Katerória

    Injektálás - penészes és nedves falak

    A cikket több mint 1037+ felhasználó tekintette meg
    Ha nedvesség, penész vagy repedés van a falakon, azonnal intézkedjen. A nedvesség behatolása megakadályozható a vízszigetelés megfelelő beépítésével, a szerkezeti repedések pedig helyreállítással vagy injektálással kezelhetők. Utánajártunk, hogyan védheti meg otthonát ezektől a kellemetlenségektől és a folytatásban megtudhatja hogyan történik a nedves falak szakszerű helyreállítása.
    Szakcikk 1037
    vizszigeteles
    Rendszerünkben van még 80 kivitelező a következő területre Penész ellen, falszárítás:

    1. Falpenész

    1.1. Miért jelenik meg a nedvesség és a penész a falakon?

    A penész vagy a kellemetlen szagok fő oka az épület helytelen vízszigetelése miatt van. A falba bejutó nedvesség a vakolat bomlását, a falakon lerakódásokat és foltokat, a víz felgyülemlését, a fa rothadását, a szerkezet és a szerelvények rozsdásodását és természetesen a káros penészgombák burjánzását okozhatja. Mindezek a következmények nagymértékben csökkentik az életminőséget és az ingatlan értékét. Ezért kell a lehető leghamarabb megszüntetni a falon lévő penészgombát.

    1.2. A falpenész káros az egészségre

    A falakon lévő penész káros és negatív hatással lehet az életminőségre, különösen, ha valaki allergiás a penészre. A falon lévő nagyon kis mennyiségű penészgomba is allergiás reakciót válthat ki, ami gyerekeknél és kisgyermekeknél súlyosabb következményekkel járhat. Orvosok és kutatók becslései szerint minden 20. ember allergiás a falpenészre.

    1.3. A falakon kialakuló penész az épület szerkezetét is veszélyezteti

    A falon lévő penészt és a foltokat a nedvesség okozza, amely hosszabb ideig a falfelületen tartózkodik. Ha foltokat lát a falon, az azt jelenti, hogy a falakon belül már gond van. Ez a nedvesség a falakon keresztül könnyen bejuthat a szerkezetbe, különösen akkor, ha a vízszigetelés nincs megfelelően kivitelezve és ha repedések vannak a falakon. Azokon a helyeken a nedvesség lecsapódik és ezáltal fokozatosan tönkreteszi a szerkezetet, amelynek csökken a teherbíró képessége és a szigetelés is károsodik, ezáltal csökken a biztonság is, és ha vasbeton szerkezetről van szó, akkor rozsdásodni a fa pedig rothadni kezd.

    A falakon megjelenő penész jelzi, hogy a falszerkezetben sokkal nagyobb a gond.
    Penészes fal
    A falpenész miatt romlik a beépített anyag minősége, omlik a vakolat és egészségtelen penész alakul ki.

    2. Nedves falak helyreállítása vízszigeteléssel

    A nedves falak helyreállítása elengedhetetlen, mivel a probléma idővel csak súlyosbodik és semmiképpen sem fog magától eltűnni. Ma a modern műszaki és technológiai megoldásoknak köszönhetően a helyreállítás könnyebb és számos megoldás közül lehet választani, a siker pedig tartós lehet. Íme néhány a leggyakoribb megoldások közül:

    2.1. Alap és falak vízszigetelése

    A nedves falak helyreállításának ez a leggyakoribb típusa, és ez az első, amire az épület tulajdonosai gondolnak.

    A megfelelő víz szigetelés nagyon hatékony megoldás, amely biztosítja, hogy a falak többé ne penészesedjenek.

    Az épület tartós védelmének egyetlen garanciája a talajból származó nedvesség behatolása elleni vízszigetelés minőségi beépítése. A vízszigetelés a legolcsóbb szigetelés, de a befektetés nem ér semmit, ha rosszul építik be, ezért erre a feladatra válasszon tapasztalt szakembert. A hibás és pontatlan vízszigetelés komoly gondokat okozhat és jelentős helyreállítási költségekkel járhat.

    A vízszigetelést mindenképpen meg kell tervezni és el kell végezni minden új épület építésekor. Az alap vízszigetelése, a vízelvezetés, a pince vízszigetelése, az erkély és a terasz vízszigetelés csak néhány az eljárások közül. Régebbi épületek utólagos vízszigetelése is lehetséges. Ez úgy történik, hogy a tégla-, kő- vagy betonfalazatot géppel átvágják, és szakaszosan vízszigetelő táblákat helyeznek el, hogy megakadályozzák a kapilláris nedvesség feljutását, a víz beszivárgását és a falpenész újbóli kialakulását.

