Katerória
    A vasbeton az egyik leggyakrabban használt anyag az építőiparban. Leginkább üzleti, ipari és lakóépületek építésére, de családi házak építésére is használják. A beton népszerűsége nem új keletű; még a rómaiak használták. Ők az ún. római cementet utak, akvaduktok építésére használták. A beton szilárdságát a beton testsűrűsége határozza meg, és az ár is ettől függ. Más építőanyaggal ellentétben a beton könnyen formálható, valószínűleg ezért is olyan népszerű. 
    Szakcikk 274
    vasbeton
    Rendszerünkben van még 630 kivitelező a következő területre Beton, betonozás:

    1. Homok és a betonhoz szükséges egyéb összetevők

    A fával, üveggel vagy fémmel ellentétben a beton egy mesterséges keverék. Kötőanyagból, általában cementből, adalékanyagokból, például homok, kavics vagy zúzott kő, valamint vízből áll. Ezekhez az alapelemekhez vegyi vagy ásványi összetevőket és különféle rostokat adnak, bizonyos tulajdonságok javítása érdekében, hogy meghatározott minőségű, szilárdságú és ellenállósággal rendelkező betont kapjanak.
    Az összetevő közül a legnagyobb részt a sóder teszi ki, és ennek aránya eléri a beton 75%-át is. A fennmaradó 25%-ot cementkő, azaz cement és víz keveréke teszi ki. Minden más adalékanyag sokkal kisebb mennyiségben van jelen. Ezek a vegyi vagy ásványi adalékok már nagyon kis mennyiségben is nagymértékben javítják a beton minőségét.

    Az ásványi adalékanyag növeli a beton kohézióját, csökkenti a hidratációs hőmérsékletet és megakadályozza a zsugorodást. A beton tulajdonságait befolyásolja az adalékanyag-frakció szemnagysága is, vagyis a méret is, amely a különböző konstrukciótípusoknál eltérő. Az adalékok szemnagysága általában 16 és 32 mm között van.

    A cementkő is nagy befolyással bír, a nedvesség mennyisége összeköti az ásványi adalékanyag szemcséit és kitölti a keverék üregeit.

    1.1. Sóder ára

    Az ár leginkább a szemcseméretétől függ, ami nem egy fajta szemcsét jelent, hanem inkább szemcsemegoszlást. Az aljzatbetonhoz és aljzat kiegyenlítőkhöz 0-8 mm közötti szemcseméretet használnak. Födémek, alapok betonozásához durvább, kb. 16 mm szemcsemegoszlású sódert alkalmaznak. Az alapokhoz akár 32 mm szemcseméretű betont is használható, a legnagyobb szemcseméret betonban általában a 36 mm-es. Az árat a szállító és az építkezési helyszín távolsága befolyásolja. Átlagosan 2 400-10 500 Forintba kerül köbméterenként.

    2. Beton testsűrűsége és egyéb fontos jellemzői

    A betontípusok jellemzőik szerint is különböznek, amelyek közül a legfontosabbak a tömeg, a testsűrűség, a rugalmasság, a fagyállóság, kopás és hasonlók. Annak érdekében, hogy a betonszerkezet időtálló legyen, biztosítani kell a megfelelő betonminőséget.

    Beton épület
    A beton keménysége lehetővé teszi a formákkal való játékot

    2.1. Beton testsűrűsége

    A beton legfontosabb felosztása testsűrűség alapján: könnyűbeton, normál beton és nehézbeton. Alkalmazási területek szerint építési betonra, hidraulikus betonra, speciális betonra stb. oszthatjuk őket.

    2.2. Beton kötése és keménysége

    A beton minőségét többek között befolyásolja a kikeményedés, kötés sebessége és a környezet, amelyben a folyamat végbemegy. A beton megkötése akkor tekinthető sikeresnek, ha a helyiség relatív páratartalma 80% felett van és a hőmérséklet elég magas. Ha a környezeti feltételek nem megfelelőek, a betont szükség szerint nedvesíteni kell. Hogyan zajlik ez a folyamat? A beton 24 óra elteltével használatra kész, de 28 nap alatt keményedik ki teljesen. A teherhordó szerkezeteket, födémeket, beton alapzatokat ez idő alatt zsaluzattal kell rögzíteni.    

    2.3. Beton testsűrűsége

    A beton nyomószilárdságát a beton testsűrűségének jelölését (LC, C, HC) követő szám határozza meg. Minél magasabb az értéke, annál jobb a beton minősége és annál nagyobb terhelést képes elviselni. A normál érték 20 és 30 között alakul.  A nyomószilárdság meghatározásának módjában a magyar szabvány eltér az európai szabványtól. A magyar szabvány alapján a nyomószilárdságot 300 mm magas és 150 mm átmérőjű, végig víz alatt tárolt próbahengerrel végzik el. Ezt nevezik hengerszilárdságnak. Ezzel szemben az európai szabvány a kockaszilárdságot is méri. A kockaszilárdságot 150 mm élhosszúságú próbakockán határozzák meg. A főként építőiparban használt normál beton nyomószilárdsága C25/30.

    3. Betonháló és a vasbeton

    A beton húzószilárdságát acélbetéteket alkalmazásával növelik. Amikor az armatúráról beszélünk, először a vasrudak jutnak eszünkbe, bár léteznek más anyagok is. A sima és bordázott acélrudak könnyebben dolgozhatók bele a betonba, illetve jobb az együttdolgozásuk a betonnal. A betonacél háló, illetve a kettős párhuzamos betonacél armatúra a betonba beágyazva kiválóan al¬kalmas mind a nyomó-, mind a húzóe¬rők felvételére.
    Manapság a beton keménysége számos módon, drasztikusan megnövekedett; az egyik az acél vagy más fém-, üveg- vagy szerves szálak hozzáadása által.

    Vasbeton
    Vasbeton beépítése

    4. Betonüzem

    A beton minősége természetesen nagyban függ a megfelelő előkészítéstől. A betonkeveréket saját magunk is elkészíthetjük, bár nagyobb mennyiség esetén mindig jobb, ha betonüzemből rendeljük. Ha üzemből rendelünk, az általuk használt beton keverési arány sokkal pontosabb, így különböző igényeknek megfelelő betont tudunk beszerezni.  A betonüzemek általában szakmai segítséget is kínálnak.

    5. Beton ára

    Egy köbméter beton ára a minőségétől, illetve nyomószilárdsági osztályától függ. Ha szabványos, C25/30-as betonról van szó, akkor az ára 16 800 és 30 000 Forint között alakul köbméterenként. Ha ide vesszük a szerelvényeket és a betonozási munkálatokat, akkor az ár már 36 00-44 000 Forintra emelkedik köbméterenként.

    Modern építkezés betonnal
    A beton a kortárs minimalista építészet kedvenc anyaga

    Ha segítségre van szükségünk az adott témakörrel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal. A Daibau.hu oldalon további tanácsokat találhat, valamint azokat a beszállítókat és gyártókat is felkeresheti, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak minden keresletre.

    Szakcikk 274
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Beton, betonozás?

    Rendszerünkben van még 630 kivitelező a következő területre Beton, betonozás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 630 kivitelező a következő területre Beton, betonozás
    8.8
    0

    Bálint Mester és Fia Kft.


    9.8
    0

    FARKAS GYULA E.V.


    9.7
    0

    Rom-Vár Út Kft.


    9.3
    0

    Kéri Biznisz Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!