Katerória

    Modern fatüzelésű vagy pellet kandallók

    A hideg téli napokon mindenkit vonz a lángok játékos, romantikus képe a meleg szobában. A kandallók mind funkcionalitásuk, mind az általuk kiváltott érzelmek miatt kedvelt fűtőtestek. Talán ezért is különböznek annyira mindenben – méretben, színben, anyagban, formában, működésükben. Nem szabad azonban megfeledkezni a műszaki és biztonsági előírásokról. A továbbiakban elmagyarázzuk, miért gondoljuk, hogy az Ön számára a fatüzelésű vagy pellet kandalló a megfelelő megoldás.
    Szakcikk 252
    modern kandallok
    Rendszerünkben van még 89 kivitelező a következő területre Kandalló:

    1. Modern kandallók

    A kandallót (vagy bármilyen tűzhelyet) mindig is az otthon szívének tartották. A tűz halk ropogása és pislákolása egyfajta varázslatot hoz létre, amely mindenkiben gyengéd érzéseket, nyugalmat és jó hangulatot ébreszt, így nem meglepő, hogy a kandallók sosem mentek ki a divatból. Csak az alakjuk, anyaguk, valamint az ízlés és stílus változott. 

    A kandalló kiválasztása mégsem egyszerű; többé már nem érvényes, hogy minden kandalló – kandalló. Az új technológiák és fűtési módok által a lehetőségek széles skálája nyílt meg a vásárlók előtt, akik gyakran nincsenek tisztában minden olyan részlettel, amely a kandalló megfelelő és biztonságos működéséhez elengedhetetlen. Amikor eldönti, hogy kandallót szeretne otthonába, legjobb volna, ha ezzel kapcsolatban minden lényeges dologról szakemberrel konzultálna. A kandallók forgalmazói és gyártói általában ingyenes tanácsadást és tájékoztatást kínálnak szalonjaikban.

    modern-kandallo.jpg
    A kandalló mindig az otthon központi helye volt

     2. Hogyan készülnek a modern kandallók?

    A kandallót a fűtési funkciója mellett mind inkább az otthon esztétikai elemének/berendezésének és olyan helynek tartják, amely körül jó összegyűlni. Ezért cseppet sem mindegy, hol áll majd, milyen alakú lesz, és milyen anyagból készül majd. Íratlan szabály, hogy a kandalló ott legyen, ahol a családtagok összejönnek. Körülötte kapnak helyet a kanapék, fotelek, ülőgarnitúrák, dohányzóasztalok vagy vastag szőnyeg – vagyis minden, ami még kívánatosabbá és vonzóbbá teszi a környezetet. Ha a tűz mellé szeret ülni, akkor a kandalló mellé gyakran kerül polc vagy rács. A tűzifa tárolására is szükség van, ezért általában a napi famennyiség számára megfelelő helyet kell kialakítani.

    Milyen anyagokból készülhet a kandalló? A kandalló burkolható téglával, kerámia csempével vagy kővel. Azonban szem előtt kell tartani, hogy illeszkedjen a helyiséghez és annak többi berendezéséhez mind stílusában, mind színében. 

    Kedvelt modern, ugyanakkor nagyon biztonságos megoldás az üvegezett kandalló. Többféle üvegezési mód létezik: L-profilú, félköríves, lapos, trapéz alakú, háromoldalas vagy alagútszerű.

    A kandalló legfontosabb része – a kémény – nagyrészt el van rejtve. A jó légmozgás nélkül a tűz nem tud égni, az energiakihasználtság kisebb, több korom keletkezik. Ezért nagyon fontos a kémény rendszeres tisztítása. A szakemberek azt ajánlják, hogy ezt évente minimum egy alkalommal végeztessék szakemberrel, azaz tapasztalattal rendelkező kéményseprővel. Rendszeres tisztítás mellett nem lesz gondja sem a kandallóval, sem a kéménnyel. A tisztítás mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni a kémény beállítását, a kéménycsövek méreteit és a kéménysapka formáját sem.

    Ajánljuk, hogy forduljon szakemberhez mindezen technikai és biztonsági feltételek, valamint az esztétikum miatt is. Döntésében mindenképpen segíthet a 3D tervrajz, mert így sokkal könnyebben el tudja képzelni, valójában hogyan nézne ki a kandalló a nappalijában.

    3. Kandalló beépítése

    A jó tervrajz mellett, a veszélyhelyzetek elkerülése céljából elengedhetetlen a kandalló szakszerű beépítése. Nagyon sok függ a megfelelő anyagválasztástól és a szakember képességeitől. A kandallók beépítéséhez a kályhaépítő mesterek samottot, gránitot, márványt, fát vagy téglát használnak. Fontos, hogy a kiválasztott anyag jó hőtároló legyen, mert lényeges hogy megtartsa, és lassan bocsássa ki a hőt a térbe. A nyitott kandallókhoz kandallóbetéteket használnak, amelyek növelik a nyitott tűztér hatékonyságát. A már meglévő kandallókba ezek utólag is beépíthetők.

