerszámokra és kellékekre van szüksége, majd kezdjen fokozatosan a munkához.
    Szakcikk 276
    parkettazas
    Rendszerünkben van még 301 kivitelező a következő területre Parkettázás:

    1. Előkészület a parkettázáshoz

    1.1. A parkettázáshoz használatos szerszámok

    A parketta szakszerű, gyors és hatékony lerakásához megfelelő szerszámok kellenek. Ezek a kirakó- vagy asztali fűrész, rókafarkú- vagy szablyafűrész, gumi- és rendes kalapács, mérőszalag, ceruza, vinkli, madzag, vízmérték, szintező rúd és facsapok.

    Maga a lerakásra szánt anyag meghatározott négyzetméternyi parkettából vagy laminált lemezekből vagy deszkákból áll. Amikor kiszászámítják, mennyi burkolatra van szükség, mindig legalább 10-15%-ot kell hozzáadni a visszamaradó hulladék és a sarkok levágása a miatt. Ezen típusú padlóburkolatok szakszerű lerakásához szükség van még PE fóliára, hangszigetelő anyagra, éllécre, belső és külső sarkokra, csavarokra, deszkaillesztésekre, parketta ragasztóra, aljzatkiegyenlítő masszára, átmeneti profilokra vagy lécekre, illetve az utómunkálatokhoz bizonyos eszközökre. Amennyiben nem állnak rendelkezésére a felsorolt eszközök és anyagok, mindenképpen olcsóbb és biztosabb megoldás melegburkoló szakember tanácsát kérni.

    1.2. Parkettázást megelőző alapvető munkák

    A parketta/laminált padló lerakásánál érdemes néhány alapvető tanácsot szem előtt tartani. Fűtetlen helyiségekbe, fürdőszobákba vagy más nedves kültéri részre nem raknak le parkettát, sem laminált padlót. Az anyagot ajánlott az eredeti csomagolásban abban a helyiségben hagyni legalább 48 órán keresztül, amelyikben majd lerakják a parkettát vagy laminált padlót. Miután kicsomagolta a padlóburkolatokat, először rendszerezze el és rendezze el őket úgy, ahogyan szeretné, mert árnyalatokban és mintákban eltérnek egymástól. A statisztikai hibahatáron belül van minden ugyanabban a csomagban lévő, azonos színű, árnyalatú és mintájú lap/lemez vagy deszka. Amennyiben mindezek megfelelnek az igényeinek, továbbléphet.

    A megmunkálandó esztrichet vagy padlófelületet gondosan meg kell tisztítani, ezen kívül simának és egészen száraznak kell lennie.

    Az első lépések között van a felmérés, vagyis a felület ellenőrzése. Ennek száraznak és simának, egyenesnek kell lennie. A padló ellenőrzéséhez használjon vízmértéket és szintező rudat. Amennyiben 1 méter távolságban 4 milliméternél nagyobb eltérések vannak, azokat ki kell javítani, voltaképpen folyékony kiegyenlítő keverékkel kell feltölteni. Amikor ezt befejezte, meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon.

    1.3. Hangszigetelés elhelyezése

    A parketta lerakásánál a következő fontos lépés, amennyiben erre szükség van, az ajtókeret lerövidítése a parketta magasságához és a hangszigeteléshez. Ehhez rókafarkú vagy szablyafűrészt használnak. Ami a PE fóliát illeti, ásványi aljzatra helyezik, azonban fa aljzatokhoz nem alkalmazzák párazáróként. Következik a hangszigetelés elhelyezése. Ez nem csak a zaj ellen véd, de az összes mélyedés kiegyenlítéséhez kiváló kiegészítő eszköz.

    parketta-lerakása

    A parketta lerakásához a lapokat jól kell rögzíteni, ahhez fa- vagy gumikalapácsot használnak

    2. A parketta lerakása

    2.1. A parketta lerakása – deszkák

    Miután lefektette a hangszigetelést, következik a parketta deszkáinak vagy parkettalapoknak az elrendezése. Ezek larakásánál faékeket kell használni távtartóként a falak mellett. A parkettadeszkák a szobahőmérséklettől függően tágulnak és összehúzódnak („dolgozik/munkál a parketta”) a faltól való megfelelő távolság elengedhetetlen. A fal és a burkolat közötti hézag a kisebb helyiségekben legalább 10 milliméter kell, hogy legyen, míg a nagyobb helyiségekben ennél valamivel több. A parketta lerakásának íratlan szabálya, hogy a hosszabb deszkákat a természetes fény, vagyis a beérkező napsugarak irányával párhuzamosan kell lerakni.

    Nagyobb terek esetén alkalmazza azt a szabályt, hogy a deszkák hosszabb oldalai párhuzamosak legyenek a helyiség hosszabbik oldalával.

    2.2. A deszkák vagy lapok rögzítése

    A deszkákat vagy lapokat egyszerűen a hangszigetelés fölé, az aljzatra lehet ragasztani vagy úgynevezett „úszó padlóként” a „klikk-rendszer” segítségével rakhatók le. A masszív két- és többrétegű parkettákat teljes felületükkel az aljzatra ragasztják, a háromrétegű parkettákból leginkább „úszó parketta” készül. A parketta ily módon történő lerakásához elegendő egy fa- vagy gumikalapács is.