    Ez egy kissé igényesebb és költségesebb eljárás, de tartós eredményeket biztosíthat.
    Alap vízszigetelése

    A nedves falak helyreállítása az alapok és a pince vízszigetelésével lehetséges

    Lapostető vízszigetelése
    A lapostető bitumenszalagok hegesztésével történő vízszigetelése szintén megoldás lehet a nedves falak felújitásakor

    3. Nedves falak helyreállítása injektálással

    3.1. Mi az injektálás?

    Néha nem a nedvesség bejutása a gond, hanem a szerkezet statikai instabilitása, amely következtében a fal megreped, leülepszik és nem földrengésbiztos. A lehetséges okok közé tartozik az építkezés megkezdése előtt gyengén tömörített talaj, a helytelenül kialakított alap, az alapgödör egyenetlen kiemelése, ami miatt deformálódhat a szerkezet vagy a lemezalap, a vízelvezető réteg felpuhulása a nem megfelelő csapadékvíz elvezetés miatt vagy a vízvezetékek, szennyvízgyűjtők, csatornák beomlása vagy a nedves terep szárítása, tisztítása miatt. Ilyen helyzetekben a legjobb megoldás a falak injektálása.

    Az injektálás azt jelenti, hogy egy elromlott szerkezetbe anyagot fecskendeznek azért, hogy javítsák a tulajdonságait azaz állékonyságát, szilárdságát, vízzáróságát, hőszigetelését, stb.

    3.2. Befecskendezett anyag

    A falak injektálása a felhasznált habarcs típusa szerint osztható fel. Az építmény típusától és a kívánt helyreállítási hatástól függően különböző habarcsok kaphatók, amelyekhez duzzadó, kapillaritásgátló adalékanyagok, pozzolánok, fehér cement, mész stb. is adható.

    Ez a megoldás különösen akkor hasznos, ha kulturális örökségről vagy védelem alatt álló épületről van szó.
    Az epoxigyantát betoninjektáláshoz és kisebb repedésekhez használják, mivel sokkal jobban behatol a szerkezetbe. Ez egy jó minőségű, de valamivel drágább eljárás. A szilikon emulzió csökkenti a nedvesség áteresztő képességét. A szerkezet komolyabb sérüléseit poliuretánokkal oldják meg és általuk az épületszerkezetek vízzáró lesz. A kő és a kombinált falakat (kő és tégla) injektáló cementmasszával erősítik meg.

    3.3. Injektálás

    Először a szerkezet bizonyos részeibe lyukakat fúrnak, majd ezekbe megfelelő anygod fecskendeznek. Az injektálás egy igen precíz eljárás, mivel minden lépést pontosan meghatározott sorrendben hajtanak végre. A szakértő a szerkezet állapotától és a szondázással kapott előzetes elemzéstől függően meghatározza a furatok mélységét, átmérőjét és számát.

    Ezt követi a cementhabarcs elkészítése, mely hidrofób tulajdonságai miatt részben megoldja az alapban lévő kapilláris nedvesedéség problémáját. A befecskendezési nyomás a födémek és a konstrukció szilárdságához, a befecskendezhető keverék mennyisége pedig a szerkezetben lévő repedések és üregek mértékéhez és számához igazodik.

    4. Nedves falak helyreállítása - kristályosítási technológia

    A vasalt beton különösen problémás lehet, ha penészképződésről van szó. Nagyon porózus, így a mechanikai sérülések vagy akár a kisebb földrengések, amelyek esetleg egyáltalán nem érezhetők, szabad szemmel alig látható repedéseket okoznak. Az ilyen repedések tökéletesek a víz behatolásához. Ez a víz nem okoz penészesedést a falakon, hanem a vasalás korrózióját vagy rozsdásodását a betonban. A nedvesség- és penészmentesítést, vagyis a beton vízhatlanságát a forradalmi kristályosítási technológia kínálja, amely viszonylag új a piacon.

    A kristályosítási technológia olyan adalékanyagok hozzáadásán alapul, amelyeket a keverék előkészítési szakaszában adnak a betonhoz; egyébként semmilyen módon nem befolyásolják mechanikai tulajdonságait. Az adalékanyag kémiai reakciót vált ki, amely akkor következik be, amikor a beton vízzel érintkezik. Ebben az esetben a hulladék ásványi termékekből és vízből mikrokristályok keletkeznek, amelyek vízállóak vagy oldhatatlanok, és lezárják az összes 0,5 mm-től kisebb mikró repedést. Ez a magától kialakuló kémiai folyamat megakadályozza a kapilláris nedvesség további felszívódását, hiszen a kristályok valós időben kitöltik az újonnan keletkező mikró repedéseket, így nagyobb kár nem keletkezhet.

    Az úgynevezett aktivátorok, amelyek kémiai reakciót váltanak ki, és automatikusan bezárják a betonban lévő mikró repedéseket és az épület teljes élettartama alatt az anyagban maradnak.

