Katerória
    A polikarbonát lemezeknek az építészetben különböző felhasználási módja van – az előtetők, teraszok, pergolák, téli kertek lefedésére és hasonlókra. Mindig akkor használják őket, ha tetőre van szükség, viszont nem szeretnék azt, hogy a tető megfossza a belső teret a fénytől és hőtől.
    Szakcikk 374
    polikarbonat lemezek
    Rendszerünkben van még 727 kivitelező a következő területre Ács, tető építés:

    1. Mik a polikarbonát lemezek?

    A polikarbonátok úgynevezett hőre lágyuló műanyagok. Általában átlátszóak, de különböző színekben is vásárolhatók. -100°C és +135°C közötti hőmérsékleten használhatók. A polikarbonát lemezek nagyon ellenállóak és tartósak. Tekintettel arra, hogy maga az anyag átlátszó, a lemezeket leggyakrabban teraszok és pergolák lefedésére használják, vagy mint tetőablakokat alkalmazzák. Akár stadionok, téli medencék és kertek fedésére is alkalmas, és természetesen üvegházakban, ahonnét elsődleges felhasználásuk is ered. A polikarbonát lemezeket kevésbé használják lakóépületek fedésére vagy akár válaszfalként.

    2. Polikarbonát lemezek – előnyök és hátrányok

    2.1. Melyek a polikarbonát lemezek előnyei?

    A polikarbonát lemezeknek, amikor tetők fedésére használják őket, nagyon sok előnye van. Elsősorban könnyen használhatók, mert áttetszők, átlátszóak, így átengedik a fényt. Ugyanakkor UV-védelmet is biztosítanak. A lemezeknek alacsony a fajsúlyuk és könnyen feldolgozhatóak. Az áruk teljesen megfizethető, sokkal kedvezőbb az üvegnél, emellett nagyon könnyen fel is szerelhetők. 

    A polikarbonát műanyag keverék, amely tűzálló, ezért gyakran használják tűzvédelemre az építőiparban.

    2.2. Melyek a polikarbonát lemezek negatív tulajdonságai?

    Ennek a lemztípusnak vannak gyengéi is. Különösen, ha a nagyobb méretűekről van szó (például 60x120 centiméter vagy nagyobb), könnyen megrepednek, ha felmelegszenek, éppúgy, mint a nagy hőingadozások esetében is. Ezért kisebb méretűeket ajánlatos választani, különösen akkor, ha tetőfedésre vásárolják, abban az esetben legmegfelelőbbek a 30x30 centiméteres lemezek.

    Ezeknek a lemezeknek a hátrányai közé sorolható a karbantartásuk is. Renszeresen kell őket tisztítani, mert gyorsan sötétté válnak a lerakódott szeméttől, így kevesebb napfényt és hőt engednek át, pedig ezért választották elsősorban ezt az anyagot. Emellett ha a napfénynek és az UV-sugárzásnak hosszan ki vannak téve, változik az árnyalatuk (különösen, ha színes lemezekről van szó). Végezetül, itt van még az üvegházhatás is – nyáron úgy átforrósodhatnak, hogy gyakorlatilag lehetetlen a polikarbonát lemezzel fedett helyiségekben tartózkodni. Az üveghez hasonlóan ezeknél is alapfontosságú az átlátszó felületek árnyékolása. 

    3. Polikarbonát lemezek – polikarbonátok 

    A polikarbonát lemezek polikarbonátból készülnek, egy olyan anyagból, amely két kiváló tulajdonságot egyesít: magas ellenállóképességet a mechanikai sérülésekkel és ütésekkel szemben, és átlátszóságot, ezért kiváló választás igényesebb esetekben és nagyon jól helyettesítheti az üveget. Gyakorlatilag törhetetlen anyag, átlátszó mint az üveg, csak dupla olyan könnyű, és akár két-háromszázszor ellenállóbb a mechanikai sérülésekkel szemben. A polikarbonátok a piacon általában lemezek formájában vannak jelen, azonban ezek a lemezek egymástól eltérőek lehetnek annak függvényében, hogy mire kell, hogy szolgáljanak. Lehetnek nemesítettek, azaz előállíthatók és megmunkálhatók úgy, hogy meghatározott tulajdonságokkal rendelkezzenek – megerősítve, ellenálljanak a karcolásoknak, kevésbé legyenek gyúlékonyak vagy akadályozzák meg a polikarbonáttal fedett helyiségek felmelegedését.  

    A kemény polikarbonát lemezek, amelyeket kültéri használatra láttak elő, mindkét oldalukon védőréteggel rendelkeznek a káros UV-sugárzással szemben, ami azt jelenti, hogy változatlan formában tovább fognak tartani.
    polikarbonat-lemez.jpg
     A polikarbonát lemezeket általában csavarokkal illesztik össze 

    4. A lemezek elhelyezése

    4.1. Polikarbonát tetőlemezek

    A tetők fedésére különböző méretű lemezeket lehet használni, habár ajánlatos, hogy kisebb méretűek legyenek, mert a nagyok könnyebben repednek. A lemezeket úgy készítik, hogy a széleken hornyok legyenek. Így amikor felszerelik őket, a hornyok illeszkednek egymáshoz, pontosabban átfedik egymást és lyukcsavarokkal csatlakoznak egymáshoz.  A szerkezetük különböző lehet, de leggyakrabban fémből vagy fából készül. Lehet íves vagy lapos, a lemezek pedig kereszt- és hosszanti gerendákra, valamint hálós alépítményre is felszerelhetők.

    4.2. A lemezek méretei

    A tetőkre főként 10 és 16 milliméter vastagságú polikarbonát lemezeket használnak. Ha a szerkezet gerendái között nagyobb a távolság, a terhelhetőség miatt ajánlott 20, 25 és 32 milliméter vastagságú lemezek használata. 

    5. Lexan polikarbonát lemezek

    A legminőségibb termékek a piacon ebből a terméktípusból a Lexan lemezek. Legnagyobb előnyük a hagyományos polikarbonát lemezekkel szemben az úgynevezett alacsonyabb sárgulási index UV-sugárzás alatt, mert az UV-védelmet, vagyis a bevonatot (az ilyen típusú hagyományos anyagoktól eltérően) mindkét oldalukra felviszik. 

    6. Polikarbonát lemezek – árak

    Az üveghez viszonyítva a polikarbonát lemezek rendkívül olcsók. A 105x200 centiméter nagyságú, 10 milliméter vastagságú lemez körülbelül 13200 forintba kerül.

    Szakcikk 374
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Ács, tető építés?

    Rendszerünkben van még 727 kivitelező a következő területre Ács, tető építés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 727 kivitelező a következő területre Ács, tető építés
    9.4
    0

    Ács Szeged


    8.8
    0

    Pálóczi Gergő e.v


    10
    0

    Makrofa Ipari és Kereskedelmi Kft


    10
    2

    Wtr Generál Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!