Katerória

    Elektromos kandallók, fatüzelésű kályhák vagy gázkandallók?

    A kandallót elsősorban fűtésre használják, ugyanakkor a tér esztétikai eleme is lehet. Egykoron a fő energiaforrást a kandallók jelentették, napjainkban azonban csak olyan kiegészítők, amelyek költséghatékonyak és kellemes, otthonos hangulatot kölcsönöznek minden otthon számára. A kandalló típusát attól függően válasszák ki, hogy milyen fűtőanyagot használnak, és ez lehet: elektromos vagy gázkandalló, fatüzelésű kandalló, fatüzelésű kályha és egyéb.
    Szakcikk 95
    elektromos kandallók
    Rendszerünkben van még 90 kivitelező a következő területre Kandalló:

    1. Fatüzelésű kályhák vagy kandallók?

    Valószínűleg Önben is felmerült, hogy mit volna jobb beszerezni: fatüzelésű kályhát vagy kandallót? S a kettő között mi a különbség? Mind a kandalló, mind a kályha az otthon nagyon tradicionális eleme, a kettő közötti különbség pedig napjainkban egyre inkább elenyészik a technikai és technológiai fejlődés következtében. A kandallót általában beépítik a falba, nagyobb méretű, és nyitott vagy zárt kandallóbetéttel rendelkezik. A kandallót, bár használhatják ételek készítésére is, elsősorban nem erre látták elő, és a hősugárzása, hőkibocsátása sem egyenletes. Ha már kialudt a tűz, a kandalló nem sugároz hőt, míg a fatüzelésű kályha hőkibocsátása ezt követően is hosszasan tart. A modern kandallók elősorban dekorációs és szimbolikus célt szolgálnak, mert olyan különleges helyet foglalnak el az otthonban, amely összegyűjti a családtagokat, ezért ilyen szempontból a fűtési funkciója kevésbé lényeges. A fatüzelésű kályhákat vagy más kályhákat, vagy más fűtőanyaggal működő kályhákat nem építik be a falba, hanem önállóan állnak. A kandallóbetét mindig zárt, amely lehetővé teszi a kiegyenlítettebb hőkibocsátást a tűz kioltása után is. Legtöbb fatüzelésű kályhának van főzőfelülete is. Nagyon hasznos, amikor a konyhában van fatüzelésű kályha, mert egész fűtési idényben ezen főzhet, és így sokkal kevesebb villamos energiát fogyaszt. 

    2. Kandallók és fatüzelésű kályhák

    2.1. Fatüzelésű kandalló

    A fatüzelésű kandallókat évszázadok óta használják. Leggyakrabban nyitott kandallóbetéttel rendelkeznek, amelyet idővel zárttá alakítanak. A fa égése következtében keletkező lángok, azon kívül, hogy hőt bocsátanak ki, nagyon kellemes légkört is biztosítanak. A fával való tüzelés emellett ökológiai szempontból is elfogadhatóbb, mint például a fűtőolajjal történő fűtés. Végül, de nem utolsó sorban a fával való fűtés még mindig a legolcsóbb fűtési mód. 

    2.2. Fatüzelésű kályhák

    Manapság a fatüzelésű kályhák egyre népszerűbbekké válnak. Nagyon hasonlóak a kandallókhoz, de kevesebb helyett foglalnak, ezért a kisebb helyiségekben jobb választásnak bizonyulnak a nagyméretű kandallóknál. 

    fatüzelésű kandallók.jpg
    A kandallók vagy fatüzelésű kályhák továbbra is a ház középpontját, az otthon szívét jelképezik 

    3. Gázkandallók

    A gázkandallóknak a fatüzelésűekkel szemben vannak előnyei, azonban a teljesítményük eltérő. A gázkandallók lángja valamivel kisebb és kékes színű, ezért úgy tűnik, hogy az általa teremtett légkör sem érzéki, sem esztétikai szempontból nem ugyanaz. Másfelől viszont a gázkandalló funkcionális és költséghatékony, könnyebb begyújtani és azonnal működőképes, mivel azonnal fűteni kezd.

    4. Elektromos kandallók

    Az elektromos kandallóknak is vannak előnyei. Bármely helyiségben bárhol felszerelhetők, mert működésükhöz nincs szükség kéményre. Ugyanakkor nagyon könnyen használhatók, mert működésükhöz sem üzemanyagra, sem feltöltésre nincs szükség, s nem kell őket takarítani és karbantartani. Egyedüli hibaként felróható, hogy az elektromos kandallóknál nincs valódi tűz, sem füst, így ezt mesterségesen állítják elő. Ha tehát szeretné megélni a kandalló tüzelésének, a melegnek és a tűz játékának az élményét, az elektromos kandalló valószínúleg nem a legjobb választás az Ön számára. 

    5. Bioetanol kandallók

    A kandallók, fatüzelésű kályhák, elektromos kandallók, gázkandallók és biológiailag lebomló üzemanyaggal működő kandallók számos fajtája és típusa elérhető, úgyhogy az üzemanyag önmagában nem befolyásolja a kandalló esztétikai értékét.

    A klasszikus fatüzelésű kandallókon kívül ismerünk bietanollal, illetve biológiailag lebomló üzemanyaggal működő kandallókat is. A bioetanollal működő kandallóknál nincs szükség kéményre, mert sem füst, sem mérgező gázok nem keletkeznek. Az ilyen kandallónak van tartálya, amelybe ahhoz, hogy a kandalló körülbelül négy órán át működjün, mintegy négy liter üzemenyagot töltenek. Az elektromos kandallóhoz hasonlóan ezt a típust is bárhol, bármilyen helyiségben beszerelheti. Nincs szükség külön vezetékekre sem, így szükség szerint áthelyezhető. Választhat kész kandallót, vagy rendelhet egyedit, méret szerint.

    Szakcikk 95
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kandalló?

    Rendszerünkben van még 90 kivitelező a következő területre Kandalló:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 90 kivitelező a következő területre Kandalló
    8.6
    0

    FMB IS Kft


    9.8
    0

    MURÁNYI Kft.


    9.5
    0

    DESIGNKŐ Szolgáltató Kft


    8.8
    0

    Road-Ép General Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!