Katerória

    Szobafestés - Milyen színű legyen a fal?

    A cikket több mint 802+ felhasználó tekintette meg
    A falak festése szórakoztatónak és játékos tevékenységnek tűnhet, de mielőtt hozzáfogna nem árt tudni a különböző falfestéktípusok néhány kulcsfontosságú jellemzőjét. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mikor érdemes mosható festéket használni, és milyen típusú falfestékek közül választhat a boltokban.
    Szakcikk 802
    szobafestes hazilag
    Rendszerünkben van még 986 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő:

    1. Beltéri falfestés

    Amikor úgy dönt, hogy átfesti lakása vagy más beltéri helyiségek falait, különféle felületekkel és megmunkálási megoldásokkal szembesülhet. Mivel Magyarországon még mindig sokan a falazatra támaszkodnak, a felületek tégla- vagy blokkfalak, amelyeket durva vagy finom habarccsal kezelnek. Új falak festésére a legtöbb beltéri falfesték alkalmas.
    De a régi falak felújítása és festése esetén is találkozhatunk különböző bevonatokkal. Ezek lehetnek hagyományos enyv és mészalapú festékek vagy diszperziós, azaz műanyag (szilikát- vagy az alkidgyanta) alapú festékek. Ezért szobafestés előtt fontos a megfelelő festék kiválasztása és a falfelület megfelelő előkészítése, hiszen a falfesték lehet folttakaró, de kellően védő- és dekoratív hatású is, ezért lakótér felújításakor nem célszerű olcsóbb festéket választani.

    A festékek főleg két nagy csoportra oszthatók, ezek a mosható és a nem mosható, azaz vízálló és nem vízlepergető festékek. Mindkettő csoportnak megvannak a maga előnyei és hátrány.
    Szobafestő
    Fontos, hogy a festék páraáteresztő és kopásálló legyen

    2. Vízlepergető festékek

    2.1. A nem vízlepergető falfestékek páraáteresztőek

    Ahogy a neve is mondja, a nem mosható falfestékek nem alkalmasak intenzív öblítésre. Mivel nem tartalmaznak olyan kötőanyagokat, amelyek tartósan kötődnek az alapfelülethez, a nem vízlepergető festékekkel bevont felületeket nem szabad nedves ruhával tisztítani. Az enyves festékek mechanikai szilárdsága kicsi, könnyen ledörzsölhetők, nedvességre rendkívül érzékenyek, penészesedésre hajlamosak, vastagabb rétegben lepattogzanak. Előnyük az alacsony ár és az, hogy a festékréteg lélegzik. Ez azt jelenti, hogy a nedvesség áthatolhat a festékrétegen és a falon nem képződik páralecsapódás, mivel a nedvességet a vakolat azonnal felszívja. A páraáteresztő képesség egyre kívánatosabb, ezért olyan helyeken használják, ahol légáteresztő falhatást kívánnak elérni.

    Lakásfestéshez árban a nem vízlepergető festékek a legkedvezőbbek.

    2.2. Hol használható nem vízlepergő festék?

    Ezek a festékek az alacsony terhelésű és a környezeti hatásoknak kevésbé kitett falakon való használatra a legalkalmasabbak. Könnyedén lefedhető velük a plafon és a hálószobák falai, valamint a mellékhelyiségek, étkezők, egyszóval mindazok a helyiségeket és tereket, ahol a falakhoz ritkán vagy soha nem érnek hozzá. Kevésbé alkalmasak gyerekszobák, garázsok és folyosók festésére, ahol a lakók gyakrabban érintkeznek a falfelületekkel. A legtöbb lemosható festék vízbázisú diszperzióból készül, ezért nevezik őket lemosható diszperziós festékeknek is.

    vizallofestek.jpg
    A hagyományos nem vízlepergető festékeket a nappalikban használják

    3. Vízlepergető falfestékek

    3.1. Mik azok a vízlepergető festékek?

    A mosható falfestékek ellenállóbbak a tisztítással szemben, ugyanis több kötőanyagot tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a festékréteg jobban tapad az alapfelülethez mint az egyszerű falfestékek, ezért a nedves ruhával való törléssel szemben is ellenállóbbak, de egyes változatok mosószeres tisztításra is alkalmasak. Emiatt az ilyen típusú falfestéket mosható festéknek is nevezik - az ilyen típusú festékkel festett fal tisztítható. Mivel a vízlepergető festékek ellenálló kötőanyagokat tartalmaznak, szerkezetük is keményebb és ezért ütésállóbbak.

