Katerória

    Üvegtéglák és prizmák – falazás és árak

    A cikket több mint 502+ felhasználó tekintette meg
    Az üveg felhasználása az építőiparban mindenekelőtt a fény továbbítására, a külső és belső tér elválasztására irányult. A közönséges üvegen kívül ezért üvegprizmát és üvegtéglát is használnak. Elmondható, hogy a két említett építőelem az utóbbi időben ismét divatba jött. Elsősorban azért, mert tökéletesen beilleszthetők a környezettudatos és energiatakarékos építkezési koncepcióba – beengedik a természetes fényt és a hőt, emellett megóvják az otthon intimitását.
    Szakcikk 502
    uvegprizma
    Rendszerünkben van még 1005 kivitelező a következő területre Kőműves munkák:

    1. Mik az üvegprizmák, és mik az üvegtéglák?

    Alapjában véve nincs köztük különbség – speciális üvegből készülnek, és építkezésre használják őket, vagyis nyílások vagy falak üvegezésére. Mind az üvegprizmák, mind az üvegtéglák különböző színűek és kivitelezésűek lehetnek. Szabvány tekintetében méretben és alakban különböznek egymástól: a prizmák négyzet alakúak és vastagabbak, míg a téglák téglalap alakúak és vékonyabbak

    1.1. Az üveg, amely kifinomultan ossza meg a teret

    Azokat a szerkezeteket, amelyek üvegprizmából vagy üvegtéglából készültek, bátran nevezhetjük falnak és ablaknak egyaránt. Másszóval egyesítik mindkét elem legjobb tulajdonságait: az üvegtéglák intim szférát biztosítanak, habár beengedik a fényt. Az üvegprizmák viszont megkönnyítik a térelválasztást, különösen abban az esetben, ha úgy szeretné felosztani a helyiséget, hogy közben ne akadályozza meg a természetes fény beáramlását.

    1.2. Az üvegprizmák előnyei

    Az üvegprizmák használata rendkívül egyszerű és költséghatékony. Jellemzően jó hangszigetelők és fényáteresztőképességük is kitűnő. A fényt beengedik, de a kíváncsi tekinteteket nem, ezért ideális megoldást jelentenek, ha a teret természetes fénnyel szeretné megvilágítani, s eközben megóvni magát a járókelők tekintetétől. Az üvegprizmák emellett tűzállóak is, és végül, de nem utolsósorban egyszerűen szépítik a környezetet. A fejlett technológiáknak köszönhetően az üvegprizmák az üvegtéglákhoz hasonlóan már különböző árnyalatokban és kivitelben kaphatók.

    1.3. Az üvegprizmák hátrányai

    Az üvegprizmák és üvegtéglák régebben nagyon népszerűek voltak. Bejárati folyosók, átjárók, feljárók és lépcsőházak üvegezésére használták őket, de ma már alig lehet találkozni velük. Miért? A válasz ezen üvegelemek gyenge pontjaiban van: gyenge hőszigetelők és hőhidak képződési pontjai, ami nagy hiányosságuk az energiahatékonyság és gazdaságosság modern koncepciójában. Ebből kifolyólag, tekintettel arra, hogy a természetvédelem és a racionális erőforrás-felhasználása a 20. század végén mindenikább érvényre jutott, elkezdődött építőanyagként való mellőzöttségük.

    A környezettudatosság erősödésével, és ennek következtében az épületek építésére vonatkozó egyre szigorúbb energetikai előírásokkal a 21. században szinte felhagytak ezek használatával.

    Az üvegprizmák hátránya a kondenzvíz felhalmozódása is abban az esetben, ha a homlokzat mentén vagy a külső falba építik őket. Az említett hátrányok ellenére az üvegfalak jó beltéri válaszfalak lehetnek. Ez akkor valósulhat meg, ha úgy építik őket, hogy határvonalat képezzenek az egyes beltéri zónák között, és ne pedig gátat képezzenek a kültér és a beltér között.

    2. Üvegprizmák – használat 

    Az üvegprizmák beltéri falaknál használhatók, így az üvegprizmából készült fal elválasztja az egyes helyiségeket vagy annak egyes részeit. Beltérben a belső falak megvilágítására, de teherhordó és válaszfalak dekorációjaként is használhatók. Emellett készülhet belőlük részleges, hamis paraván – mondjuk a fürdőszobában, a zuhanykabin vagy WC és a helyiség többi része között vagy nyitott a hálószoba és a fürdőszoba között.

