Katerória

    Ablakpárkányok és könyöklők - a kül- és beltéri ablakpárkányok ára

    A cikket több mint 700+ felhasználó tekintette meg
    Az ablakpárkányok éppoly funkcionálisak, mint esztétikai elemei a homlokzatnak, és ha beépítésük mellett döntünk, nem fogjuk megbánni. Az ablakhoz viszonyított helyzetük szerint külső és belső részekre oszthatók. Elsődleges funkciójuk a fal védelme, ezen kívül praktikusak és mindenképpen stílusosak is, különleges elemei a kül- és beltérnek egyaránt.
    Szakcikk 700
    konyoklo
    Rendszerünkben van még 533 kivitelező a következő területre Ablak beépítés:

    1. Beltéri ablakpárkányok és ablakkönyöklők

    A belső ablakpárkány elsődleges feladata az ablak alatti falrész védelme, bár leggyakrabban kiegészítő, dekoratív felületként szolgál a tároláshoz, vagyis a legtöbb esetben növénycserepek elhelyezésére, esetenként nagy teherbírásuknak köszönhetően ülhetünk is rajta. Az ilyen ablakpárkányok szépítik azokat a helyiségeket, ahol szokatlan tervezési megoldásként használják őket, ezért gondosan kell kiválasztani az anyagot, amelyből készülnek. Természetesen mind az ablakpárkány anyagának, mind alakjának összhangban kell lennie magával az ablakkal és az egész környezettel.

    2. Az ablakpárkányok alapanyagai

    Számos és változatos anyag, forma, szín közül választhat, bár javasoljuk, hogy az ablakok kiválasztásakor válasszuk ki az ablakpárkányokat is. Ha együtt vásároljuk meg őket, akkor kevés a valószínűsége, hogy nem illenek majd össze, vagy valamilyen eltérés adódik az ablak és a párkány között. A belső ablakpárkányok készülhetnek PVC-ből, márványból, gránitból, kőből, műkőből és hasonló utánzatokból vagy HPL laminátumból.

    A fából, műanyagból, alumíniumból vagy kompozitból készült ablakkeretek és párkányok kiválasztása és összeegyeztetése mellett ne feledkezzünk meg a redőnyökről, esetleg szúnyoghálókról sem, amelyek az ablakok és a belső terek részét is képezik, és mint ilyeneket össze kell hangolni a többi bútorral is.

    2.1. PVC és műanyag ablakpárkányok

    A PVC ablakpárkányok rendkívül ellenállóak minden mechanikai és egyéb hatásnak, használatuk és karbantartásuk is könnyű. Választhatunk színes vagy fehér PVC ablakpárkányokat, vagy fa és kő utánzatokat, de sokan a márvány mellett is döntenek. Az ablakpárkányok szabványos szélessége körülbelül 25 cm, bár mindig a mellette álló ablak méretéhez igazodik, hogy ne legyen túl keskeny vagy túl széles, maximális hosszuk pedig 6 méter lehet. A műanyag ablak párkányát száraz vagy nedves beépítéssel építhetjük be.muanyag-konyoklo.jpg

    2.2. Márvány ablakpárkányok

    A márvány természetes kőfajta, eleganciát és exkluzivitást kölcsönöz a térnek, melynek köszönhetően ismét egyre népszerűbb a belső terekben, beleértve az ablakpárkányokat is. Mivel azonban a márvány érzékeny a nedvességre, nem ajánlott külső homlokzatokhoz. A márványlap maximális hossza típusától és vastagságától függ, de általában 2,5-3 méter között mozog. Márvány kiváló választás belső ablakpárkányok beépítéséhez, száraz vagy nedves beépítése szabálytalan formájú ablakok esetén is lehetséges.

