Katerória

    Ablak beépítés: hogyan kell beépíteni az ablakot?

    A cikket több mint 2396+ felhasználó tekintette meg
    Nagyon sokféle, jó minőségű nyílászáró van a piacon napjainkban különböző gyártóktól. Azonban ha az ablakokat szakszerűtlenül, nem megfelelően építik be, akkor ebből nincs sok haszon. Az ablak a háztartások kockázatos eleme, mert ha nem megfelelően van beépítve, nagy hő- és szellőzési veszteség (légcsereszám) léphet fel. Az ablakok helyes beépítése tudást követel és a meghatározott folyamatok betartását. Az alábbi cikk tartalmazza az ablak beépítéséhez szükséges információkat és a legújabb irányelvek szerinti útmutatást, amelyek biztosan Önnek is segítségére lesznek.
    Szakcikk 2396
    ablakbeepites
    Rendszerünkben van még 534 kivitelező a következő területre Ablak beépítés:

    1. A megfelelően beépített ablak sokáig szolgálja célját

    1.1. Az ablak megfelelő beépítése megakadályozza a hőveszteséget

    Ha nem megfelelő a nyílászárók beszerelése, annak nagyon sokféle következménye lehet, amelyek közül a legrosszabb minden bizonnyal a hőhidak kialakulása. A hőhidak olyan helyek a homlokzaton, ahol megnövekszik a hőátadás bentről kifelé. Ez azt jelenti, hogy a ház ezen helyeken több hőt veszít, mint máshol, és így a fűtési költségek is megnövekednek. Az ablakkeret és a tartószerkezet falának találkozása, érintkezése a hőhíd kialakulásának kritikus helye minden ablakbeépítésnél.

    A hőhidak a nem megfelelő hővédelem és az érintkezési felületek rossz szigetelése következtében a meleg levegő beltérből történő kiáramlása miatt keletkeznek legtöbb esetben. Az ablakok szabályszerű beszerelése megakadályozza a hőhidak kialakulását.

    1.2. A megfelelően beépített ablak véd a zajtól

    A nem szabályszerűen beépített ablak nem szigetel megfelelően, ami hatással van a ház és a külső környezet közötti levegőáramlásra. Ugyanakkor zajproblémák is várhatóak, mert az ablakkeret és a fal közötti illesztések között nem megfelelő a tömítés. Amennyiben ilyenfajta problémával szembesül, részleges javítást végezhet, ha ideiglenes megoldásként szilikoncsíkot vagy habot használ, amelyekből nagyon bő választék található a piacon. Így azonban csak rövidtávon és részben csökkenti a felmerülő problémát. Az egyetlen megbízható megoldás, ha az ablak beépítése szabályosan történik.

    1.3. A megfelelően beépített ablak gátolja a penész megjelenését

    A penész képződése sokszor kapcsolatban van a hőhidakkal. Ezért a megfelelően beépített ablak, amely megakadályozza a hőhidak kialakulását, gátolja a penészképződést is. A megfelelően beépített ablak a helyiségben ezenkívül a páralecsapódást, valamint a túlzott nedvesség felhalmozódást is megakadályozza, ami a penész megjelenésének egyik fő kiváltója. Jegyezze meg, hogy a penész káros az egészségre, és amint megjelenik, azt azonnal orvosolni kell.

    klasszikus ablakbeépítés

    A penész ismételt kialakulását csak a kiváltóok megszüntetésével (magyarán az ablakok jobb/megfelelő beépítésével) lehet megakadályozni, nem pedig a következmények eltávolításával.

    2. Az ablakok beépítése – általános irányelvek

    A nyílászárók beépítésénél alapszabály, miszerint a fal külső vonala mentén kell elhelyezni őket. A legmegfelelőbb, hogyha a fal szélétől 0,5-1 centiméterre helyezzük el őket, így a hőszigetelésnek, vagyis a homlokzati ragasztónak is marad hely. Ezáltal a lécek mind a négy oldala hőszigetelt lesz, ami teljes egészében meggátolja a hőhidak keletkezését.

    Az ablakok a régebbi épületekben többnyire a teherhordó fal közepén vannak. Ennek következtében az ablakcsere megkezdésekor először is el kell távolítani a falak egy részét olyan vastagságban, amely megegyezik az épület új hőszigetelésével (15-20 cm). Ezt követően a födém sérült szakaszát hőszigeteléssel feltöltve pótoljuk.

    ablak beillesztés

    A hagyományos módon beépített ablakot purhabbal tömítik

    3. Ablak beépítése hagyományos módon

    Az ablak hagyományos módon történő beépítésénél az ablakkeret és a fal közötti hézagot PU (poliuretán) habbal töltik ki. Ebben az esetben hőtechnikailag nem lehetséges teljes záródást biztosítani, ugyanis túl sok hideg külső levegő áramlik be. A szigetelés nem tesz eleget rendeltetésének, vizes, nyirkos lesz, ami a belső terek és a külső felületek hőmérsékletének kiegyenlítődését eredményezi. A fogyasztás ilyen esetben drasztikusan megemelkedik, egyszóval a fűtéshez szükséges energiamennyiség sokszorosára növekszik.

    Újabb gondok adódnak, ha az ablakkeret mechanikai szempontból nincs megfelelően rögzítve a tartószerkezethez. Ilyenkor az ablakszárny leeshet, ennek következtében pedig a szárny és a tok között nem lesz teljes záródás, ami ismét hőveszteséghez vezet.