    A kandalló beépítése, azaz a kandallóbetét beépítése mellett szükséges a helyiség hamu és sérülés elleni védelme is. Éppen ezért először a levegőt bevezető csövet kell beépíteni. Ezután következik a kandallóbetét beépítése és a kéménybe való bekötés. A végén a kandallót befalazzák úgy, hogy egy kamrához hasonlítson. Szükség esetén hozzáadható egy csőelosztó is, ezáltal biztosítva a meleg levegő más helyiségekbe történő áramlását. Az utolsó lépés a kandalló burkolása a kívánt dekorációs burkolóanyaggal.

    3.1. Betétek fatüzelésű vagy pellet kandallókhoz

    A kandallóbetét a kandalló fémszerkezete, vizuális és funkcionális központja. A piacon igen nagy választék van ezen fűtőelemekből. Lehetőség szerint és teljesítmény alapján mindenki megtalálhatja, amit keres. Csak néhány fajtát említünk: samottból, öntöttvasból, vermikulitból és hasonló anyagokból készülteket. Biztonsági okokból szinte minden kandallóbetét rendelkezik külső vezetékkel a megfelelő égést lehetővé tévő levegőellátáshoz. Vannak természetes konvekciós betétek és beépített ventilátorokkal rendelkezők is.

    kandallo-beepites.jpg
    A kandalló beépítését bízza szakemberre

     

    4. Modern fatüzelésű kandallók

    A modern fatüzelésű kandallók manapság egyre népszerűbbek. Azok számára, akik folyamatosan kénytelenek fát aprítani, és szeretnék valahogy korszerűsíteni a teljes fűtési rendszert, kiváló megoldást jelentenek. Valami hasonlót találhatunk a melegvizes kandallókban, amelyekben a víz egy csőrendszeren keresztül a radiátorba juttatja a tűz hőjét. Ily módon a ház minden helyisége felfűthető. Ahhoz, hogy a legjobb, az épület követelményeinek és az Ön kívánságainak leginkább megfelelő kandallót válassza, ki kell számolni a helyiség tértérfogatát, a hőszigetelést, a napsugárzást és figyelembe kell venni az éghajlati viszonyokat is.

    5. Pellet kandallók

    Ezek a kandallók ugyanazon az elven működnek, mint a fatüzelésűek, azzal a különbséggel, hogy a tüzelőanyaguk eltérő. Éppen a pellet miatt ezeknek a kandallóknak van egy kis előnyük, hiszen a pellet könnyebben beszerezhető és tárolható, mint a fa. Emellett kevesebb helyet foglal el, mert zsákokban árusítják, összepréselve. Amennyiben egy fatüzelésű vagy pellet kandalló között tétovázik, legyen döntésének meghozatalában irányadó a tűzifa tárolásának helye és módja – melyikhez van több helye és jobb tárolási feltételei.

    fa-tuzelesu-kandallo.jpg
    Modern kandallóbetét fatárolóval

     

    6. Kandallók vagy fatüzelésű és pellet kandallókályhák

    A fatüzelésű vagy pellet kandallókályhák kis ablakokkal rendelkeznek, amelyeken keresztül látható a lángok játéka. Ezek a kályhák közvetlen melegítéssel és természetes konvekcióval (hőáramlással) fűtik a teret. A kandallóktól eltérően, a kandallókályhák ételkészítésre is alkalmasak. Minden méretben, formában, erősségben és külső kivitelben kaphatók. A kívánt stílusnak megfelelően válasszon klasszikus, hagyományos vagy modern tűzhelyet. Néhányban beépített sütő is található. Ezeket a kandallókályhákat nagyon könnyű felszerelni, és csak a kéményhez kell őket megfelelő módon csatlakoztatni.

    6.1. Fatüzelésű tűzhelyek

    Emlékeznek arra tűzhelyre, amelyen nagyszülei is főztek? Ezekben az években egyre keresettebbeké váltak. Főzéshez és fűtéshez egyaránt használták őket, és nagyobb teret is gond nélkül fel tudnak fűteni. Most már nagyobb kínálatból választhat – már nem csak fehérek – többféle színből, kivitelezésből, méretből választhat, amelyek kerámia és kő burkolattal is rendelkezhetnek. Vannak beépített fatüzelésű tűzhelyek is.

    fatuzelesu-sporhet.jpg
    Fatüzelésű tűzhely a belső tér nagyon vonzó, egyben hasznos része

     

    Javasoljuk, hogy a tűzhely ismét váljék az otthona központi helyévé.

    Amennyiben kandalló beépítése mellett dönt, forduljon hozzánk bizalommal a daibau.hu oldalon. Weboldalunkon a témában még több hasznos tanácsot talál. Emellett olyan szolgáltatókat és szakembereket ajánlunk figyelmébe, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak. 

    Az árakról az árkalkulátor segítségével tájékozódhat.

    Forduljon bizalommal a daibau.hu csapatához

    Szakcikk 252
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kandalló?

    Rendszerünkben van még 89 kivitelező a következő területre Kandalló:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 89 kivitelező a következő területre Kandalló
    9.3
    0

    HÁMORY Épületgépész Kft


    8.6
    0

    FMB IS Kft


    8.9
    0

    CENTROP-LÁNG Tüzelés- és Klímatechnikai Kft


    9.5
    0

    DESIGNKŐ Szolgáltató Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!