Katerória

    Vakolás - kézi vagy gépi felhordással?

    A cikket több mint 663+ felhasználó tekintette meg
    Az új építésű vagy felújított otthon ideális befejező rétege a vakolat, amely kulcsfontosságú az otthon kinézete és az általa hagyott benyomás szempontjából. A vakolás legnagyobb előnye, hogy általa könnyen lefedhetjük az összes falban, vájt horonyban futó kábelt, vezetéket és berendezést- víz- és szennyvízvezetékeket, elektromos vezetékeket, fűtési csöveket, és minden hasonlót. Ezen felül a vakolás korrigálja a falak egyenetlenségeit, és elfedi az építés során elkövetett kisebb hibákat is. Azonban mindig felmerül a kérdés: vajon a kézi vagy gépi vakolatok, habarcsok, illetve a kézi vagy gépi vakolás a jobb?
    Szakcikk 663
    belteri vakolas
    Rendszerünkben van még 475 kivitelező a következő területre Vakolat, vakolás:

    1. Beltéri vakolás - kézi felhordású

    A kézi vakolás a falak kiegyenlítésének legrégebbi technikája. A mészvakolatok hagyományos készítési módjait ma már cement hozzáadásával némileg módosították. A kézi vakolás azonban olyan igényes technika, amelyhez magas képesítéssel és szaktudással kell rendelkeznie a mesterembereknek. A kézi habarcskészítés előnye az adagolás és az egyes további mennyiségek variálása, így a vakolásnál a textúra és szerkezet, a felület érdessége, a felületek rusztikussága szabályozható. A habarcsot a helyszínen, kézi keverőben keverik, így az összetétel nem mindig egyforma, és ez a különbség leginkább az egyenetlen keménységben mutatkozik meg.

    Kézi vakolás
    A kézi vakolás több időt, tudást és szakértelmet igényel, ezért drágább is

    2. Gépi vakolás

    A vakológép felgyorsítja és olcsóbbá teszi a munkafolyamatot. A kompressziós szivattyúk megjelenésével a kézi vakolási technikát felváltotta a mechanikus habarcsinjektálás. A gépi vakolatok, vagyis a gépi vakolás előnye a gyorsabb munkavégzés. Maga a habarcs viszont az állandó keverésnek köszönhetően minőségibb, homogénebb, és mindig azonos összetételű, egyenletesebb eloszlású. A gépi vakolás másik nagy előnye, hogy egyszerre felhordható a teljes falfelületre, azaz hézagmentes felületet alakíthatunk ki, amely nem fog leperegni, kivirágozni, megrepedni és nem lesz szükség utólagos javításra, foltozásra. Számos gépi vakolat létezik, amelyek keménységükben és szigetelő tulajdonságaikban különböznek egymástól.

    Gépi vakolás
    A vakoló pisztoly gyorsabb és egyszerűbb munkát tesz lehetővé 

    2.1. Mész-cement bázisú gépi alapvakolat

    A kézi felhordású habarcsra emlékeztető anyag sokkal keményebb vakolatot eredményez. Összetételéből adódóan a falra felhordva nagyon durvának, szemcsésnek tűnik. Előnye, hogy jobban bírja a terhelést, ellenállóbb az ütésekkel szemben, valamint nagyon gyors munkavégzést tesz lehetővé. Szemcsés textúrája miatt az ilyen vakolattal bevont falak általában további megmunkálást igényelnek.

    2.2. Gipsz-mészalapú gépi habarcs

    Ezek a habarcsok lágyabbak és érzékenyebbek, valamint simábbak is tapintásra. Nem igényelnek további megmunkálást, így a simítóvakolat is elhagyható. Ez a vakolóhabarcs nem javasolt nedves helyiségekbe, viszont kiválóan alkalmazható a szobák és a nappali falainak vakolására.

    2.3. Hőszigetelő habarcs

    Ezek hőszigetelő tulajdonságokkal jellemezhető habarcsok, általában duzzasztott perlitet vagy más hasonló tulajdonságú ásványokat és anyagokat adnak hozzájuk. alacsony hővezető képességgel rendelkezik. A hőszigetelő vakolat alkalmazható önmagában vagy a hőszigetelő rendszerek kiegészítéseként.

    2.4. Agyaghabarcs

    Az agyagvakolat géppel is felhordható, mivel lágyabb és kevésbé ütésálló. Legnagyobb előnye, hogy teljesen természetes anyagokból készül, előállítható homokkal soványított agyagőrleményből, de akár kész habarcsot is használhatunk.

    3. Kézi és gépi felhordású vakolat - árak

    Melyik az olcsóbb: a kézi vagy gépi felhordású vakolóanyagok, illetve vajon drágább-e a kézi vakolás a gépitől? Elmondható, hogy az árak nagyon egységesek és 2 500 és 4000 fT között mozognak négyzetméterenként. A kisebb, 5-10%-os, eltérések a felület minőségére vagy a beépítés nehézségéből (például a cölöpök vagy rámpák vakolása) erednek.  Viszont nagyjából egy 100 m2-es tetőtérben kb. 300-400 m2 felületet szükséges vakolni, így körülbelül 900 000 Ft-ot kell ráfordítani a gépi vakolásra.

    Szakcikk 663
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Vakolat, vakolás?

    Rendszerünkben van még 475 kivitelező a következő területre Vakolat, vakolás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 475 kivitelező a következő területre Vakolat, vakolás
    9.4
    0

    Monor-Hőszigetelés


    9.5
    0

    GAMOVEX-Plus Kft


    9.7
    0

    Next line geo kft


    9.2
    0

    Farkas László e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!