Katerória
    A fotovoltaikus erőmű az egyik legmodernebb villamosenergia-forrás. A rendszer egyben az egyik legkifinomultabb, mivel biztosítja a folyamatos villamosenergia ellátást, és a környezetre sincs káros hatással. A fotovoltaikus erőmű napelemekből áll, amelyek a napenergiát árammá alakítják.
    Szakcikk 276
    kollektorok
    Rendszerünkben van még 143 kivitelező a következő területre Naperőmű:

    1. Fotovoltaikus erőmű előnyei és hátrányai

    Az emberek azért választják a fotovoltaikus erőművet, mert ez egy olyan villamosenergia-termelő rendszer, amely környezetbarát, nincs károsanyag kibocsátása, csendesen és folyamatosan működik és mindenekelőtt a fotovoltaikus erőmű függetlenséget tesz lehetővé a központi villamosenergia-hálózattól. A napenergia ellátásnak azonban vannak gyengeségei is - a rendszer megtérülési ideje a beszerzési költséghez képest viszonylag lassú.

    Monokristalyos
    A monokristályos napelem a legdrágább, de a leghatékonyabb

    2. Mikor használják a naperőművet?

    A fotovoltaikus rendszer bármilyen villamos energia fogyasztóhoz használható. Leggyakrabban olyan szigetüzemű helyekre használják, ahol nincs lehetőség az közműhálózarta való csatlakozásra, például erdészházak, nyaralók, távoli tanyák stb.

    A naperőművet a közüzemi hálózathoz közelebb eső létesítményekhez is használják, főleg akkor, ha a megrendelők tiszta és hosszú élettartamú energiaforrást szeretnének. Ugyanakkor annak érdekében, hogy az épület a fotovoltaikus rendszerből származó energiát teljes mértékben hasznosítsa, általában rácsatlakozik a villamos közmű hálózatra. Így a napsütéses hónapokban a fel nem használt áramot betermeli a hálózatba, ami eladásra kerül az áramszolgáltató társaságnak.

    3. Hogyan működik a napelem?

    A fotovoltaikus rendszer alapja egy napelem, amely a nap fotonjait elektromos energiává alakítja. Amikor a fotonok behatolnak a napelembe, elektronokat löknek a felszínről a belsejébe, és ez a mozgás áramot generál. A fotovoltaikus cellákat leggyakrabban szilíciumból készítik, és panelekbe vagy modulokba szerelik össze. A rendszer része egy szabályozó is, amely összeköti a modulokat,  a felhasználókat és az akkumulátorokat. Feladata a rendszerelemek közötti villamosenergia-áramlás szabályozása.

    Ha ellenőrizni szeretné a rendszer működését, akkor az akkumulátor és a szabályozó közé egy további eszköz kerül elhelyezésre, amely az egyes elemek közötti áramlást mutatja. Ha az objektum nem csatlakozik a nyilvános villamosenergia-hálózathoz, és teljesen autonóm (szigetüzem), egy másik generátor kerül a rendszerbe. Arra szolgál, hogy éjszaka, vagy amikor nincs nap és a cellák nem termelnek áramot, akkor is le lehessen vonni a generátorból.

    napelem
    Napelem panel, napelem modul és napelem cellák

    4. Fotovoltaikus rendszerek hatásfoka

    A monokristályos szilícium cellák rendelkeznek a legmagasabb hatásfokkal, ami 15-17,5%, a polikristályos cellák elérhetik a 13-15%-os hatékonyságot.

    5. Napelemes rendszer méretének meghatározása

    A rendszer mérete a tervezett, jövőbeni felhasználásnak megfelelően kerül meghatározásra. Össze kell adnunk a létesítmény összes egyéni fogyasztójának energiafogyasztását (minden állandóan csatlakoztatott háztartási készülék egy fogyasztónak számít), és ezt a számot meg kell szorozni a napi várható használati órák számával. Azt is figyelembe kell venni, hogy egyes eszközöket nappal, másokat éjszaka használnak, és ezt is bele kell kalkulálni a számításba.

    6. Hogyan történik a naperőmű összeszerelése, telepítése?

    A napelemek elhelyezésének helye nagyon fontos az egész folyamat szempontjából. Az eszközöket úgy kell elhelyezni, hogy a legnagyobb besugárzott energiamennyiség érje őket:

    1) a napelem moduloknak dél felé kell nézniük, vagy ahhoz a lehető legközelebbi tájolásúnak kell lennie;

    2) a modulokat 10° és 40° közötti dőlésszögben szerelik fel - nyáron az optimális szög 30°, télen pedig 70°;

    3) a helyszínnek árnyékmentesnek kell lennie - nyáron napi legalább 7-18 órát kell, hogy napfény érje;

    4) a napelem modulokat általában a tetőn vagy az lapostetőn helyezik el.

    A modulok rugalmas állványokkal is telepíthetőek, amelyek segítségével mozgathatóak és követik a nap mozgását. Egy ilyen rendszer valamivel drágább, de maximális kihasználtságot tesz lehetővé. Maga az erőmű telepítése nem bonyolult. A modulokat felcsavarozzák a telepített alépítményre és csatlakoztatják az inverterhez.

    Modul
    A napelem modulokat különböző színekben és méretekben árusítják

    7. Naperőművek támogatása

    A naperőművek hosszú távú zöld beruházásnak számítanak, ezért támogatás is igénybe vehető rájuk. A támogatások nagy része Európai Uniós forrásokból és hazai kormány által meghirdetett pályázati lehetőségekből igényelhetőek. Ezeknek az elérhetősége www.palyazat.gov.hu , ahol minden szükséges információt megtalál a támogatással és a hozzá szükséges dokumentációval kapcsolatban. Amennyiben a napelemes rendszer telepítése mellett döntött, a beépítéssel foglalkozó vállalkozók, illetve szolgáltatók tájékoztatni fogják az összes fontos telepítési és csatlakozási feltételről. Emellett azok, akiktől vásároljuk, illetve akik telepítik a rendszert, általában vállalják a teljes pályázati és csatlakozási dokumentáció elkészítését és benyújtását.

    8. Napelemes rendszerek ára

    Mennyibe kerül egy naperőmű? A naperőművek árai nagyon eltérőek lehetnek, ami függ a modulok számától, a cellák típusától és a rendszerbe telepített kiegészítő berendezések (inverterek, akkumulátorok) számától függően. Általában egy átlagos családi ház esetében 400 000 és 1 200 000 Forint között mozog.

    Ha a napelemes rendszer telepítése mellett döntött, felveheti velünk a kapcsolatot a www.daibau.hu weboldalunkon, ahol további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felkeresheti a beszállítókat és gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal szolgálnak.

    Szakcikk 276
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Naperőmű?

    Rendszerünkben van még 143 kivitelező a következő területre Naperőmű:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 143 kivitelező a következő területre Naperőmű
    9.4
    0

    TerraSol Kft.


    9.4
    0

    Solar Energy 2010 Bt.


    9.6
    0

    Jenzen Solar Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    9.7
    0

    ÉPTÁRKER Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!