    A klikk- rendszernek köszönhetően a parketta vagy a laminált padló összeilleszthető a hézagok ragasztása nélkül (aljzatra ragasztás vagy lebegtetés) is. Ugyanis az egyik oldalon lévő tábláknak vagy deszkáknak „retesze” van, amelyek illeszkednek a másik oldalon kialakított bevágásba vagy horonyba. „Lebegő” padlóburkolat lerakásánál az illesztéseket összeragasztják. Ha már az aljzatra vannak ragasztva, akkor nem ragasztják össze őket. A „reteszek” és barázdák ragasztásához PVA ragasztók ajánlottak, viszont a parketta teljes felületen aljzatra történő ragasztásánál vízmentes ragasztót alkalmaznak.

    2.3. A parketta lerakásánál felmerülő nehézségek

    Az ilyen típusú padlóburkolatok lerakásakor több akadály is adódhat, például radiátorcsövek miatt. Éppen ezért még a munka megkezdése előtt a teljes területet alaposan át kell vizsgálni. Ezeken a helyeken megfelelően ki kell vágni a deszkákat vagy lyukakat kell fúrni. Az utolsó deszkához érve, jelölje meg annak pontos hosszát, és ne felejtsen el néhány millimétert levonni, hogy a parketta vagy a laminált elmozdulhasson a faltól. Ahhoz, hogy befejezhesse a lerakási folyamatot, ki kell ékelni és rögzíteni kell minden élcsíkot. A léceket meghatározott szögben vágja le, vagy használjon kész belső és külső sarkokat.

    parketta ragasztás

    A fa deszkákat vagy lapokat egyszerűen a hangszigetelés fölé, az aljzatra ragasztják vagy klikk-lebegő rendszerént szerelik össze

    3. Parketta lerakása különböző aljzatokra

    A régi vinil padlóburkolatok, mint a linóleum vagy parafa, alkalmasak úszó parketta lerakására. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha teljes felületükkel az aljzathoz vannak ragasztva. Amennyiben vízszigetelést is beépítenek, az ilyen típusú padlóburkolatok régi kerámia lapokra is lerakhatók. A kerámia lapokat természetesen először alaposan meg kell tisztítani.

    Padlófűtésnél az aljzatra csak a célnak megfelelő anyagokat tehetik. A lebegő parketta lerakása padlófűtésnél a párazáró réteg felett történik, és a parketta hőmérséklete nem lehet több 27°C-nál. Nem ajánlott fából készült parkettát padlófűtéssel rendelkező padlóra lerakni, beleértve a bükk-, olaj- és juharfát. A parketta ezen kívül elektromos padlófűtéshez sem ajánlott.

    4. A parketta lerakásának költségei

    Hagyományos „kulcsrakész” parketta

    A klasszikus tömör parketta szállításának, ragasztás/lerakás, csiszolásának, lakkozásának ára 10600 és 13600 forint között mozog négyzerméterenként.

    „Kulcsrakész” kész parketta

    A kétrétegű kész parketta beszerzésének és lerakásának az ára 7600 és 9800 forint körül van négyzetméterenként.

    Ragasztott lamellás „kulcsrakész” parketta

    A szállítás, ragasztás, csiszolás és lakkozás költsége körülbelül 6500 és 9000 forintot tesz ki négyzetméterenként.

    Gyári „kulcsrakész” parketta

    A szállítás, ragasztás, lerakás , csiszolás és lakkozás mintegy 7500 és 10600 forintnyi összeget tesz ki mégyzetméterenként.

    „Kulcsrakész” paraszt padló

    A masszív paraszt padló szállítása és ragasztása – masszív kész parketta ára négyszetméterenként 10600 és 15900 forintot tesz ki.

    A hagyományos parketta lerakása

    A hagyományos parketta lerakása ragasztással és standard lakkok használatával négyszetméterenként 2600 és 3800 forintba kerül, ha úgy számítjuk, hogy az átlagos felhasználás 50 négyzetméter.

    Ha a parketta cseréje, parkettázás vagy laminált padló mellett dönt, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu oldalon. A témában még több tanácsot talál weboldalunkon, de olyan forgalmazókat, gyártókat és kivitelezőket is figyelmébe ajánlunk, akikkel együttműködünk. A szakemberek megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról a kalkulátor menüpont alatt bővebb információkat talál.

    Keressen bennünket, és mi segítünk Önnek: a daibau.hu csapata

    Szakcikk 276
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Parkettázás?

    Rendszerünkben van még 301 kivitelező a következő területre Parkettázás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 301 kivitelező a következő területre Parkettázás
    8.8
    0

    Varga Róbert


    9.3
    0

    L.S. & P. Kiállitáskivitelező és Szolgáltató Kft


    8.8
    0

    Kacs Dávid


    9.4
    0

    GRÁD - 2000 Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!