    4. RAL beépítés

    4.1. Mit jelent az ablakok RAL beépítése?

    Az előírások szerint már minden új épületnél RAL szabvány szerint kell beépíteni az ablakokat, ami alatt lényegében a nyílászárók háromrétegű tömítéssel történő beépítését kell érteni. Napjainkban minden új épületnél és felújításkor is állandó gondot jelent a hőhidak kialakulása, ami az ablakok RAL szabvány szerinti beépítésével közel 100%-ban kiküszöbölhető.

    Az ablakok RAL szabvány szerinti beépítésekor egy speciális tömítési módszert alkalmaznak, amely azon az elven alapul, hogy belül erősebb legyen, mint kívül. Másszóval, a hármas tömítés a következőképpen történik:

    •     a belső oldalon pára- és hermetikus gát,

    •     a külső oldalon vízálló és páraáteresztő gát,

    •     középen hő- és hangszigetelés.

    4.2. RAL – az ablakok háromszoros tömítése

    Ez egy speciális, többfunkciós szalagokkal történő tömítési módszer, amely három fontos tulajdonságot egyesít. A belső szalag úgy működik, mint egy gőzmembrán, és megakadályozza, hogy a nedvesség behatolhassonon az ablakkeret és a fal közötti hézagokba a helyiségből. A külső szalag nem engedi a légköri víz és a szél behatolását, ugyanakkor átengedi a vízgőzt, párát. A „szendvics” középső, központi része megfelelő hő- és hangszigetelést biztosít.

    Tekintettel arra, hogy az ablakok körül a falakon vagy a lécek sarkában nem áll fenn a penész és nedvesség megjelenésének veszélye, és nem engedi a huzat kialakulását, így ez a beépítési mód kellemes légkört biztosít a helyiségben való tartózkodáshoz. A többfunkciós szalagok érdemi előnye a poliuretán habhoz viszonyítva a nagyobb nyújthatóságuk és a beépített ablakhoz való alkalmazkodóképességük, amely a hőmérséklet-változások hatására (az anyag összehúzódása, tágulása a hőmérséklet-ingadozások következtében) állandóan mozog („működik”) a falnyílásban. A poliuretán hab idővel megkeményedik és elveszíti rugalmasságát.

    4.3. Az ablakok RAL beépítése – csak kompatibilis elemekkel!

    Az ablakok RAL módszerrel történő beépítése valójában egy háromlépcsős tömítési rendszer, amely kivitelezhető különféle anyagokkal, habár az a legfontosabb, hogy ezek az anyagok kölcsönösen kompatibilisek (összeegyeztethetőek) legyenek. A beépítés három alapvető módon történhet, az egyes anyagok kiválasztásától függően.

    1. Az első esetben külső gátként különféle préselt szalagokat, fóliákat és speciális léceket használnak, míg belülre különböző fóliák, lécek és speciális tömítőanyagok kerülnek.

    2. A második esetben az ablakok RAL módszerrel történő beépítése a következő módon zajlik: ugyanaz a fólia kerül a keret belső és külső oldalára, amely hőmérsékletváltozások esetén kiküszöböli a vízgőz lecsapódását kívülről és belülről is. Poliuretán habot hőszigetelésként használnak.

    3. A harmadik módszernél speciális impregnálással ellátott, speciális, tömörített szalagokat használnak. Ezeket az ablakkeret teljes szélességében elhelyezik, és egyesítik mindhárom fontos réteget. Ebben az esetben további hőszigetelés nem szükséges.

    4. Az ablak helyes beépítésének kulcsszerepe van, mert megakadályozza a hőhidak keletkezését

    5. Az ablakok beépítése – árak

    Az, hogy mennyibe kerül az ablak beépítése, függ az ablakkerethez választott anyag típusától, méretétől és az üvegezés módjától. A legolcsóbb a műanyag ablak, amelyet a fakeretes ablak követ. Ezek akár 40%-kal is drágábbak lehetnek, mint a PVC ablakok. Legdrágább változatnak a fa-ALU kombináció számít, amely akár 100%-kal drágább lehet a PVC modelleknél. Ezért az, hogy az ablak költsége a vásárlástól a beszerelésig összesen mekkora összeget tesz ki, nagyon tág fogalom, amely sok tényezőtől függ.

    Az ablak beépítésének ára függ a kivitelezőtől, a beépítés bonyolultságától, a felhasznált anyag mennyiségétől, az ablaknyílás méreteitől és egyéb tényezőktől. A szolgáltatók legtöbb esetben a termék megrendelésekor kiegészítő szolgáltatásként ingyenes beszerelést, emellett szállítást is kínálnak, mert így az anyagra és a munkára garanciát is biztosítanak.

    Amennyiben az ilyen ajánlatok minden részlete érdekli, érdeklődjön a megfelelő és minősített ablakgyártóknál és -beszállítóknál a környéken. Az ajánlatkérés ingyenes és nem kötelezi Önt semmire. Elegendő, ha kitölti a weboldalunkon található űrlapot, és várja a választ a velünk együttműködő szakemberektől.

    Szakcikk 2396
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Ablak beépítés?

    Rendszerünkben van még 534 kivitelező a következő területre Ablak beépítés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 534 kivitelező a következő területre Ablak beépítés
    9.3
    0

    Batta Zsolt e.v.


    9.7
    0

    Szabó Dániel e.v.


    10
    1

    GENERÁLKIVITELEZŐ Kft.


    8.6
    0

    Varga Dániel e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!