Katerória
    A betonkerítés nagyon tartós szerkezetnek számít. A talajcsúszást megakadályozó töltésnél általában tartó- vagy támfalakként használják. A szomszédos telkek vagy az utca lehatárolására is használhatják a betonkerítést. Amellett, hogy különböző felhasználási lehetőséget biztosít, sokféle változatban is gyártják: a klasszikustól a zsalukőből készült kerítésen át, a közönséges blokkokból vagy tömbökből gyártott, vagy falazottakon át az előregyártott kerítésig, és végül itt vannak még betonpillérek is. Azzal a céllal, hogy legalább egy kicsit megkönnyítsük Önnek a döntést és a választást, mindenről tájékoztatjuk, amit a témával kapcsolatban tudnia kell.
    Szakcikk 98
    Betonkerítés
    Rendszerünkben van még 60 kivitelező a következő területre Betonelemek:

    1. Klasszikus betonkerítés

    1.1. Betonblokkok

    A betonblokkokra jellemző a nagy szilárdság, valamint nyomásállóság. Ennek következtében alkalmasak szerkezeti- és válaszfalak vagy kerítések építésére. A betonblokkok a legnépszerűbb és leggyakoribb építőanyagok közé tartoznak, mivel az épületek építése mellett udvarok, kertek rendezésére, tartó- és támfalak, úgynevezett töltések és oszlopok építésére is használják. A betonblokkok nagyon tartósak, többek között a hidrofób (víztaszító) tulajdonságuk miatt, míg különleges szerkezetüknek köszönve illesztéssel is beépíthetőek. A komplett vakolással járó többletköltségek elkerülése céljából a hézagokat végül vakolják, a kerítést vagy a falat pedig lefestik.

    1.2. Betonkerítés kerítéskőből hasított felülettel

    Speciális anyagtípus a kerítéskő hasított felülettel. Ezeket elsősorban dekorációs céllal, kerítéseknél, falaknál használják, mert olyan hatást keltenek, mint a természetes kő. A két oldalról hasított betontömböket elsősorban betonkerítésekhez, míg ugyanezeket, de négy oldalról hasítva pillérek építésére használják.

    A kerítéskő hasított felülettel üreges is lehet. Először speciális ragasztóval összeillesztik őket, utána pedig vagy csak feltöltik betonnal, vagy megerősítik és betonozzák is. Amikor a szerkezet ily módon elkészül, befejezésképpen következnek a beton fedlapok, hogy így a kerítés vagy fal mind szerkezeti, mind tervezési szempontból befejezett elemnek tűnjön.

    1.3. Zsalukő

    Az ilyen típusú tömbök előnye, hogy kerítés vagy támfal építésénél betonozás előtt nincs szükség fazsaluzatra. Így az építési idő lerövidül, és a kivitelezés is egyszerűbb lesz. Ilyenkor először szabványos alapot készítenek. Ezután terv szerint lerakják a blokkokat vízszintes és függőleges irányban, „szárazon” (ez azt jelenti, hogy az egyes elemek között nincs kötőanyag), és belehelyezik a merevítő rudakat. Végül az így elhelyezett tömbök üregeibe betont öntenek. Miután minden megszárad és megszilárdul, a kerítést a beton díszsapkák/fedlapok felhelyezésével fejezik be.

    Zsaluzott betonblokkok.jpg
    Zsalukő vízszintes és függőleges vasalással

    2. Betonkerítés építése kerítéskőből

    2.1. Betonkerítés kerítéskőből hasított felülettel

    A betonkerítés kerítéskőből is építhető, amellyel ugyanúgy kell dolgozni, mint a közönséges blokkokkal. Ez nagyon gyakori falazási mód.

