Katerória

    Beltéri falfestékek

    A cikket több mint 526+ felhasználó tekintette meg
    Ha falfestésről van szó, számtalan különböző szín közül választhatunk; természetesen a különböző tónusok és árnyalatok mellett a falfestékek összetételükben is különböznek. Az viszont közös bennük, hogy oldószerekből, festékekből, kötőanyagokból és megfelelő adalékanyagokból készülnek. Megpróbáljuk összefoglalni, hogyan kell használni a mész-, diszperziós-, ragasztó- és szilikátfestékeket a falak festése során.
    Szakcikk 526
    falfestekek fajtai
    Rendszerünkben van még 986 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő:

    1. A falfestékek fajtái

    A falfestékeket összetétel és rendeltetésük szerint osztják fel.  Összetétel szerint megkülönböztetünk szintetikus alapú falfestékeket (nitro- vagy olajfestékeket) és vízbázisúakat.  Ha azonban a rendeltetésüket nézzük, akkor alapozó (primer) és befejező festékekre (lakkok) oszthatjuk őket.  A festékek kiválasztásakor érdemes tudni, hogy milyen alapra kerül a festék, mivel más-más faltípusra, illetve vakolatra különböző festékeket kell használnunk.

    2. Enyves festékek

    Az enyves festékeket gyakran használják a belső falak vakolására. Ezek a falfestékek azért különlegesek, mert a benne található kötőanyag, egyfajta ragasztó, mely nem áll ellen a nedvességnek. Ezért nagyon fontos, hogy az ilyen típusú falfesték ne érintkezzen nedvességgel, illetve nem használhatók nedves helyiségekben. Az enyves festékek használata továbbra azért is javasolt, mivel nem tartalmaznak az egészségre káros adalékanyagokat. Ha a már meglévő enyves festéket szeretnénk átfesteni, először a teljes felületet le kell kaparni, csiszolni, és csak ezután lehet festeni.

    3. Diszperziós falfesték

    A diszperziós festékek a belső és külső felületek festésére leggyakrabban használt festékfajta.  A diszperziós festékeket még mosható festéknek is nevezik.  Ahogy a neve is sugallja, ezek a színek megkönnyítik a tisztítást és a karbantartást, mivel nedves ruhával moshatók, így különösen keresettek a konyhákban és a fürdőszobákban, ahol sokkal nagyobb a szennyeződés valószínűsége.  Két típus közül választhatunk: az első csoport mű-, a második természetes gyanta alapú.  A műgyanta alapú diszperziós falfestékek nagyon ragadósak, és az egészségre is ártalmasabbak.  A természetes oldószereket tartalmazó festékek azonban páraáteresztő képeséggel rendelkeznek, és az egészségre sem ártalmasak.  A diszperziós festékek többnyire vízalapúak, ezért gyorsan száradnak.  Jó fedőképeséggel rendelkeznek, a minőséges és kevésbe minőséges festékeket pedig nagyon könnyen megkülönböztethetjük egymástól - egy nedves rongy segítségével. A kevésbe minőséges festék a nedvesség hatására lepereg, leválik a felületről.

    falfestek.jpg

    Még mielőtt megvennénk a festéket, nézzünk utána, kérdezzük meg a hozzá értő szakembereket, hogy melyik a legjobb, a legminőségesebb

    4. Szilikátfestékek

    A szilikátfestékek az ásványi festékeknek nevezett termékcsoporthoz tartoznak, alapvető kötőanyaguk a kálivízüveg. A szilikátfesték nagyon ellenálló, ezért elsősorban külső felületek festésére használják. Ezek a festékek kemény szilikátréteget képeznek a felületen, amelyek védik azt. A szilikát festékeket a belső térben mészfelületek festésére használják. Ez a falfesték abrazív hatású, ezért különösen óvatosan kell bánni vele! Akár szobafestő szakember mellett döntenek, akár önállóan végzik el a szobafestés folyamatát, védőfelszerelés használata kötelező!

    5. Mészfestékek

    A mészfestéket leggyakrabban belső falak festésére használják. A bennük lévő kötőanyag természetesen a mész. Bár a velük való munka valamivel összetettebb, mégis ajánljuk használatukat, mivel a legkevésbé ártalmasak az egészségre. A mészfestékek nem vízállóak, ezért nedves ruhával érintkezve letörölhető a falról, így megbizonyosodhatunk arról, hogy korábban meszelték-e a falakat vagy sem. A régebbi vagy kulturális műemléki védelem alatt álló épületeket általában mészfestékkel festik.

    5.1. Az alapfelület előkészítése a meszeléshez

    A mészfestékekhez a legalkalmasabb alap természetesen a mészhabarcs. A betonfelületek lefestése valamivel problémásabb, mivel sima, nem szívó alapok esetén a mészfesték nem tud a felülethez kötni, elválik attól. A mészfestéket a következőképpen hordjuk fel: a felületre először felhordjuk az első réteget, amelyet alapmeszelésnek nevezünk. Az alapozásra használt festék nem más, mint hígított mészfesték, 70% mészfesték és 30% víz arányban összekeverve. Azokra a felületekre, amelyek már előzőleg meszelve voltak, nincs szükség alapozóra. Ilyenkor már csak arra kell figyelni, hogy a meglévő festék is mész- vagy ásványi alapú festék volt-e. A mészfestéket festőhengerrel és ecsettel hordjuk fel a felületre, de géppel is szórhatóak szórófej segítségével.

    Ha segítségre van szüksége az adott témakörrel kapcsolatban, forduljon hozzánk és segítünk megtalálni a megfelelő szakembert, aki válaszol kérdéseire. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint összekötjük önöket az adott téma szakértőivel, gyártókkal, akik a megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Az árinformációkat a „Kalkulátor” menüpont alatt tekintheti meg.

    Az Ön Daibau.hu csapata

    Szakcikk 526
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Szobafestő, festő?

    Rendszerünkben van még 986 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 986 kivitelező a következő területre Szobafestő, festő
    8.7
    0

    Szilvási Tivadar. e.v


    9.5
    0

    GAMOVEX-Plus Kft


    9.7
    0

    Helyi Tetőfedő Ács Kft.


    8.6
    0

    Dreiszker és Társai Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!