Katerória
    Az első vizuális kapcsolat a házzal a homlokzat, ami mindenki számára jól ismert. Magánházak építésénél – valószínűleg az ára miatt – az emberek többsége az egyszerű kontakt, vakolt homlokzatot választja, de lehet, hogy azért is ez mellett dönt, mert tart a kevésbé ismert megoldásoktól. Javasoljuk, hogy gondolja át ajánlatunkat, mert a szakszerűen megtervezett és kivitelezett fa homlokzat hozzájárul az épület tartósságához, igényes és természetes megjelenéséhez.
    Szakcikk 60
    Fahomlokzat
    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat:

    1. A fa homlokzat kivitelezése

    A fa homlokzat felépítése három fő elemből áll. A fal, amelyre a fa homlokzatot rögzítik, lehet fa, beton vagy tégla. A támasztékok és horgonyok típusát ez alapján választják ki. Az első réteg (1) a szigetelés. Többnyire kőzetgyapotot használnak, tekintettel arra, hogy könnyebb az alumínium horgonyok közé szerelni. A horgony hosszát a szigetelés vastagságával összhangban határozzák meg. Ez 5 és 20 centiméter között lehet. Utána az L vagy T profilra (2) faléceket helyeznek. A lécek között üres tér, azaz légcsatorna van, ami az átszellőztetett homlokzatnak is nélkülözhetetlen eleme. Legfőbb feladata, hogy levegőréteggel védje az épületet a lehűtéstől és a túlmelegedéstől.

    A fa homlokzat utolsó rétegének támasztékai a fa lécek, amelyek tetszés szerint állíthatók. Fontos a lécek közötti távolság és azok iránya. Jobb, amikor függőlegesen helyezik el őket, mert a víz szabadon lefolyik róluk. Amikor a léceket vízszintesen helyezik el, mindegyiket meghatározott szögben kell levágni, nehogy a víz lefolyjon a felső széléről, és meg kell akadályozni, nehogy belefolyjon a homlokzatba.

    2. Milyen fafajtákból készülnek a fa homlokzatok?

    2.1. Szibériai vörösfenyő

    A vörösfenyő homlokzat kiváló természetes ellenálló képességgel rendelkezik, ezért további vegyszervédelmet nem igényel. A szín az UV-sugarak hatására halványabb lesz és addig változik, míg idővel szürkéssé nem válik. Ez különleges patinát ad neki. Minél öregebb a szibériai vörösfenyő, annál szebb és stabilabb a színe. A fa homlokzat természetes színének megváltozása teljesen normális folyamat, amely minden kezeletlen fűrészárura érvényes.

    Ha meg szeretné őrizni a friss fa színét, akkor azt vékony rétegben legalább kétszer át kell kenni színtelen lakkal. A bevonatot két-három évente meg kell újítani. A vörösfenyő közepes vagy alacsonyabb árkategóriájú faanyag, amely a fenyőhöz hasonló ellenállóképességgel rendelkezik. A vörösfenyőből készült fa homlokzat szilárdsága a kemény és a közepes keménységű csoportba sorolható.

    Fahomlokzat vörösfenyő.jpg
    A vörösfenyő homlokzatok természetesen nagyon ellenállóak, ezért nincs szükség további vegyszerek használatára

    2.2. Lucfenyő

    Kevésbé ellenálló homlokzati anyagnak számít a lucfenyő, mert a lágyabb faanyagok csoportjába tartozik. Tekintettel arra, hogy kevésbé ellenálló az időjárás változásaival szemben, vegyszeres védelem alkalmazása mindig szükséges. A nyers fára felvitt első réteg az impregnálás, amellyel meghosszabbítják a fa élettartamát, egyúttal védelmet nyújt a légköri hatásokkal szemben is. A lucfenyőből készült fa homlokzat véglegesítéséhez vékony rétegben színtelen lakkot kell ismételten felvinni.

    3. Fa homlokzat tolópaneles árnyékolókkal

    A redőnyök hagyományos megoldásnak számítanak, egyúttal az ablakok védelmére leggyakrabban választott elemek, amelyek hozzájárulnak a homlokzat végső megjelenéséhez. A kortárs építészetben a fából készült lamellás árnyékolók, mint a tolópaneles árnyékolók egyik típusa, egyre keresettebbek, ezért egyfajta csereként vagy helyettesítőként elterjedtebbek is. A vezetősínekre helyezett tömör, perforált vagy létra alakú fából készült lamellás árnyékolók funkcionális elemek, amelyek ugyanakkor hozzájárulnak a fa vagy vakolt homlokzat modern megjelenéséhez.

    A tolópaneles árnyékolóknak van szerkezete, vagyis fából vagy fémből készült (festett vagy porfestett) kerete és lécekből álló alépítménye, amelyek elrendezését és távolságát az építész vagy tervező határozza meg. A vezetősínek fémből, általában alumíniumból készülnek. A fapanelek mozgását lehetővé tevő görgők egy alumíniumsínen, tulajdonképpen egy alumínium profilon mozognak.

    4. A fa homlokzat karbantartása

    A jól megtervezett és beépített fa homlokzatok és árnyékolók kifejezetten tartósak. Ha szereti a fa természetes öregedését és szürke patináját, akkor a homlokzat speciális karbantartás nélkül is több évtizedig kitart. Ha a frissen kivágott fa megjelenését szeretné megőrizni, akkor azt impregnálni kell. Erre a célra az olaj, amellyel minden évben be kell vonni, literenként körülbelül 3800 forintba kerül, míg a jobb fajták, például a két- és háromkomponensűek, literenkénti ára körülbelül 15000 forint és 3-4 évente szükséges a megújításuk.

    Fa-homlokzat.jpg
    A jól elhelyezett fa homlokzatok és árnyékolók rendkívül tartósak és több évtizedig is kitartanak speciális karbantartás nélkül 

    5. A fa homlokzatok ára

    A fa homlokzat ára elsősorban a faanyagtól (szibériai vörösfenyő, lucfenyő stb.), a szigetelés vastagságától és a kivitelezés módjától függ. A szibériai vörösfenyő alépítményű, 15 centiméter vastag kőzetgyapot hőszigetelésű homlokzat ára négyzetméterenként 15000 és 28500 forint között lehet.

    Szakcikk 60
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Homlokzat?

    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat
    9.2
    0

    DOHÁNY ÉPSZIG Kft


    10
    0

    VL Sped Trans Kft.


    8.7
    0

    NYDA METAL WORK Kft.


    9.1
    0

    Német Károly E.V.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!