Katerória

    Modern lépcsők és elemeik

    A cikket több mint 727+ felhasználó tekintette meg
    A lépcső kifejezés magában foglalja mindazokat a szerkezeti elemeket, amelyek összekötik az épület szintjeit vagy emeleteit. A lépcső funkciója változott az idők során. Régebben úgy tekintettek rá, mint az épület szükséges és kihagyhatatlan elemére, semmi többre. Éppen ezért többnyire a falak közé vagy a ház távolabbi részeibe rejtették. A modern építkezés térhódításával a lépcső a beltér nélkülözhetetlen szerkezeti elemévé vált, merőben más, új szerepe lett, és a ház nappalijában kapott helyet. Az otthonnak nemcsak funkcionális, de esztétikai elemévé is vált.
    Szakcikk 727
    modern lepcsok
    Rendszerünkben van még 375 kivitelező a következő területre Egyedi bútor:

    1. Modern lépcsők

    Szakmai értelemben a beltéri lépcsők olyan vízszintes felületek, amelyeken járunk, és amelyek lehetővé teszik a közlekedést. Elsődleges rendeltetésük a felsőbbről az alsó szintre való mozgás biztosítása, és fordítva, azaz az alsóbb szintről a felsőbbre történő feljutás biztosítása. A lépcsőknek biztosítani kell, hogy biztonságosan és kényelmesen lehessen rajtuk járni. Ezt a megfelelő anyagok kiválasztásával és a méretek megfelelő tervezésével lehet megvalósítani. Tervezésnél minden egyes lépcsőfokra kiemelt figyelmet fordítanak, hogy megfelelő méretűek legyenek. A fellépő magasság körülbelül 17,5 cm, míg az ideális belépőszélesség/lépcsőfelületi szélesség 29 cm körül van. Pontosabban, a lépcsőfok méretei szabványszerűek, amelyet az úgynevezett Blondel-képlettel határoznak meg: 2x fellépő magasság + 1x belépőszélesség=63-65 cm. Ahhoz, hogy biztonságos és kényelmes járást biztosítson, elkerülve a túlzott terhelést és az esetleges sérüléseket, a lépcsők méretének megfelelő tervezése kulcsfontosságú. Alapszabály, hogy a lépcső minimális belépőszélessége és a talp teljes hosszúsága meg kell, hogy egyezzen. A biztonság és a kényelem szempontjából lényeges a megfelelő anyag kiválasztása is.

    1.1. Milyenek a modern lépcsők?

    A beltéri lépcsők, a többi háztartási kellékhez hasonlóan, az évek során változtak és javultak. A modern lakberendezési tendenciák inkább hajlanak a lépcsők térfogatának dematerializálására. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy kerülik az „igazi építést”, a tömör, masszív lépcsők építését. Gyakran csak a futófelületek látszódnak önálló szerkezetként, vagy szerkezetüket a falba rejtik. A modern lépcsők tervezésénél másik megközelítési mód a multifunkcionalitás. A belsőépítészek elsősorban a szűk hely miatt arra törekednek, hogy a legtöbb háztartási kellék több célt is szolgáljon. Ennek megfelelően minden lépcsőfok használható kihúzható elemként, lehet könyvespolc, vagy tároló videó- vagy audioeszközök, gyűjtemények és hasonlók számára. Így a lépcsők még hasznosabbá és jelentősebbé válnak. Nem mellőzhetjük a tényt, hogy a lépcsők nagyon nagy hasznos területet foglalnak el, ezért törekedni kell arra, hogy a térben több szerepet töltsenek be. 

    modern fa lépcső
    A lépcsők tervezésénél divatos azokat több funkció betöltésére alkalmassá tenni – például tárolóhelynek  

    2. A lépcső kerete

    A lépcső keretét lépcsősor alkotja két pihenő között, vagy ha az nincs, akkor két emelet között. Ez lehet lépcsősor vagy járóvonal. A lakóházakban egy- és kétkeretes lépcsők vannak. Vannak azonban háromkeretesek is, de más kialakításúak is attól főggően, mekkora a rendelkezésre álló hely és magasság, mi a rendeltetésük és milyenek a tervező szándékai. Az egykeretes lépcsők két szint vagy két emelet legegyszerűbb, egyenes vonalú összekötését jelentik; az emeletesek középen van egy pihenő, ahol mindkét kar ugyanabba az irányba vagy ellentétes irányba is haladhat. Akárhogy vannak megtervezve, amellett, hogy funkcionálisak, a tér nagyon fontos esztétikai elemei is, sőt olyanok is vannak, amelyek igazi műalkotásoknak számítanak.

