Katerória

    Birkagyapjú, fagyapot és egyéb szigetelőanyagok

    Közismerten az építkezés egyik legfontosabb eleme a szigetelés a fűtésben elérhető megtakarítások miatt. Régiónkban leginkább mesterséges szigetelőanyagokat, például üveggyapotot és hungarocellt alkalmaznak. A világban azonban egyre gyakrabban használnak természetes anyagokat, például juh- és fagyapjút vagy lenrostokat és hasonlókat. Ennek ellenére elmondható, hogy hazánkban is egyre érdekesebbek és népszerűbbek a természetes szigetelőanyagok, amelyek nagyobb kényelmet nyújtanak a háztartásban élők számára.
    Szakcikk 470
    termeszetes szigeteloanyag
    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat:

     

    1. Miért jó a természetes alapanyagú szálas szigetelőanyag?

    A természetes szigetelőanyagok különösen megfelelők a lakók számára, mivel nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, sem környezetvédelmi szempontból kifogásolható adalékanyagokat. A természetes szigetelőanyag jobb az ember számára miközben dolgozik vele, és akkor is, amikor munkája eredményét élvezi. A természetes alapanyagú szálas szigetelőanyagok mindig környezetbarátok, mivel csökkentik a környezetre gyakorolt ​​negatív hatásokat, például a szén-dioxid-kibocsátást. Végezetül azt is ki kell emelni, hogy a természetes szigetelőanyagok hatékonyabbak a mesterségesekhez viszonyítva.

    Sokféle természetes szigetelőanyag létezik, mint például len, kókuszdió- és farost, kender, gyapjú, nád, perlit (expandált vulkáni eredetű kőzet) és hasonlók. Ezúttal a leggyakrabban használt természetes hőszigetelő anyagokra vagy szigetelőanyagokra hívjuk fel a figyelmet.

    2. Lenrostok

    A lenrost szigetelés nagyon pozitív hatással van a lakókörnyezetre, fenntartja a természetes légáramlást és egészséges klímát biztosít a házban. Többek között úgy szabályozza a tér páratartalmát, hogy először magába szívja a nedvességet, leköti, majd fokozatosan kiengedi. Ezenkívül a lenrostok sok szén-dioxidot vonnak el a levegőből, ezért jót tesznek a természetes környezetnek. Hőszigetelőként nagyon hatékonyak. Ez a fajta szigetelőanyag új épületekben és felújításkor egyaránt használható. Utóbbinál a régi szigetelés újrahasznosítható, felhasználható.

    A lenrostok úgynevezett kapilláris szerkezettel rendelkeznek, ezért tökéletesen szabályozzák az épületen belüli páratartalmat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szálak felszívják (lekötik) a nedvességet a levegőből, és fokozatosan visszaengedik (párologtatják) a térbe. Egyúttal nagy szén-dioxid-fogyasztók is, és ezáltal az épületen belül pozitívan hatnak a levegő minőségére. Hangszigetelőként is használatosak, rugalmasak, emellett jellemző rájuk a mechanikai hatásokkal és hőmérséklet-változásokkal, valamint UV-sugárzással szembeni ellenállás is. Időtartamukat több mint 70 évre becsülik.

    A lenből készült homlokzati hőszigetelés különböző alakban található, bár a leggyakrabban lemezekként gyártják. A lenrostból készült lemezeket leginkább tetők, falak és padlók szigetelésére használják. Szalag formájában kisebb-nagyobb üregek, nyílások lezárására szolgálnak. A lenszalagokat a természetes len nyújtásával és polarizálásával állítják elő, amelyhez stabilizátorként vermikulitot adnak. Ezek a szalagok akár kandallók, kazánok és gőzfűtés hőszigetelésére is használhatók; másrészt, mivel természetes fertőtlenítőszerként működnek, üvegházakban zöldség-, fűszer- és virágtermesztésben, növényvédelemre is alkalmazzák, így nem támadják meg növényeket a rovarok vagy kórokozó baktériumok.

    Lengyapotból készült speciális termék a filc, amelyet leggyakrabban padlószigetelésként használnak. Megtalálható nemezcsíkok formájában is, amelyek a tetőszerkezet gerendái közötti zajátvitel csökkentésére szolgálnak, valamint a fal és a padló illesztéseinél. Lenrostból készült szigetelőanyagot nagyobb darabokban is előállítanak, ezeket nagyobb üregek kitöltésére használják.

