Katerória
    Az udvarokban és kertekben a sövények egyedi hangulatot teremtenek, védik azokat a külső tértől, lágyítják a határvonalakat, emellett egyfajta hátteret biztosítanak az ültetési sémákhoz. Sőt, mindenféle formában, színben, méretben kaphatók, és mindaddig, amíg időnként nyírja, illetve metszi őket (vagy szakembert bíz meg vele), növekedhetnek és virágozhatnak, akár szorosan, formálva, akár természetesen, lazán. A lehetőségek valóban végtelenek, és minden kertnek és kertésznek megvan a saját hamisítatlan sövénye.
    Szakcikk 22
    Sövény
    Rendszerünkben van még 260 kivitelező a következő területre Kertépítés, füvesítés, kertgondozás:

    1. Itt az ideje, hogy sövényt ültessen

    Ültetés, telepítés céljából november és március között bármikor érdemes új sövényt rendelni, mert ilyenkor egészen fiatal palántákat kínálnak (a gyökeres, néhány ággal rendelkező növényeket értékesítik, nem pedig a már kialakult, kifejlett példányokat). Ez a megoldás sokkal olcsóbb, mintha nyáron érett sövénypalántákat vásárolna. Ha a tél vége előtt ültetik el őket, ez azt is jelenti, hogy a növényeknek kevesebb öntözésre lesz szükségük, és általában szívósabbak lesznek. Igényeitől, lehetőségeitől függően, természetesen bármilyen növekedési szakaszban megvásárolhatja őket.

    2. A sövény nyírása vagy metszése

    Tény, hogy mindenki szívesebben választ olyan sövényt, amely nem sok törődést és munkát igényel, emellett nem is költséges. Mindaddig nincs oka aggodalomra, amíg évente egyszer-kétszer nyírhatja vagy metszheti, (ha segítségre van szüksége, egy tapasztalt kertész a legjobb választás), mivel kicsi az esélye annak, hogy a sövény bármilyen értelemben teherré váljon.

    3. A sövény gondozása

    A sövények nagyon kevés karbantartást igényelnek, ezért minden típusú udvarhoz és kerthez kitűnő megoldást jelentenek. Csak arra figyeljen, hogy a sövény körüli munkákat akkor végezze, amikor nem fészkelnek benne madarak. Az erős metszésre általában a tél a legalkalmasabb időszak, míg az év más időszakaiban ez a sövény típusától, a virágzás idejétől és hasonló tényezőktől függ. A sövény típusának kiválasztása előtt érdemes átgondolni az adott feltételeket is. Gondolja át, milyen típusú a kertjének a talaja, mennyi fényt kap a sövény, a száraz időszakban tudja-e öntözni stb.

    4. Sövényfajták

    A sövényeket leggyakrabban gyorsan növő tűlevelűekből vagy lombos növényekből, illetve díszcserjékből alakítják ki. A lombhullató fajok ősszel természetesen levél nélkül maradnak, így az év leghidegebb időszakában nem jelenthetnek védelmet a szél és a hideg ellen. 

    4.1. Szabadon növekvő növények

    A szabadon növő cserjék és bokrok szabadon képződnek, általában virágos növények, így több hellyel rendelkező, nagyobb kertekben megfelelőbbek. Elvileg nem is metszik őket, hogy a leveleik nehogy sérüljenek, és hogy virágozhassanak. Emiatt csak formálják őket, ügyelve arra, hogy ne „vaduljanak el”. Egy ilyen sövényhez különböző virágos növényeket vagy cserjéket használhat, például spanyol vagy fekete bodzát, aranyfát, medveszőlőt, gyöngyvirágcserjét, japánbirset, csipkebogyót és hasonlókat.

