Katerória

    A tető hőszigetelése vagy a tetőzet szigetelése belülről

    A cikket több mint 1192+ felhasználó tekintette meg
    A tető megfelelő szigetelése nagyon fontos, tekintettel arra, hogy olyan esetekben, amikor nincs szigetelés vagy nem szabályszerűen végezték, a szükségesnél sokkal több energiát használnak fűtésre. Ugyanígy nyáron, amikor a tetőtérben a helyiségek túlmelegszenek, túl sok energiát használnak hűtésre.
    Szakcikk 1192
    tetoszigeteles
    Rendszerünkben van még 307 kivitelező a következő területre Tetőtér szigetelés:

    1. Tetőszerkezet, szarufák és gerendák

    A tető fő szigetelését a hőszigetelő anyag alkotja, míg a tetőzetet ezenkívül légréteggel is szigetelik, vagyis légréssel a levegő keringéséhez.A hőszigetelő anyagot mindig a tetőzet szarufái és gerendái közé teszik, de leggyakrabban alájuk is. A gerendák fölé is lehet szigetelést tenni attól függően, mennyire szeretnék, hogy az épület energiahatékony legyen. 

    Magát a tetőszerkezetet tetőfedő anyaggal védik az időjárási hatásoktól. Ennek van alszerkezete, és alatta található a légrés. A tető további része másodlagos tetőzettel van védve, amely páraáteresztő és biztosítja a nedvesség elvezetését az épületből.

    A másodlagos tetőzet alatt egy sor gerenda van, amelyek közé helyezik a hőszigetelést. A gerendák alá egy sor ellenlécet tesznek, amelyek közé helyezik a szigetelőanyagot. Alulról, a szigetelés mellé helyezik el a hőgátat vagy mebránt, az alá pedig a végső belső réteget.

    2. Tetőszigetelés a gerendák fölött vagy a tető szigetelése a gerendák között?

    A hőszigetelést szinte mindig a gerendák közé teszik. A gerendák általában 16 és 18 centiméteresek, ezért a szigetelőréteg, amelyet közéjük helyeznek, általában ugyanolyan vastagságú. Amikor hőszigetelést tesznek a gerendák közé, úgy kell elhelyezni, hogy ne keletkezzenek hőhidak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy különös figyelmet kell fordítani a hőszigetelő réteg és a falak közötti illesztésekre, a tetőablakokra, kéményekre és más szerkezeti elemekre és építményekre úgy, hogy sehol ne maradjanak semmilyen üregek. Mindent jól ki kell tölteni és összenyomni, összepréselni.

    tető szigetelés
    Üveggyapot a gerendák között 

    Ahhoz, hogy a tető valóban jól legyen szigetelve, szükség van még egy szigetelő rétegre a gerandák alatt és felett. Szabály szerint ezt az anyagréteget az ellenlécek közé, a gerendák alá kell tenni. A szigetelőréteg teljes vastagsága legalább 25 cm kell, hogy legyen, de ajánlott akár 30 centiméterig is. Így az ellenlécek közötti réteg héttől tizennégy centiméteres, attól függően, hogy milyen vastag a tető hőszigetelésének végső rétege. További szigetelést a gerendák fölé is lehet tenni. Ennél a módszernél a hőszigetelést a gerendák fölé helyezik, pontosabban az őket borító zsaluzat fölé.

    3. A gerendák feletti tetőzet szigetelése

    Hazánkban a tető gerendák feletti hőszigetelése ritkábban alkalmazott módszer, habár számos előnye van. Azonban ezt csak a tetőburkolat teljes cseréjével lehet megvalósítani, ezért erre többnyire csak teljes tetőfelújításnál vállalkoznak. Főként olyan épületeknél alkalmazzák, ahol nincs hely a szigetelésre a gerendák között és/vagy alatt, vagy érdemes megtartani a már meglévő magasságot és látható tetőszerkezetet. Ez magában foglalja a tetőzet külső részén történő szigetelést, a gerendák felett, hogy hőgát keletkezzen a tető és a külső környezet között.

    3.1. A tető szigetelése a gerendák felett – előnyök

    • megmarad a tető eredeti kinézete belülről;
    • nincs veszteség a helyiség belső magassága tekintetében – mivel a szigetelés kívülről történik, a beltér ugyanolyan térfogatú lesz és megmarad a hasznos felület;
    • növekszik az energiahatékonyság – a gerendák feletti szigetelés kiváló hőszigetelést biztosít, mert nincs hőveszteség;
    • csökken a nedvesség megjelenésének kockázata – a gerendák közötti szigeteléssel csökken a kondenzáció megjelenésének kockázata, ezzel együtt a gombák, a penész és nedvesség megjelenésének kockázata is.
    tető hőszigetelése
    A gerendák fölötti hőszigetelés – a szerkezet látható marad 

    3.2. Amikor a gerendák fölé hőszigetelést tesz, néhány kulcsfontosságú szempontot figyelembe kell venni:

    1. A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása – a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása olyan tényezőktől függ, mint a hőhatékonyság, a rendelkezésre álló hely és a költségvetés.
    2. Megfelelő szellőzés – a tetőtérben a szellőzés kulcsfontosságú a nedvesség megjelenésének megakadályozásában.
    3. Hőgát – a szigetelés alsó részére hőgátat kell tenni, hogy megakadályozza a nedvesség behatolását a tetőtérbe. Ez a réteg kifejezetten fontos a gerendák fölötti szigetelésnél, mert a szigetelés ki van téve az időjárási viszonyoknak.
    4. Szakszerű beépítés – a tető fölötti szigetelés szakszerű munkát követel, mert ez egy összetett folyamat, amely különös figyelmet igényel a részletek kivitelezésénél. A szabályszerű beépítésre azért van szükség, hogy biztosított legyen a szigetelés hatékonysága.

    4. Összefoglalás

    A tető minden részének a megfelelő hőszigetelése nagyon fontos, mert ellenkező esetben a téli hónapok során sokkal több energiát kellene fűtésre használni, míg nyáron a tetőtér túlmelegedne. A tető hőszigetelése a gerendák felett minden szempontból hatékonyabb módszer, összehasonlítva a gerendák közötti hőszigeteléssel, különösen a régebbi épületeknél, ahol leggyakrabban nincs hely belső szigetelés számára. Ez a munkamódszer sok előnnyel jár, beleértve a jobb energiahatékonyságot, a nedvesség megjelenésének kockázatát és az általa okozott károkat, valamint a tető eredeti kinézetét.

    Szakcikk 1192
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tetőtér szigetelés?

    Rendszerünkben van még 307 kivitelező a következő területre Tetőtér szigetelés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 307 kivitelező a következő területre Tetőtér szigetelés
    9.6
    0

    SZÖLLŐSKEI Szigetelő Építőipari Szolgáltató Kft


    10
    0

    DMO Build Kft


    9.2
    0

    KopiÉpSzig Kft


    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!