Katerória

    Bejárati és szobaajtó: fa, műanyag vagy alumínium?

    A cikket több mint 566+ felhasználó tekintette meg
    Sokféle anyag közül lehet választani mind kültéri, mind beltéri ajtókhoz. Leggyakrabban használt anyagok a fa, műanyag, alumínium és azok kombinációi. Milyen anyagot válasszon? Mely anyagnak a legjobbak a mechanikus, és melyiknek a szigetelő talajdonságai? Melyik anyag a legolcsóbb? Mindezek a kérdések felmerülnek ajtóvásárláskor vagy ajtócsere esetén. Abban a reményben, hogy segítsünk a választásban, készítettünk egy áttekintést mindazon ajtótípusokról, amelyeket a lakóépületeknél leggyakrabban használnak.
    Szakcikk 566
    bejarati ajto
    Rendszerünkben van még 242 kivitelező a következő területre Bejárati ajtó:

    1. Műanyag bejárati ajtó

    A műanyag az egyik legjobb választás, tekintettel arra, hogy mind stílusában, mind esztétekai szempontok alapján a kültérrel és a beltérrel összeegyzetethető színűre festhető, a felülete pedig a vásárló igényeinek megfelelően kialalkítható. A műanyag ajtó könnyen tisztítható és karbantartható, időtálló, és ami nem mellékes, az ára definitív a legkedvezőbb – ezért nem kell csodálkozni azon, hogy a legkeresettebb. 

    1.1. Melyek a műanyag bejárati ajtók jellemzői?

    Ha összehasonlítjuk a fa és műanyag ajtókat, utóbbi rosszabb hő- és hangszigetelő, másrészt ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, így tartósabb is. A műanyag bejárati ajtók karbantartása a legkönnyebb, mivel elegendő csak egy nedves ruhával áttörölni.

    muanyag-bejarati-ajto.jpg
    Szeretne a fa bejárati ajtónál olcsóbbat, s mégis minél természetesebb hatásút, vásároljon fa imitációjú műanyag ajtót

    2. Fából készült bejárati ajtó

    A fa összehasonlítva más anyagokkal, jó hő- és hangszigető tulajdonságai miatt, a bejárati ajtók leggyakoribb anyaga. Tekintettel arra, hogy természetes alapanyagból készülnek, a fa bejárati ajtók minden háztípuson jól mutatnak. A tölgyből, a lucfenyőből és a vörösfenyőből készült ajtók nagyon népszerűek és keresettek, amelyeket gyakran üveggel kombinálnak.

    2.1.  Fából készült bejárati ajtók jellemzői

    A fa hővezetése 1,1-1,3 W/m2K között mozog, ami bizonyítja, hogy kiváló szigetelőanyag. A fával és műanyaggal kombinált üveg kétrétegű hőszigetelt üveg.

    3. Alumínium bejárati ajtók

    A modern építészetben használt anyagok közül az alumínium az egyik legattraktívabb anyag, amiről az ára is tanúskodik, ugyanis valamennyitől drágább. A fával és műanyaggal összehasonlítva, az alumínium a külső hatásokkal szemben a legellenállóbb anyag. Emellett az alumíniumból készült ajtókat betörésállónak tartják, így a legbiztonságosabbnak is. Esztétikai szempontból ezeket az ajtókat az alumínium ablakokhoz hasonlóan lehet festeni, pontosabban eloxálással fémes hatású szín alakítható ki a legvilágosabbtól a legsötétebbig, de arany- és rézszín is, vagy különböző festék-, por-, lakk-, műanyag színek a RAL-színskáláról.

    3.1. Melyek az alumínium bejárati ajtók jellemzői?

    Az alumínium erősebb és ellenállóbb, ugyanakkor teljes mértékben újrahasznosítható, ezért környezetvédelmi szempontból sokkal elfogadhatóbb, mint a műanyag. Ami az izolációs tulajdonságait illeti, az utolsó helyen áll, mind hőszigetelés, mind hangszigetelés szepontjából, mivel az alumínium hővezető képessége 3,0-6,0 W/m2K között mozog.

    aluminium-muanyag-ajto.jpg
    Az alumínium bejárati ajtók a legbiztonságosabbak

    4. Műanyag beltéri ajtók

    A faajtók mellett mind gyakrabban választanak műanyag beltéri ajtókat. A műanyag előnyei közé tartozik az áruk, könnyen beépíthetők, könnyebb és olcsóbb a karbantartásuk a fához és alumíniumhoz viszonyítva. Sőt, nagyobb a választék is méret, felület, alak és szín tekintetében. Különböző fóliák és bevonatok segítségével elérhető, hogy a műanyag ajtók úgy nézzenek ki, mintha például valóban fából készültek volna, de könnyen elérhető, hogy igény szerint más természetes anyaghoz hasonlóan nézzenek ki. Tekintettel a műanyag ajtók alacsony árára, vásárlásukkor több kiegészítő elemet is megengedhet magának, például hangszigetelést vagy egyedi fogantyút és kilincset.

