Katerória

    Bontási terv, építési engedély és épületbontás ára

    A cikket több mint 1177+ felhasználó tekintette meg
    Egy meglévő épületet csak akkor lehet felújítani vagy átépíteni, ha az szerkezetileg ép és egészséges. Ha a meglévő épület szerkezete annyira leromlott, hogy teljesen használhatatlanná vagy akár lakhatatlanná vált, a bontás az egyetlen és hosszú távon a legköltséghatékonyabb megoldás. A bontás az épület teljes vagy részleges eltávolítását és a terület előkészítését jelenti, ami az új építkezéshez elengedhetetlen.
    Szakcikk 1177
    epulet bontas
    Rendszerünkben van még 509 kivitelező a következő területre Bontás, bontási munkák:

    1. Bontási terv és engedély

    1.1. A régi családi ház bontásához engedély szükséges

    Az épitéshez hasonlóan a bontáshoz is engedélyre van szükség, amelynek tartalmaznia kell a bontási tervet. A terv lehet önálló dokumentum, de mellékletként is csatolható az elbontott épület vagy épületrészek helyére építeni kívánt új épület építési engedélyének kérelmezésekor. Az építési és botási engedélyhez szükséges tervet egy építész késziti el, amit az illetékes kormányhivatalban kell benyújtani.

     A DMO Build Kft szakemberének tanácsa

    1. Szükség van e bármilyen előkészületekre épületbontás előtt?
    Legfontosabb előkészület a bontási engedély kérelmezése. Azt akkor kell elvégeztetnünk, hogy ha a bontatandó épület műemléket érint, helyi építészeti örökségvédelemmel érintett építményt, érinti a zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén az építmény alapozását, vagy csatlakozó tartószerkezetét, ez jellemzően sorházak, vagy ikerházak esetén fordul elő.
    Másik fontos dolog a bontási kiviteli terv elkészítése. Ezt akkor kell elvégeztettni, hogy ha az elbontandó építmény terepszint feletti és belső térfogata meghaladja az 500 m3-t, valamint homlokzatmagassága az 5,0 métert, vagy a terepszint alatti bontás mélysége meghaladja az 1,5 métert.

    2. Ha a bontandó épület melett lakó épületek vannak, hogyan tudjuk biztosítani az épületeket az összeomlás veszélyétől?
    Ezek az épületek állagától függnek. A bontandó épülettel szomszédos falakat mindenféleképpen fokozatosan kézimunkával és a legnagyobb odafigyeléssel kell végrehajtani. Ha szükséges, akkor döntött fa támaszokkal a szomszédos falat meg kell támasztani, illetve pilléreket hagyni a bontandó falból, és a kibontott falrészen új pilléreket létesíteni. A tetőszerkezet szomszédos épületek miatt kizárólagosan csakis kézi erővel hajtható végre. A távoleső fal, illetve lábazat gépi bontással bontható. Nagy átlagban a 90%-a gépi bontással, 10%-a kézi erővel kivitelezhető.

    3. Általában meddig tart egy bontási munka?
    Egy normál méretű családi háznál a bontás körülbelül egy-két napos munka, az elszállítás körülbelül három napot vesz igénybe.

    Balogh József ügyvezető, DMO Build Kft

    1.2. Mit tartalmaz a bontási engedély megszerzéséhez szükséges dokumentáció?

    Amennyiben a régi helyére újat épít, akkor az építési engedélyhez szükséges dokumentációnak tartalmaznia kell a bontási tervet is az összes csatlakozással, a meglévő helyzet leírásával, amit fényképekkel is alá kell támasztani. Továbbá szakértői véleményt, technológiai tervet, műszaki ismertetőt (épület méretei, anyagok, szerkezeti jellemzők, alaprajz, helyszínrajz stb.), kivitelezéssel kapcsolatos leírást, amiben a teljes munkafolyamatra ki kell térni, azaz a bontás sorrendjére és mikéntjére, valamint a hulladék kezelésére és szállítására vonatkozó adatokat is tartalmaznia kell.

    De engedély csak bizonyos esetekben kell, ha a bontás műemléket érint, vagy helyi építészeti örökségvédelemi épületről van szó, esetleg olyan épületsorról beszélünk, ahol össze vannak építve a házak és a bontás érinti az alapozást vagy a csatlakozó tartószerkezetet. Ilyenek az ikerházak, vagy a sorházak.

    2. Bontási folyamat

    A bontási folyamatot a bontási terv mutatja be. Az épület bontása általában az építéssel ellentétes irányban történik, azaz a tetőtől az alapokig, illetve a befejező rétegektől a szerkezetig. A helyszin biztonságossá tételén túlmenően a munkálatok megkezdése előtt minden közműszolgáltatást, ha van ilyen, le kell kapcsolni vagy el kell zárni. Ebből a célból az áramot, a vizet, a szennyvizcsatornát, a gázt és az összes távközlési vezetéket le kell csatlakoztatni. Meg kell határozni azt a helyet is, ahol a hulladékot ideiglenesen tárolják, amíg nem szállítják el a hulladéklerakóba.

    Miután az összes berendezést lekapcsolták és a belső berendezéseket eltávolították, folytatódhat a nyilászárük bontása, azaz az összes ablak, ajtó majd a padlóburkolat bontása. Ezután következik a tetőfedő eltávolítása és a tető bontása. Itt ügyelni kell arra, hogy a teherhordó falak ne sérüljenek meg időnap előtt. A tető után a válaszfalakat és a közbenső mozgatható emeleteket távolítják el. Végül a teherhordó szerkezetet úgy bontják el, hogy először a teherhordó padlószerkezetet (födémek), majd a teherhordó elemeket, azaz a falakat és az oszlopokat bontják el. Utolsóként a pincefalak és az alapokat.

    3. Épületbontás ára

    Egy átlagos ház gépi bontása, hulladék elszállításával és bontási terv kidolgozásával 10 500 -46 000 Ft/m2 között van.

    Szakcikk 1177
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Bontás, bontási munkák?

    Rendszerünkben van még 509 kivitelező a következő területre Bontás, bontási munkák:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 509 kivitelező a következő területre Bontás, bontási munkák
    8.9
    0

    Sukiépkert


    10
    1

    New-ÉpTech Kft


    10
    2

    Halász Generál Építőipari Kft


    8.8
    0

    Nyári Attila egyéni vállalkozó


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!