Katerória
    Az első hely, amellyel a látogató találkozik, az a ház udvara. Ez egy nyitott tér, amely szorosan kapcsolódik a házhoz és a környezet más részeihez. Kiterjesztett átjáróként funkcionál magához az épülethez. A gondozott udvar jelzi a háztulajdonos odafigyelését és törődését önmaga és lakóhelye iránt. Nem hiába mondják, hogy amennyire az udvar, úgy a ház is része magukról a házigazdákról alkotott képnek. Az egyes elemek elrendezése mindehhez egy kerek egészet és tartalmas kompozíciót alkot, amely teljessé teszi a házat. A bejárat előtti térnek megfelelően összehangoltnak, használhatónak és praktikusnak kell lennie. Ezt az anyagok megfelelő megválasztásával és minőségi beépítésével érik el.
    Szakcikk 80
    kertrendezes
    Rendszerünkben van még 248 kivitelező a következő területre Udvar és kertrendezés:

    1. Az udvar elrendezése – alapelemek

    A megfelelő gyalogos terület, a garázs (parkolóhely), a kerítés, a díszfalak, a növényzet, a világítás és a víz, olyan elemek, amelyek nagyban növelik a telek értékét és hozzájárulnak annak megjelenéséhez. A felsorolt elemek, mivel élénkítik a teret, funkcionális és esztétikai értékkel is rendelkeznek.

    2. Az udvar elrendezése és a kocsifeljáró

    2.1. Kocsifeljáró

    Az udvar attraktív elrendezésének alapja a megfelelő kocsifeljáró, amely méreteinek köszönhetően a telek legnagyobb és legszembetűnőbb eleme, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen anyagból készül. Az anyagoknak strapabírónak és tartósnak kell lenniük, ezenkívül az is elvárás, hogy stílusukban és esztétikai tekintetben is harmonizáljanak a homlokzattal, vagyis a házzal.

    A kocsifeljáró tervezésénél minden műszaki és funkcionális követelményt be kell tartani, mint például a feljáró szélessége vagy a megfelelő átmérő a forduláshoz.

    2.2. Az udvar elrendezése és anyagok a kocsifeljáróhoz

    A garázshoz vagy az épület bejáratához vezető sima utat alapvetően két módon valósíthatjuk meg: burkolattal és aszfaltozással. Mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, s mindkét esetben a megfelelően és kellően tömörített, szilárd alap döntő fontosságú. Emellett az útról a megfelelő vízelvezetést is meg kell oldani – akár csatornákkal, akár áteresztő, azaz vízelvezető betoncsövekkel.

    2.3. Kocsifeljáró: aszfaltozás vagy burkolat?

    Az aszfaltozás viszonylag olcsó, és mindenekfelett gyorsan elvégezhető – elvileg egy-három nap alatt elkészül a teljes felhajtó (mérettől függően), az aszfalt pedig gyorsan szárad és hamar használható. Az aszfalt hátránya, hogy látszólag mindenütt jelen van; pontosabban egy ilyen kocsifeljárónak olyan a megjelenése, mint minden más útnak: kicsit unalmas és monoton szürke színű, emellett kinézete kissé természetellenes. Azt ajánljuk, hogy kerülje a nagy területek, vagyis a nagy kocsifeljárók aszfaltozását. Az aszfalt természeténél fogva sok hőt vonz magához, amelyet elnyel, majd azt kisugározza. Így megemeli a környező hőmérsékletet és forró nyári napokon hozzájárul a kedvezőtlen mikroklímához.

    Az udvar szép és egységes megjelenése minden bizonnyal a burkolat előnye. A burkolat emellett az egyedi tervezésre, valamint a forma, szín és anyag széles választékára is lehetőséget kínál. A burkolat hátránya abban rejlik, hogy az ilyen felhajtó építése valamivel drágább és kivitelezése tovább tart, mint az aszfaltozás. A szilárd burkolatú kocsifeljáró több karbantartást is igényel, tekintettel arra, hogy a lapok sima felületein gyorsan elszaporodik a moha, a közöttük lévő hézagokban pedig fű és gaz nő.

    Az udvar és az autóbeálló elrendezésének másik lehetősége a térkövezés. A térkövezés tág fogalom, mivel sokféle anyagot foglal magában. A kocsifeljárók burkolására elvileg betonlapokat használnak, mert ezeknek jó az ár-tartósság aránya, emellett a kínálatban is igazán széles forma- és színválaszték áll rendelkezésre. Egy másik lehetőség a tégla, amely drágább, mint a beton, emellett érzékenyebb az időjárási viszonyokra. Másrészt esztétikai szempontból nagyon vonzónak, természetesnek, melegnek és vonzónak tűnik, így az egész udvar ilyenné válik. Itt vannak még a gránittömbök is, amelyek olcsóbbak és sokféle tervezési lehetőséget kínálnak a minták kialakításától a fugával való játékig (lehetnek szélesek, nagyon vékonyak, a kövek között lehet fű stb.)

