Katerória

    Homlokzati hőszigetelés: Expandált- vagy az extrudált polisztirolhab?

    A cikket több mint 1027+ felhasználó tekintette meg
    Az expandált polisztirol habot, másnéven a hungarocellt (EPS), valamint az extrudált polisztirol habot (XPS) sokféle célra használják: csomagolóanyagként, a mindennapi életben is számos felhasználási lehetőséget kínál és természetesen az építőiparban is elengedhetetlen anyagnak számít. Az építőiparban mindkettő jó hőszigetelő anyagként jeleskedik egyedi tulajdonságaiknak köszönhetően. A hungarocellt expandált polisztirolnak nevezik, azaz röviden EPS-nek, a styrodurt pedig extrudált polisztirolhabnak, azaz XPS-nek.
    Szakcikk 1027
    hungarocell
    Rendszerünkben van még 777 kivitelező a következő területre Homlokzat:

    1. Hungarocell és styrodur szigetelőanyagok - Hogyan készülnek?

    A hungarocell polimerizációval jön létre, melynek során a sztirol pentán (C5H12) hozzáadását követően expandál, és a sztirol térfogata körülbelül 40-szeresére nő. A végső feldolgozás után a polisztirolt különféleképp formázzák, így végtermékként polisztirol szigetelőlapokat készítenek belőle.

    A styrodurt szintén polimerizációs eljárással állítják elő a sztirol extrudálásával, de gáz hozzáadása nélkül. A gyártási folyamat során a sztirolhoz bizonyos adagokban, speciális présben különféle adalékanyagokat adnak, és magas hőmérsékleten megolvasztják. Ez egy polimer láncot eredményez, amely rendkívül kemény és stabil. Az extrudált polisztirol XPS a fent említett eljárással jön létre, illetve végtermékként a styrodur szigetelőlap.

    Vízálló styrodur
    A styrodur vízálló és jobb szigetelőanyag

    2. Használati hasonlóságok és különbségek

    A hungarocellhez hasonlóan a styrodurt is az építőiparban, leginkább épületek hang- és hőszigetelésére használják a Demit, Baumit és egyéb homlokzati rendszerek részeként. Megfelelő hővédelmet biztosít a lapostetők és a külső pincefalak esetében is. A magasföldszintek padlóinak hangszigetelésére is használják, mivel kiváló hangtompító tulajdonságokkal rendelkezik. Ablakprofilok szigetelésére is használhatók, hogy megelőzzük az ún. hőhidak kialakulását, azaz zsaluzatként szolgálhatnak.

    A hungarocell és a styrodur felhasználásában az a különbség, hogy a Styrodur nagyobb terhelést is elbír; ezért alkalmas átjárható felületek, például padlók szigetelésére, és ahol nagyobb lesz a felületre nehezedő nyomás. Vizes helyiségek szigetelésénél, pl. pince, célszerűbb a hungarocell használata. Vízszigetelésre is használható.

    3. EPS és az XPS tulajdonságai

    A hungarocell (styropor), egy kémiailag semleges anyag, amely elsősorban azért jó szigetelő, mert csak 2% polisztirolt (műanyag) tartalmaz, a maradék 98% levegő. Ezért rendkívül könnyű és praktikus anyag. Páraáteresztő, szagtalan, nem gyúlékony, bár tűzzel érintkezve megolvad. Égetése nagyon veszélyes, mert tűzzel érintkezve káros gázok keletkeznek. Ha hosszabb ideig víz éri, használhatatlanná válik. Az UV-sugarak hatására bomlásnak indul. Az EPS hővezető képessége l = 0,035 és 0,04 W/mK között van. A hungarocell meglehetősen nagy nyomó-, torziós és rugalmas szilárdsággal rendelkezik.

    A styrodur kémiailag semleges és szagtalan anyag. Sokféle színben készítik, megkülönböztetés céljából, különböző színűek különböző felhasználási célt szolgálnak, és sokan pasztellzöldként vagy kékként ismerik. Az XPS kevésbé páraáteresztő az EPS-hez viszonyítva. Hangsúlyozni kell, hogy a hungarocell egy éghető anyag, ezért kizárólag olyan helyeken használják, amelyek kevésbé tűzveszélyesek. Az XPS stabilabb víznek kitéve, mint az EPS, mert zárt cellás szerkezetének köszönhetően nem szívja fel a vizet. Az XPS hővezető képessége l = 0,025 és 0,033 W/mK között van. Nagyon nagy nyomószilárdsága van, nagyobb, mint a hungarocellé.

    4. Homlokzati hőszigetelés ára - Styropor és styrodur lapok ára

    A homlokzati hőszigetelés terén mind az EPS, mind az XPS különböző vastagságban kaphatók. Példaként egy 15 cm vastag, 1 m2 méretű lapot említünk itt. Egy ilyen hungarocell lap ára 11 ezer Forinttól kezdődik négyzetméterenként. Egy 12 cm vastag Styrodur lap ára 2650 Forinttól kezdődik négyzetméterenként.
    Ha EPS vagy XPS lapok beépítés mellett döntenének a hőszigetelés során, és tanácsra lenne szükségük, vagy az árakra kíváncsiak, felvehetik velünk a kapcsolatot weboldalunkon, ahol további tanácsokat találhatunk a témával kapcsolatban, valamint felkereshetjük a beszállítókat és a gyártókat, akikkel együttműködünk, és akik megfelelő ajánlattal válaszolnak megkereséseinkre.

    Szakcikk 1027
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Homlokzat?

    Rendszerünkben van még 777 kivitelező a következő területre Homlokzat:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 777 kivitelező a következő területre Homlokzat
    8.7
    0

    BAU-SOL TIME Kft.


    9
    0

    Merza József


    9
    0

    Vaszari Sándor e.v


    9.4
    0

    Monor-Hőszigetelés


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!