    4.2. Vágott vagy metszett sövények

    A nyírt sövény gyakoribb, és ott is telepíthető, ahol kevesebb a hely. A tiszafa, a ciprus, a puszpáng, a babér, a gyertyán, a vörös levelű bükk, a galagonya és más örökzöld fajok metszve vagy nyírva sövényként ismertek. Az ilyen típusú sövény valamivel tovább nő, akár 10 évig is, amíg megfelelő lesz. Ha kerti kerítésként használná, akkor a legmegfelelőbb magasság számukra körülbelül 2 méter. Ha azonban a sövényt csak szegélyként használná az utca felőli oldalon, akkor a magasságának 70 és 100 centiméter között kell lennie.

    4.3. Gyorsan növekvő sövények

    Valójában az, amit a képeken lát, és szeretné, hogy az udvarát, kertjét ékesítse, már érett sövény. Mindig azt ajánljuk, hogy fontolja meg, hogyan fog kinézni valójában, amikor egészen megnőtt és kifejlődött. A kívánt megjelenést részesítse előnyben a növekedés gyorsaságával szemben. A leggyorsabban növekvő sövények nem feltétlenül a legszebbek is, mint például a Leyland ciprus.

    Sok gyakori sövényfajta, az őshonos sövényfajtákról nem is beszélve, meglehetősen gyorsan növekszik, és jó kompromisszumos választást jelent, mint a prunus laurocerasus rotundifolia (babérmeggy), a crataegus monogina (galagonya) és a tacus baccata (tiszafa). Ha nagyon sürgős, és alig várja az „igazi” sövényt, gondolkodjon el a valamivel fejlettebb, érettebb növények vásárlásáról.

    4.4. A sövény minden évszakban gyönyörű

    Ha azt szeretné, hogy sövénye egész évben érdeklődést keltsen, a klasszikus carpinus betulus (gyertyán) vagy a fagus silvatica (vörös levelű bükk) a legjobb választás. Mindkettő lombhullató, azonban a tél folyamán is megőrzik az ősszel fejlődő, gyönyörű, vöröses leveleiket. Egy ilyen nagy sövény kanyargós szerkezetét látni télen igazi gyönyörűség.

    Sövények.jpg
    A sövény semmilyen értelemben nem lesz terhére mindaddig, amíg évente egy-két alkalommal meg tudja nyírni vagy metszeni 

    5. A sövény előnyei és hátrányai

    A sövény előnye többek között, hogy első ránézésre szép, valamint az ára is alacsonyabb. Ezenkívül a sövények tartósabbak, mint a kész kerítések. Sokan azonban azt, hogy rendszeres karbantartást igényelnek – vágás, metszés, trágyázás, gyomlálás – hátrányuknak tartják. Másfelől ki kell várni, hogy kívánt méretűre nőjenek és elérjék a megfelelő sűrűséget.

    A sövények nem számítanak újdonságnak. Azonkívül, hogy a teret minden értelemben szebbé varázsolják, az emberek az utóbbi időben mindinkább értékelik azt, hogy hozzájárulnak a fenntarthatósághoz. A sövények városban és vidéken egyaránt nélkülözhetetlenek a rovarok, a vadon élő állatok és a madarak számára. Legfőbb ideje, hogy a sövények visszatérjenek városainkba, hogy újból megtalálják a helyüket a városi nagy- és kiskertekben, mivel nagyban hozzájárulnak a levegő minőségének javulásához!

    6. A sövény karbantartása – árak

    A kertfenntartás költségei a munka típusától és terjedelmétől függően változnak. Általában az Ön által alkalmazott kertésszel kötött megállapodás alapján határozzák meg. Az ilyen jellegű munka ára óránként 1900 és 3800 forint között változik.

    Szakcikk 22
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kertépítés, füvesítés, kertgondozás?

    Rendszerünkben van még 260 kivitelező a következő területre Kertépítés, füvesítés, kertgondozás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 260 kivitelező a következő területre Kertépítés, füvesítés, kertgondozás
    9
    0

    ZSILINSZKY PÁL EV.


    10
    0

    PRODESER Kft.


    9.9
    0

    Princz János e.v.


    8.7
    0

    Chicken-Factory sro


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!