    2.3. Gránit belső ablakpárkányok

    A márványhoz képest a gránit ablakpárkányok szemcsésebb és keményebb szerkezetűek. Emiatt jobbak a fizikai tulajdonságaik, vagyis jobban ellenállnak a mechanikai hatásoknak és a légköri változásoknak; ezért nem csak beltéri, hanem kültéri ablakpárkányként is használhatók. A gránitlap maximális hossza szintén a típusától és vastagságától függ, de általában 2,5-3 méter között mozog. Ami a vastagságot illeti, többnyire 2 és 3 centiméter vastagságúak. A gránit kiváló választás belső ablakpárkányok beépítéséhez, száraz vagy nedves beépítése szabálytalan formájú ablakok esetén is kivitelezhető.

    2.4. Műkő ablakpárkányok

    A mesterséges, azaz kőutánzatból készült belső ablakpárkányok teljesen simák, magas fényűek és nem porózusak, legtöbb esetben a kő őrleményéből kötőanyag hozzáadásával készülnek speciális technológiai eljárással. Egyszerűen nedves ruhával tisztíthatók, és ellenállnak minden időjárási körülménynek, sóknak, savaknak, UV sugárzásnak és hasonló káros tényezőknek. A műkő ablakpárkányok maximális hossza 2,95 méter. Különböző színű, textúrájú és kivitelű párkányok közül válogathatunk, ezek többnyire 2 és 3 cm vastagságban készülnek. A műkő kiváló választás külső és belső ablakpárkányok beépítéséhez egyaránt, száraz vagy nedves beépítése szabálytalan formájú ablakok esetén is lehetséges.

    2.5. Laminált belső ablakpárkányok és könyöklők

    A HPL laminált belső ablakpárkányok tulajdonságai és karbantartási módja tekintetében hasonlóak a PVC-ből készültekhez. Régebbi házak felújítása esetén ajánlott, ahol a falak szélesebbek. A HPL laminált lapok finomított forgácslapból készülnek, és PVC szegélylécekkel vannak szegélyezve. Vízállóak és igen tartósak. Választhatunk, hogy fehér színt szeretnénk, vagy mondjuk valamilyen márványutánzatot. Egy ablakpárkány maximális szélessége 50 cm, vastagsága 2 cm, hossza pedig 4,1 m és 5,3 m között lehet. A laminált ablakpárkány beépítés történhet száraz vagy nedves módszerrel.

    2.6. Fa ablakpárkányok és könyöklők

    A beltéri fa ablakpárkányok kiváló választás, hiszen melegek hatást keltenek és kellemes tapintásúak, és nem utolsósorban remek hőszigetelő is. Választhat borovi fenyő, tölgy, luc-, vörösfenyő vagy egyéb fa fajták közül. Tökéletesen illeszkedik a fa ablakokhoz, különösen, ha azonos típusúak és színűek. A fa ablakpárkányok általában 2,4 cm vastagok.belso-fa-ablakparkany.jpg

    3. Beltéri ablakpárkányok és ablakkönyöklők árai

    A beltéri ablakpárkányok ára a hozzá tartozó ablaktól, anyagtól, mérettől, beépítési módtól és természetesen a forgalmazótól függően változik.  

    3.1. PVC-ből készült beltéri ablakpárkányok árai

    A 2 cm-es szabványos vastagságú beltéri, PVC-ből készült ablakpárkány ára általában 2-8 euró között mozog folyóméterenként.

    3.2. Márványból készült beltéri ablakpárkányok árai

    A 2 cm-es szabványos vastagságú kültéri, márványból készült ablakpárkány ára általában 12-30 euró között mozog folyóméterenként.

    3.3. Beltéri gránit ablakpárkányok árai

    A 2 cm-es szabványos vastagságú beltéri, gránitból készült ablakpárkány ára általában 15-40 euró között mozog folyóméterenként.

    3.4. Beltéri műkő ablakpárkányok árai

    A 2 cm-es szabványos vastagságú beltéri, műkőből készült ablakpárkány ára általában 18-55 euró között mozog folyóméterenként.

    3.5. Beltéri laminált ablakpárkány ára

    A 2 cm-es szabványos vastagságú beltéri, HPL laminált faforgácslapból készült ablakpárkány ára általában 14-25 euró között mozog folyóméterenként.