    2.2. A betonkerítéshez szükség van alapra

    A betonblokk kerítéshez először egy megfelelően megépített alapra van szükség. Ahhoz, hogy az alap megfelelő legyen, ugyanúgy kell eljárni, mint a többi mélyépítési objektumnál. Ehhez először kiássák az építési gödröt, amelynek az alját ki kell egyenlíteni és jól tömöríteni, ezután pedig feltölteni homok és kisebb-nagyobb frakciójú kavics keverékével. Ez a fagyás elleni réteg, amelyet puffernek neveznek. Vastagsága a talajtól függően, általában 10-20 cm. Következő lépésként az alapot betonnal töltik ki, és amennyiben szükséges, megerősítik. Az alap méreteit a telepítendő betonkerítés magasságától függően határozzák meg. Minimum 30 cm alapszélesség javasolt, míg a betonalap mélysége a fagyászónától függ. 2,5-3 méterenként merevítő rudakat (4x) kell elhelyezni a betonfal függőleges megerősítése érdekében. A kerítéskövek beépítése előtt el kell végezni a vízszintes vízszigetelést, amely megakadályozza a nedvességnek, azaz a víznek a kerítésbe történő behatolását.

    2.3. Betonkerítés építése

    A kerítéskövekkel való építés módja kettős. Amikor a betonkerítés maximum 70 cm magas, a blokkokat általában megfelelő típusú kültéri használatra való ragasztóval ragasztják fel. A betontömbök egymásra helyezésénél figyelni kell arra, hogy azok illesztései ne fedjék egymást függőlegesen. A kerítéskövek utolsó sorára egy sor, vízelvezető hornyokkal ellátott fedlapot lehet tenni.

    2.4. Betonkerítés

    A betonkerítés építése aránylag egyszerű. Igaz, hogy a 70 centiméternél magasabb kerítés építési módja valamelyest különbözik. A hasított felületű betontömböket először összeragasztják, majd feltöltik betonnal. Amennyiben üreges blokkokat használnak, akkor maximum 4 sort raknak egymásra, majd feltöltik betonnal. Ezután a következő fázisban újabb 4 sor következik, és az újraöntés a betonnal. A hasított felületű betontömböket úgy ragasztják össze, hogy mindkét oldalon és felül is beragasztózzák őket. Így megakadályozható a beton szivárgása a kisebb nyílásokon keresztül.

    Az üreges blokkokból készült betonkerítést szükség szerint vízszintes vasalással is meg lehet erősíteni. Vízszintes megerősítésnél két vasrudat helyeznek az egyes blokkok felső oldalán lévő hornyokba. Az ilyen típusú betonkerítést, hogy megakadályozzák a víz behatolását a szerkezetbe, és hogy egységes kinézetű legyen, végül fedlapokkal kell ellátni.

    3. Betonkerítés építése zsaluzással

    A betonkerítés építésének következő módja fa zsaluzat felhasználásával történik, amelybe helyezik a merevítő rudakat és végül ráöntik a betont. Amikor így készítik a kerítést, nem szükséges a blokkok ragasztása. 

    4. Előregyártott betonkerítés

    A betonkerítés speciális változata az előregyártott kerítés. Az ilyen típusú kerítés előregyártott elemekből áll. Ezeket kiszállítják a meghatározott helyre, majd telepítik. A klasszikus kerítéshez viszonyítva komoly előnyük, hogy a terepen rövidebb idő alatt elkészülnek, a termék minősége számottevően jobb, az áruk viszont a betonkerítéssel vagy fallal, illetve töltéssel szemben alacsonyabb. Mivel az előregyártott betonelemeket már készen szállítják a beépítés helyére, így a zsaluzásra és betonozásra nem kell plusz időt szánni. Ezek a kész elemek jobb minőségűek is, mert gyárilag, úgynevezett vibrációs asztalokon készülnek.

    4.1. Az előregyártott betonkerítés szerelése

    Ennél az előregyártott betonkerítésnél a gyártás folyamán az első lépés egy speciális acél vibrációs asztal elkészítése. Erre helyezik a fából készült zsaluzatot. Az előkészített fa zsaluzatba erősítő hálót tesznek, amely megtartja a betont és átveszi a szerkezet húzófeszültségeit. Következik a beton öntése, amelyet a fa zsaluzatba töltenek, valamint a szárítás, amely 28 napig tart, hogy elérjék a maximális szilárdságot és nyomásállóságot. Amikor a beton egészen megszáradt, eltávolítják a fa zsaluzatot, és ezzel a betonkerítés elkészült. Az előregyártott kerítés kész betonelemeit a helyszínre szállítják, majd daru segítségével egy bizonyos vonal mentén elhelyezik.

