Katerória

    Családi ház átalakítása, felújítása és korszerűsítése

    A cikket több mint 1193+ felhasználó tekintette meg
    Ezúttal az épületek felújításával kapcsolatos fogalmakról lesz szó mint amilyen az épület átalakítása, helyreállítása, felújítása vagy korszerűsítése. Valószínűleg már találkozott valahol ezekkel a kifejezésekkel. A folytatásban megtudhatja, mi a pontos jelentésük, mi a különbség a kifejezések között, és hogy szükséges-e bejelenteni az ilyen jellegű munkálatok kivitelezését.
    Szakcikk 1193
    epulet felujitas
    Rendszerünkben van még 766 kivitelező a következő területre Felújítás, szanálás:

    1. Családi ház helyreállítása

    1.1. Mi az épület helyreállítása?

    A helyreállitás valójában az épület karbantartását jelenti. A kifejezés magában foglalja mindazokat a munkálatokat, amelyek egy ház lakhatásának és szerkezeti minőségének biztosításához szükségesek. A helyreállítása az úgynevezett beruházási karbantartási munkák egyike. Az alapkarbantartási munkák közé tartoznak a javítások, építési feladatok, víz-, villanyvezetékek cseréje és egyéb felújítások elvégzése valamennyi létesítmény, technológiai eszköz, berendezési tárgy és egyéb felszerelés javítása és korszerűsítése érdekében. A helyreállítás lényege, hogy a fent említett munkálatok végzése közben az épület szerkezetébe ne avatkozzanak be, és ne változtassák meg az épület méretét, kapacitását, használatát és külső megjelenését.

    1.2. Gyakori felújítási feladatok

    Bizonyára kíváncsi, hogy az épület felújítása során melyek a leggyakoribb feladatok. Az egyik legszembetűnőbb minden bizonnyal az épület homlokzatának karbantartása, amelyet 5-7 évente újra kell festeni. Aztán ott vannak a tetőjavítások, az ereszcsatornák, lefolyók és kémények tisztítása és így tovább. A bonyolultabb és időigényesebb építési munkálatok a víz- és a hőszigetelés cseréjéről szólnak, és az épület párásodása általában az egyik legnagyobb és legköltségesebb probléma, amellyel találkozhatunk.

    A felújítási munkák közé tartozik még a penész- és nedvességmentesítés, a szobafestés, a padlóburkolatok cseréje, a kerítések festése, a ház körüli burkolatok és a házban lévő csempék cseréje, a parketta csiszolása, új villanyvezetékek behúzása stb.
    Parketta csiszolása és lakkozása
    A parkettát 10 évente ajánlott  újra csiszolni és lakkozni

    A Renovall Hungary Kft. szakemberének tanácsa

    1. Ha valaki teljeskörű felújítást szeretne, miért jobb, ha egy olyan céget választ, ami egyben elvégzi az összes munkát? 
    Egy generálkivitelező feladata rendkívül összetett, hiszen minden stresszt, idegeskedést, szervezést és egyeztetést levesz az ügyfél válláról. A teljes kivitelezést egy kézben tartja, ügyfélnek nem kell külön anyagot, állványt, kiszállítást vagy konténert intéznie, hiszen a kivitelező ezeket is biztosítja. Ügyfélnek nem kell a különböző szakembereket felkutatni, és külön-külön leszerződni velük, ugyanis a generálkivitelező mindenre kiterjedő ajánlatot állít össze. A generálkivitelező mindig tudja, hogy melyik szakmunka melyik folyamat után következik, ezeket koordinálja, és összehangolja. Az esetleges problémákat és minimális csúszásokat is sokkal könnyebben megoldja, hiszen munkatársaival és alvállalkozóival évek óta megbízható munkakapcsolatot ápol.

    2. Milyen nem tervezett kiadásokra lehet számítani felújításkor? 
    Sajnos a legalaposabb felmérés során sem látunk be a burkolatok mögé, a falakba.
    Emiatt például egy meglévő ingatlan belső felújításánál csak sejteni lehet a csővezetékek állapotát, egy korábbi, hiányos vízszigetelés miatti falvizesedést vagy egy 20 évvel ezelőtti helytelen villanyszerelést. A nem tervezett kiadásokat minimalizálni tudjuk egy átfogó kiviteli terv összeállításával, ahol átbeszéljük az ügyféllel az igényeket, burkolási és kartonozási tervet készítünk, esetleg a szükséges villany- és vízszerelést is megbecsüljük. Fontos átbeszélni a bontás során keletkezett sitt elszállítását, az anyagmozgatást, a konténerek rendelését vagy a végső takarítást.

