Folyztatásban:
1. A konyha tervezése
A konyha tervezése egyszerű folyamat lehet akkor, amikor tudja, hogyan szeretné azt kialakítani és milyen konyhai elemekre van szüksége. A konyha tervezését rábízhatja az asztalosra vagy az építészre, aki a kivitelezés előtt megrajzolja a konyhát, vagy akár a bemutatóteremben az eladókra is, hiszen náluk is gyakran felkínálják 3D-s rajzok elkészítését.
2. Konyhai elemek
Nagyon fontos, hogy Ön mely konyhai elemeket tartja szükségesnek és nélkülözhetetlennek. A különböző méretű fiókok, polcok, szemetesfiókok, hűtőszekrény, mosogatógép, mosogató, alsó- és felső szekrények minden konyha szerves részét képezik, ez azonban nem jelenti azt, hogy Ön mindegyikre igényt tart, vagy mindegyikkel rendelkezik is. Ha átgondolja a vágyait és igényeit, valamint azt, ahogyan a konyhában tevékenykedik, nagyon gyorsan meghatározhatja, hogy életvitelében és főzésmódjában mely konyhaelemek igazán fontosak. Egy ilyen lista összeállítása nagyon jó ötlet, mivel az a személy, aki megtervezi a beltér elrendezését és berendezését, világosan látni fogja, hogy Ön mit szeretne és mit keres.
2.1. Milyen méretűek a konyhabútorok?
Az alsó elemek szabványos mélysége és szélessége 60 centiméter, míg a felső szekrények mélysége 30 centiméter, hogy amíg a pultnál dolgozik, ne üsse be a fejét. A konyhasziget elemei valamivel nagyobbak. Általában 90-120 centiméter mélységűek, ez azonban a megrendelő kívánságától és a rendelkezésre álló helytől is függ. A konyhai elemek magassága 90-92 centiméter.
3. Konyhasorok
3.1. Egysoros konyha
Az egysoros, vagyis egy oldalon egy vonalban elhelyezett konyhai elemek ideális megoldást jelentenek a kis és szűk helyekre, amelyeknél csak egy fal áll rendelkezésére, amely mentén a konyhabútor egyes részei elhelyezhetők. Az ilyen elrendezés előnye a hatékony helykihasználás. Hátránya viszont, hogy általában viszonylag kevés összefüggő munkafelülettel rendelkezik. Nehéz biztosítani, hogy annak, aki ilyen szűk helyen dolgozik, minden elérhető legyen. A legegyszerűbb elrendezésnek a lineáris konyhát tekintik, mivel a konyhai elemek a fal mentén egymás mellett állnak.
Tekintettel arra, hogy az emberek többnyire jobbkezesek, az elemek általában balról jobbra megszokott sorrendben következnek: hűtőszekrény, felső tárolószekrény, tárolófelület vagy munkalap, mosogató, központi munkalap, tűzhely vagy főzőlap és külön sütő, valamint élelmiszer tárolására szolgáló felület.
3.2. Kétsoros konyha
A kétsoros megoldásnál a konyha két szemben levő (párhuzamos) oldala bútorozott. Ilyen helyzetben a két sor közötti távolságnak legalább 90 centiméter szélesnek, tulajdonképpen 100-110 centiméternek kell lennie, hogy akadálymentesen mozoghasson közöttük. A két sor elhelyezésekor ügyelni kell az úgynevezett „konyhai háromszögre” (munkaháromszög); ami voltaképpen egy klasszikus és mindenütt jelen lévő alaprajz, és jellemző az ilyen rendeltetésű helyiségekre: a tűzhelynek – legyen szó hagyományos tűzhelyről vagy a legújabb főzőlapról – az egyik oldalon, a mosogatónak pedig a másik oldalon – lehetőleg a tűzhellyel szemben – kell lennie. Ilyen elrendezésnél soha ne tegye sarokba a főzőlapot, sem a mosogatót, mert az megnehezíti a kényelmes főzést, kivéve, ha a helyiség keskenysége miatt más megoldás nem lehetséges. Ügyelni kell arra is, hogy legyen elegendő munkafelület.
