Katerória
    Hazánkban a legelterjedtebb kontakt homlokzati hőszigetelő rendszer a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer.Ez alkalmas új építésű létesítményeknél csakúgy, mint felújításoknál, akár családi házaknál, akár társasházaknál. Utánanéztünk, hogy mi teszi ezt a homlokzati rendszert ennyire változatossá és elérhetővé, s íme, mit tudtunk meg. 
    Szakcikk 259
    demit homlokzat
    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat:

    1. Polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer

    1.1. A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer a legelterjedtebb

    A „Wärmedämmvebundsystem” német szó, amely fordításban „kötött hőszigető rendszert” jelent, azaz WDVS Németországban és Ausztriában vagy széles körben polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszerként ismert, mint nálunk. Szóval, ez a kontakt homlokzati rendszer több anyagból áll – hagyományos vagy grafit hungarocellből vagy styrodurból (EPS, XPS) vagy ásványi gyapotból, mint fő összetevőből különböző adalékok hozzáadásával: kötőanyagok, lécek, tiplik, hálók és mások.

    Az interneten és a kereskedelmi reklámokban keresett és könnyen megtalálható információk alapján elmondható, hogy hazánkban a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer a legelterjedtebb homlokzati hőszigetelés. Rendelkezik minden európai ETA műszaki engedéllyel, amelyek igazolják a rendszer megbízhatóságát, és állandó ellenőrzést biztosítanak a gyártás során. A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer tulajdonképpen egyfajta kontakt homlokzat, amely kiváló tulajdonságokkal és megfelelő árakkal rendelkezik. Az otthona megfelelően védett lesz az esőtől, a hótól, széltől, hidegtől és melegtől. Ez a homlokzat nagyon tartós, megfelelő karbantartás mellett akár 30 évig vagy még tovább is eltarthat.

    2. Hogyan kell felszerelni a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszert?

    A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer hat rétegből áll, azaz hat elemből. Az első réteget a hőszigetelő lapok vagy lemezek (leggyakrabban hungarocell) képezik, amelyet a falra ragasztanak. Ehhez különleges kötőanyagot használnak – ragasztót, habarcsot vagy habot. A várható terheléstől függően más rögzítési mód is alkalmazható. Következik a kétrétegű bevonat minőségi habarcsból integrált erősítő hálóval, amely megakadályozza a homlokzat lehullását, repedezését és azt, hogy leperegjen. Végül egy alapozó kerül az egészre, majd mutatós befejező vakolat, különböző színben és felszíni kidolgozással. Ásványi, szilikát vagy akril habarcs közül választhat. A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszernek leggyakrabban van egy végső lábazata, azaz zsaluzata a talajon, a homlokzat alsó részén, amely leginkább van kitéve a piszkolódásnak. Ehhez speciális színeket használnak, amelyek ellenállóak a kosszal és kifröccsenő vízzel szemben. Nem ritka, hogy kőből, kerámiából vagy más anyagból készülnek, pont a tartósság és hosszú élettartam miatt. 

    demit-homlokzatok.jpg
     A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer a következő elemekből áll: betonból kőből vagy téglából épített homlokzati fal, ragadós habarcs, kemény vagy puha szigetelés, hálóval megerősített ragasztóréteg vagy habarcs, alapozó és végső, befejező réteg 

    3. A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszernek kiváló műszaki jellemzői vannak

    Ha meg szeretné érteni, hogy kommerciális értelemben a kontakt homlokzati típusból a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer milyért annyira kedvező, tudnia kell, hogy minden műszaki tulajdonsága kiváló. Ennek a homlokzatnak a hővezető képessége 0,031 W/mK, és ha valamilyen alapból szeretne forráshoz jutni, pontosabban az otthonok energiahatékonyságát növelő projektből, legalább 13,5 cm szigetelőréteget kell biztosítani, ami öszehasonlítva más homlokzati rendszerekkel nagyon kevés, mivel azoknál a követelmény legalább 20 cm és még több. Ennek a homlokzati rendszernek a különlegessége a nagyon tartós homlokzati lapokban van, amelyek mérete általában 50x100 cm.

    Ahhoz, hogy a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer éveken át eleget tegyen rendeltetésének, fontos a gyártó ajánlásával minőségi kötőanyagot választani, és megerősíteni a homlokzatot rugalmas habarccsal, amely a hőmérsékleti változásokkal szemben ellenálló.