    A vízlepergető festékek felhordása és elosztása könnyebb és ezért a falak is simábbak lesznek, ami azt eredményezi, hogy a felületre a szennyeződések is nehezebben tapadnak.

    3.2. Mosható festékek és a páralecsapódás

    Bár a mosható festékek többé-kevésbé diffúziósan zárnak, az ilyen falak kevésbé légáteresztőek, és alacsonyabb hőmérsékleten vízcseppek formájában kondenzációt halmoznak fel, de ez nem káros az alkalmazás szempontjából. Elsősorban olyan helyiségekben használják, amelyek jobban ki vannak téve a mechanikai hatásoknak és a szennyeződésnek. Javasoljuk, hogy mosható festékkel fessen olyan folyosókat, amelyekben a piszkos ruhákkal és tárgyakkal való közlekedés gyakori. A mosható festék a konyhában és az étkezőben vagy a gyerekszobákban is ajánlott, mivel a falak tisztántartása könnyebb lehet.

    3.3. Mosható falfestékek a fürdőszobába

    Ha nem szeretné, hogy a fürdőszoba egyes falain kerámiacsempe legyen, mert nem szükséges vagy némi pénzt szeretne ezáltal megtakarítani, választhat mosható festéket. Ezek a festékek ellenálló bevonatot képeznek a mosással és dörzsöléssel szemben, így a festék nem repedezik és nem válik le az alapfelülettől. Ez a megoldás napjainkban egyre népszerűbb.

    Mosható falfesték
    A mosható falfestékek ugyanolyan árnyalatokban kaphatók, mint a hagyományos festékek.

    4. Falfesték típusok kötőanyag szerint

    4.1. Mész alapú festékek

    A mész alapú festékek nem mosható felületifilmet képeznek. Mivel mészt is tartalmaznak, teljesen természetesek és alkalmasak olyan helyiségekbe, ahol alacsony allergén szintre vagy általában tiszta és természetes klímára van szükség.

    4.2. Diszperziós falfesték

    A diszperziós festékek könnyű felhordhatóságuk, kiváló fedőképességük, moshatóságuk és ellenállóképességük és számos előnyös tulajdonságuk miatt a leggyakrabban vásárolt beltéri falfestékek. A diszperziós festékek kötőanyaga a gyanta, amely lehet természetes vagy mesterséges.

    4.3. Szilikát kötőanyagú falfesték

    A szilikátfesték szintén felhasználásra kész, ásványi, vízüveg kötőanyagú festék, amely alkalmas kézi és gépi feldolgozásra. Időjárásálló, víztaszító, magas pára- és széndioxid áteresztő képességű, alacsony szennyeződési hajlamú, nem éghető, könnyen feldolgozható. Káli vízüveget, ásványi töltőanyagokat, pigmenteket, stabilizátorokat, adalékokat és vizet tartalmaz. Ezáltal a festékrétegen kemény szilikátkristályok rétege keletkezik és ezért alkalmasak kültéri felületekre is. A szilikátfestékekkel való mázolást mindenképpen jobb szobafestő szakemberre bízni, de ha mindenáron az önálló munkavégzés mellett döntenek, kötelezően védőkesztyűt kell viselni, mivel a festék maró hatású.

    Szakcikk 802
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Szobafestő, festő?

    Rendszerünkben van még 986 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 986 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő
    9.3
    0

    ZELINA és ZELINA kft.


    9.3
    0

    Zsuga Imre EV.


    9.4
    0

    M&M TeleHome Kft.


    9.5
    0

    MEXEN Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!