Katerória
    Tűz- vagy tűzgátló ajtókat mind gyakrabban szerelnek be bizonyos lakóépületekbe, különösen a kazánház és a lakórész között. A tűzgátló ajtó fő sajátossága a tűz, a mérgező gázok és a füst elleni védelem, valamint az említettek terjedésének megakadályozása. Ezért a tűzgátló ajtókat mindig zárva kell tartani, kivéve a helyiségbe történő belépéskor és távozáskor.
    Szakcikk 368
    tuzgatlo ajto
    Rendszerünkben van még 242 kivitelező a következő területre Bejárati ajtó:

    1. Miért éppen tűzgátló ajtó?

    Amennyiben a házakat vagy épületeket tűzajtókkal látják el és a tűzvédelmi rendszer más elemeit is beszerelik, a tűz bizonyítottan jóval kisebb anyagi kárt okoz. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy tűz esetén nemcsak pénzügyi vagy anyagi kárról beszélünk, hanem az esetleges, katasztrofális és tragikus következményekről, amelyek az ottlakókat vagy véletlenül ott tartózkodókat is érintik. A tűzgátló bejárati ajtó hosszabb evakuálási időt biztosít, jelentősen korlátozza a tűz lehetséges terjedését, valamint gátolja a füst és az égéskor keletkező gázok terjedését, amelyek gyakran még a tűznél is halálosabbak.

    A fent említett okok miatt ezért minden középületet kötelező tűzvédelmi ajtóval ellátni, ez azonban nem vonatkozik a lakóépületekre és családi házakra. Írásunkban áttekintjük mindazokat az előnyöket, amelyek meggyőzhetnek bennünket arról, hogy a tűzgátló ajtónak minden ház kötelező elemévé kell válnia. Magánépületeknél a leghasznosabb, ha a biztonsági ajtót a garázs és a lakótér, vagy a kazánház és a ház többi része között szerelik fel – annak függvényében, hogy a leginkább tűzveszélyes eszközök hol találhatóak.

    2. A tűzgátló ajtók anyaga

    A piacon nagy a választék tűzgátló ajtókból. A klasszikus acél, valamint fa vagy alumínium tűzgátló ajtóknak egy csomó típusa megtalálható. A tűzgátló ajtókhoz a rendelkezésre álló anyagokat nagyon gondosan választják ki tűz- és füstállósági tulajdonságaik alapján. A tűzgátló ajtók jelentős többletköltséget jelentenek. Ez azonban elenyésző azokkal a felmerülő aggályokkal szemben, amelyek egy esetleges tűznél felmerülhetnek. A tűzgátló ajtó anyaga szintén kihat a költségekre.

    2.1. Acél tűzgátló ajtók

    Az acél tűzgátló ajtók szárnya és kerete speciális acélból készül. Az ajtólap speciális töltéssel és tömítésekkel rendelkezik. Léteznek tűzálló üvegből készült üveggel ellátott acél tűzgátló ajtók is.

    2.2. Alumínium tűzgátló ajtók

    Az alumínium tűzgátló ajtók csak keretük és a szárnyuk anyagában különböznek az acélajtóktól. A nevükben is szerepel, hogy alumíniumból készültek. Az ajtólapban elhelyezett tömítés tulajdonságai megegyeznek az acél tűzgátló ajtókéval.

    2.3. Fa tűzgátló ajtók

    A fa tűzgátló ajtók szárnya és kerete fából készült. A szárny tűzálló töltettel, tömítésekkel és üveggel rendelkezik. Az általános szemlélettel szemben, miszerint gyorsan ég, a fa nagyon jó alapanyag tűzgátló ajtókhoz. Ugyanis csak a kéreg ég gyorsan, míg a törzs magja annak sűrűsége és szerkezete miatt többnyire csak parázslik, ez pedig pajzsként hat a lángok és hő ellen. Így megakadályozza a tűz továbbterjedését, ami tűzvédelmi szempontból kulcsfontosságú. Ezért nagyszerű választás a fa tűzgátló ajtó.

