Katerória
    Városi környezetben, ahol egyre kevesebb a zöldnövényzet, mindinkább teret hódítanak a függőleges kertek. Ennek azonban nemcsak ez az egyetlen oka, ugyanis a zöldfalak javítják a levegőminőséget és a hangulatot is, emellett kiegészítik a már meglévő vagy új épületeket is. Az úgynevezett ökologikus építészettel kapcsolatban mindinkább említik ezt a koncepciót. A zöldfalak, függőleges kertek azonban nem újdonságok, mert már a múltban is léteztek – emlékezzen csak vissza Szemiramisz függőkertjére Babilonban.
    Szakcikk 33
    fuggoleges kert
    Rendszerünkben van még 260 kivitelező a következő területre Kertépítés, füvesítés, kertgondozás:

    1. Növények

    Különböző növényfajok felhasználásával alakíthatók ki függőleges kertek vagy zöldfalak, amelyek gazdagítják és nemesítik a teret. A tájépítészek és lakberendezők általában kisebb méretű, lassabban fejlődő növényeket választanak, mint a kakukkfű, fáskövirózsa, pozsgások, páfrányok, metélőhagyma, galambbogyó, könnyezőpálma, zöldike vagy csokrosinda, törpe szegfű, csalánfélék, valamint különféle évelő kúszónövények és zöldségek (jelenleg a legnépszerűbbek az úgynevezett bébi zöldségek). 

    2. A függőleges kertek típusai

    A függőleges kertek, zöldfalak különböző módon tervezhetők: általában már kész elemek segítségével történik, például zsebek, állványok, cserepek, kosarak felhasználásával, amelyek különböző nagyságúak és formájúak lehetnek, természetes és mesterséges anyagokból egyaránt készülhetnek, rendelkezhetnek tartószerkezettel vagy állhatnak anélkül is. A zöldfalak tervezésének másik lehetséges módja a drótból vagy raklapokból álló, kész rács- vagy hálórendszer, amelyre cserepeket és más növénytartókat akasztanak. Ezeket homlokzatokra, tetőkre szerelhetik, de a helyiségekben is felfüggeszthetik vagy piramis alakban felállíthatják őket. 

    2.1. Növények a függő elemekben

    Amennyiben egyforma cserepekből vagy kosarakból álló szerkezetet választ, amelyeket egymáshoz vagy a támasztékhoz rögzítettek, akkor lényeges, hogy olyan növényeket válasszon, amelyek ebben a helyzetben képesek fejlődni és növekedni, emellett egymással kombinálva is kompatibilisnek tűnnek. Csak olyan növények kerülhetnek egy konténerbe, amelyek fejlődéséhez azonos feltételek szükségesek. Attól függően, hogy a függőleges kertnek milyen rendeltetése lesz, a cserepekbe egynyári és évelő növények egyaránt ültethetők.  

    2.2. Falak vagy raklapok az ültetéshez

    Tekintettel arra, hogy a függőleges kertek az elmúlt években egyre divatosabbakká váltak, a gyártók különböző típusú kész zöldfalakat és fából, fémből vagy műanyagból készült zöldfal elemeket, többemeletes tartókat és a közeges ültetéshez előre gyártott elemeket kínálnak. Ha szeretné és elég ügyes hozzá, akkor viszont önállóan is elkészítheti ezt a szerkezetet raklapokból. Mielőtt a raklapokba ültetné a palántákat, annak elülső oldalát bélelje ki filccel. Erre tegye a földet, és így ültesse el a magokat. Tartsa a raklapot mindaddig vízszintes helyzetben, míg a magok kikelnek és a növények megerősödnek. Néhány hét múlva felállíthatja a raklapot az így elkészült függőleges kerttel.  

    3. Függőleges kertek a városokban

    Függőleges kertekkel főként nagyvárosokban találkozhat hazánkban és a környező országok nagyobb városaiban, de alkalmanként kisebb településeken is láthatók zöldfalak. Kisebb városokban a közterületeken azonban egyre több olyan építmény van, amely ezt a trendet követi, ezek „urbánus zsebekként”, modern közterekként közismertek. Annak érdekében, hogy a teraszok és erkélyek mellett a lehető legtöbb zöldfelület legyen a város szívében, függőleges telepítéseket, zöldfalakat helyeznek el ott, ahol arra van megfelelő hely. Jó gyakorlat a zöldfalak alkalmazása szempontjából, hogy már a közlekedés tervezésében is szerepelnek, leggyakrabban akadályként, válaszfalként az ellenkező irányú forgalmi sávok között.

    függőleges kert

     

    Szakcikk 33
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kertépítés, füvesítés, kertgondozás?

    Rendszerünkben van még 260 kivitelező a következő területre Kertépítés, füvesítés, kertgondozás:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 260 kivitelező a következő területre Kertépítés, füvesítés, kertgondozás
    9.2
    0

    Gurbai Garden and General


    9.9
    0

    Princz János e.v.


    8.7
    0

    Jánosik Kft


    10
    0

    PRODESER Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!