Sokan szeretik, ha a friss gyümölcsök és zöldségek csak egy karnyújtásnyira vannak tőlük, ezért egyre többen kezdenek otthon – a kertben és teraszon – kertészkedni. A zöldség-gyümölcs árak is hozzájárulnak a városi kertészkedés népszerűségéhez és egyre nagyobb térhódításához.
Az üzletek polcain és a piacokon az utóbbi években olyan trópusi vidékekről származó gyümölcsöket és zöldségeket láthatunk, amelyekről korábban nem is hallottunk, mint az avokádó, datolyaszilva (japán kakiszilva), kiwano (tüskés uborka), pomelo, maracuja (passiógyümölcs), amelyek napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak az étkezésben.
Az említett növények termései frissítőek, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, kellemes, mindenekelőtt egzotikus ízűek, ugyanakkor nagyon dekoratívak is, amelyek az udvar, terasz, lakás vagy ház egyedi díszei lehetnek.
Öt egzotikus gyümölcsöt választottunk, amelyek a mi éghajlati feltételeink mellett is alkalmasak otthoni termesztésre – szabadtéren és lakásban egyaránt, és virágcserépbe vagy közvetlenül a földbe is ültetheti őket. Lássuk, hogyan alakíthatja ki saját trópusi oázisát:
Ananász
Az ananász népszerű növény, különösen az év melegebb részében fogyasztják szívesen. Édes szeletei C-vitaminban, antioxidánsokban gazdagok, hozzájárulnak az immunitás és a csontok erősítéséhez, emellett az emésztést is segítik.
Az ananász termése nem asszociál bennünket azokra az egzotikus tájakra, ahonnét származik, de az íze és a megjelenése igen. Cserje alakú, vékony törzsű, nagy, erős levelű növény.
Az ananászt sikeresen termesztheti a kertben vagy szobanövényként, ha napos helyet biztosít neki, mivel fényigényes, azaz heliofil növény. Nyáron 25-30 fok, télen 15 fok körüli hőmérséklet a megfelelő számára. Tekintettel arra, hogy a dél-amerikai kontinensről származik – főként Paraguayban és Brazíliában termesztik –, ezért lehetőség szerint az eredeti termesztési területhez hasonló körülményeket kell számára biztosítani, vagyis napos helyet és rendszeres öntözést. Azok, akik próbálkoztak háztáji ananásztermesztéssel, egyetértenek abban, hogy ha betartják az alapvető irányelveket, akkor ez nem különösebben munkaigényes feladat.
Egy aranybarna színű, nagy, kemény és friss ananászt válasszon ki, zöld levelekkel. Amikor megszagolja, és édes, mámorító illata van, tudni fogja, hogy a gyümölcs érett.
Távolítsa el a leveleket úgy, hogy a tövük érintetlen maradjon, mert miután az ananászt elültették, ez lesz az alapja az új gyökerek kihajtásának. Legjobb, ha ezt egyszerre hajtja végre: egyik kezével tartsa a gyümölcsöt, a másikkal pedig a leveleket. Az ananászleveleket tekerje meg, majd egy hirtelen mozdulattal tépje le, így könnyen elválaszthatja őket a gyümölcstől. Aggodalomra semmi ok akkor sem, ha esetleg nem sikerül! A leveles részt egyszerűen levághatja egy késsel, csak arra ügyeljen, hogy a levelek találkozási helyét érintetlenül hagyja. Távolítson el néhány alsó levelet, hogy feltárja a szárat. Ültetés előtt a leveles részt meg kell fordítani és napos helyen 5-7 napig szárítani.
A leendő növényt vízzel teli edénybe kell tenni, ügyelve arra, hogy ne merüljön el, hanem egy fogvájó segítségével támaszkodjon az edény peremére (a fa fogpiszkálókat a gyökér négy oldalára szúrja). Tehát csak az ananász gyökerét kell vízben áztatni. Az edényt tartsa az ablakpárkányon, szobahőmérsékleten, és meglátja, néhány hét elteltével fiatal, fehér gyökerek fejlődnek. A vizet kétnaponta cserélje, hogy megakadályozza a baktériumok és gombák kialakulását.
Amikor a gyökerek már néhány centiméteresre nőttek, az ananászt ültesse el egy megfelelő méretű virágcserépbe. Az ananász szereti a levegős, jó vízelvezetéssel rendelkező talajt. Ültetéskor a virágföldet jól nyomkodja a gyökerek köré. Ügyeljen arra, hogy ne maradjon föld a levelek körül, majd ültetés után öntözze bőségesen. Az ananászt nyáron hetente kétszer locsolja, míg télen heti egy alkalommal elegendő, ha megöntözi, de folyamatosan permetezze.
Ha ez túl bonyolultnak tűnik, akkor érdemes a faiskolában oltványokat vásárolni. A cserepes ananászt tartsa az udvaron, amikor pedig lehűl az idő, vigye be a lakásba.
