Katerória

    Alumínium hegesztése (WIG, MIG, MAG és TIG)

    A cikket több mint 912+ felhasználó tekintette meg
    A hegesztés két vagy több azonos, viszonylag hasonló kémiai összetételű fémdarab összekapcsolásának folyamata. Ily módon elválaszthatatlan kapcsolat jön létre a két rész között. A kézi ívhegesztés a leggyakoribb és legegyszerűbb eljárás vas, acél, alumínium és prokróm hegesztésére. Vannak nyomás- vagy ömlesztéses hegesztések. A legelterjedtebb módszerek a WIG, MAG, MIG és AWI hegesztés.
    Szakcikk 912
    tig mig mag heggesztes
    Rendszerünkben van még 220 kivitelező a következő területre Fémmegmunkálás, lakatos műhely:

    1. Az alumínium hegesztése

    1.1. Az alumínium hegesztéséről részletesebben

    Az alumínium hegesztése olyan folyamat, amely sok tudást, tapasztalatot és minőségi munkafelszerelést igényel. Az alumíniumot vagy ötvözeteit WIG és TIG módszerekkel (volfrámból vagy tungstenből készült elektródákkal argonhegesztéssel; az IG rövidítés jelentése: iners gázok) kötik össze. Ezek célja egy minél erősebb és szebb kötés, vagyis varrat vagy hegesztés elérése. A hegesztési folyamatnak, mint minden más munkafolyamatnak is, vannak előnyei és hátrányai, illetve erősségei és gyengeségei. A legismertebb módszer valószínűleg a volfrám kézi ívhegesztés. A hegesztés kétféleképpen történhet. Az egyik módja, hogy egy harmadik anyagot adnak hozzá a kötéshez. A másik mód, amikor két alkatrész széleit bizonyos hőmérsékleten megolvasszák azzal a céllal, hogy meglágyuljanak és összeérjenek, hogy később, amikor lehűlnek, eggyé váljanak. Mindkét eljárásnál meghatározott nyomást lehet alkalmazni, de nem szükségszerű. Minden attól függ, hogy mi készül, és hogy mi az elvárt eredmény.

    A legfontosabb, hogy minden hegesztési paraméter pontosan meghatározható és szabályozható legyen. A hegesztéshez különféle energiaforrásokat használnak, mint a forró gázok, elektromos ív, töltött részecskék áramlása, sugárzási áramlások (lézer), elektromosság stb., amelyek alapján változnak a munkamódszerek is. 

    Mindenfajta munkafolyamatnál a hegesztést végző személy és a berendezés számára egyaránt szükség van megfelelő védőfelszerelésre. Ezek a sötét üveggel ellátott védőmaszk, védőkesztyű, tűzálló ruházat és lábbeli, nagyfrekvenciás generátor, hegesztő fáklya, hegesztőgép és gázpalack. A hegesztés során veszélyes gázok szabadulnak fel, ezért a hegesztést csak jól szellőző helyen végezzük.

    1.2. A hegesztett rész (hegesztés, kötés vagy varrat)

    A hegesztési technikától függ, hogyan jelenik meg a hegesztett kötés. Ismertek a WIG, TIG, MIG és MIG MAG hegesztési technikák. Tekintettel arra, hogy a kötés vagy hegesztés kinézete sokban befolyásolja a termék megjelenését, nem mindegy, külsőre milyen lesz, sőt az is lényeges, milyen technikával készül. A szakmában elfogadott vélemény, hogy a TIG hegesztés működik a legjobban, habár hasonló eredmény érhető el MIG technikával, hegesztőpisztollyal, ami meglehetősen igényes módszer, ha teljesen egyenletes kötést szeretne elérni. Szép alumíniumhegesztésnél legegyszerűbb kettős MIG MAG hegesztést használni. A TIG hegesztés érzékenyebb a szennyeződésekre, mint a MIG hegesztés (és a MIG MAG hegesztés). Azonban mindkét esetben hegesztés előtt célszerű az élek alapos megtisztítása.

