Katerória

    Lamellás árnyékolók – modern kültéri árnyékolók

    Akár terasszal vagy erkéllyel rendelkező társasházi lakásban él, akár családi házban, amelyen belül a nappali bővítésével kialakított nyári konyhája van, a nyári huzat ellen mindenképpen szüksége lesz hatékony külső árnyékolókra, amelyek télen sem lesznek feleslegesek, hiszen védenek a szél és a csapadék ellen is. A lamellás árnyékolók modern megoldást kínálnak a kültér és a beltér védelmére egyaránt. Cikkünkben a lamellás árnyékolók tulajdonságaival, általános jellemzőivel foglalkozunk, és reméljük, hogy segítünk Önnek a választásban, amennyiben ezek vásárlásáról gondolkodik. 
    Szakcikk 58
    kulteri arnyekolo
    Rendszerünkben van még 178 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző:

    1. Mik a lamellás árnyékolók?

    A „brise-soleil”, ahogyan a lamellás árnyékolókat nevezik, francia eredetű kifejezés. Forgatható vízszintes vagy függőleges lécekből álló modern kialakítású külső függönyt jelent. A lamellás árnyékoló nagyméretű fedélként képzelhető el, amely befedi az egész teraszt.

    Ennek a külső árnyékolónak nagyon sok előnye van. Egyik legfontosabb, hogy a lapos lamellák/lécek saját tengelyük körül forognak. Tehát ezzel a felépítéssel vagy szerkezettel, tulajdonképpen a lamellák mozgatásával és beállításával, történik az árnyékolás, amellyel szabályozzák a beáramló fény mennyiségét. Ez a megoldás dizájn tekintetében tökéletes, ugyanakkor kifejezetten funkcionális is.

    A lamellák közötti tér lehetővé teszi a meleg levegő áramlását, amely közvetlenül a felszín alatt halmozódik fel, ugyanakkor megakadályozza az eső áthaladását. A lamellák néhány másodperc alatt lezárhatók, és így a terasz vagy nyárikonyha védett az esőtől vagy széltől.

    2. A lamellás árnyékolók típusai

    2.1. Függőleges árnyékolók vízszintes lamellákkal

    A függőleges árnyékolók lehetővé teszik a terasz árnyékolását a kora reggeli vagy kora esti órákban. Ahelyett, hogy mindent át nem eresztő felületű redőnyökkel zárna le vagy akár befalazna, egy olyan árnyékolót kap, amellyel egész nap folyamán szabályozhatja a napsugárzást. Előnyeik közé tartozik az is, hogy a napfényt és a hőt szinte teljes egészében a teraszon kívül tartják.

    2.2. Függőleges árnyékolók függőleges lamellákkal

    Az ilyen típusú árnyékoló nagyon érdekes dizájnelem. A terasz árnyékolására szolgáló lamellák vízszintesek, valamivel szélesebbek az átlagosnál, de funkciójuk ugyanaz. Az így keletkező tér- és fényhatások az árnyékolt beltérben kifejezetten érdekesek, mert még a forró nyári napokon is olyan hatást keltenek, mintha a helyiségben hidegebb, intimebb atmoszféra uralkodna, mivel nincs csillogás.

    2.3. Vízszintes árnyékolók vízszintes lamellákkal

    Úgy tűnik, hogy az ilyen szerkezettel rendelkező lamellás árnyékolók ideálisak a terasz lefedésére. A pergola kitűnő helyettesítője. A pergolánál ugyanis nem változtatható a beáramló fény mennyisége, s ha hirtelen elered az eső, nem lehet elég gyorsan védekezni ellene. A minőségi lamellás árnyékolók a teljes vízmennyiséget és ezzel egyidejűleg a hőt is megtartják. A vízszintes lamellákkal rendelkező vízszintes árnyékolók, mivel nincs méretkorlátozás, hatalmas teraszok vagy nagy terek védelmére is alkalmasak.

    vertikális árnyékoló
    A függőleges lamellás árnyékolók a terasz árnyékolására kiválóak