    5. Fából készült beltéri ajtók

    Felesleges kihangsúlyozni, hogy beltéri ajtóként elsősorban a természetessége, melegsége és illata miatt a faajtót válasszák leggyakrabban. Textúrájukkal és színükkel ezek az ajtók tökéletesen hatnak, kiegészítik a környezetet és kellemes mikroklímát teremtenek. Számos, különböző színű minta és tok áll rendelkezésére. A fa különböző változatai, mint például a furnér, a fehér lakk és a dekor, tökéletesen illeszkednek szinte minden belső térbe. Az utóbbi időben nagy kereslet mutatkozott a furnérozott szobaajtók iránt, amely a tömörfa megjelenésének és az ajtólap könnyedségének egyfajta kombinációja. Erre a típusra jellemző, hogy speciális nyomott fóliával vannak bevonva, amitől fényűző és vonzó benyomást keltenek, de természetesen valamivel drágábbak is.

    fa-szobaajto.jpg
    Ezekben az években divatosak a furnérozott beltéri ajtók

    6. Alumínium beltéri ajtók

    Mondhatni, hogy alumíniumból készült beltéri ajtókat csak kivételes esetben vásárolnak, különösen nem lakásokba, így beltérben nagyon ritkán találkozunk velük. Beltéri ajtó szinte nem is készül alumíniumból, mivel nincs rá kereslet, emellett drágák is. Azonban a beltérben is találkozunk alumíniummal, leggyakrabban erkélyajtók és ablakok kereteként (főként, ha tolóajtóról vagy-ablakról van szó), lépcsőkorlátok és galériák korlátainak kereteként; gyakran garázsajtó, bejárati ajtó, tűzajtó, pinceajtó, kazánajtó, lépcsőházak központi bejárati ajtaja készül belőle, tekintve, hogy kemény, stabil és általában tűzálló.

    7. Menniybe kerülnek a fa, alumínium vagy műanyag bejárati ajtók?

    7.1. Bejárati ajtók fából, műanyagból vagy alumíniumból

    Mennyibe kerülnek a bejárati ajtók? A bejárati ajtók ára függ a mérettől, az anyag minőségétől, az üvegezett részektől, díszektől, biztonsági elemektől és a gyártótól. A legolcsóbb a standard műanyag ajtó, amelynek ára 90.000 és 277.500 forint között változhat. A fából készült bejárati ajtók ára 234.000 és 388.500 forint között van. Az alumínium ajtók valamivel drágábbak – 288.000 és 555.000 forint között találhatók, míg a fa és alumínium kombinációja 360.000 és 555.000 forint között van.

    7.2. Erkélyajtók

    Az egyszárnyú műanyag erkélyajtók ára 70.200 és 96.200 forint között mozog, míg a kétajtósák 108.000-170.200 forintba kerülnek. A fából készült balkonajtók alapanyaga főként tölgyfa, fenyő dupla vagy háromrétegű üveggel, ezért az áruk 108.000 és 203.500 forint/m2 között mozog. Az alumínium balkonajtók egyszárnyú változatban 180.000-247.900 forint között, míg kétszárnyú változatban 288.000 - 425.500 forint között vásárolhatók. Fa és alumínium kombinációjú erkélyajtók (a már említett faanyagokból) 144.000 és 240.500 forint/m2 áron vannak. A forgalmazók az erkélyajtók és panoráma-falak árába általában beszámítják a szállítás, a beépítés, valamint kisebb kőműves és festési munkák költségeit is.

    7.3. Beltéri ajtók fából, alumíniumból és műanyagból

    Mennyibe kerül a beltéri ajtó? A tolóajtók 54.000 és 277.500 forint között mozognak típustól, nyitási módtól és anyagtól függően. A furnérozott szobaajtó ára tokkal együtt 36.000 és 72.000 forint között van. A fal előtt futó tolóajtók mindig drágábbak, a falban futó tolóajtók még drágábbak, a legdrágábbak pedig az edzett üvegből készült ajtók. A legkevesbet egy standard méretű műanyag beltéri ajtóért kell fizetni, melynek ára 36.000 forint körül van. A legdrágábbak természetesen az alumínium beltéri ajtók, amelyek ára 180.000 forint körül van.

    7.4. Beltéri tolóajtók

    Mennyibe kerülnek a tolóajtók? A beltéri tolóajtók különböző méretűek, de eltérnek a szárnyak számát tekintve, mechanizmus, anyag és végső megmunkálás tekintetében is. A tolóajtók szárnya tetszés szerint kivetelezhető, például lehet ablakot nyitni rajta, de minden plusz munka plusz költséggel jár. A kezdőár 25.000 forint/m2, szerelés, beépítés nélkül. Ez azt jelenti, hogy egy a sínekkel és vasalatokkal ellátott beltéri üveg tolóajtó ára 64.800 és 81.400 forint között lenne.

    7.5. Beltéri és bejárati ajtók szét- és összeszerelése

    A beltéri ajtók szét- és összeszerelésének ára a gyártótól, az ajánlattól, valamint az anyag típusától és a méretektől függ. Körülbelül 15.000 forintot kell fizetni a meglévő ajtó szétszereléséért, valamint 17.000-50.000 forintot a beltéri ajtó beépítéséért a tok és a szárny beépítésével együtt. A bejárati ajtó felszerelése valamivel drágább. A bejárati ajtó szétszereléséért 15.000-45.000 forintot, az összeszerelésért 37.000-72.000 forint között kell fizetni.

    muanyag-toloajto.jpg

    Általában műanyagból készült nagyobb méretű tolóajtókat választanak

    Amennyiben ájtót szeretne vásárolni vagy ajtócserén gondolkozik, keressen bennünket bizalommal a daibau.hu oldalon. Weboldalunkon számos tanácsot talál a témával kapcsolatban, de szolgáltatókat és gyártókat is ajánlunk, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Szakcikk 566
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Bejárati ajtó?

    Rendszerünkben van még 242 kivitelező a következő területre Bejárati ajtó:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 242 kivitelező a következő területre Bejárati ajtó
    9.6
    0

    ALUPROGRESS Szolgáltató és Gyártó Kft


    8.6
    0

    Ezermester Otthonra


    9.4
    0

    Schiller Levente e.v.


    10
    2

    ZSÁKI Árnyékolástechnika és Nyílászáró


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!