Katerória

    Parketta felújítása, parketta javítása – minden, amit tudnia kell 

    A cikket több mint 1002+ felhasználó tekintette meg
    A parketta olyan padlóburkolat, amelyről minden kétséget kizáróan elmondható, hogy minden szempontból természetes és tartós. Legtöbb parkettafajtát és típust teljes egészében fel lehet újítani vagy lehetséges csak a sérült részek cseréje is. A felújítás leginkább a sérülés fokától és mértékétől függ, míg a többrétegűeknél főként a felső réteg vastagságától. Például, ha ennek a rétegnek a vastagsága 4 milliméter, akkor négy csiszolásra, illetve felújításra van lehetőség, ezt a parketta vásárlásakor figyelembe kell venni. A jobb minőségű parketták felső rétegének vastagsága 6 milliméter. A felújítás magában foglalja a parketta csiszolását, fugázását és lakkozását vagy olajozását, amely szükség szerint egymás után többször megismételhető. 
    Szakcikk 1002
    Parketta cseréje felújítása
    Rendszerünkben van még 159 kivitelező a következő területre Parketta:

    1. A parketta felújítása: a sérülés felmérése

    A parketta felújításának folyamata minden fafajtánál hasonló. Függ a sérülés nagyságától és mértékétől, az elhasználódástól (kopástól), a már elvégzett csiszolások számától és hasonlóktól. Legjobb egy melegburkoló szakembert felkérni, hogy felmérje a parketta felújításának a lehetőségeit. A szakember dönti el, hogy a parketta mely részeit kell kicserélni. A faburkolatok javításánál és felújításánál az első lépés a sérülés felmérése. Ide tartozhat a sérült padlólapok eltávolítása vagy a karcolások és horpadások csiszolása. Miután megállapították a sérülés mértékét, kezdődhet a javítási, felújítási folyamat.

    2. A parketta cseréje: amikor a javítás nem lehetséges 

    2.1. A parketta cseréje

    Ha a régi parkettát többször csiszolták és valóban elhasználódott, akkor azt ki kell cserélni. A régi parkettát teljesen el lehet távolítani vagy meghagyni alapként az új számára, habár erről is szakemberrel kell egyeztetni. Amennyiben a lakásban a mennyezet magassága és küszöbök lehetővé teszik, valamint a régi parketta is viszonylag jó állapotban van, érdemes az újat erre helyezni. Így megtakaríthatók a parketta felszedésének és az esztrich javításának a költségei, emellett további hang- és hőszigetelést is kap. A parketta cseréjére leggyakrabban akkor van szükség, ha a faréteg már elvékonyodott és az új csiszolás nem kivitelezhető. 

    A gyengébb minőségű kész parketta vékonyabb, és csak egy vagy két csiszolás végezhető rajta. A legjobb minőségű tömörfa parketta felső rétege akár 15 milliméter is lehet, ez sokkal nagyobb számú javítást és felújítást tesz lehetővé. 

    2.2. A sérült lécek vagy lapok javítása

    A nagyobb sérülések, mint a mélyebb karcolások, repedések, a megvetemedett vagy törött és víz behatolása miatt felpúposodott deszkák vagy lapok, mind cserét igényelnek. Ez azt jelenti, hogy a sérült részeket eltávolítják, és újakra cserélik őket. Ez a folyamat hosszabb ideig tart, és lehet, hogy szakember segítségére lesz szükség, de teljes egészében megváltoztathatja a sérült padló kinézetét is. 

    3. A parketta javítása: új parketta fektetése a régire

    Amennyiben a küszöbök magassága és már meglévő padlóburkolat lehetővé teszi, valamint ha a régi parketta viszonylag jó állapotban van, szóba jöhet a gyors helyreállítás vagy javítás. Ezt legegyszerűbben úgy lehet elvégezni, ha az új parkettát a régire rakják le. Ez a fajta parkettajavítás több szempontból is olcsóbb, de mindenekelőtt sokkal gyorsabb. Ebben az esetben nem kell költeni padlófelszedésre, sem a burkolat javítására, és további hang- és hőszigetelést is kapnak. 