    3. Mennyi ideig tart általában egy családi ház felújítása? Mikor nem érdemes már felújítani egy házat? 
    Mindenképpen szükséges megkülönböztetni kültéri és belső felújításokat. Egy hagyományos Kádár-kocka homlokzati hőszigetelése ideális időjárás mellett elkészülhet színezéssel együtt körülbelül 2-3 hét alatt, födémszigetelése tekercses szigetelőanyaggal 2-3 nap. A nyílászárók gyártási ideje 4-6 hét, cseréjük 2 napot is igénybe vehet. Egy gáz központi fűtésrendszer kiépítése radiátoros hőleadókkal szintén maximum 2 hét alatt elkészül. Belső felújításnál ügyfél igényei határozzák meg az átfutási időt. Amennyiben hidegburkolatot vagy álmennyezetet-gipszkarton munkákat is szeretne, ezek akár hetekkel is meghosszabbíthatják a kivitelezés idejét.
    Amikor egy ingatlan statikai állapota, szerkezete már teljesen felújíthatatlan, akkor érdemes inkább más ingatlant választani.

    Erky Donát ügyvezető, Renovall Hungary Kft.

    2. Családi ház átalakítása

    2.1. Mi az átalakítás?

    A házátalakítás a ház felújítását jelenti. Az épületbe történő nagyobb beavatkozás, mint például egy épület felújítása esetén, ahol a beavatkozások a karbantartási munkálatok elvégzése miatt szükségesek. A házfelújítás célja az épület javítása, hozzájárulva ezzel a jobb lakókomforhoz, a ház megjelenéséhez, az épület hatékonyságához és általában a lakók életminőségéhez, és ez különösen a beltéri helyiségek felújítására vonatkozik. Az épület felújítása a belső téren kívül a külső tér - az épület homlokzatának - felújítására is kiterjedhet, amennyiben az épület megfelelő energiahatékonyságának biztosítására van szükség. Ebben az esetben az épület úgynevezett energetikai korszerűsítéséről van szó.

    2.2. Otthon átalakítás és az építési engedély

    Amennyiben magánházról van szó, a belső felújításhoz nem szükséges építési engedély. Kicsit bonyolultabbá válik a helyzet a panel- és a társasházak esetében, ahol nem bonthatunk le egyszerűen egy falat. Ugyanis ez az egész épületet érinti, és potenciálisan veszélyezteti az épület lakóit. Ebben az esetben a szabályok szerint legalább a szomszédok beleegyezését és egy statikus szakvéleményét kell kérni, hogy a két helyiség közötti áttörés biztonságosan elvégezhető legyen anélkül, hogy a ház szerkezeti stabilitását veszélyeztetné.

    Az épület külső és belső felújításához nem szükséges építési engedélyt kérni, amennyiben a felújítás nem változtatja meg az épület külső méreteit, illetve nem növeli alapterületét! Amint elkezdünk radikálisabb változtatásokat végezni az épület szerkezetén: bővítés, tetőemelés, terasz és erkély hozzáépítését stb., építési engedélyt kell kérnünk, különben illegális munkáról van szó. Arra is ügyelni kell, hogy ne lépjük át a telekhatárt, amikor az épület külső méretein jelentős változtatásokat hajtunk végre, különösen akkor, ha a házunk már közel van a szomszéd telkéhez. Ellenkező esetben komoly jogi problémákba és vitákba ütközhetünk.

    2.3. Építmény átalakítás - főbb beavatkozások

    Amikor úgy döntünk, hogy felújítjuk a belső teret, gyakran úgy döntünk, hogy változtatunk lakásunk vagy házunk alaprajzán. Lehet, hogy össze akarjuk kötni vagy szét akarjuk választani a szobákat, beüvegeznénk az erkélyt stb. Ezt nevezzük az épület radikálisabb felújításának, ahol magának az épületnek az alaprajzi elrendezését, azaz a lakás helyiségeinek elrendezését változtatják meg. A szobákat gipszkarton falakkal alakítják át és gyakran az elektromos és vízvezeték-szereléseket is újra kell vezetni. A villanyvezetékek áthelyezése elvileg problémamentes és gyakran rutinszerű, mivel egyszerűen új kábeleket helyeznek el, de a vízvezeték-szerelés esetében ez egy kicsit bonyolultabb és következésképpen drágább, és különösen a csatornarendszerrel lehetnek problémák.

