Katerória

    Házalap szigetelése

    A cikket több mint 4014+ felhasználó tekintette meg
    A ház alapjának vízszigetelése szükséges és megbízható védelem a csapadékvíz, a páratartalom és más időjárási viszonyok hatása ellen. A víz behatolása komoly károkat okozhat bármely épületben, ezért egyszerűen nem érdemes spórolni az ilyen jellegű munkákon. Különösen fontos a falak és a talaj találkozási pontjának, valamint a tető, a födém és a fal csatlakozásának vízszigetelése.
    Szakcikk 4014
    hazalap vizszigetelese
    Rendszerünkben van még 241 kivitelező a következő területre Alap vízszigetelés:

    1. Miért elengedhetetlen a vízszigetelés?

    Mely épületrészeket szükséges szigetelni a nedvesedés, a víz behatolása ellen? Erkélyek, teraszok, lapos tetők, az épület, a talaj, illetve az alaplemezek csatlakozásai - mindezeket az épületrészeket folyamatos poliuretán vagy bitumenes vízszigetelő réteggel kell védeni. A szigetelés beépítése a fagy, jégeső, hó vagy túlmelegedés következményeinek javításához is elengedhetetlen.

    2. Vízszigetelő anyagok

    Napjainkban a vízszigetelést számos és különböző új anyag felhasználásával is elvégezhető. Leggyakrabban poliuretán és bitumenes vízszigetelő lemezeket használnak, amelyekből a széleik ragasztásával vagy hegesztésével folyamatos réteget képeznek. A még nagyobb védelem érdekében a szalagok, lemezek szélei további, keskenyebb szalagokkal vannak egymáshoz hegesztve. A csíkok öntapadó réteggel is rendelkezhetnek, így könnyebben, közvetlenül a szerkezetre helyezhetők. A poliuretán fólia előnye, hogy amellett, hogy 100%-ban vízálló, ellenáll minden időjárási hatásnak, UV sugárzásnak, hőmérséklet-ingadozásnak és mechanikai sérüléseknek.   

    A bitumenes bevonatok, mint a Fragmat vagy az Ibitol, a vízszigetelés beépítésére használt kompozit keverékek; ez történhet meleg eljárással az alap körül, ragacsos bitumen csíkok és szigetelőlapok ragasztásával. Ezeket a keverékeket közvetlenül a szerkezetre hordják fel a bitumencsíkok lerakása előtt.

    3. Pince utólagos szigetelése - belülről

    A gyakorlatban régóta alkalmazott klasszikus vízszigetelési módszerek az épület belső oldalára, vagyis az alapra történő szigetelés beépítését jelentik. A lábazatot styrodurral borítják, a SIST EN 13163 szabványnak, az építési termékekről szóló európai irányelvnek megfelelően. A Styrodur XPS, ebben az esetben a vízszigetelő anyagok védelemére használatos, viszont egyben hőszigetelésként is szolgál.

    (1) A vízszigetelés beépítése előtt az alapot és az épületfal külső oldalát Ibitollal vonják be. (2) A pincefödém magasságától a lábazat területén kb. 30 cm magasságig és az alap és alaplemez felett bitumen lemezeket helyeznek el, amelyeket hegesztéssel rögzítenek. (3) Abban az esetben, ha az épületet nyomás alatt lévő víz éri, kettő vagy három rétegben kell bitumenlemezeket alkalmazni. A vízszigetelő rétegek száma az objektum mélységétől függ.

    4. Vízszigetelés helyes beépítése

    A vízszigetelés korszerűbb beépítése olyan, hogy az alapot kívülről, közvetlenül a talaj és az épület találkozási pontja mellett szigetelik. Az eljárást a következőképpen hajtjuk végre: (1) az alaplemez alatt, a víz behatolása és felgyülemlése elleni védelem érdekében, amely fagyáskor az alapot is megemeli, először polisztirol, érdes felületű lapot kell elhelyezni, valamennyi oldalán 5-8 cm vastagságú átfedéssel. Ezt az előkészített aljzatra vagy az alatta lévő szerelőbetonra helyezik. (2) A hungarocellre öntapadó bitumen szalagokat ragasztanak, amelyek az átfedések hegesztésére szolgálnak. (3) Ezután a szigetelés fölé hungarocell kerül, amely 2x10 cm-es vagy 20 cm-es lapokban is beépíthető. (4) A falat kívülről Ibitollal vonják be, amelyre felhelyezik a bitumenlemezeket, amelyekkel a hegesztési varratokat átlapolják, és végül jön még egy réteg hungarocell. (6) Víznyomás vagy hidrosztatikus nyomás esetén felületszivárgó lemezt kell alkalmazni.