    Parketta-cseréje-felújítása.jpg
     A parketta lakkozását három vagy négy rétegben végzik 

    4. A parketta felújítása

    4.1. Gyors parketta felújítás: csiszolás

    Olykor elegendő a rövid, gyors felújítás is. A kisebb sérüléseknél, mint a karcolások vagy kis horpadások, bemélyedések, a padlóburkolat csiszolása és lakkozása teljességgel elegendő lehet. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy csak a sérült helyeket csiszolják, majd felviszik a fagittet és megvárják, míg megszárad. Száradás után esetleg még egyszer csiszolják a felületét és letisztítják. Ezután következik a teljes felület csiszolása, de csak az első lakkrétegig. Ily módon a parketta visszakapja régi fényét és eltüntetik az esetleges színárnyalatbeli különbségeket, amelyek nagyobb bútordarabok alatt keletkeznek, mert a parketta ott halványabb marad. 

    4.2. A parketta felújítása: lakkozás vagy olajozás

    A csiszolást követően a parkettát lakkozzák vagy olajozzák. A parketta felújítása ez nélkül nem teljes, mert a fát meg kell védeni a külső hatásoktól. A lakkozás olcsóbb és gyorsabb az olajozásnál. Matt és fényes lakktípusok is rendelkezésére állnak, amelyek sokkal több fényt visszavernek. A lakk, különösen a magasfényű, kissé megváltoztatja a fa természetes textúráját, úgy hat majd, mintha laminálva lenne és nem „lélegezne”. A parketta felújításának és védelmének ez a módja – amikor végezetül lakkozzák – kifejezetten tartóssá, ellenállóvá és hosszú élettartamúvá teszik, tekintettel arra, hogy nem porózus és kevésbé tartja meg a szennyeződéseket. 

    A lakk a kémiai és fizikai erősségét, keménységét héttől tíz nap alatt éri el. Ezzel a parketta felújítása befejeződött, és majd teljes fényében pompázik. 

    A lakkozástól eltérően, az olajozás drágább, de tagadhatatlanul megőrzi a parketta eredeti kinézetét teljes egészében. Az olajozott parketta még szebb lesz, mint a nyers, mert az olaj kifinomultan kihangsúlyozza az adott fafajta (amelyikből készült a parketta) szerkezetét, textúráját és más jellemző tulajdonságait. Ennek a befejező technikának a hátránya, hogy az olajozott parketta érzékenyebb a foltokra és azonnal magába szívja a folyadékokat, ha azt nem törlik le azonnal a felszínéről. 

    A parkettát többször olajozzák, mint lakkozzák, pontosabban mindaddig, amíg a fa nem „telítődik”. Az, hogy mennyi olajat szív magába, a fafajtától függ. Az olajozás során minden felvitel előtt meg kell várni, hogy a felület teljesen megszáradjon. Ezért az olajozás igényesebb és hosszadalmasabb folyamat. 

    5. A parketta javítása: nagyobb sérülések

    Amikor nagyobb hibákról van szó, mint a repedések, barázdák vagy lyukak, azokat csiszolás és lakkozás előtt fugázással javítják. A parketta repedéseit és hasadékait, amelyek a hosszantartó használat, valamint a hőmérséklet változásainak és nedvességnek a következményei, fagittel kell kezelni, majd csiszolni kell. Amikor megszárad, szükség esetén még egyszer csiszolni, majd polírozni kell. Ezután következik az egész felület csiszolása, amit egy speciális csiszoló géppel végeznek. Miután mindent lecsiszoltak, a felületet alaposan megtisztítják a maradványoktól, és a portól, majd következik a lakkozás vagy olajozás. Egyiket is, másikat is szükség szerint többször meg kell ismételni mindaddig, míg a fa nem telítődik, a parketta felszíne fényessé nem válik. A lakkozást először alapozóval, majd a befejező, végső lakkal végezik. A parketta felújításakor ki kell cserélni a szegélyléceket és takaróléceket is. 

    Szakcikk 1002
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Parketta?

    Rendszerünkben van még 159 kivitelező a következő területre Parketta:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 159 kivitelező a következő területre Parketta
    8.7
    0

    KB-Brigád


    9.7
    0

    Rom-Vár Út Kft.


    9
    0

    SMDBAU kft


    9.4
    0

    VT-KONTAKT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!