Katerória

    Árnyékolók: napellenzők és pergolák teraszokhoz

    Alig akadnak olyanok, akik nem szeretik az olyan nagy teraszokat, amelyek a beltér folytatásának vagy kibővítésének tűnnek a szabad ég alatt. A terasz egyébként úgy hat, hogy ha nem is a legnépszerűbb, de mindenképpen közkedvelt pihenőhely a szabad idő eltöltésére a nyári hónapokban. Azonban ahhoz, hogy a forró napokban is élvezetes legyen a teraszon töltött idő, nem csak arra van szükség, hogy kényelmes kerti bútort vásároljon, hanem arra is, hogy megfelelő védelmet biztosítson a napsütéstől, széltől és a meglepetésszerű esőtől. Ilyen biztonságot és védelmet egyedül a napellenző nyújt, amely nem csak az UV-sugárzástól és hőtől véd, de a kíváncsi tekintetektől is, amennyiben azt vízszintes függönnyel egészítik ki.
    Szakcikk 129
    napellenzok tereszhoz
    Rendszerünkben van még 178 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző:

    1. A napellenzők elnyelik az ultraibolya sugárzást

    A terasz nagyon népszerű hely pihenésre, kikapcsolódásra és barátkozásra, társalgásra, különösen nyáron. A megfelelő árnyékoló kiválasztásával kényelmes és kellemes teraszon való tartózkodást biztosíthat egész év folyamán, még a legmelegebb időszakokban is. Egyik kiváló megoldás minden teraszra és erkélyre, ha napellenzőt szerel fel olyan anyagból, amely elnyeli az UV-sugarakat akár 90% - 100%-ban. 

    2. Függőleges napellenző

    A vízszintes napellenzők mellett ismertek a függőleges napellenzők is, amelyeket úgy terveztek, hogy megakadályozzák a helyiség túlmelegedését, valamint megóvják azt a kíváncsi tekintetektől is. Amennyiben nem csak a napsugaraktól szeretné megvédeni magát, hanem a kíváncsi szomszédoktól vagy járokelőktől, a vízszintes (tetőtéri) napellenzőt egészítse ki főggőlegessel is, amely több magánéletet biztosít. A függőleges napellenzők ugyancsak kiváló megoldást nyújtanak a közös erkélyek és teraszok elválasztására. 

    3. Ideális napellenző vásárlása

    Az utóbbi időben nagyon sokféle, különböző típusú napellenző áll rendelkezésre. Kétségkívül a klasszikus (hagyományos) és a tokozott vagy más néven kazettás napellenzők a legnépszerűbbek, habár mind inkább keresettek a pavilonok és pergolák is. A kazettás napellenzők csak abban különböznek a hagyományostól, hogy gyári burkolattal rendelkeznek, amelybe behúzzák, pontosabban feltekerik a napellenző vásznát.  A tokozott napellenzők nagy előnye a klasszikus napellenzőkkel szemben, hogy tartósak és a külső hatásokkal szemben ellenállóak.

    Mindenképpen figyeljen arra, hogy a vásznat csak akkor szabad feltekerni a kazettába, ha teljesen száraz. Ily módon elkerülhető a penész megjelenése. 

    4. A teraszon használatos napellenző kezelése

    4.1. A napellenző kézi vagy automatikus vezérlése?

    A napellenző vezérlése kézi vagy automatikus lehet. Mivel a napellenzők nagyméretűek, a kézi vezérlés bonyolult és nehéz fizikai feladat, ezért melegen ajánljuk az automatikus vezérlést. A napellenző automatikusan működtethető távitányítóval, kapcsolóval vagy telefonon, illetve számítógépen levő alkalmazással, valamint akár egyszerre több adathordozón keresztül is. Ajánlatos legalább két adathordozót kiválasztani, hogyha az egyik vezérlőegységgel valami gond adódna, vagy esetleg meghibásodik, akkor a másikat problémamentesen használhassa. 

    4.2. Napellenzők teraszokra és okos vezetékek

    Szinte valamennyi napellenző rendszer csatlakoztatható okos vezetékekhez, így még egyszerűbbé téve azok kezelését, vezérlését. Az okos vezetékek biztosítják, hogy meghatározott időben, vagy amikor nincs napsütés, a napellenzők automatikusan összecsukódnak és fordítva – amikor előbukkan a nap, a napellenzők automatikusan kinyílnak. Ugyanakkor a napellenzők az okos vezetékek segítségével távirányítással, távolról is vezérelhetők. Ha elutazott nyaralni és szeretné hazérkezése előtt néhány nappal passzívan hűteni a házat, az okos vezetékrendszer segítségével kinyithatja a napellenzőt vagy napellenzőket. 

    napellenzo.jpg
    Az érzékelőkkel ellátott napellenző az adott paraméterek függvényében automatikusan kinyílik vagy összecsukódik 

    5. Pergolák teraszokra

    A pergolák nem klaaszikus napellenzők, és valamivel többet nyújtanak ezeknél. Általában mind esztétikailag, mind stílusukban összeillenek, ezért önmagukban is, de az elegáns egyenesvonalú épületeken is jól néznek ki természetes vagy kompozit anyagokból. Ha olyan pergola mellett dönt, amelynek szabadon álló szerkezete van, ne feledkezzen meg az összecsukható tető praktikus funkciójáról.

    6. Érzékelőkkel (szenzorokkal) ellátott napellenző

    Amikor napellenzőt vásárol, vegye figyelembe az időjárás viszontagságait. A szél nagyon hamar megrongálhatja a napellenzőt, és ezáltal váratlan pluszköltségeket okozhat akár otthon tartózkodik, akár nem. Ahhoz, hogy a kellemetlenségeket elkerülje, a napellenzőt mindig időben csukja össze, tekerje fel, vagy szerelje fel automatikus nap, szél, eső és jég szenzorokkal, érzékelőkkel, és így önmagától is feltekeredik vagy összecsukódik.

    Erős vihar esetén az érzékelők bekapcsolják a rendszert és automatikusan összecsukják a napellenzőt, ily módon is megakadályozva annak károsodását.

    7. A napellenző szépsége

    Az esztétika nem elhanyagolható. A napellenző az év nagyobb részében főként nyitott állapotban van, ez azt jelenti, hogy nagyban befolyásolja az egész házról és környékéről alkotott benyomást. A napellenző nagy felületű, ezért figyelmesen válassza meg annak anyagát. Mindig a természetes árnyalatok és a földszínek hatnak legjobban, harmonikus egységet alkotva a homlokzattal. Természetesen választhat valami merész nyomtatott vagy képpel ellátott textilkombinációt is, ami homlokzati díszítőelemnek tűnik.

    Színválasztásnál figyeljen a kültérrel való összhangra – azt szeretné, hogy a napellenző könnyen észrevehető vagy inkább kevésbé szembetűnő legyen? Amikor szövetet választ, egyúttal UV-sugárzás elleni védelmet és különböző hővezető képességet is választ.

    8. Napellenzők és pergolák - árak

    A hagyományos napellenző ára felszereléssel együtt négyzetméterenként körülbelül 49 ezer forintot tesz ki. A pergola a legerősebb és ezért a legdrágább változat is. A 3x3 méteres vászonborítású acél pergola körülbelül 187 ezer forintba kerül.

    Szakcikk 129
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Árnyékoló, napellenző?

    Rendszerünkben van még 178 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 178 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző
    8.6
    0

    Bajor-Fa Kft.


    8.8
    0

    First Apartman Kft


    9.2
    0

    Westbuilding Company kft


    9.9
    0

    STAFFETTA LINEA Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!