    Könnyűszerkezetes beton kerítés.jpg
     Az előregyártott betonkerítés nagyon gyorsan összeállítható

    5. Beton kerítésoszlopok

    A kerítés betonoszlopai a csatlakozás és a konstrukció részei, és legtöbbször előregyártott elemeket helyeznek közéjük. Kovácsoltvasból, fából vagy drótból készülhetnek – sok lehetőség közül lehet választani. Tekintettel arra, hogy a beton kerítésoszlopok könnyen kombinálhatók mindenféle anyaggal, választás szempontjából a legnépszerűbbek között vannak.

    6. Beton kerítésoszlopok – kivitelezés

    6.1. Beton kerítésoszlopok – öntött vagy falazott?

    Elvileg két típusuk van: lehetnek öntöttek vagy falazottak. Az első a bonyolultabb kivitelezési mód, tekintettel arra, hogy zsaluzat és acélrudakkal történő megerősítés kell hozzá, ami kezdők számára komoly kihívás lehet. Ráadásul ez a munka összetettebb és időigényesebb is, mivel meg kell várni, hogy a beton megszáradjon. Ezért jobb választást jelenthetnek a falazott, betontömbből vagy téglából készült oszlopok. Amikor megtörtént a pontos helyek mérése és kijelölése, soronként elhelyezik a blokkokat vagy téglákat vízszintesen és függőlegesen, majd így vakolják.

    6.2. Betonoszlopok és betonkerítés?

    Az ilyen típusú építési mód alapjában véve értelmetlen. A betonoszlopok sokkal jobban mutatnak, ha más típusú anyagokkal kombinálják őket. Miközben a betonoszlopokkal ellátott betonkerítés enyhén szólva is eléggé furcsán néz ki, különösen magánterületen. Mindennek tetejébe az építés hosszadalmas és összetett feladat, ráadásul nincs semmilyen esztétikai hatása. Az ilyen kerítés tulajdonképpen inkább egy közönséges betonfalhoz hasonlít.

    Beton oszlop.jpg
     A betonoszlopok nagyon jó hatást keltenek más anyagokkal kombinálva 

    7. A betonkerítés ára

    7.1. A betonblokkok ára

    A betonkerítés a kedvezőbb kerítésekhez tartozik, a kovácsoltvas kerítés árával szemben. A betontömbök átlagos ára, akár hasított felületű betontömbök vagy üregesek, a méretektől és a gyártótól, valamint a vásárlás nagyságától is függ. 10x20x50 cm, 12x20x40 cm, 15x20x50 cm, 20x20x40 cm, 20x20x50 cm, 25x20x40 cm és 27x20x50 cm vagy 39x19x12 cm, 39x19x14 cm és 39x19x20 cm méretben gyártják, darabonkénti áruk 700 és 1500 forint között mozog. 

    7.2. Hasított felületű betontömbök

    A 25x25x12,5 cm-es hasított felületű betontömbök ára, amelyeknél egy négyzetméterben átlagosan 20-32 darab van, darabonként 2000-3000 forintba kerül.

    7.3. Betontömbök előregyártott kerítéshez – ár

    Az előregyártott kerítésekhez használt betonpaneleket általában 70x20x13 cm-es méretben gyártják, amelyek súlya körülbelül 30 kg, darabonként körülbelül 13900 forintba kerülnek.

    7.4. Kerítésoszlopokhoz való fedlapok ára

    A fedlapok ára függ a méretektől, a gyártótól, illetve a beszállítótól, de a mennyiségtől is. A méretek különbözőek, de rendszerint a betonblokkokhoz illő, és az eladók gyakran akciós engedményeket adnak. Darabonként általában körülbelül 2950 forintba kerülnek.

    8. Betonoszlopok kerítéshez – ár

    A kerítéshez szükséges betonoszlopok ugyanannyiba kerülnek, mint a betontömbök, vagyis egy köbméter beton – attól függően, hogy melyik építési módot választja.

     

    Szakcikk 98
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Betonelemek?

    Rendszerünkben van még 60 kivitelező a következő területre Betonelemek:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 60 kivitelező a következő területre Betonelemek
    9.6
    0

    Nagypál És Fiai Kereskedelmi Kft.


    9.3
    0

    Széles MakAdám Út Kft.


    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    9.3
    0

    Horváth Hankó Zsolt e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!