    tűzajtó
     A tűzgátló ajtók biztosítják az evakuáláshoz szükséges időt, megakadályozzák a tűz, a füst és a mérgező gázok terjedését 

    3. A tűzgátló ajtók mennyi ideig fékezik meg a tüzet?

    3.1. R-faktor a tűzgátló ajtóknál 

    Az R-faktor (R-tényező) alapjában véve az anyag azon képességét jelzi, hogy tűz esetén is képes megőrizni teherbíró képességét, amit percekben fejeznek ki: R15, R30, R60, R90 stb. Az R15 azt jelenti, hogy egy adott szerkezeti vagy teherhordó elem 15 percnyi szabványos tűzterhelést tud elviselni, vagyis a tűz keletkezését követően 15 percig képes megőrizni teherbíró képességét. A tűzgátló ajtóknál az R-faktor nem lényeges, mert nem a szerkezet teherhordó eleme. Azonban fontos figyelni arra, hogy a tűzvédelem rendszerszerűen működik. Ez azt jelenti, hogy az épület egészét védeni kell a tűztől, egyébként az ajtónak nem lesz érdemi szerepe. Még egy „szuper-tűzgátló” ajtó sem segít, ha a szerkezet annyira rossz, hogy a tűz keletkezésétől számított 15 percen belül összedől.

    3.2. E-faktor a tűzgátló ajtóknál 

    Az ajánlatokban leggyakrabban olyan ajtókat kínálnak, amelyek 30 perces tűzvédelmet biztosítanak. Ez az EI30 szabvány. Amennyiben hosszabb időtartamú tűzvédelem szükséges, az EI60 (60 perc) vagy EI90 (90 perc) szabvány közül választhat. A tűzgátló ajtók a tűz terjedésének magakadályozása mellett faladata, hogy meggátolják a hő és a füst kijutását is a helyiségből.

    3.3. I-faktor a tűzgátló ajtóknál 

    Ez egy olyan tényező (faktor), amely megmutatja, hogy az elem mennyire képes megakadályozni a túlzott hőátadást. A tűzgátló ajtóknak ezért nagyon jó kell, hogy legyen a szigetelése. Ez, az előzőekhez hasonlóan, percben is kifejezhető: I15, I30, I60... (értsd: 15, 30, 60... perc).

    4. Hogyan vásároljon megfelelő tűzgátló ajtót?

    Tűzgátló ajtó vásárlásánál figyelmesen körül kell nézni és választani – keresse meg az azonosító matricát, amin fel van tüntetve minden tűzvédelmi paraméter, a tanúsítványt kiállító szervezet/hatóság, a gyártó és a megfelelő dokumentum száma.

    5. A tűzgátló ajtók ára

    A tűzgátló ajtók drágábbak a hagyományos ajtóknál. A tűzgátló ajtók árát alapvetően befolyásoló tényező a szabvány, a méret és az anyag. Az ajtónyílások, ha vannak, ugyancsak növelik a költségeket. A tűzálló ajtók ára négyzetméterenként 94.000 forintnál kezdődik.

    Amennyiben tűzgátló ajtót vásárolna, vegye fel velünk a kapcsolatot a daibau.hu oldalon. A témában további tanácsokkal szolgálunk weboldalunkon, valamint olyan beszállítókat és gyártókat ajánlunk figyelmébe, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról az árkalkulátor segítségével tájékozódhat.

    Forduljon bizalommal a daibau.hu csapatához!

    Szakcikk 368
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Bejárati ajtó?

    Rendszerünkben van még 242 kivitelező a következő területre Bejárati ajtó:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 242 kivitelező a következő területre Bejárati ajtó
    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    9.6
    0

    FATREND NYÍLÁSZÁRÓ Gyártó és Szolgáltató Kft


    9.4
    0

    CONSTRUTECH-PLUSZ Vállalkozási és Kereskedelmi Kft


    8.8
    0

    MaBi Árnyékolástechnika


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!