Katerória

    Épület alap

    A cikket több mint 905+ felhasználó tekintette meg
    Az alap szó szerint és átvitt értelemben is minden épület alapja, hordozója és támasza. Mekkora kell, hogy legyen az alap minimális vastagsága a stabilitás és a teherbíró képesség biztosításához? Mi a különbség a vasbeton síkalap és a vasalt betonaljzat között?
    Szakcikk 905
    betonalap
    Rendszerünkben van még 518 kivitelező a következő területre Alapozás, alap betonozás:

    1. Vasbeton lemezalap vagy vasalt betonlemez?

    Sokan nem tesznek különbséget a vasalt lemezalap és a vasalt betonlemez között, ami teljesen érthető, ha laikusként foglalkozunk a témával. A különbség elsősorban az elhelyezkedésükben és a vastagságukban van.
    A betonlemez vasalással megerősített betonból készül, vastagsága általában 12-15 cm között van. Az ilyen típusú vasbeton aljzatokat általában sávalapra helyezik, elsődleges rendeltetése pedig a terhelés, azaz a súly átvitele a sávalapra.

    A lemezalap a sávalapot hivatott helyettesíteni az új építésű épületeknél, és kétszer vastagabb a betonaljzathoz képest. Az alábbi képeken megfigyelhetjük a lemezalap és a betonlemez közötti különbségeket:

    Sávalapon fekvő betonlemez
    A sávalapon fekvő betonlemez nem ugyanaz, mint a lemezalap

    2. Milyen vastag kell, hogy legyen a lemezalap?

    A vasbeton lemezalap vastagsága nagymértékben függ a rajta építendő épület méretétől, és a terhelés alapján számítják ki. A nagyobb épületek és a nagyobb fesztávok vastagabb tartófalakat igényelnek, így nagyobbak az alapot terhelő erők; az egész épület stabilitása és biztonsága érdekében ez vastagabb lemezalapot is jelent.
    Mivel nagyon nehéz pontos matematikai számítást végezni, gyakorlat és tapasztalat alapján feltételezzük, hogy a vasbeton lemezalap kisebb épületeknél 12-15 cm, nagyobbaknál 30-35 cm és még ennél is több kell, hogy legyen.

    Lemezalap
    A lemezalap egyre népszerűbb alapozási mód az új építésű épületeknél

    3. Lemezalap ára

    Az ár függ a vastagságától, a felhasznált anyag mennyiségétől, a beton testsűrűségétől, a beépítési mélységétől, a hőszigeteléstől és természetesen a kivitelezőtől is. Általában az alap és a tető nagyjából egyenlő résznek számít a beruházás összértékében.
    Így egy átlagos családi ház alapjának elkészítése 8 000- 40 000 Forintba kerülne négyzetméterenként. Ez az ár tartalmazza a szerelőbeton kiöntését, a vízszigetelés hegesztését és a hőszigetelés beépítését 20 cm vastagságban. Továbbá a vasbeton elemek beszerzése és vasalása, a betonozás és a függőleges szigetelés beépítése, valamint a lemezalap sarkainál az élek átfedése is a költségek között szerepel.

    Ha ezt mind összevetjük, egy 120 m2-es családi ház alapjának elkészítéséért 3 és 6 millió Forint közötti összeget kell fizetnünk. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az alapok elkészítése teszi ki a teljes beruházás 10%-át. Azt is hangsúlyozni kell, hogy a vastagabb szigetelés beépítése automatikusan magasabb árat jelent.

    Ha kérdése van az adott témával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal. A Daibau.hu oldalon további tanácsokat talál az alapok készítésével kapcsolatban, valamint azokat a beszállítókat és gyártókat is felkeresheti, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak az Ön keresletére.

    Szakcikk 905
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Alapozás, alap betonozás?

    Rendszerünkben van még 518 kivitelező a következő területre Alapozás, alap betonozás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 518 kivitelező a következő területre Alapozás, alap betonozás
    8.9
    0

    Sukiépkert


    10
    1

    Kőművesszaki Kft.


    8.7
    0

    Terra & Ferro Construct KFT


    9.2
    0

    SÁRVÁRI ROLAND CSABA E.V.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!