    A lenvászon táblák mérete leggyakrabban 120x60 cm, vastagsága 5-10 cm. Hővezető képességük 0,038 V/mK, nem vezetik az elektromosságot, nem elektrosztatikusak, és 160°C-ig ellenállnak a hőmérsékleti hatásoknak.

    A 16 cm vastagságú táblák ára 15 euró/m2 körül van.

    szigeteles-termeszetes-anyaggal.jpg

    A természetes anyagokból készült szigetelés az emberek és a környezet számára egyaránt kiváló 

    3. Fagyapot – farostból készült szigetelőlapok

    A farost szigetelés, azaz a fagyapot könnyen és gyorsan felszerelhető, főleg ha lemezes formában van. Nagyon kemény, stabil, könnyen kezelhető és tűzálló is. A farost szigetelés teljesen természetes, mivel vízzel kezelt hasított farostból készül.

    Vannak úgynevezett rétegelt farostlemezek (flex), amelyek farostból készülnek, ezeket falaknál és tetőknél használják, mivel ezek valamivel puhábbak. Vannak termo-lemezek (therm), amelyek falak, tetők és padlók szigetelésére is szolgálnak (száraz esztrich). Más típusú farostlemez is kapható a piacon, valamint a szerkezeti elemek közé fújható szigetelés.

    A rétegelt farostlemezek hővezető képessége 0,040 W/mK, áruk 12 euró/m2 körül van, vastagságuk 16 cm.

    4. Kender szigetelés

    Ez egy természetes kenderszálból készült szigetelés. A kenderszálas szigetelésre jellemző, hogy szabályozza a nedvességet. A kenderrostok felszívják a nedvességet a helyiségből, majd lassan kiengedik. Így biztosított a szerkezet „lélegzése”. Mivel ez egy növényi alapú izolátum, és nem tartalmaz proteineket, a gyártási folyamat során nem kell kémiailag feldolgozni.

    A falakat, mennyezeteket és tetőket fedő kender szigetelést táblák formájában állítják elő. Vannak kenderszálból készült univerzális táblák is, amelyeket tetők és padlók szigetelésére használnak.

    A kenderből készült táblák hővezetése 0,040 W/mK, vastagságuk 16 cm, áruk kb. 13 euró/m2.

    birkagyapju-szigeteloanyag.jpg

    A juhgyapjú kiváló természetes szigetelő

    5. Birkagyapjú szigeteléshez

    Más növényi alapú szigetelőanyagokkal ellentétben a gyapjú állati eredetű. Nagyon kellemes klímát teremt, mivel különleges szubsztanciát – lanolint – tartalmaz; minél nagyobb a lanolin koncentrációja a gyapjúban, annál jobban szigetel. Ezenkívül ez a természetes szigetelés kiváló légáramlást tesz lehetővé, és szellőztetéssel tisztítható. A juhgyapjú csak magas hőmérsékleten gyúlékony.

    A juhgyapjúból készült szigetelés lemezek formájában készül, falak és tető fedésére használják, ha pedig szálas, akkor, üregek kitöltésére, szigetelésére alkalmazzák. A juhgyapjú lemezek hővezető képessége 0,035 W/mK, ára körülbelül 17 euró/m2, vastagsága 16 cm.

    Összehasonlításképpen a mesterséges kőgyapot szigetelés hővezető képessége 0,035 – 0,040 W/mK, ára 7 euró/m2-től kezdődik.

    Amennyiben ilyen szigetelőanyag mellett dönt, bátran keressen bennünket a daibau.hu oldalon. A témával kapcsolatban hasznos tanácsokat, valamint olyan szolgáltatókat és gyártókat is talál weboldalunkon, akikkel együttműködünk, és akik megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Szakcikk 470
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Homlokzat?

    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat
    8.6
    0

    HeatProtect Kft.


    10
    3

    SZÉNÁSI FERENC E.V.


    9.7
    0

    FELÜLET-MESTER Bt.


    9.2
    0

    Quality JOB Kft.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!