Banán
A banán is egy olyan növény, amely ízével és megjelenésével a trópusokra emlékeztet bennünket. Káliumban gazdag gyümölcs, amely tele van antioxidánsokkal és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. Hogyan termesszünk banánt?
Hazánkban a banánt többnyire dísznövényként termesztik, mert a termésért keményen meg kell dolgozni. A banánfa természetes élőhelyén akár hét méteres is lehet, a mi éghajlati viszonyainkon általában három méter magasra nő. Az ananászhoz hasonlóan ez is sok meleget és napfényt igényel (a legtöbb fajta általában 12 órát), valamint rendszeres öntözést. Hagyja, hogy két öntözés között a talaj teljesen kiszáradjon, különben a gyökérzet elrothad. Télen, amikor a hőmérséklet nulla fok alá süllyed, a növénynek védelemre van szüksége, ezért szalmába vagy műanyag zsákokba kell csomagolni. A banán virágcserépben is termeszthető szobanövényként, de a cserepeket az udvarra is ki lehet vinni, majd a hideg téli időjárás beköszöntével zárt térben elhelyezni.
A banán ásványi anyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényel. Nem szabad közvetlenül szélnek kitenni. Vegetatívan szaporítják, vagyis hajtásokkal. Tizennégy fok alatti hőmérsékleten a növény fejlődése drasztikusan megáll.
Avokádó
Érdekes tény, hogy az avokádó a babérfélék családjába tartozik, és több mint nyolcvan fajtája ismert. Ennek a Latin-Amerikából származó növénynek olyan termései vannak, amelyek tápanyag-összetételüknek köszönhetően szuperélelmiszernek tekinthetők. Az avokádó antioxidánsokat és rostokat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az emésztőrendszerre és telítettségérzetet biztosítanak. Amennyiben arra törekszik, hogy étrendjébe minél több avokádót iktasson be, virágcserépbe is ültethet, amelynek a napos ablakpárkányon jó helye lesz.
Az avokádó előkészítésénél tegye félre a nagy magot. Fontos megjegyzés: a mag eltávolításakor jegyezze meg, hogy a mag hogyan helyezkedett el a gyümölcsben, azaz melyik rész volt a csúcsán és melyik az alján. A mag felső része mindig kissé hegyes, míg az alja laposabb. S hogy ez miért fontos? A folytatásból kiderül.
A mag csíráztatása hasonló az ananászéhoz. Szúrjon négy fogpiszkálót az avokádó magjába, amelyek állványként szolgálnak. A fogpiszkálók között azonos távolság legyen. Töltsön meg egy edényt vízzel, majdnem színültig. Erre a célra befőttes üveget használhat. A mag alsó, lapos részét körülbelül két centiméterre merítse vízbe. A fogvájók tartsák a mag felső részét a víz felett. Az edényt napos ablakban tárolja és kétnaponta cserélje a vizet. Az avokádómag egy-két hónap alatt csírázik ki.
Egy bizonyos idő után a mag felső része, amely nem érintkezik a vízzel, lassan kiszárad és a barna külső burok leválik. Ezt követően a mag megreped és megjelenik egy csíra, amely mind nagyobb lesz. Miután a növény eléri a tizenöt centimétert, rövidítse le nyolc centiméterre, ami serkenteni fogja a növekedést. Amikor a növény ismét tizenöt centisre nő, ültesse virágvirágcserépbe.
Az avokádómag csírázási ideje egy-két hónap, és mivel ehhez napfény szükséges, legjobb, ha ezt késő tavasszal végezzük.
Ismét fontos megjegyezni, hogy melyik a mag alsó és felső része. Az alsó rész, ami a vízben volt, kerül a földbe. A virágvirágcserép aljára helyezzen kavicsokat, majd tápanyagban gazdag földet – ez lesz a vízelvezető réteg. A mag felső oldala, amely nem érintkezett a vízzel, a talajjal se érintkezzen, vagyis ne tegyen rá virágföldet. Idővel, a fiatal növény fejlődésével, a mag egyre jobban kiszárad. Amikor már teljesen elszáradt, az avokádót ültesse át egy nagyobb, szélesebb virágcserépbe, amelyet kint tarthat, de csak akkor, ha a hőmérséklet nem csökken tíz fok alá, vagy tartsa egy napos ablakpárkányon. Öntözze rendszeresen a növényt, hogy a talaj mindig nedves legyen. Ügyeljen arra, hogy ezt ne vigye túlzásba. Ha sárga leveleket észlel, biztos lehet benne, hogy a növényt túlöntözte.
Miután a növény elérte a harminc centiméteres magasságot, távolítsa el a leveleket a tetejéről, hogy bokorszerű kinézetet, vagyis szélességet kapjon. Tartsa szem előtt, hogy az avokádófa hihetetlen, de elérheti a húsz méteres magasságot is.
Avokádót a szabadba – kertbe, udvarba – is ültethet. A legjobb az áprilistól júniusig tartó időszak, mert a megfelelő növekedéshez 15-25 fok szükséges. Érdekli, hogy mikor kezd teremni az avokádófa? Pontos választ nem lehet adni, lehetséges, hogy három éven belül termést hoz, de olykor akár egy évtizedet is kell rá várni.
