Katerória

    Tetőfedő anyagok hajlásszög szerint

    A cikket több mint 1686+ felhasználó tekintette meg
    A tetőfedés minden családi ház utolsó, védőrétege, melynek feladata, hogy megakadályozza a tető többi rétegének mechanikai sérülését, a víz, a szél és a hő bejutását. A boltokban a tetőfedő anyagok széleskörű választéka áll a vásárlók rendelkezésére, ahol mindenk megfelelő tetőfedő anyagot tud választani, persze az adott térség időjárási viszonyaitól, a tető formájától és hajlásszögétől függően. A folytatásban a tetőhajlásszögekhez megfelelő tetőfedő anyag kiválasztásához adunk néhány tanácsot.
    Szakcikk 1686
    badogteto
    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép:

    1. Tetők felosztása hajlásszög szerint

    A tetőket a hajlásszögük szerint nagyjából három csoportba soroljuk: lapos tetők, magas tetők és meredek tetők. Ahogy a neve is mondja, az első csoport a lapostetők, és a tető hajlásszöge 5°-nál kisebb. A magas tetők csoportjába az 5° és 30° közötti hajlásszögű tetők tartoznak. Ha azonban a tető hajlásszöge nagyobb, mint 30°, akkor már meredek tetőnek minősül. Ezt a felosztást tekintik a legalapvetőbbnek, de természetesen a tetők számos más felosztása is létezik pl. kontyos-, nyeregtető, féletető stb. A lejtés a cserepek méreteit is befolyásolja. Például egy lapos tető esetében elengedhetetlen, hogy a tetőcserepeket egy darabban vagy a lehető legnagyobb méretben válassza, míg egy meredek tető esetében kisebb cserepek javasoltak.

    A Kaputo Hungary Kft. szakemberének tanácsa

    1.Ön szerint melyik tetőfedő anyag a legjobb választás?

    A tetőfedő anyag kiválasztásánál mindig elsődleges szempont a biztonság és a minőség. Nagyon fontos szem előtt tartani a tetőszerkezet fajtáját és jellegzetességeit, ez alapján készíteni el a kiviteli tervet és hozzáigazítani a munkafolyamatot. Az átlagos tetők fedéséhez leginkább kerámia cserepet szoktunk ajánlani, míg lapostetőre általában korcolt lemezfedést tanácsolunk. Vannak olyan esetek is, melyekben a betoncserép a legjobb megoldás. Mindig helyzettől függ.

    2.Tetőfedésen kívül milyen szolgáltatásokat nyújt még az Ön cége?

    Cégünk minden olyan kivitelezéssel foglalkozik, ami tető- illetve ácsmunkát foglal magába. Szinte az összes olyan építőipari munkát szívesen vállaljuk, ami a koszorútól felfelé végzendő. Leggyakrabban teljeskörű tetőfelújítással, tetőépítéssel illetve bádogosmunkával foglalkozunk. Emellett ügyfeleink kerestek már meg minket terasz és kocsibeálló építésével, tetőtér beépítéssel illetve szigeteléssel, gipszkartonozással, fa előtető készítésével, stb.

    3.Hogyan írná le röviden a tetőfedés folyamatát?

    Hogyha mondjuk egy régi tető felújítását vennénk példának, a következők lennének a lépések:
    1. tetőbontás
    2. párazáró fólia
    3. ellenléc
    4. cserép
    5. zsinórpadozás
    6. ereszcsatorna
    7. bádogozás.

    Amit a tetőnek meg kell adni, meg kell!

    Samu Máté, Kaputo Hungary Kft.

    2. Milyen tetőfedő anyagot válasszon egy adott hajlásszögű tetőhöz?Tetőcserép

    Lapostető (2-5°)

    Lapostetők esetében az esővíz lefolyása jelentősen lassúbb, ezért olyan tetőfedő anyagokat kell használni, amelyek hatékonyan levezetik az esővizet, hogy az ne tudjon behatolni a tetőszerkezet mélyebb rétegeibe. A lapostető fedőanyaga számos elemből áll. Az ilyen tetőknél az elemek közötti hézagok gondot okozhatnak, mivel itt az esővíz hosszabb ideig tartózkodik és nagyobb az esélye a vizesedésnek. Minimális hajlásszög esetén hullám- és trapézlemezt használnak.

    Bitumenes tetőfedés

    A lapos tetők esetében nagyon gyakori választás a bitumenes tetőfedés (teljesen feltekert bitumenes szalagok lángolvasztással rögzítve), befejező salakréteggel. A bitumenes tetőfedés továbbá azon kevés tetőfedési típusok egyike, amely mindenféle hajlásszögre alkalmas, ezért lapos és meredek tetőkre egyaránt alkalmazható. A lapos tetők az új épületekre jellemzőek, és olyan területeken alkalmasak, ahol évente kevesebb csapadék és hó esik. Ennek oka természetesen az esővíz lasúbb lefolyása és az ebből eredő tetőátázás nagyobb lehetősége.