    A konyha és a fürdőszoba költöztetését nem javasoljuk, a vezetékek és csatlakozások miatt, de ha ezeket is áthelyezi vagy 1-2 méterrel megnöveli vagy csökkenti alapterületüket. Ebben az esetben mindenképpen ajánljuk, hogy a konyha-, illetve fürdőszoba felújítás is a vezetékek áthelyezésével egy időben történjen, mivel ilyen módon sok időt és pénzt takaríthat meg.

    3. Mikor van szükség felújításra és átalakításra?

    A ház átalakításának vagy felújításának szükségességét az egyes elemek romlása okozza, akár a házon belül, akár azon kívül. A romlást az egyes anyagok és elemek eltérő élettartama okozhatja, ami a romlás miatt az épület normál használatát is akadályozza. Általában az anyagok elöregednek, elhasználódnak, vagy a beépítés előtt nem megfelelően tesztelték őket. Ide tartozik például a parketta, a kerámia burkolatok, a szaniterek és egyéb szerelvények cseréje, a falak és a mennyezet festése, valamint a megfelelő homlokzati hőszigetelés és a befejező réteg kivitelezése.

    Minőségtől függetlenül egyes anyagokat és elemeket egy bizonyos idő után ki kell cserélni.

    Nagyobb felújításra vagy átépítésre általában azért van szükség, mert a család igényei megváltoznak; ez lehet egy új családtag érkezése, akinek saját szobát szeretne biztosítani, vagy lehet, hogy otthoni irodát szeretne és egy nagyobb helyiséget szeretne leválasztani, vagy a nappalit összekötni az étkezővel, hogy nagyobb legyen stb. Ennek számos oka lehet.

    Homlokzat felújítás
    Családi ház átalakítása: Épületbővítés esetén építési engedélyt kell kérni

    4. Létesítmény rekonstrukció

    4.1. Mi az épületrekonstrukció?

    Egy épület rekonstrukciója lényegében az épület műszaki jellemzőinek megváltoztatását és a meglévő épületnek a megváltozott használathoz vagy a megváltozott igényekhez való hozzáigazítását jelenti. Az épület rekonstrukciója olyan munkálatok elvégzése, amelyek nem változtatják meg nagymértékben az épület méretét, hanem kizárólag az épület szerkezeti elemeit módosítják. Ha azonban az átépítés a meglévő épület méretének megváltoztatásával jár, az épület térfogata nem változhat több mint 10%-kal.

    4.2. Átépítéshez építési engedélyre is szüksége lehet

    Épületátépítéskor statikus- vagy építészmérnökkel kell konzultálni, aki ellenőrzi és számításokat végez a meglévő terhelésekről, valamint az épület átépítéséhez szükséges új számításokra és terhelésekre vonatkozóan. A lényeg az, hogy az épület átépítésekor az összes vagy a lehető legtöbb teherhordó falat és oszlopot meg kell tartani, bontásuk esetén pedig a statikusnak gondoskodnia kell a megfelelő helyettesítő teherhordó elemekről, amelyek biztosítják az épület teljes szerkezetének statikai teherbírását. A teherhordó, azaz „tartófalak” bontása mellett a nem teherhordó, úgynevezett „válaszfalak" bontása is előfordulhat, amelyeknek nincs jelentős hatásuk az épület teljes szerkezetének stabilitására. Az épület átalakításának vagy felújításának bizonyos formáival ellentétben, ahol a beavatkozások nem olyan kiterjedtek, az újjáépítéshez építési engedély is szükséges.

    Szakcikk 1193
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Felújítás, szanálás?

    Rendszerünkben van még 766 kivitelező a következő területre Felújítás, szanálás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 766 kivitelező a következő területre Felújítás, szanálás
    9.6
    0

    Czinkota László E.V.


    8.8
    0

    Pálóczi Gergő e.v


    9.7
    0

    Silver Popovics Bau Kft.

    Pál utca 15.
    9.2
    0

    V&V GEKISZ KFT


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!