    Drénlemez
    Felületszivárgó az alap vízszigetelésének kialakításához

    5. Lapostető vízszigetelése

    A csapadékvíznek való közvetlen kitettsége miatt a lapostető vízszigetelése rendkívül fontos a biztonság és a hosszú élettartam szempontjából. Különféle lapostetők léteznek, betonon vagy más alapanyagú szerkezeteken, de közös bennük, hogy 2%-nál nagyobb lejtésűnek kell lennie, hogy ne álljon meg rajtuk a víz, mivel az ellen már semmilyen vízszigetelés nem használható. Összességében (1) a tetőszerkezetet először Ibitollal kell bevonni, (2) párazáróként bitumencsíkokat kell felhelyezni, ha belülről nem került beépítésre ez a réteg. Az objektum igényeitől függően 10-25 cm hungarocell (3) szigetelés kerül elhelyezésre, amelyet kasírozott filccel (4) borítanak. A tető utolsó rétege két réteg bitumen lemezzel készül, ahol az elsőt csak bizonyos pontokon, a másodikat pedig teljes egészében, teljes hosszában és szélességében a szigetelésre hegesztik.

    6. Felületszivárgó lemez

    6.1. Mire használják a felületszivárgó lemezt?

    A felületszivárgó, azaz más néven a felületi membrán nagy sűrűségű polietilénből készül. Nyomásálló és vízálló.

    A domborulatok a fólia felületén meghatározott és egyenletes távolságot hoznak létre az adott felület között és a membrán között, amely így „köztes rétegként” nyújt védelmet. Ezt a lemezt alapok és támfalak, a homlokzat és talaj találkozási pontjait, valamint magasabb pontokon lévő gerendák vízszigetelésére használják.

    6.2. Mennyibe kerül a felületszivárgó lemez?

    A felületszivárgó lemez ára attól függ, hogy természetes vagy jogi személyként vásároljuk-e, de nagyban függ a mennyiségtől is. Általában a felületszivárgó lemez négyzetmétere 480 - 600 Forintba kerül.

    7. Izotekt V4

    7.1. Mit is takar az Izotekt V4 elnevezés és mire használják?

    Izotekt vagy Izotekt V4 a Fragmat által gyártott bitumenes vízszigetelés kereskedelmi neve, bár általánosságban egyre gyakrabban használják a bitumenes vízszigetelésre. Az Izotekt ideális olyan üveghálókhoz, amelyeket általában bitumenes keverékekkel vonnak be. Leginkább lakóépületek szigetelésére használják, egy vagy két rétegben. Az Izotekt beépítése ugyanúgy történik, mint a bitumené, azzal a különbséggel, hogy az Izotekt beépítése hegesztéssel történik minden esetben, valamint az átfedések szélességének 10 cm-esnek kell lenniük.

    7.2. Izotekt ára

    A 3,6 mm vastag Izotekt ára a beépítés díjának felszámolása nélkül 1 600-2 000 Forint négyzetméterenként.

    Lapostető vízszigetelése
    Lapostető vízszigetelése

    Amennyiben kérdésük van vízszigeteléssel kapcsolatban, forduljanak hozzánk bizalommal. Weboldalunkon további tanácsokat talál a témával kapcsolatban, valamint felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel, kivitelezőkkel, gyártókkal, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak keresletére.

    Szakcikk 4014
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Alap vízszigetelés?

    Rendszerünkben van még 241 kivitelező a következő területre Alap vízszigetelés:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 241 kivitelező a következő területre Alap vízszigetelés
    8.7
    0

    Terra & Ferro Construct KFT


    8.7
    0

    Pásztó Ferenc EV


    9.6
    0

    Royal Banana Kft.


    9.6
    0

    Poczók Renátó Giuliano EV


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!