Citrom
A citrom a Földközi-tengerre emlékeztet. A görög mitológiában a citromfa a termékenység és a halhatatlanság szimbóluma volt, amelynek gyümölcse kiváló kálium-, kalcium-, C-vitamin- és magnéziumforrás. Véd a fertőzésektől és vírusoktól, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért használata a téli időszakban különösen ajánlott.
Ezt a trópusi növényt a teraszon vagy az udvarban is sikerrel termesztheti. Világos zöld leveleivel, fehér virágaival és illatos sárga gyümölcseivel otthona igazi trópusi dísze lehet.
Csak az a fontos, hogy elegendő fényt, valamint savas talajt biztosítson neki. Ha a citromot szobanövényként termeszti, tegye azt délre vagy délkeletre néző helyre. Szobahőmérsékletű vízzel – lehetőség szerint esővízzel vagy lágy vízzel – öntözze, a hideg vizet kerülje, mert attól lehullanak a levelek. Télen tíznaponta egyszer, nyáron pedig két-három naponta öntözze. A citrom nem tűri a száraz levegőt, ezért az öntözés mellett szükséges hetente egyszer permetezni is.
Az év melegebb részében hagyja a citromot a szabadban, télen viszont vigye be a zárt térbe, mert a citrom nem tűri az alacsony hőmérsékletet. Tudni kell, hogy télen az optimális hőmérséklet 7-13 fok között van.
Magról is termeszthet saját citromot. A gyümölcsből eltávolított magokat folyó víz alatt mossa le. Egy laza talajú edényben egy kis lyukat kell kialakítani, ebbe tenni a magokat, majd ezt feltölteni. A citrom ültetésekor vízelvezető réteget kell helyezni a kavicsos vízbe az edény aljára. Ezután öntözze meg jól a talajt, és tegye a cserepet napos helyre. Javasoljuk, hogy tavasszal ültessen citromot, mivel a csírázáshoz 20 fok körüli hőmérséklet szükséges. A citrommag körülbelül egy hónapon belül hajt ki. A fiatal, legalább három levelű növényeket ezután ültesse át külön-külön nagyobb virágcserépbe. Fontos, hogy egy virágcserépben csak egy növény legyen.
Datolyaszilva (japán kakiszilva)
A Távol-Keleten több mint két évezrede termesztenek datolyaszilvát. Hazánkban mind több kertben látni ezt a terebélyes fát, elsősorban az érdekes termése miatt. Az érett gyümölcs élénk narancssárga színű, és még akkor is a fán marad, ha levelek már lehullottak.
A japán kakiszilvát a déli oldalon, a közvetlen széltől védett, napos helyre kell ültetni. Az ültetésre a március a megfelelő időpont, a növény májusban és júniusban virágzik és ősszel érik. A datolyaszilva hatalmas árnyékot ad, ezért más növényeket nem érdemes alatta ültetni.
A japán kakiszilva termesztéséhez vízáteresztő, mély, humuszban gazdag és semleges pH-értékű (6,5-7,5) talajt kell választani. A talaj savassága közvetlenül befolyásolja a gyümölcs minőségét. Ez a növény legjobban áteresztő talajban fejlődik, amely biztosítja a felesleges víz elvezetését. A datolyaszilva szegényebb talajon is teremhet, viszont a hozam és a gyümölcs minősége sokkal gyengébb lesz.
Az öntözés biztosítja a gyümölcs lédússágát és méretét. A japán kakiszilva nagy vízigényű, ezért gyakran kell öntözni, különösen a fiatal facsemetéket. Ezt a növényt, különösen a fiatal fákat, metszeni kell, mert az ágak hegyén lévő termések nagy súlya miatt a fa széthasadhat.
Ezeket az egzotikus növényeket nevelheti magról, palántáról, de faiskolákban is megvásárolhatja. Egy 25 centiméteres ananász palánta 5 000 forintba kerül, a banán ugyanennyibe. Az egyéves avokádó csemeték ára 14 000 forint körül alakul, a citromé 8 000 forint körül van, míg a japán kakiszilva ára körülbelül 5 000 forint.
Ha azt szeretné, hogy egzotikus kertje kifogástalanul nézzen ki, vegye igénybe a szakemberek szolgáltatásait. A fák ültetése, beleértve az ültetőgödrök ásását, a humusz hozzáadását, a facsemeték ültetését, valamint az ásványi trágya hozzáadását, körülbelül 4 000 forintba kerül fánként. A 2-4 méter magas fák metszése körülbelül 18 000 forintba, míg az 1-2 méteres bokrok metszése körülbelül 6000 forintba kerül.
Kert- és tereprendezésre keres megbízható szakembereket? Töltse ki az ajánlatkérő űrlapot weboldalunkon, és kérjen ajánlatot a környék megbízható és minősített szakembereitől.