4. Sarokkonyhák
4.1. L-alakú konyha
Ilyen esetekben a konyhai elemeket a helyiség két szomszédos falához, egymás után L-alakban rendezik el. Az L-alakú sarokkonyhák alkalmasak nagy nyitott terekre, ahol a konyha benyúlik a nappaliba vagy az étkezőbe. Az ilyen típusú tervek tervezésekor elegendő munkafelületet kell előre látni egy helyen. Javasoljuk, hogy a magas konyhai elemeket (hűtőszekrény, tárolószekrény és magas sütő) helyezze el a készlet végére, mert ezáltal biztosítani tudja a munkalap folyamatosságát. A sarokkonyha ilyen elrendezésében a főzőlap és a mosogató nem lehet egymás mellett. Az optimális megoldás az, ha mindkettőt külön falhoz helyezi, mert így szabad munkafelületet nyer közöttük. A konyha ilyen típusú kialakításának az az előnye, hogy az egyik sarok szabad marad, és itt helyet kaphat az étkezőasztal.
Az L-alakú konyha hátránya a magas sarokelem, ami semmiképpen sem kerülhető el. A konyhai sarokelem nem praktikus az edények tárolására.
4.2. U-alakú konyha
Az U-alakú konyha tervezése ideális megoldás nagy és kis helyiségekben egyaránt. Tervezési szempontból kétsoros konyhafelújítást képviselnek. Tervezéskor a magas konyhai elemek a három fal mentén helyezkednek el. Az elemek elrendezésére és sorrendjére hasonló szabályok vonatkoznak, mint az L-alakú konyhák esetében. A funkcionális elrendezés által lehetővé válik, hogy az ételek készítése közben a lehető legrövidebb útvonalakon mozogjon.
A konyhai sarokelemek, amelyek gondos elhelyezést igényelnek, az ilyen típusú konyhák hátrányai közé tartoznak. Ezenkívül ne válasszon ilyen típusú sarokkonyhát akkor sem, ha a szemközti sorok között nincs legalább 120 centiméter távolság. Az U-alakú konyhát berendezheti a központi nappalitól elkülönítve, külön helyiségben, de szépen kiterjeszthetők az étkezőbe is.
5. Konyhasziget
A konyhaszigetek ideális megoldást jelentenek olyan lakóterek számára, ahol az egységeket kombinálják, mivel lehetővé teszik a kommunikációt és a vizuális kapcsolatot a helyiségben tartózkodó többi emberrel. Az ilyen típusú konyhákban a sziget önálló elemként található, amely általában a helyiség közepén áll, vagy egyik oldalon érintkezik a fallal. Ez utóbbi esetben félszigetről beszélünk. A konyha kompozíciója központi elemként a szigettel, mögötte a fal mellett sorakozó magas konyhai elemekkel funkcionálisnak és nyitottnak tekinthető, illetve a társasági életre alkalmasnak.
A konyhaszigetek, mivel nagyon sok tárolóhelyet kínálnak, azoknak a szakácsoknak ideálisak, akik az ételek készítéshez és főzéshez sok készülékkel és felszereléssel rendelkeznek.
A konyhaszigettel rendelkező konyhákban általában van egy sarok magasabb bárszékekkel. Az ilyen jellegű konyhában az elemek elrendezése nagyon hatékony. Mi mégis azt tanácsoljuk, hogy az ilyen átfogó megoldásra szánt részeket, elemeket ne próbálja meg egy kis konyhába „préselni”. A konyhaszigetnek legalább 90 centiméter távolságra kell lennie a többi elemtől, vagy ami még jobb, 100-110 centiméterre, hogy könnyen megközelíthető legyen. A konyhasziget alaprajzának méretei tetszőlegesek. A konyhaszigeten általában főzőlap és/vagy mosogató található, míg a fal mentén találhatók a magas elemek, a hűtő és a magas sütő.