    5. Falpenész szanálása: hőhidak eltávolítása

    Hőhidak kialakulása miatt falpenész is előfordulhat. Hőhidak akkor keletkeznek, ha az épület hőszigetelése nincs megfelelően megtervezve vagy rosszul van kivitelezve. Általában különböző anyagok és építőelemek vagy két épületelem illesztésénél fordulnak elő. Az ilyen típusú felújtáshoz szükséges első lépés a hőhidak helyének meghatározása. Amikor ezeket a helyeket megtalálják (leggyakrabban hőkamerával rögzítve), hőszigetelést adnak hozzá, a részleteket, illesztéseket javítják, a repedéseket lezárják.

    6. Falszáritás elektroozmózissal

    Ez egy olyan folyamat, amely vegyszerek használata nélkül megy végbe, és célja, hogy megfordítsa a nedvesség kapilláris áramlását, aminek eredményeként a nedvesség elkezd visszafelé haladni a talajba. Ez az elektrokémiai módszer az impulzusrezonancia technikáján alapul, amelyet olyan készülékkel végeznek, amely meghatározza a fal nedvesített részének rezonanciafrekvenciáját, majd elektromos impulzusokkal megfordítja a nedvesség kapilláris áramlását. Ennek a folyamatnak köszönhetően a nedvesség a kapillárisokból ténylegesen elkezd visszatérni a talajba.

    Ez a rendszer különösen akkor hasznos, ha a kulturális örökség védelme miatt az épületben vagy azon tilos nagyobb műveleteket végezni.

    Az elektroozmózis nagymértékben javítja az épület energiahatékonyságát és csökkenti a falak nedvességtartalmát. A rendszer gazdaságos és tartós. Ez magában foglalja a kapilláris nedvesség eltávolítását vegyszerek vagy más mérgező anyagok nélkül, és maga az eljárás környezetbarát és biztonságos. A készülék a teljes teljesítmény elérésekor akár 32 méter átmérőben is működik, ami azt jelenti, hogy a rendszer egyszerre több helyiséget is lefedhet egy nagyobb épületben, vagy akár egy egész kisebbet is. Ha a létesítmény nagyobb, több eszközt telepítenek több pontra.

    7. Nedvességmentesítés: megelőzés

    7.1. Mit lehet tenni a fal penészesedésének megelőzése érdekében

    Ha már megjelent a penész, a megelőző intézkedések nem használnak. Előtte azonban sok mindent megtehet annak érdekében, hogy megakadályozza a páralecsapódás vagy penész megjelenését a falakon. Az első lépés ehhez természetesen egy megfelelően megtervezett és kivitelezett családi ház, amelyet jó tervezővel és megbízható kivitelezőkkel fel is építhet. Vannak azonban olyan eljárások, pontosabban szokások, amelyek segítségével sikeresen szabályozható a helyiség páratartalma, és ezzel megelőzhető a nem kívánt következmények kialakulása.

    7.2. Szellőztetés

    A megnövekedett páratartalmú helyiségeket, például a fürdőszobát és a konyhát rendszeresen kell szellőztetni. Ily módon megakadályozhatja a nedvesség felhalmozódását, amely lecsapódik, és végül bepenészedik.

    Zuhanyzás, fürdés vagy hosszan tartó intenzív főzés után mindig gondoskodni kell a helyiség megfelelő szellőztetéséről, és néhány percre ki kell nyitni az ablakokat. A szellőztetés időtartama évszaktól függően változó - télen néhány perc is elegendő, nyáron pedig van amikor egy óra is kell. Szellőztető rendszer esetén nincs szükség szellőztetésre, mert a helyiség már mechanikusan és automatikusan szellőztetett.

    7.3. Fűtés

    Javasoljuk, hogy csökkentse minimálisra a szobák fűtését, ha nem tartózkodik bennük, akár rövid, akár hosszabb ideig. Ideális esetben a benti hőmérséklet soha ne csökkenjen 10 °C alá, mert a hideg helyiségek sokkal lassabban, hosszabb ideig és kevésbé hatékonyan száradnak, és később sokkal több energiát fordítanak az optimális, úgynevezett szobahőmérsékletre való felfűtésre.

    8. Injektálás ára

    A falak injektáló keverékkel történő befecskendezésének ára függ a fal típusától (kő, tégla, beton...), a repedések és hézagok méretétől és számától, magától a befecskendező keveréktől (közönséges, hidrofób...), segédanyagoktól, a munka tipusától és természetesen a kivitelezőktől. A tégla- vagy kőfalak injektálásáért 26 000-46 000 Ft/m3 között kell fizetni.

    Szakcikk 1037
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Penész ellen, falszárítás?

    Rendszerünkben van még 80 kivitelező a következő területre Penész ellen, falszárítás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 80 kivitelező a következő területre Penész ellen, falszárítás
    9.8
    0

    Színes Acél Szolgáltató Bt.


    9.8
    0

    32 Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft


    8.8
    0

    Hamu system


    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!