    3.6. Beltéri fa ablakpárkányok és könyöklők árai

    A 2,3 cm-es szabványos vastagságú beltéri, fából készült ablakpárkány ára általában 25-36 euró között mozog folyóméterenként.

    Megjegyzés: Az árak folyóméterenként értendők különböző árkategóriákban és beépítés nélkül.

    4. Kültéri ablakpárkányok

    A külső ablakpárkányok elsődleges feladata a homlokzat védelme a kedvezőtlen időjárási hatásoktól és a szennyeződésektől. A szennyeződés lerakódik az ablakpárkány felső oldalán, és nem jut be a homlokzatba, nedves ruhával könnyen tisztítható.

    5. Anyagok külső ablakpárkányokhoz

    5.1. Alumínium ablakpárkányok

    Az alumínium a leginkább ajánlott anyag külső ablakpárkányokhoz, köszönhetően az időjárási változásokkal szembeni kivételes ellenálló képességének, valamint a könnyű karbantartásnak. Az alumínium ablakpárkányok szélessége 5 és 36 cm között változik. A színválaszték korlátozott, ezért érdemes natúr vagy vöröses alumíniumot vagy fehéret választani. Az alumínium ablakpárkány hossza maximum 6 m lehet. Száraz beépítés ajánlott.aluminium-ablakparkany.jpg

    5.2. Gránit ablakpárkányok

    Mint már említettük, a gránit kiváló természetes anyag mind a belső, mind a külső ablakpárkányokhoz. A márvánnyal ellentétben a gránit kő szemcsésebb és szilárdabb szerkezetű, ezért ellenállóbb és tartósabb mind a hőmérséklet-ingadozásokkal, mind a fizikai változásokkal szemben. A maximális hossz 2,5 és 3 m között van, ami a párkány típusától és vastagságától függ, ami általában 2 vagy 3 cm. Az említett ablakpárkány beépítés történhet száraz vagy nedves módszerrel.

    5.3. Műkő ablakpárkányok

    Említettük már a műkövet, amelyekből bel- és kültéri ablakpárkányok is készíthetők. Ezek a mesterséges anyagok kiváló minőségűek, nem porózusak, simák és magas fényűek. Mindez egy speciális, gyantákon alapuló gyártási eljárásnak köszönhető. Könnyen tisztíthatók és karbantarthatók, és minden időjárási körülménynek és nehézségnek ellenállnak. Az ablakpárkányok vastagsága általában 2 és 3 cm, az ilyen párkányok beépítése száraz vagy nedves beépítéssel történik.

    6. Kültéri ablakpárkányok árai

    6.1. Kültéri alumínium ablakpárkányok árai

    A 2 cm-es szabványos vastagságú kültéri, alumíniumból készült ablakpárkány ára általában 2-4 ezer Forint között mozog folyóméterenként.

    6.2. Kültéri gránit ablakpárkányok árai

    A 2 cm-es szabványos vastagságú kültéri, gránitból készült ablakpárkány ára általában 10-20 ezer Forint között mozog folyóméterenként.

    6.3. Kültéri műkő ablakpárkányok árai

    A 2 cm-es szabványos vastagságú kültéri, műkőből készült ablakpárkány ára általában 4-14 ezer Forint között mozog folyóméterenként.

    Megjegyzés: Az árak folyóméterenként értendők különböző árkategóriákban és beépítés nélkül.

    Ha ablakpárkány vagy könyöklő beépítése mellett döntünk, vegyék fel velünk a kapcsolatot a DaiBau oldalon munkatársainkkal, akik készséggel állnak rendelkezésünkre. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint beszállítókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkeresésére.

    Szakcikk 700
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Ablak beépítés?

    Rendszerünkben van még 533 kivitelező a következő területre Ablak beépítés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 533 kivitelező a következő területre Ablak beépítés
    9.5
    0

    TISZA AJTÓ Kft.


    9.7
    0

    SZOLÁR Kft.


    9.6
    0

    Golden konstrukció Kft


    9.6
    0

    Czinkota László E.V.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!