Katerória
    Az ablakok a ház szigetelésének gyenge pontját jelentik. Az ablakkeret külső és belső oldalról történő tömítését a beépítésnél végzik, de idővel különböző okok miatt a tömítés gyengül, és úgynevezett hőhidak keletkeznek – olyan pontok, amelyeken keresztül áthalad a hő, és így hő-, valamint energiaviszteség keletkezik. Amikor jó az ablaktömítés, a meleg levegő a helyiségben marad, ezáltal a fűtésszámla összege akár 20%-kal is csökkenthető. Emellett a jól záródó ablakok távol tartják a port, nedvességet, zajt és csökkentik a huzatot. Értelemszerűen az ablakok tömítését meghatározott időközönként meg kell ismételni, hogy a nyílászárók át nem eresztő képessége a kívánt szinten maradjon.
    Szakcikk 181
    ablak tomites
    Rendszerünkben van még 98 kivitelező a következő területre Faablak felújítás:

    1. Mikor kell megismételni az ablakok tömítését?

    Amennyiben sérült az ablakkeret, ha gondja van a nyitó mechanizmussal, ha az ablak nem tömít úgy, ahogy kellene és hőveszteséget okoz, vagy nedvességet és penészt halmoz fel, legjobb lesz, ha megjavítja vagy kicseréli az egész ablakot.

    Mielőtt kicserélné a gumiszalag tömítést, ellenőrizze a teljes ablak állapotát.

    Amennyiben a változások nem kifejezetten szembetűnőek, vagyis nem biztos abban, hogy mit tegyen, javasoljuk, hogy egyszerűen tesztelje: az ablakszárny és keret közé tegyen egy papírlapot, majd csukja be. Ha a papír nem szakad el, amikor meghúzza és könnyen kihúzható mindkét oldalról, az biztos jele annak, hogy a levegő is áthalad ott, és itt az ideje a tömítés megújításának, illetve a szalag cseréjének. Általánosságban elmondható, hogy héttől tíz évenként cserélni kell őket, attól függetlenül, hogy az ablak fa, alumínium vagy műanyag ablak.

    2. Hogyan kell cserélni a tömítő szalagokat az ablakoknál?

    Az ablakoknál a tömítő szalagok cseréje precizitást és megfelelő szerszámokat igényel. Azt ajánljuk, hogy ha nem rendelkezik kellő ügyességgel és tapasztalattal, inkább ne kezdjen bele ebbe a munkába. Kifejezett bonyodalmat jelenthet a külső tömítés; amennyiben szilikon tömítő masszát használ, annak ellenállónak kell lennie a környezet külső hatásaira és közvetlenül az ablakkeret széleihez kell nyomni.  Ha purhabot használ, annak ugyancsak külső használatra alkalmasnak kell lennie. Amikor felhelyezik, pontosan kell adagolni, mert tágul, és nem volna hasznos, ha túl sok lenne, és a homlokzaton lefolyna. Mindez sokkal gyorsabban és egyszerűbben elvégezhető, ha szakembereink közül alkalmaz valakit, mivel ők pontosan ismerik a tömítő anyagokat és tudják, milyen mennyiségre lesz szüksége. 

    Ha azonban mégis úgy dönt, hogy megpróbálja önállóan elvégezni, új anyagra lesz szüksége az ablakok tömítéséhez, valamint ollóra/szkalpelre és ragasztóra (ha nem öntapadó szalagokat használ). A piacon nagyon sokféle és különböző típusú található, ezért egyeztessen az eladóval, hogy melyik a legmegfelelőbb az Ön ablakaihoz. A belső oldalra szivacsos, gumi és szilikon szalagokat vagy alumínium léceket (edzett dúralumínium) választanak, öntapadó vagy ragasztható, különböző átmérőjű (leggyakrabban 2 mm és 5 mm), lapos vagy kerek lehet, míg a külső részre általában szilikont vagy purhabot.

    Figyelmesen távolítsa el a régi szalagokat és tisztítsa meg a területet szappanos vízzel vagy más zsíroldó szerrel. Ily módon eltávolítja az összes szennyeződést, amelyek gátolják a szalag tökéletes illeszkedését és csökkentik annak élettartamát. Figyelmesen mérje le és vágja el az új szalagot, majd helyezze el a hornyok mentén. Szorítsa le a szalagot, hogy minél jobban tapadjon az aljzathoz, és így haladjon részenként, míg el nem készült az egész ablak tömítésével. 

    3. Ablaktömítés szilikon szalagokkal 

    Legjobb tömítést szilikon szalagokkal végezhet, amelyeket közvetlenül a megtisztított horonyba tesznek, ragasztó nélkül. Az ilyen fajta tömítés akár tíz évig is eltart. A szilikon szalagok ugyancsak hasznosak az ablakok karbantartása szempontjából is, mert könnyen levehetők, majd az ablaktisztítást követően viszzatehetők.

    4. Ablaktömítés öntapadó szalagokkal 

    Az öntapadó szalagokat könnyű feltenni, mivel megfelelnek a hornyok nélküli ablakkereteknél is, de gyengébb minőségűek, különösen a szivacsosak, mivel ki vannak téve a nedvességnek és hőmérséklet változásainak. Gyakorlatilag csak egy vagy két szezont tartanak ki, de cserébe olcsóak. Karbantartásnál ugyancsak figyelni kell arra, hogy ne fessék vagy lakkozzák át őket. 

    5. Az ablakok tömítésének karbantartása 

    Ahhoz, hogy az ablakok minél jobban tömítsenek, vagyis, hogy azok a szalagok, amelyeket feltett, tovább tartsanak, rendszeresen tisztítsa őket az ablakok tisztításával egyidejűleg és szükség szerint cserélje. Nem kell, hogy savakkal vagy súrolószerekkel érintkezzenek, mivel azok „szétmarják” őket, és időnként ellenőrizze, hogy nem jelentkezett-e nedvesség vagy penész.

    A gumiszalagokat speciális bevonatokkal is óvhatja.
    Szakcikk 181
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Faablak felújítás?

    Rendszerünkben van még 98 kivitelező a következő területre Faablak felújítás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 98 kivitelező a következő területre Faablak felújítás
    8.8
    0

    First Apartman Kft


    10
    0

    KLAU-TER 2001 Asztalosipari Termékgyártó Szolgáltató és Kereskedelmi Kft


    10
    0

    G+P Ipari Bt.


    9.4
    0

    Ács Szeged


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!