    3. Rögzített és mozgatható lamellás árnyékolók

    3.1. Mozgatható lamellás árnyékolók

    Két típusú lamellás árnyékoló ismert a lamellák mozgathatóságától függően. A vásárlók gyakran döntenek a mozgatható lamellás árnyékolók mellett, mivel lehetőség van az egyes lamellák állásszögének a beállítására, így pedig egész nap folyamán a napfény szabályozására is. A lamellák beállításával beengedheti a kellemes tavaszi vagy őszi napfényt, míg nyáron elkerülheti a legerősebb déli napsugarakat úgy, hogy a helyiséget nem sötétíti el teljesen. Télen a mozgatható lamellák segítségével több napfényt és hőt irányíthat a ház felé, tehát elősegítheti a beltér passzív melegítését is. A mozgatható lamellák a szél ellen is kiváló védelmet nyújtanak, mert a lécek forgatásával megtalálhatja azt a helyzetet, amely leginkább taszítja a szelet. 

    kültéri árnyékolás
    A lamellák beállításával a tavaszi vagy őszi napnál melegedhet, míg nyáron a legerősebb déli napsugaraktól anélkül védekezhet, hogy mindent bezárna és besötétítene. 

    3.2. Rögzített (fix) lamellás árnyékolók

    A rögzített (fix) lamellás árnyékolók a múlt században nagyon népszerűek voltak, de manapság már kevésbé találkozunk velük. Ezek olyan rendszerek, amelyek lamellái nem mozgathatók, és nem is állíthatók be a nap mozgásának függvényében. Általában úgy tervezték őket, hogy a legforróbb napszakban, azaz amikor a nap legmagasabban van az égen, visszaverjék a közvetlen napfényt, de ezért más napszakokban, amikor a napsugarak szöge teljesen eltérő, nem volt semmi hasznuk. A rögzített lamellás árnyékolók előnye az anyaghasználat sokféleségében van: míg a mozgathatókat főleg fából és alumíniumból készítik, a fix lamellás árnyékolókat emellett még betonból, illetve masszív tartófából is gyártják.

    4. Milyen anyagokból készülnek a lamellás árnyékolók?

    4.1. Lamellás árnyékolók fából

    A legelterjedtebb és a vásárlók körében legnépszerűbb modellek a fából és alumíniumból készült lamellás árnyékolók. A fából készült lamellás árnyékolók hagyományos, természetes építési jellegű elemekkel gazdagítják majd az otthont vagy a kertet, ugyanakkor szépen illeszkednek a kertbe és a környezetbe, hiszen természetes anyagból készültek. A fából készült lamellás árnyékolók érzékenyek az időjárási viszonyokra, különösen a vízre és nedvességre, ezért ajánlott eresszel vagy előtetővel védeni őket, ami azonban nem azt jelenti, hogy ezek nélkül nem használhatja azokat. A fából készült lamellás árnyékolókhoz, amennyiben közvetlenül ki vannak téve az időjárás hatásainak, tartósabb fafajtát kell választani, emellett gondoskodni kell a rendszeres karbantartásukról is.

    4.2. Lamellás árnyékolók alumíniumból

    Az alumíniumból készült lamellás árnyékolók kifejezetten tartósak és gyakorlatilag megsemmisíthetetlenek. Ellenállóak minden időjárási körülménnyel szemben, emellett könnyen tisztíthatók – elég csak egy nedves ronggyal lemosni őket. Így kiderül, hogy nincs is szükség a karbantartásra. Az áruk jelent hátrányt, tekintettel arra, hogy valamivel drágábbak a fából készült lamellás árnyékolóknál. 

    fém árnyékoló

    5. Lamellás árnyékolók – árak

    Mennyibe kerülnek az ilyen típusú kültéri árnyékolók? Az erre fordítandó összeggel még a ház tervezésénél számolni kell, vagyis az előtetőknél, ereszcsatornáknál, konzolos kimeneteknél és hasonlóknál. Az árnyékolókkal már a térben megteremtődnek a beltér jobb megvilágításának előfeltételei, attól függően, hogy az adott teret munkára vagy pihenésre szánták-e, és ezzel együtt a légkondicionálás költségeit is meghatározzák. A rögzített árnyékolók, mint a pergolák és a lamellás árnyékolók, drágábbak. A lamellás árnyékolók modelltől, nagyságtól, anyagtól és forgalmazótól függően 77000-116000 forintba kerülnek négyzetméterenként

    Szakcikk 58
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Árnyékoló, napellenző?

    Rendszerünkben van még 178 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 178 kivitelező a következő területre Árnyékoló, napellenző
    9.3
    0

    Uniplus partner kft


    9.8
    0

    T-ablak Kft


    9.6
    0

    Diamond Fenster Kft.


    10
    2

    ZSÁKI Árnyékolástechnika és Nyílászáró


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!