    3. Üvegtéglák

    Az utóbbi években az üvegtéglamind inkább divatossá válik. Annak ellenére, hogy már évtizedek óta jól ismertek, és nem jelentenek újdonságot, az építészeket mind lelkesebbé teszi felhasználásuk lehetősége és változatai, mert kreatív és átlátható tervezést tesznek lehetővé. Az új technológiák megjelenése a piacon a minták, színek és textúrák szélesebb skáláját eredményezte annak ellenére, hogy az üvegtéglák elsődleges alakja és dimenziói semmit sem változott.

    üvegtégla

     Az üvegtégla kiváló megoldást jelent azokban a helyiségekben, amelyekben fényt igen, idegen tekinteteket viszont nem szeretne

    4. Üvegtéglák és beépítésük

    4.1. Az üvegtéglák modulárisak

    Az üvegtéglákhoz moduláris beépítési rendszert használnak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az üvegtéglákat egymásra vagy egymás mellé rakják, hasonlóképpen, mint a közönséges téglákkal tennék.

    4.2. Az üvegtéglák könnyen beépíthetők

    Az üvegtéglákat könnyű beépíteni, és megfelelő felszereléssel bármely mester el tudja ezt végezni. Az üvegprizmák vagy üvegtéglák beépítése a fémprofilok beszerelésével kezdődik, amelyek sínekként szolgálnak, és ezek mentén rakják fel őket. Nagyobb felületek – nagyobb nyílások vagy falak – üvegezésénél olyan megerősítést kell beépíteni a kötések, illesztések bizonyos pontjain, amely biztosítja a statikai stabilitást. Miután mindez elkészült, kezdődhet a prizmák vagy téglák elrendezése. A téglák között több hézagba is üvegprizma-erősítést kell beépíteni, majd megkezdjük a téglák lerakását.

    Az üvegtéglák közötti távolság 10 és 12 mm között kell, hogy legyen. Hogy ez minél egyenletesebb legyen, mindig javasolt a távtartó kereszt használata, akárcsak a kerámiacsempék ragasztásánál, de ebben megfelelő és egyenletes vastagságú falécek is segíthetnek. Bár a munka könnyű és gyors, óvatosnak és ügyesnek kell lenni, mert az üveg törékeny anyag, amelynek felhasználása teljes odafigyelést igényel. A falazás befejezését követően meg kell várni, hogy a habarcs megszáradjon, ezután a téglák közötti hézagokat szilikonnal kell kitölteni.

    A fugázó keverékek többféle színben kaphatók, ezért amennyiben több is illik a beltérbe, kipróbálhatja őket, ugyanis a fényvisszaverődés miatt különböző hatások jelennek meg.

    5. Üvegprizmák vagy klasszikus ablak?

    Az üvegprizmák és a közönséges ablakok is hasonló célt szolgálnak, mivel átengedik a fényt. Alapjában véve ez két teljesen különböző szerkezet. Az üvegtéglából készült fal elvileg még mindig fal, az ablakok pedig csak nyílások a külső falakon, és az asztalosmunkák közé tartoznak. Pontosan ezért, az ablakok cseréje sokkal könnyebb, mint az üvegszerkezeteké.

    Azt, hogy melyik szerkezet kevésbé áteresztő, vagyis melyik tömít jobban, nemigen lehet értékelni, hiszen ez nagyban függ a munkavégzés módjától és minőségétől. Amennyiben az üvegprizmák vagy téglák jól és megfelelően vannak beépítve, akkor minden bizonnyal jobban tömítenek, mint egy ideiglenesen beépített ablak. Ami a szigetelést és a hőt illeti, a klasszikus nyílászárók jobb választást jelentenek, ha háromrétegűt és gázbetétest vásárol.

    6. Üvegprizmák – árak

    Az üvegprizmák és téglák ára nagyon eltérő lehet, a méret típusától, színétől vagy kialakításától függően. Áruk darabonként általában 780 és 1500 forint között mozog, így az ajánlattevők nagyobb megrendelés esetén általában mennyiségi kedvezményt adnak.

    Amennyiben üvegprizmákat vagy üvegtéglákat tervez beépíteni, keressen bennünket a daibau.hu oldalon. A témában még több információval és tanáccsal szolgálunk weboldalunkon, ahol olyan gyártókat és forgalmazókat ajánlunk figyelmébe, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Szakcikk 502
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Kőműves munkák?

    Rendszerünkben van még 1005 kivitelező a következő területre Kőműves munkák:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 1005 kivitelező a következő területre Kőműves munkák
    9.7
    0

    Next line geo kft


    9.3
    0

    ARRABONA KONSTRUKT Kft


    10
    3

    Zsákai János e.v.


    8.8
    0

    Nyári Attila egyéni vállalkozó


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!