Katerória

    Tetőtér szigetelése - Hogyan csináljuk?

    A cikket több mint 2873+ felhasználó tekintette meg
    A tetőtér szigetelése mondhatni kulcsfontosságú lépés a megfelelő hőszigetelés kialakítása során. Gyakori, hogy a klasszikus szigetelést ásványgyapottal végzik, amelyet a tető szarufái vagy gerendái közé helyeznek. Kialakultak azonban korszerűbb és egyszerűbb technikák is a cellulóz és a gyapot befújására vagy fecskendezésére. A szigetelés helyes beépítése kellemes légkört és komfortos lakókörnyezetet biztosít, különösen a nyári melegben, ezért nagyon fontos a munkájához értő kivitelező kiválasztása.
    Szakcikk 2873
    tetoter szigeteles
    Rendszerünkben van még 319 kivitelező a következő területre Tetőtér beépítés, kialakítás:

    1. Klasszikus hőszigetelés - ásványgyapot

    A legtöbb esetben, amikor tetőtérről beszélünk, a klasszikus, fa szerkezetű ferde tetőre gondolunk. A kialakított tetőszigetelési módszert kemény vagy puha ásványgyapottal végzik. Mielőtt a vállalkozó megkezdi a tető szigetelését, először ellenőriznie kell, hogy a tető megfelelően elő van-e készítve. Ez azt jelenti, hogy az tetősík alatt légrés található, amely alá páraáteresztő fólia helyezhető. Másodlagos héjazatnak is nevezik.

    Légmentesnek kell lennie, és nem szabad, hogy hallhatónak vagy érezhetőnek lennie a huzatnak. A tető javasolt, gazdaságos és a legmegfelelőbb szigetelési vastagsága 30 cm.

    Tető szigetelés
    A tető szigetelése a gerendák közötti tér kitöltésével, forrás: Ursa

    1. A legegyszerűbb hőszigetelési eljárás puha, tekercses szigeteléssel történik. Ezt úgy érik el, hogy csíkokra vágják, amelyek szélessége megfelel a szarufák vagy lécek közötti távolságnak. A szigetelés vastagságát is a lécek vagy szarufák vastagsága határozza meg. Ha a szarufák 14 cm vastagok, akkor a puha ásványi szigetelés 15 cm lehet. A nagyobb vastagság megkönnyíti a telepítést. Ha azonban a szigetelés több mint 5 cm-rel vastagabb a szarufákhoz képest, nyomása az ellenkező hatást fejti ki.

    2. Az első szigetelőréteg felhelyezése után a szarufákra fém tartóvázat helyeznek, majd a második szigetelési réteg kívánt vastagságának megfelelő C-profilok vagy lécváz következik. Ha a szarufák vastagsága 20 cm, akkor a C-profiloknak 10 cm-eseknek kell lenniük. A profilok közé 12 cm vastag ásványgyapot kerül.

    3. A szigetelés utolsó, de nem kevésbé fontos lépése a párazáró fólia beépítése. Erre a feladatra a szakemberek a legtöbb esetben a kétoldalas ragasztószalagot használják. A szigetelést végző vállalkozó a párazáró fóliát a C-profilokra vagy a lécvázra úgy helyezi fel, hogy azok teljesen átfedjék egymást, különösen a csatlakozószerkezeteknél, az ún. tetőáttöréseknél.

    4. A tetőszigetelés végső rétege általában szárazon szerelt burkolat, azaz. gipszkarton vagy egyéb építőlemez, melyeket a kivitelező egy vagy két rétegben is beépíthet.

    2. Befújásos szigetelés - cellulóz vagy gyapot

    A környezettudatosság növekedésével és az építési technológiák fejlődésével párhuzamosan a cellulóz vagy gyapot befújásra alkalmas keverékei egyre gyakrabban kerülnek forgalomba a piacon. A cellulóz szigetelés hulladék újságpapírból készül. Nagy előnye, hogy bórax tartalmának köszönhetően tűzálló. A telepítési eljárás jelentősen eltér a klasszikustól, és több előkészületet igényel. Ha a szigetelés befújása mellett döntünk, a kivitelezőnek először ellenőriznie kell, hogy a másodlagos héjazat felületfolytonos-e, és sehol sincs rés. Ugyanez vonatkozik az összes többi csatlakozásra és nyílásra is. Az egyidejűleg párazáróként szolgáló fólia elrendezésével egy hermetikus réteg jön létre, amelybe azután a cellulózt vagy a gyapotot befújják.

    Cellulóz szigetelés
      A cellulóz befújásával  tökéletes hőszigetelő réteget alakíthatunk ki a padlásfödémen

    3. Gyapot befújásos szigetelés

    A gyapotbefújásos szigetelés megegyezik a cellulóz fújásos szigetelési eljárással. Ennek az eljárásnak az előnye azonban az illesztés nélküli szigetelés kialakítása, valamint az anyagot nem kell vágni, és kis térfogata miatt könnyen szállítható. Mivel ez a technika újkeletű, kevés kivitelező található a térségünkben. Ha olyan vállalkozót keresünk, aki ezzel foglalkozik, a Daibau oldalon megtalálhatjuk őket.

    4. Szigetelőhab vagy fecskendezéses szigetelés

    Az új technikák és technológiák, valamint a különféle kompozit keverékek előállítása vezetett a szórható szigetelőhab és a fecskendezéses szigetelés kialakulásához. A fencskendezéses technológia lehetővé teszi a tető formájának vagy a meglévő állapotnak megfelelő szigetelést. A fecskendezéses szigetelés felújításhoz is ideális, mivel biztosítja a nem megfelelően beépített vagy az elhasználódott tetőszigetelés kiegészítését. A befecskendezési eljárás nem igényel jelentős változtatásokat vagy műveleteket az épületen. A kivitelező a keveréket közvetlenül az önhomogenizálódó aljzatra fecskendezi be egy nagynyomású szivattyúval, melynek fúvókája 10 cm átmérőjű. Ebben az esetben vízgőzzel hevített cellulózt vagy más típusú keveréket használnak.

    Szigetelőhab
    A szigetelőhab tökéletesen kitölti az összes nyílást 

    Ha a fent említett módszerek, illetve anyagok valamelyikét szeretné használni a tetőtér szigetelésére, weboldalunkon küldhet keresletet, amely után árajánlatokat kaphat a kivitelezőktől.

    Szakcikk 2873
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tetőtér beépítés, kialakítás?

    Rendszerünkben van még 319 kivitelező a következő területre Tetőtér beépítés, kialakítás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 319 kivitelező a következő területre Tetőtér beépítés, kialakítás
    8.6
    0

    Acélházak Magyarország Kft.


    9.1
    0

    Kiss Gipszkarton Kft.


    9.4
    0

    OROSÁCS-DUÓ Kft


    9
    0

    Pàkh Generàl Építőipari Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!