Katerória

    Körlépcsők, félkör-lépcső, csigalépcső

    A cikket több mint 1589+ felhasználó tekintette meg
    A klasszikus, egyenes, egy- vagy kétoldalú kapaszkodóval ellátott lépcsőkről már beszéltünk, így most az íves, azaz kör- és csigalépcsőkkel fogunk foglalkozni. A fő különbség a klasszikus, kapaszkodóval ellátott lépcsők és az íves lépcsők között a formán és a felépítésen kívül természetesen a pihenők, illetve a lépcsőkarok hiánya. Tehát a lépcsőfokok egymás után következnek, megszakítás nélkül.
    Szakcikk 1589
    felkor lepcsok
    Rendszerünkben van még 375 kivitelező a következő területre Egyedi bútor:

    1. Ívelt lépcsők - Mikor döntsünk mellettük?

    A családi házakba vagy lakásokba általában akkor telepítenek ívelt lépcsőt, ha nincsenek meg a feltételek az egyenes beépítéséhez. Az ívelt lépcsők lehetnek félkör vagy csiga alakúak, így az egyeneshez képest praktikusabbak, mert könnyen beilleszkednek bármilyen térbe és alkalmazkodnak a belső környezethez, nem pedig fordítva, a teret alakítjuk a lépcsőhöz. Nem a helyhiány az egyetlen oka annak, hogy ilyen lépcső mellett döntünk - ez könnyen lehet esztétikai és stilisztikai motívum, és lehet a megrendelő döntött az ilyen lépcső beépítése mellett, egyéb megfontolásból.

    Az ívelt lépcső sajátos kialakítása miatt kihívást jelenthet a bérlők számára, ezért szükséges, hogy úgy legyen megépítve, hogy minden erőfeszítés és veszély nélkül, könnyen járható legyen.

    1.1. Félköríves lépcső jellemzői

    A félköríves lépcsőknél a lépcsőfokok megszakítás nélkül követik egymást, félkörívben haladva emeletről emeletre, pihenő nélkül. Az építési vonal görbülete miatt a lépcsőfokok nem egyformák; valójában mindegyiknek más a formája, és a lépcsőfokok belépési mélysége és szélessége is eltérő - kívülről szélesebb, mint belül. Ezért kényelmesebb és biztonságosabb a lépcsőfokok külső szélén haladni. A félköríves lépcsők szélessége leginkább a rendelkezésre álló helytől függ, ezért a tervezés során a maximum fokszélességet igyekeznek megadni, hogy könnyebb és biztonságosabb legyen a közlekedés.

    1.2. Csigalépcső jellemzői

    A félkör alakúakhoz képest a fő különbség az, hogy a csigalépcsőnek egy központi orsója van, amely köré rendezik a lépcsőfokokat, így a korlát csak a szerkezeten kívülről szerelhető fel.  A fokok szélessége itt is egyenetlen, és mindegyik szélesebb kívülről, mint belül; igazából az orsótérnél minimális a járóvonal szélessége, a lépcsőfoknak azon az oldalán is lehet közlekedni.

    A csigalépcső előnye, hogy nagyon kis helyet foglal a térben, és a leggazdaságosabb módja két emelet összekapcsolásának. Hátránya viszont, hogy nem túl biztonságos és kényelmes, illetve a bútorok, nagyobb dolgok mozgatása a két emelet között szinte lehetetlen. Emiatt egy ilyen lépcső soha nem kerül beépítésre az emeletek közötti közlekedés elsődleges formájaként. Ha továbbra is kitartunk a csigalépcső mellet, akkor az orsó körüli járószélességet bővíteni kell. A tervezési szabály előírja, hogy a lépcső átmérője ebben az esetben a szélességük kétszerese kell, hogy legyen, az emeletek közötti biztonságos és kényelmes közlekedés biztosítása érdekében.

    Fa csigalépcső
    Fa csigalépcső

    2. Körlépcső ára

    A kör-, félköríves vagy csigalépcső ára függ a lépcső méreteitől, a kivitelezési és összeszerelési módtól, a felhasznált anyag fajtájától és mennyiségétől és természetesen az ajánlattevőtől is.

    2.1. Fából készült, kétszer húzott U alakú kapszkodó.

    Méretei:
    - a lépcsőkar szélessége: 90 cm,
    - az emeletközi pihenő magassága: 285 cm,
    - az első kar alaprajzi hossza: 210 cm,
    - a második kar alaprajzi hossza: 184 cm,
    - a harmadik kar alaprajzi hossza: 200 cm,

    A fenti méretekben elkészített, fa félköríves lépcső átlagos ára elérheti a 1 000 000 Forintot. Az ár nagyban függ a fa fajtájától is – a tölgy, a kőris és a bükk a legdrágább, míg a fenyő és a nyár a legolcsóbb.

    2.2. Egyszer húzott L alakú fém lépcső

    A 10x10 cm méretű, acél szerkezetű, egytengelyes támasztékú félkör alakú lépcső ára, összeszereléssel és szabványos szintmagasságra számolva, nagyjából 440 000 és 600 000 Forint között mozog.

    2.3. Kétszer húzott U alakú fém lépcső

    A 10x10 cm méretű, acél szerkezetű, egytengelyes támasztékú félkör alakú lépcső ára, összeszereléssel és szabványos szintmagasságra számolva, nagyjából 600 000 és 760 000 Forint.

    3. Az ívelt lépcső remek választás

    Az, hogy a lépcső kör-, félkör alakú vagy spirális lesz, a megrendelő igényeitől függ. Ha nincs elég hely a lakásban, házban egy klasszikus, egyenes lépcső beépítéséhez, akkor az íves karú lépcsőket ajánljuk, mert könnyebben és biztonságosabban lehet rajta közlekedni. A csigalépcső nagyon elegáns és praktikus megoldás nyaralókban vagy olyan létesítményekben, amelyeket nem túl sűrűn használnak, de azokban az épületekben, amelyekben tartósan tartózkodunk, ha van más megoldási lehetőség, ami a lépcsők formáját illeti, kerüljünk a csigalépcső beépítését.

    Fém csigalépcső
    Fém csigalépcső tömör falú korláttal 

     

    Szakcikk 1589
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Egyedi bútor?

    Rendszerünkben van még 375 kivitelező a következő területre Egyedi bútor:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 375 kivitelező a következő területre Egyedi bútor
    9.5
    0

    Ligeti Design Kft.


    9.3
    0

    RO-HO 97 Asztalosipari és Kereskedelmi Kft


    9.7
    0

    DINA Faipari KFT


    9.7
    0

    EXPERT-TÓTH Faipari Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!