    4. Milyen előnyei vannak a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszernek?

    4.1. A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer kiváló hőszigetelést kínál

    Napjainkban nem lehet elképzelni az épületeket megfelelő homlokzat nélkül. A külső szigetelés csökkenti a fal hővezető képességét. Szigetelés beépítésével a falakat csak a szükséges teherbíráshoz és a hangszigeteléshez viszonyítva lehet tervezni. Így lehet az anyagon és a költségeken is spórolni. Ugyancsak enyhíti a helyiség túlmelegedését nyáron, és csökkenti a hőveszteséget télen. Egyidejűleg a nedvesség felhalmozódását és a penész, valamint gombák képződését is megakadályozza a hideg felületeken. A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer nagy teljesítményű, sőt vízszigetelő, hőszigetelő és hangszigetelő is, ezért megfelelő az új épületeknél, ugyanakkor a régi épületek gyengén szigetelt homlokzatainak felújításánál is. Amennyiben a szerkezet, vagyis a falak elég erősek és tartósak, a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer minden száraz alapra felszerelhető a szalonittól, a régi habarcson át a betonig. A munkálatok 5° és 35°C hőmérséklet között bármikor elvégezhetők, ami azt jelenti, hogy az év jelentős részében van rá lehetőség. 

    4.2. A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer tartós

    A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer következő előnye, hogy az időjárási körülményekkel szemben rendkívül ellenálló. Az egyedi és szabadalmaztatott lapok viszonylag mély, 10x10 cm-es tágulási hornyokkal rendelkeznek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a végső rétegben ható húzóerők csökkenéséhez. Ezek az erők a homlokzat felületén lejátszódó hőmérsékletingadozások következtében keletkeznek. Ugyanakkor az ilyen típusú lapokat speciális hornyokkal készítik az illesztésekhez. Vagyis azokon a helyeken, ahol a lapok érintkeznek, hogy elkerüljék a hőhidak keletkezését, hornyokkal is rendelkeznek a ragasztó szabályszerű felviteléhez.

    A polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer előnye, hogy előállításához rendkívül rugalmas és ellenálló alaphabarcsot, valamint vízálló végső habarcsréteget használnak. 
    vakolás-demit-homlokzat.jpg
     A habarcs a laggyakoribb végső homlokzati réteg a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszernél 

    5. Polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer: homlokzati rendszerek

    Attól függően, hogy a homlokzatnak végezetül milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, ötféle polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszert használnak:

    5.1. Demit original

    Demit original a legelterjedtebb homlokzati rendszer. A legmagasabb szintű szigetelést biztosítja, védelmet nyújt a légköri hatásokkal szemben, egészséges és kényelmes környezetet biztosítva. Az eredeti rendszer speciális panelekből áll, amelyek biztosítják a homlokzat hosszú élettartamát. Ugyancsak kulcsfontosságú a minőségi ragasztó és a megerősítéshez használt rugalmas habarcs is. 

    5.2. Demit UNI Effect

    Demit UNI Effect nagyon olcsó és könnyű a felhasználása. A tapadó habarcsot ragasztásra és megerősítésre is használják. Egyszerűsége ellenére ez a homlokzati rendszer a minőségi építés minden műszaki követelményének eleget tesz. 

    5.3. Demit mineral

    Demit mineral ásványi gyapot szigetelést tartalmaz, amely kitűnő tűzvédelmet biztosít, kiváló hőszigetelést és hangszigetelést, valamint magas hőáteresztést biztosít. A panel külső kemény rétege nagyobb szilárdságot tesz lehetővé, valamint a megerősített és végső réteg könnyebb felvitelét. 

    5.4. Demit Line 4Q

    Demit Line 4Q diszperziós homlokzati rendszer, amelyet könnyűszerkezetes házak és faházak szigetelésére és védelmére használnak. A rendszer jól véd a nedvességtől és a víztől. 

    5.5. Demit Aclimative

    Demit Aclimative feljavított tapadású vakolattal rendelkezik, ezért kiváló páraáteresztő képesség jellemzi. A rendszert főként régebbi épületek felújításánál használják.

    6. Polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer – árak

    Mennyibe kerülhet a polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer? Az ár a kiválasztott rendszertől függ (eredeti, UNI Effect, ásványi, Line 4Q, Aclimative), a homlokzat méretétől, a szigetelés vastagságától, a színtől, a végső réteg kezelésétől és természetesen a kivitelezőtől. A nagyobb projektek esetén egyes vállalatoknál kedvező árat kínálnak négyzetméterenként. Egy tipikus polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer ára 5-20 centméter közötti szigetelő réteggel négyzetméterenként körülbelül 5200 és 7400 forint körül van. 

    Szakcikk 259
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Homlokzat?

    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 778 kivitelező a következő területre Homlokzat
    10
    4

    EcoCellSzigetelés


    9.7
    0

    SZOK-REN Kft.


    9.4
    0

    Díszítelek Hungary Kft


    9.3
    0

    Szabó Zoltán e.v.


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!