    Szabály szerint egy keretben nem lehet több 18 lépcsőfoknál, így az áthidalandó magasság függvényében készül az elrendezés és a szerkezet. Lényeges a lépcső szélessége is. Ez elsősorban az épület rendeltetésétől függ (magánház, lakóépület, középület vagy üzletház) és attól is, hogy hányan és milyen gyakran használják. Minél többen használják, annál szélesebb a lépcső, ez íratlan szabály. Így a házakban a keret szélessége 90-110 cm, ezzel szemben a középületekben 120 cm-nél keskenyebb nem javasolt.

    3. Lépcsőpihenő

    A lépcsőpihenő olyan felület, amely a lépcsők között és/vagy a végén található. Ha a pihenő a lépcsők között van, akkor azt elsősorban pihenésre vagy a haladás könnyebbé tételére használják. Emellett a pihenő a mozgás irányának megváltoztatására is alkalmas, ha a lépcső két vagy három keretes. Ahhoz, hogy a pihenő kényelmes és funkcionális legyen, különösen a bútorok szállításánál, legalább olyan mélynek kell lennie, mint a lépcsőkeret szélessége. Ez minimum 90 cm, de ha a hely megengedi, annál jobb, minél mélyebb.

    4. Korlát modern lépcsőkhöz

    A lépcső utolsó eleme a korlát. Elsődleges feladata, hogy biztonságot adjon, emellett a közlekedő egyén számára haladás közben támaszként szolgáljon. Ha a lépcső közvetlenül a fal mellett található, fel lehet szerelni egy további korlátot vagy kapaszkodót közvetlenül a falra. A lépcsők méretezésére érvényes szabályok vonatkoznak a korlátokra is. A korlát minimális magassága a galérián 105 cm, míg a lépcsőn a lépcső aljától vagy a padlótól mérve 85-95 cm. Amennyiben a korlát lécekből vagy oszlopokból készült, a gyermekek és háziállatok biztonsága érdekében, a lécek vagy oszlopok között lévő távolság nem lehet nagyobb 10 cm-nél. Ilyen esetekben, a biztonság maximalizása céljából, leginkább a masszív anyagból készült, rozsdamentes korlát ajánlott.

    A korlát lehet horganyzott elölről (oldalt) vagy a lépcső megközelítési irányából. Ma már léteznek korszerűbb változatok is. Ezek a magasföldfödémhez és a lépcsőhöz vagy a padlóhoz vannak rögzítve, s ily módon az egész felületet befedik. Ezt kifejezetten olyan belsőépítészeti megoldásoknál alkalmazzák, amelyeknél a lépcsőnek az enteriőr kiemelkedő szegmensét kell képeznie. A kellő magasság kiválasztása mellett lényeges a megfelelő szín- és anyagválasztás is, hogy a korlát illeszkedjen beltérhez, stílusában összhangban legyen a lépcsővel és belső térrrel.

    Ha lépcsőt szeretne otthonába, keressen bennünket a daibau.hu oldalon. Számos tanácsot talál még a témában weboldalunkon, ahol olyan forgalmazókat és gyártókat ajánlunk figyelmébe, akikkel együttműködünk. Szakembereink megkeresésére megfelelő ajánlattal válaszolnak.

    Az árakról az árkalkulátor segítségével tájékozódhat. 

    A daibau.hu csapata várja jelenentkezését

    Szakcikk 727
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Egyedi bútor?

    Rendszerünkben van még 375 kivitelező a következő területre Egyedi bútor:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 375 kivitelező a következő területre Egyedi bútor
    10
    0

    NOR-KISZ Belsőépítészeti,Gyártó,Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    10
    0

    KANIZSA BÚTOR Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    9.8
    0

    FAIR 2002 Kft


    9.7
    0

    TIMBOR-FA Épületasztalos-ipari Korlátolt Felelősségű Társaság


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!