    Bádog tetőfedés

    Minimális hajlásszög esetén bádoglemezfedés ajánlott. A bitumenes tetőfedés mellett a bádog univerzálisnak nevezhető, mivel 6°-os és annál nagyobb hajlásszögű tetők, valamint a legmeredekebb, akár 90°-os hajlásszögű tetők fedésére is alkalmas. A fém tetőfedés készülhet rézből vagy horganyzott lemezből. Válogathat a tökéletesen sík, trapéz alakú vagy hullámos bádogtetők között.badogteto.jpeg

    2.2. Magastető (5-30°)

    Az 5°-nál nagyobb hajlásszögű tetők fedésére a bádog lemez fedés, ami egy daraból van a legalkalmasabb. A 10°-nál nagyobb hajlásszögű tetők esetében már lehetőség van cserepes lemezes (ami kis darabokból van) tetőfedés felszerelésére is eső vízelvezető rendszerrel, a 20°-nál nagyobb hajlásszögű tetők égetett cseréppel fedhetők, a beton tetőcserepek használatára pedig 20-45° közötti hajlásszög a megfelelő. A könnyű szálcement tetőfedő vagy szálcementlemezek 15°-os dőlésszögtől nagyobb lejtésű tetőkre alkalmasak.

    Égetett cserép fedésű tető

    A leggyakrabban használt tetőfedő anyag az agyagcserép, mivel a legtöbb hagyományos tető 30 és 40° közötti hajlásszögű. A hódfarkú cserép akár 60°-os hajlásszögű tetők lefedésére is használható; ilyenkor különös figyelmet kell fordítani az esővíz elvezetésre illetve a cserepek átfedésére, ami azt jelenti, hogy a második sor cserép részben az első sor alatt fekszik.

    Szálcement fedésű tető

    Az agyag tetőfedéshez képest a szálcement síkpala súlya sokkal könnyebb. A lapos szálcementlemezek 15°-nál nagyobb hajlásszögű tetőkre alkalmasak, míg a hullámos szálcementlemezek laposabb, legalább 7°-os hajlásszögű tetők fedésére is használhatók.

    Beton tetőfedés

    A beton tetőfedés optimális dőlésszöge 20-45°. A beton tetőfedés hátránya természetesen a nehéz súlya. A beton tetőcserepek cement, víz és adalékanyag keverékéből készülnek, amelyhez a végén színes pigmenteket adnak. A beton tetőfedés előnye a magas fagyállóság és a nagyon alacsony vízfelvétel, ami tartósságot garantál.

    2.3. Meredek tetők (30°-nál nagyobb hajlásszögűek)

    Ahogy a tető hajlásszöge nő, úgy csökken a cserepek mérete. A meredek hajlásszögű tetők különösen a hegyvidéki területekre jellemzőek, ahol egész évben több csapadék esik, és a meredek tetőhajlásszög előnye, hogy a hó egyszerre olvad és távozik. A fent említett tetőfedési típusokon kívül a meredek tetőkhöz tartozik a fazsindely is, amely az alpesi tetők úgynevezett védjegye, és ezért alkalmas a meredek hajlásszögű tetőkre.

    Fából készült zsindely

    Amint korábban említettük, a fazsindelyt 45° és 60° közötti meredekebb tetőfedésre használják, a minimális hajlásszög 20°. A fazsindely általában erős tetőfedő anyagnak számít, amely még a nagy terheléseknek, például a nagy mennyiségű hótakarónak is ellenáll. A zsindelytető puhafából készül: vörösfenyőből, lucfenyőből és borovi fenyőből. Ennek oka, hogy a puhafák tartósabbak, mivel a faanyaguk gyantát tartalmaz. A zsindelyek készítéséhez a vörösfenyő még mindig a leggyakrabban használt faanyag.

    Szakcikk 1686
    Szerző: Daibau Magazin

    Hasznos volt a cikk?


    Lakberendezési ötletek

    Magazin - Friss lakberendezési ötletek és szakértői tanácsok otthona kialakításához.

    Jó kivitelezőket keres a következő település területén Tetőfedő, tetőcserép?

    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép:

    Díjmentes szolgáltatások
    Helyi kivitelezők
    Jutalék nélkül
    Rendszerünkben van még 650 kivitelező a következő területre Tetőfedő, tetőcserép
    8.7
    0

    CDani kft.


    9.5
    0

    Tető-Szabász Kereskedelmi és Szolgáltató Kft


    9.4
    0

    Berki Imre egyéni vállalkozó


    9.3
    0

    PROFI-TETŐSZERVÍZ Kft


    Használati feltételek I Adatvédelem I Tájékoztató a sütikről I Impresszum
    © 2023 Daibau.hu | Minden jog fenntartva!