    aszfaltozás

    Az aszfaltozás az udvar vagy a kocsifeljáró egyszerű és gyors elrendezésének módja

    3. Parkolóhely

    3.1. Parkolóhely-típusok

    Családi ház, többlakásos épület vagy közintézmény. Az, hogy milyen típusú, nem igazán fontos, mert a szabványok szerint minden épületnek rendelkeznie kell parkolóhellyel. Középületek és lakóépületek esetében a parkolóhelyek általában egy- vagy többszintes földalatti garázsok. Ezzel szemben családi házaknál ez a hely a földszinten van, önálló vagy különálló részként, azaz garázsként, illetve kiegészítő kocsibeállóként. Funkcionálisan mindkét típust össze kell kötni a házzal.

    3.2. Az udvar elrendezése: milyen parkolóhelyet válasszon?

    Építészeti szempontból legjobb elkerülni a kocsibeállók építését, mert ezek elkerülhetetlenül is befolyásolják majd a ház kinézetét. Ha egy további parkolóhely miatt már építettek kocsibeállót, akkor érdemes figyelembe venni a meglévő ház koncepciójával összeegyeztethető anyagok és építési rendszerek típusait, fajtáit és színeit. Az új épületekkel más a helyzet; új építésű ingatlannál a kocsibeállót már a tervezési szakaszban megtervezik, és az építész ügyel arra, hogy a dizájn, az anyag és a kivitelezési szempontjából minden összhangban legyen a házzal – vagyis a ház és az előtető ugyanazt az építészeti elképzelést kövesse.

    térkövezés
    Egy gyönyörűen térkövezett kocsifeljáró, átgondolt részletekkel, a „piros szál”, amely otthonába vezet

    4. Az udvar elrendezése: ne feledkezzen meg a kerítésről!

    Az udvar kerítése elválasztja a magán- és közterületet (telek-utca) és meghatározza a szomszédos telkek közötti határvonalakat, egyúttal nagyobb biztonságot nyújt a bérlők és a ház számára. A kerítés típusával kapcsolatos döntést kizárólag a tulajdonos kívánsága határozza meg: fém, fa, beton, kő vagy természetes (növényzet). Végül is a választásnak megfelelőnek kell lennie az anyaghasználat, valamint az épülettel és a tágabb környezettel való kapcsolat szempontjából is.

    5. A növényzet kulcsfontosságú

    A növényzet telepítése kellemes hatással van az emberek közérzetére, és emellett élénkíti a környezetet. Használhatók klasszikus téglakerítések helyett a szomszédos telkek lehatárolására, amellyel egyidejűleg még nagyobb magánszférát biztosítanak. Ezzel minden bizonnyal korlátozhatja az udvar belseje felé irányuló kilátást. A nagyobb növények, mint a cserjék és fák, nyáron nagyban hozzájárulnak a kellemes mikroklímához – a lombkorona alatt akár 25°C-kal is hűvösebb lehet, mint az aszfalton!

    udvarrendezés világítás

    Jól megtervezett világítással különleges hangulatot lehet teremteni

    6. Világítás

    A kültéri világítást már régóta nemcsak az éjszakai védekezésre használják, sokkal nagyobb jelentőséget kap az udvar elrendezésének kiegészítő eszközeként. Amennyire az épületek kialakításuk és formájuk tekintetében nagyon változatosak, úgy az udvari világítás kiválasztása is változatos, ami hangsúlyozza és kiegészíti az otthon és a kert elképzelt koncepcióját, különösen éjszaka. A kültéri világítást leggyakrabban az utak mentén, a bejáratok és teraszok mellé szerelik, így az udvar fő pontjait a fény helyzete és iránya jelzi.

    7. Milyen hatással vannak a vizes elemek az udvar elrendezésére?

    Minden egyes vizes elem nyugtató hatású és különleges hangulatot teremt az udvaron. Mivel a vizes elemek választéka meglehetősen változatos és sokrétű, így akár kész elemet is beszerelhet az udvarába, vagy önállóan is kitalálhat valamilyen projektet. A munkát és a szerelést minden bizonnyal megkönnyíti az, ha az elemet a vízelvezetéssel együtt szerelik fel, különösen akkor, ha a terep nincs a vízelvezetéshez igazítva.

    Szakcikk 80
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Udvar és kertrendezés?

    Rendszerünkben van még 248 kivitelező a következő területre Udvar és kertrendezés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 248 kivitelező a következő területre Udvar és kertrendezés
    9.7
    0

    ÉPFER Építő- és Lakatosipari Kft


    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    10
    1

    Horváth Emil e.v.


    9.6
    0

    Astrantia Tanácsadó és Szolgáltató Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!