     Alumínium hegesztés huzallal 

    2. TIG hegesztés

    Az alumínium TIG módszerrel történő hegesztésénél az elektromos ív létrehozásához argongázt vagy 0,5-6,4 mm átmérőjű nem-fogyó volfrámelektródát használnak a hegesztett kötés védelmére. Az elektromos ív az elektróda és a munkadarab rövid érintkezése révén keletkezik; így az alumínium TIG hegesztése során a kis érintkezési felületen átáramló kifejezetten sűrű áram szinte mindkét anyag azonnali megolvadásához vezet. Amennyiben megfelelő a hőmennyiség és mindent megtisztítanak, jobb minőségű kötés érhető el. Ha a hegesztőgép nem termel elegendő hőt, más típusú vagy nagyobb átmérőjű elektródát kell választani. Az alumínium TIG hegesztése történhet kézzel, félautomatikusan vagy automatikusan, amelynek során kézzel csak az apró, szabálytalan alakú darabokat vagy a nehezen elérhető helyeket hegesztik. Az alumínium félautomatikus TIG hegesztése fogyóelektródás hegesztőhuzallal történik, amely a huzalvezetőn (úgynevezett huzalelőtoló) van. Az automatikus hegesztés ezzel szemben csak vízszintes kötésekre korlátozódik.

    3. MIG hegesztés (rövid érintkezési hegesztés)

    Az alumínium MIG módszerrel történő hegesztésének sikerességére meglehetősen sok tényező hat. MIG hegesztéshez leggyakrabban argon védőgázt használnak, de héliummal keverve is használható. Az alumínium MIG hegesztése rövid érintkezési eljárással bármely MIG/MAG hegesztőgéppel megvalósítható, amelyen beállítható az elektromos ív feszültsége és a huzalsebesség is. A rövid érintkezésű MIG hegesztés előnye, hogy amennyiben nagyobb az áramerősség, a huzalcseppek jobban eloszlanak. Ezáltal jó minőségű vízszintes varratok jönnek létre, habár a függőleges illesztéseknél vagy a felső hegesztésnél a fröcskölés gyenge. Ennek a típusú MIG hegesztésnek az a hátránya, hogy amikor kisebb az áramerősség, akkor nagyobb fröcskölésre van szükség.

    fém heggesztése
     Hegesztés, kötés, varrat alumíniumon

    4. MIG MAG hegesztés (pulzáló folyamat)

    Az alumínium MIG MAG hegesztésénél a dupla impulzusos eljárás után nincs befecskendezés, azonban ott, ahol a cseppek kiolvadnak a huzalból, szükség van az elektromos ív hosszának pontos szabályozására. Az elektromos ív jobb védelme érdekében javasolt az alumínium MIG MAG hegesztését jobbról balra végezni, a fröccsenés kiküszöbölésére. Ennél az eljárásnál nagyon lényeges a huzal hozzáadásának mechanizmusa. Ma már szinte mindenkinek négykerekű berendezése van, amelynél nagyon fontos a kerekeken lévő barázdák formája is. Az alumínium MIG MAG hegesztésénél legjobb, ha a hornyok félkör alakúak, mind a négy keréken.

    Mégha bonyolultnak is tűnik, az alumínium MIG MAG hegesztése manapság sokkal egyszerűbb, mert a modern hegesztőkészülékeknél könnyű váltani az impulzusos és a rövid érintkezős hegesztés között.

    5. Az alumínium hegesztése – általános tudnivalók

    Amikor csak lehetséges, ajánljuk, hogy alkalmazza a MIG MAG hegesztési technikát. Ezáltal biztosítja leginkább az alumínium hegesztését jobbról balra, mert jobb védelmet nyújt az elektromos ív ellen, tisztítja a megolvadt anyagot, és ennek következtében csökkenti a káros részecskék mennyiségét. A modern hegesztőforrásnak automatikus jellemzői vannak, függetlenül attól, hogy impulzusos vagy rövid érintkezésű hegesztésről van-e szó. Ez nagyban megkönnyíti a hegesztést végző számára az optimális hegesztési paraméterek beállítását.

    Amennyiben alumíniumot hegesztene, és ezzel kapcsolatban még maradtak kérdései, vegye fel velünk a kapcsolatot a daibau.hu oldalon. A témában további tanácsokat talál weboldalunkon, de olyan beszállítókat, gyártókat és kivitelezőket is figyelmébe ajánlunk, akikkel együttműködünk. A szakemberek megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakkal kapcsolatos információkat árkalkulátorunkban tekintheti meg.

    A daibau.hu csapata segít Önnek

    Szakcikk 912
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Fémmegmunkálás, lakatos műhely?

    Rendszerünkben van még 220 kivitelező a következő területre Fémmegmunkálás, lakatos műhely:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 220 kivitelező a következő területre Fémmegmunkálás, lakatos műhely
    9.7
    0

    CIVIS VASMÜVES Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    9.5
    0

    Kakas Árpád e.v.


    10
    1

    CA SOLUTION Kft.


    9.5
    0

    Josthy Universal e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!