Katerória

    Lakkok és bevonatok a fafelületek kezelésére

    A cikket több mint 843+ felhasználó tekintette meg
    A lakkok és bevonatok elsősorban a fafelületek védelmére és megőrzésére szolgálnak, emellett annak kinézetén is javítanak. A lakkok és bevonatok a mechanikai sérülésektől is óvják a fát, tekintettel arra, hogy olyan kötőanyagot tartalmaznak, amely felületvédő réteget hoz létre. A lakk a már említett kötőanyagok mellett tartalmaz még hígítókat, pigmenteket és különféle adalékokat. A hígító szerepe a lakk folyékonyabbá tétele, a pigmentek a színt adják, míg például az adalékanyagok megőrzik a fa rugalmasságát stb.
    Szakcikk 843
    fa lakk
    Rendszerünkben van még 344 kivitelező a következő területre Fafelületek festése:

    1.A fa lakkozása

    1.1. Szükség van-e lakkozásra?

    A fa természetes anyag. Környezetbarát, kiváló mechanikai és szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett kellemes tapintású, ugyanakkor érzékeny is. A külső hatások következtében, mint például a víz, nedvesség, UV-sugárzás, hő, fény, kártevők és még számos egyéb tényező hatására a fa károsodik. A fa pórusaiba bejutó nedvesség és a víz a fa tágulását, méreteinek változását eredményezi. Azonban amikor a melegebb hónapokban ez a fa kiszárad, a zsugorodás következtében repedések keletkeznek. Az UV-sugarak hatnak a lignocellulóz bomlására, ezáltal megváltoztatják a fa színét.

    1.2. A bevonatok meghosszabbítják a fa tartósságát

    A faelemek karbantartásának elengedhetetlen része a lakkozás. A kültéri elemek, mint a kerítések, padok, előtetők állagának megőrzése céljából elengedhetetlen a lakkozás. A lakk vagy bevonat védi a fát a külső hatásoktól, nedvességtől és kártevőktől, ily módon biztosítva annak tartósságát. A bevonatok olykor pigmenteket is tartalmaznak. Ennek hatására, miután bevonattal kezelték, a fa színe megváltozhat. A már sérült faelemek élettartamát a lakk meghosszabbítja, lényegében a kezdeti szakaszban, amikor fán és annak szerkezetén változások jelentkeznek.

    2. Gyanta alapú lakkok

    A gyanta alapú lakkok két csoportba sorolhatók: akril- és alkidgyanták. Az akril lakkok rendkívül ellenállóak és az újabb fajtához tartoznak. Ezek a bevonatok kevésbé mérgezőek, mert legfeljebb 10% szerves oldószert tartalmaznak. Az alkidgyantából készült lakk lenolaj alapú, belső és külső felületekre egyaránt használható.

    3. Olajlakkok

    Az olaj alapú lakkok természetes gyantaolajokat tartalmaznak. Mivel szinte egyáltalán nem tartalmaznak mesterséges anyagot, az alkalmazásuk leginkább ajánlott. Mi elsősorban olyan faelemek kezelésére ajánljuk, amelyekkel közvetlen és gyakori kapcsolatban van, mint például a napi szinten használatos kerti bútorok.

    famázolás
     A kültéri fafelületek kezeléséhez a lakk használata elengedhetetlen 

    4. Természetes gyantából készült bevonatok

    A természetes gyantával készült bevonatok a legkevésbé károsak az egészségre, mivel növényi gyanta és lenolaj alapúak. Használatuk azért is javasolt, mert nem csak természetesek, de környezetbarátak is. Tekintettel arra, hogy maga a bevonat nagyon érzékeny, az elemeket gyakrabban kell vele kezelni. Azt is tudni kell róla, hogy a fából készült külső hatásoknak folyamatosan kitett elemek kezelésére nem alkalmas. 

    5. Nitrocellulóz lakk

    A nitrocellulóz lakk gyantát és nitrocellulózt is tartalmaz, amelyek aránya termékenként változó. A nitrocellulóz bevonatok vízállóak, és főleg bútorok festésére használják. Ezek a lakkok mérgező anyagokat is tartalmaznak, ezért fokozott óvatossággal kell bánni velük, és védőfelszerelést kell viselni használatuk közben. Azt ajánljuk, hogy az egészségre ártalmas lakkot mindig a szabadban használják, s a kültéren, a szabadban lakkozzák az elemeket, mert a mérgező anyagok hatása beltérben tovább érződik.

    6. Műgyanta alapú bevonatok

    Minden fa kezelésére készült polimer bevonat szintetikus (mű) gyanta alapú, de lehet poliuretán, epoxi vagy poliészter is. Ezek részben mesterséges anyagokat tartalmaznak, használatuknál óvatosan kell eljárni. A műgyantából készült lakk általában nagyon ellenálló, ezért kültéri elemeknél is használható.

    7. Lakkok fafelületek kezelésére – árak

    A fafelületek kezelésére szolgáló lakkok és bevonatok ára típustól függ, ezért változó. A 0,75 l műgyanta lakkok ára 3.000 forint körül van, a 0,5 l lakkolaj ára 2.300 forint körül mozog, míg a 0,75 l akril bevonatok körülbelül 2.700 forintba kerülnek.

    Amennyiben fafelületeinek védelmét lakkozással kívánja megoldani, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu oldalon. Weboldalunkon szolgáltatókat és kivitelezőket ajánlunk, akikkel mi is együttműködünk. Emellett a témában sok hasznos tanácsot is talál a daibau.hu oldalán. A szakemberek pedig megkeresésére megfelelő ajánlattal jelentkeznek.

    Az árkalkulátor segítségével többet megtudhat az árakról. 

    Keresse a daibau.hu csapatát, és mi segítünk Önnek

    Szakcikk 843
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Fafelületek festése?

    Rendszerünkben van még 344 kivitelező a következő területre Fafelületek festése:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 344 kivitelező a következő területre Fafelületek festése
    9.3
    0

    Zsuga Imre EV.


    10
    2

    Wtr Generál Kft


    8.9
    0

    Rapid Piktor Kft.


    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!